Slovenija

Opozicija zaradi NLB Šušteršiča posredno pozvala k odstopu

Ljubljana, 27. 12. 2012 19.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Razprava o drugem rebalansu letošnjega proračuna se je sprevrgla v spopad med finančnim ministrom Šušteršičem in poslancema Bratuškovo in Frangežem. Poslanca opozicije sta ministra posredno pozvala odstopu, ker – kot trdita – krši zakon pri urejanju dokapitalizacije NLB.

Šušteršič je prepričan, da v primeru NLB ni ravnal nezakonito.
Šušteršič je prepričan, da v primeru NLB ni ravnal nezakonito. FOTO: Damjan Žibert

Odbor DZ za finance se je danes seznanil s t. i. mini rebalansom letošnjega državnega proračuna, ki povečuje znesek danih posojil države med letom. Pravi rebalans ne bo potreben; vlada je letos finančno poslovala dobro in v začrtanih okvirih, odhodki pa bodo celo nekaj nižji od načrtovanih, je zatrdil finančni minister Janez Šušteršič.

Razprava o drugem rebalansu, ki je potreben predvsem zaradi državnega vplačila 320 milijonov evrov v konvertibilne instrumente oziroma t. i. Co Co obveznice NLB, se je razvila v spopad med ministrom Šušteršičem na eni ter Alenko Bratušek in Matevžem Frangežem na drugi strani. Poslanca Pozitivne Slovenije oziroma SD sta ministra posredno pozvala k odstopu, saj, kot trdita, krši zakon, so poročali v oddaji 24UR. Poletno državno dokapitalizacijo NLB namreč urejajo naknadno, za nazaj, in to s polletno zamudo.

Kot je povedal Šušteršič teh 320 milijonov za zdaj v tem rebalansu prikazujejo kot posojilo, dano banki, za katero tudi država dobiva obresti. A najpozneje 30. junija bo ta denar verjetno za vedno "izginil" v banki. To bo še povečalo primanjkljaj, čeprav je Šušteršič še poleti zagotavljal, da je to zelo dobra, vendar le začasna naložba, ki jo šele zdaj umeščajo v letošnji proračun, so poročali v 24UR. Šušteršič je dejal, da se jim ni zdelo smiselno to predlagati prej in modra še kaj popravljati.

Opozicija pa je ostra; Storjena je bila napaka in minister s tem, ko rešuje stvari za nazaj, krši zakon. "Računsko sodišče bo prav gotovo imelo veliko povedati ob operaciji, ki jo delamo danes," je povedal Frangež. "Upam, da se zavedate, kaj bi minister, ki krši zakon, moral narediti. In dejstvo je, da ste ga kršili, tukaj nimamo veliko za filozofirati," je ministru dejala Alenka Bratušek.

"Ker pri tej vladi ne pričakujem, da bo svoje odigrala njena vest, pričakujem da bo takrat računsko sodišče dalo ustrezna opozorila in pozive," je še povedal Frangež. Januarja lani pa takratni premier Borut Pahor računskega sodišča, ki je dalo opozorila in pozive, ni poslušal in France Križanič je ostal finančni minister. "Minister zaradi tega, ker je ravnal nezakonito, ne bo nič naredil, zato ker minister meni, da ni ravnal nezakonito," so še poročali v 24UR.

Poletno državno dokapitalizacijo NLB urejajo naknadno s polletno zamudo, zato Alenka Bratušek in Frangež menita, da finančni minister krši zakon.
Poletno državno dokapitalizacijo NLB urejajo naknadno s polletno zamudo, zato Alenka Bratušek in Frangež menita, da finančni minister krši zakon. FOTO: Reuters

"Kaj je z belgijskim lastnikom NLB," pa je vprašal Janko Veber (SD). Prepričan je, da bi moral pri reševanju problemov NLB sodelovati tudi belgijski KBC, ne pa da se ne vede kot solastnica NLB, kadar je treba prevzemati obveznosti.

Nezakonito ali zakonito, o tem bodo jutri razpravljali tudi poslanci. Predvidene je namreč za skoraj sedem ur razprave o vseh vidikih rebalansa.

DZ bo na izredni seji sprejemal rebalans dveh podbilanc državnega proračuna, namreč računa finančnih terjatev in naložb ter računa financiranja proračuna. Z njunimi spremembami se znesek danih posojil v letu 2012 povečuje za 348,5 milijona evrov, na 402,2 milijona evrov. Kot je povedal minister Šušteršič, so se med letom zgodile nekatere stvari, ki so zahtevale dodatne izdatke.

Razprava tudi o posojilu Grčiji in dokapitalizaciji Cimosa

Poleg posojila NLB omenjeno povečanje zneska posojil vsebuje še 478.000 evrov z naslova pete tranše posojila Grčiji, dodatnih 2,8 milijona evrov za posojila javnim skladom za finančne instrumente spodbujanja podjetništva in dodatnih 25,2 milijona evrov zapadlih poroštev, ki jih je dajala SID banka v skladu z zakonom o jamstveni shemi.

Vlada je v povečani znesek posojil vključila še 20 milijonov evrov za morebitno dokapitalizacijo koprskega Cimosa. Gre za prezadolženo podjetje, ki pa ima perspektivo, je dejal Šušteršič in obstoječim lastnikom, med katerimi so tudi paradržavni skladi, očital, da tega problema doslej niso zadovoljivo rešili. Po njegovih besedah ni nujno, da bo do dokapitalizacije Cimosa prišlo še letos.

Ob tem je Frangež menil, da bi morali začenjati spreminjati naš vtis o pojmu dokapitalizacije: "Ta ne pomeni, da v prazno vrečo brez dna mečemo denar, temveč da z neko naložbo povečamo svoje lastno premoženje." Odločitev za dokapitalizacijo Cimosa je podprl, vladi pa očital, da je pri nekaterih drugih podjetjih s temi odločitvami odlašala, zato jih danes ni več.

O izvrševanju proračuna je Šušteršič povedal, da bo država letos porabila nekaj manj denarja od načrtovanega, in sicer 13 milijonov evrov. Znotraj te številke se izdatki iz domačega proračuna zmanjšujejo za 72 milijonov evrov, medtem ko se prihodki iz proračuna EU povečujejo za 65 milijonov evrov.

A hkrati bodo zlasti zaradi slabšega gospodarskega položaja od pričakovanega za 50 milijonov evrov nižji tudi letošnji prilivi v proračun. Zato bo proračunski primanjkljaj malenkost višji od načrtovanega, vendar pa zaradi teh 38 milijonov evrov vladi ni treba predlagati rebalansa, je ugotovil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BU?AN
28. 12. 2012 12.57
-4
zakaj pa tadva nesposobneža kritizirata janeza...a ni to KOCIPROVA bolj usposobljena---naj mu pojasni kako so ji tlačli velikega v malo,pa malega v veliko pa kako jjo pamet boli zaradi tega.....
fruruc
28. 12. 2012 11.08
+1
Predlagam, da si na spletu poiščete odprto pismo Marka Goloba,ki ga je poslal predsedniku poslanske skupine SLS Prevcu. Tam je precej konkretnih podatkov, o tem, kako ta trgovina poteka.
SLObunkeljn
28. 12. 2012 15.00
+4
Se strinjam, za začetek pa en zanimiv citat iz tega pisma: Kreditne mape boste gledali? Ali pa je glavni namen, da se jih skrije in s posledično prodajo terjatev dokončno umakne izpred oči organov pregona? Kdo je že upravljal banke v času nore rasti (2004-2008) kreditiranja slovenskih bank, v času ko ste koalicijski partnerji dovolili razprodajo slovenskih firm domačim tajkunom? Posojila, ki so postala sedaj slaba posojila, pa so odobravali na nadzornih svetih nadzorniki, ki jih je nastavila koalicija tedanje desne Janševe vlade in v primeru NLB tudi tujci (5 tujih članov od 11 v nadzornem svetu), ki naj bi bili zdravilo za vse naše težave? .
migi
28. 12. 2012 10.55
+6
Mater, sej ne veš....kdo pije,kdo plača!!!!!!Banda lopovska!!!!Zamenjat vse po vrsti........
sinhron
28. 12. 2012 10.37
+10
zakaj seznama dolžnikov NLB , kreditojemalcev in tistih , ki so tiste kredite zahtevali ali stali kot poroki ni na spregled , če jih je pa banka vladi in ministru že davno posredovala !? Ali so na prečiščevanju ?
MeaParvitas
28. 12. 2012 13.02
+1
ljubljanatv
28. 12. 2012 08.32
+7
Predlagam da vsa podjetja ,ki imajo ki so,povezana z opozicijo vrnejo kredite in bo NLB v boljšem stanju. No pa jih naštejte in ne pozabit zneskov ?
cirenij
28. 12. 2012 09.22
+14
Šušteršič naj gre nazaj na fakulteto predavat ekonomiko. Tisto teoretično, ki nikomur ne koristi. Da je 2X2= 4, ve vsak. Da je pa milijone in milijarde pokradenega slovenskemu delavcu, je pa zanj že višja matematika. Ali pa tudi ne. Saj bo lahko dal svojih 600.000 EU kredita v slabo banko. Za večno.
hillya
28. 12. 2012 10.26
-5
@ljubljanatv Tako se govori ! Ampak, kaj ko so tukaj gor v glavnem opozicijski gofljači, ki se razumejo na finance, kot "zajc na boben". Ko jim nekaj ne odgovarja pa znajo samo reči, "naj minister odstopi" - nekih tehtnih razlogov za to seveda ne navajajo, ker jih preprosto ni - lahko edino le lažejo, kar pa še kar dobro obvladajo.
M_teorija
28. 12. 2012 08.23
+5
Ja tako zgleda, če ti finance vodi bivši anarhist, panker, svetuje mu pa prijatelj polnokuferaš,težkometalec!?
hillya
28. 12. 2012 10.28
-1
Saj bi svetovala, da bodi raje tiho, a kaj, ko pa niti tega, ne bi razumel.
Maltežan
28. 12. 2012 08.17
+9
očitno bo treba to NLB zminirat, da se ji ne bo več dnarja deval... katastrofa...
maijster
28. 12. 2012 07.55
+16
...............banka je že leta 2002 začela hirat,me zanima,koliko je od takrat pa do danes bilo isplačanih nagrad,sejnin,odpravnin,.....če bi lahko država zahtevala to nazaj bi kar bilo nekaj cekina,he,he,he,....
.::::::VOY::::::::.
28. 12. 2012 07.55
+4
Je nekaterim dolžnikom dolg preprosto odpisan? Poslanec SDS Miro Petek je vložil pisno poslansko vprašanje v zvezi z vprašanjem poslovanja NLB, d.d., banke v večinski državni lasti, ki ga je naslovil na ministra za finance g. dr. Franca Križaniča. V nadaljevanju objavljmo celotno pisno poslansko vprašanje Mira Petka. V medijih smo zasledili precej nerazumno odločitev NLB, da na zapuščinski razpravi za pokojnim Sašem Baričevičem sploh ni prijavila terjatev do skupnega dolga v višini okoli pol milijona evrov. Pokojni Baričevič je imel po nekaterih podatkih pri NLB najeta tri posojila, in sicer v višini 277.476,15, 75.393,27 in 147.363,55 evrov. Uprava NLB na vprašanja novinarjev kot predstavnikov javnosti ne odgovarja ali pa jim pošilja odgovore opremljene z dobro mero cinizma oziroma odgovore, ki nič ne povedo. Nekateri člani nadzornega sveta pa s to odločitvijo vodstva banke niso bili seznanjeni. Republika Slovenija je posredno in neposredno še vedno večinska lastnica NLB, ki je bila v poreteklosti sanirana s proračunskimi sredstvi in sedaj ponovno trka na vrata države z željo po dokapitalizaciji, zato je zanimanja poslancev za poslovanje te finančne ustanove nujno in povsem legitimno. Zato ministra za finance dr. Francija Križaniča sprašujem: 1. Ali se vam kot ministru za finance zdi spodobno, da NLB kot banka v večinski državni lasti na zapuščinski obravnavi 14. maja 2010 za pokojnim Sašem Baričevičem ni prijavila terjatev za tri Baričevičeva posojila in je očitno pristala na odpis? 2. Ali kot pristojni minister razpolagate s podatkom, da je takšnih primerov v banki v večinski državni lasti še več ali pa je to edini in osamljen primer? 3. Če je to edini in osamljen primer tovrstnega odpisa dolga, vas vljudno prosim za pojasnilo, zakaj se je na tem primeru uveljavila takšna izjema? 4. Ali bo vlada po tem dogodku razmislila o zamenjavi nadzornikov in vodstva banke? Za odgovor se vam zahvaljujem
.::::::VOY::::::::.
28. 12. 2012 07.46
+14
Ko bo seznam o dolžnikih NLB-ja...vas bo sezulo....pa to ....
?enka
28. 12. 2012 07.50
+15
Upam, da ga bomo kdaj videli ... Ne glede na to, kdo bo na njem ...
maijster
28. 12. 2012 07.52
+1
SLObunkeljn
28. 12. 2012 15.07
+1
Citat iz odprtega pisma g. Goloba: Kreditne mape boste gledali? Ali pa je glavni namen, da se jih skrije in s posledično prodajo terjatev dokončno umakne izpred oči organov pregona? Kdo je že upravljal banke v času nore rasti (2004-2008) kreditiranja slovenskih bank, v času ko ste koalicijski partnerji dovolili razprodajo slovenskih firm domačim tajkunom? Posojila, ki so postala sedaj slaba posojila, pa so odobravali na nadzornih svetih nadzorniki, ki jih je nastavila koalicija tedanje desne Janševe vlade in v primeru NLB tudi tujci (5 tujih članov od 11 v nadzornem svetu), ki naj bi bili zdravilo za vse naše težave? .
Tonček Balonček
28. 12. 2012 07.44
+16
NLB je treba očistiti teh miljardnih terjatev, jih prenesti na slabo banko (beri na pleča davkoplačevalcev), potem pa NLB brez teh lukenj prodati Avstrijsvcem ali Nemcem! KAko domoljubno in tržno dela ta naša pomladna ekipa!!Tudi lepo darilo mariborski šofiji, Zidarju, Tovšakovi in ostalil antikomunistom!
.::::::VOY::::::::.
28. 12. 2012 07.49
-1
Kva pa je dobila Mariborska nadškofija 123miljonov €...drobižek... Kakšna darila je šele Anton Rop potalu AC-Križ 4.Miljarde €...so si potalal...poštenjaki...pa to ... Dr.Danilo.bi reku...Za skupno dobro...heeeeee...
fruruc
28. 12. 2012 10.46
-1
maijster
28. 12. 2012 07.44
+5
..........morejo še pokrasti kar se bo dalo do leta 2014,kajti pol bo konec za te krokarje,ker bo enotna europska banka,ki bo odločala kaj ,komu,koliko,zakaj,.....z tem jim bodo zaprli pipico,he,he,he,...
Maribor?an 1
28. 12. 2012 07.40
+5
Dajmo rajši kakšni tuji banki 400 mio in jih prosimo če pridejo v SLO.
maijster
28. 12. 2012 07.45
+3
.............slovenije se še bugari,romuni,poljaki,..izogibajo,tisti ki so še pa prinas prisotni,pa itak bežijo iz slovenije,.....
Levji
28. 12. 2012 07.35
+16
Banke lahko hitro dokapitaliziramo. Tajkunom in lopovom, ter cerkvi, ki so jemali kredite in jih niso vrnili, pobrati vso premoženje in hitro bodo banke imele dovolj denarja. Kako pa lahko nekomu zaplenijo hišo, ki je dolžen 100 evrov ? Ali res v tej državo obstaja dvojno merilo ? Dol z to skorumpirano politiko. Gotovi ste, narod ma vas poln kufr.
parklc
28. 12. 2012 07.34
+10
Po komentarjih sodeč očitno dosti ljudi želi še Hranit hobotnico v NLB, opoziciji pa ne diši se znabiti ene vreče brez dna saj se bojijo, da bi kdo naredil (lahko tudi novi lastnik) detaljno revizijo in bi lahko okostnjaki serijsko začeli padati ven. DRAGI MOJI, NLB NAJ GRE K VRAGU! JAZ SI NIKAKOR NE ŽELIM DA BI JO ŠE NAPREJ FUTRALI IN METALI DENAR SKOZI OKNO. TO SI ŽELIJO SAMO TISTI KI IMAJO(BODO IMELI) KAKŠNO KORIST OD NJE. MI NAVADNI DRŽAVLJANI NA ŽALOST NE BOMO NIKOLI VEČ IMELI OD NJE KAKŠNOKOLI KORIST, NAVSEZADNJE PA JE BILA, DO 6 LET NAZAJ(KO SEM BIL NJEN KOMITENT) NAJDRAŽJA IN NAJBOLJ NEPRIJAZNA BANKA!!
Levji
28. 12. 2012 07.40
+11
Takoj zaseči vso premoženje tistim, ki niso in ne vračajo najetih kreditov. Tega ta politika noče, ker je med njimi dosti takih, ki so imeli nroke v marmeladi. Dol z to politiko in vlado. Gotofi ste.
maijster
28. 12. 2012 07.33
+9
jemlje se študentom,delavcem,zdraustvu,...........razumem je kriza,moremo varčevati,ampak,da smo že dali tej banki 1 milijardo in še sedaj novih 300 milijonov eurov,to pa nemorem razumeti in ne potpirati,kaj nam počne ta vlada groza,....
Levji
28. 12. 2012 07.03
+12
Zavirant in Zašuštrašič kaplarjeva pudla. Gotofa sta.
Shutzstaffen
28. 12. 2012 06.42
+10
Slej ko prej so 'gotofi'.Ali so Kramar, Šrot, Bavčar, Tovašakova in ostali nepridipravi že vrnili nakradeno? Ne! In tudi ne bodo, ker se nič ne zgodi. Zamenjati je treba tudi vse tožilce in sodnike, ker so popolnoma nesposobni. Balkanski bojevniki pa se sprehajajo po Fužinah, oz. bolje-vozijo v črnih Audijih in BMW-jih.
Mitja Osojnik
28. 12. 2012 06.36
+9
Torej boste pokradli 320 miljonov ....
6744d
28. 12. 2012 05.11
+4
Kaksen virant taksna stranka.