Slovenija

Erjavec: Ni razloga za izstop iz koalicije, a Cerarjeva pot ne zagotavlja njenega preživetja

Ljubljana, 01. 12. 2016 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min

Vlada je dokazala, da stopa po poti sprememb, je dejal premier Miro Cerar in tako zanikal konec koalicije. Ministrico so pooblastili za podpis sporazuma s Fidesom in ji dali čas do 12. decembra, da koalicijskim partnerjem predstavi podrobnosti sporazuma. Predčasnih volitev tako za zdaj ne bo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vlada podprla sporazum s Fidesom
    03:18
    Iz 24UR: Vlada podprla sporazum s Fidesom
  • Iz 24UR: Boj sindikatov javnega sektorja
    02:10
    Iz 24UR: Boj sindikatov javnega sektorja
  • Iz SVETA: Vladna kriza
    01:14
    Iz SVETA: Vladna kriza
  • Iz SVETA: Koalicija za zdaj obstala
    06:08
    Iz SVETA: Koalicija za zdaj obstala
  • Premier Cerar o stanju v koaliciji
    02:32
    Premier Cerar o stanju v koaliciji

Vlada je danes pooblastila ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan sta po odhodu z vlade sporočila, da so njihovi ministri tej odločitvi nasprotovali.

Premier Miro Cerar je izjavil, da je vlada danes dokazala, da odločno stopa po poti sprememb na bolje. To smo obljubili in to delamo, je dejal. Sprejeli so pomemben paket zakonov in druge rešitve. Kako je z zdravstveno reformo? Ni enostavno, pravi Cerar. Precej so se usklajevali, a so potrdili nekaj pomembnih zakonov. Danes so sprejeli zakon o tobačnih izdelkih, v 14 dneh bo ministrica prinesla popravke. Da, šli bomo naprej, je obljubil. Bilo je kar nekaj trenj pri razumevanju določb sporazuma, koalicija je bila pod vprašajem, končnega sporazuma še ni bilo, zato je Cerar zahteval sprejem odločitve. In jo očitno dobil.

"Moramo storiti vse, da sploh ne bo prišlo do potrebe po sprejemu interventnega zakona," je dejal. "Kazalci razvoja naše družbe so ta hip zelo pozitivni in če sedaj vsi ne vklopimo nekega razuma in zdravega odnosa do naše države, do naših ljudi, naše družbe, lahko ta dober proces prekinemo in to bi bilo zelo slabo," je opozoril.

Pojasnil je, da sama potrditev nadaljnjega pogajanja s Fidesom nima nobenih finančnih posledic, bodo pa te nastale, ko bo vlada na podlagi tega sporazuma sprejela načrt za odpravo čakalnih vrst, za kar bo treba nameniti nekaj denarja. A po njegovih besedah tu ne gre za povečanje plač, ampak za to, da bodo zdravniki, ki bodo več in dodatno delali za odpravo čakalnih vrst, za to dodatno nagrajeni.

Cerar je dejal, da vse tri stranke koalicije stopajo po isti poti. Zdravstvena reforma, je dejal premier, je izjemnega pomena. Vlada po njegovem stopa po pravi poti, zato bo pri tem vztrajal.

Vlada Mira Cerarja poka po šivih.
Vlada Mira Cerarja poka po šivih. FOTO: AP

Ministrica ima podporo, je pojasnil, a se cela vlada zaveda, da je potrebno nadaljevati dialog tudi z ostalimi sindikati. Cerar verjame, da bo dialog v naslednjih dneh vzpostavljen, saj je potrebno za vsako ceno doseči sporazum. Tu ni umika, opozarja Cerar. Koalicijska partnerja sta bila zaradi preglasovanja v majhnem nelagodju, a odločitev je bila nujna!

Potrebe po sprejemu interventnega zakona ne bo, to mora biti vsem v interesu. Vklopiti je treba razum, pravi Cerar. Finančnih posledic pri sporazumu s Fidesom ne bo, bodo pa potem, ko bomo skrajševali čakalne vrste, je dejal premier. Pogajanja o sistemu plač vseh v javnem sektorju bodo prišla naknadno. Minister Boris Koprivnikar mora vzpostaviti stik s sindikati, je opozoril Cerar. Treba je iti naprej po poti reform, da bo sporazum dosežen.

Kako trdna je koalicija?

Kako trdna je koalicija in ali bodo zdržali do konca mandata, to je bilo za vlado najpomembnejše vprašanje. Da je bila koalicija nekaj časa resnično pod vprašajem, dokazujejo besede vodij poslanskih skupin SD in SMC Matjaža Hana in Simone Kuster Lipicer pred skupno izjavo koalicije. "No, pa da se še zadnjič postavimo skupaj," je dejal prvi, druga pa se je k novinarjem obrnila z besedami: "Verjetno želite še zadnje ekskluzivne posnetke."

Cerar je na to odgovoril, da so predčasne volitve konstantno na dnevnem redu in da temu ne posveča bistvene pozornosti. Delajo dobro, je opozoril in od tega ne odstopajo. O predčasnih volitvah premier ne razmišlja.

Ministrica dogajanja ni komentirala

Kolar Celarčeva je povedala, da je vesela, da so sprejeli tobačni zakon, odstopila je od predloga tobačnega centa, da bi tako prišla nasproti pogajalcem. Vlada bo tako dobila dodatna sredstva za zdravstveno blagajno. Do konca leta bodo pripravili zakon, s katerim bodo v proračun prenesli financiranje izdatkov, ki ne predstavljajo zdravstvenih storitev (pripravništva, priprave specializacij, itd.). Se bodo trošarine na tobak dvignile? Ministrica je dejala, da so začrtali dolgoročno trošarinsko politiko za tobak. Vlada bo v naslednjih mesecih sprejela ustrezne prilagoditve. Dogajanja na današnjem vladnem vrhu ni komentirala.

Ministrica zadovoljna, da je bil sprejet tobačni zakon.
Ministrica zadovoljna, da je bil sprejet tobačni zakon. FOTO:

DeSUS in SD preglasovana, za Erjavca Cerarjeva pot ne zagotavlja obstoja koalicije

V DeSUS še vedno menijo, da je ministrica šla preko dogovora koalicije in da sporazum posega v enotni plačni sistem javnega sektorja, medtem ko SMC meni, da temu ni tako, je po seji vlade pojasnil prvak DeSUS Erjavec. Ponovil je, da tako preglasovanje pri sporazumu ni dobro in to lahko pelje v nestabilne razmere, je dodal. Po njegovih besedah pa so se dogovorili, da ministrica 12. decembra predloži vso potrebno reformno zakonodajo. Tedaj bodo ocenili, kako daleč je modernizacija slovenskega zdravstva, je dodal Erjavec.

Po Erjavčevih navedbah je zdaj Cerarjeva odgovornost, da nadaljuje zastavljeno pot, se izpogaja s sindikati javnega sektorja in tudi s Fidesom v taki meri, da bodo lahko za javni sektor uskladili ustrezne ukrepe, ki bodo omogočali zaprtje državnega proračuna. Če bodo pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja neuspešna, bo morala vlada sprejeti enostranske ukrepe. A neusklajenega interventnega zakona poslanci DeSUS ne bodo podprli, je poudaril Erjavec.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je pred dnevi ocenil, da bi preglasovanje pri sporazumu pomenilo začetek konca te vlade. Po Erjavčevih ocenah se to seveda lahko zgodi. Spomnil je, da je preglasovanje na vladi možno, v DZ pa ne, ker vlada tam potrebuje 46 glasov. Če zadeve v DZ ne bodo usklajene, bodo po njegovih besedah padale in v tem primeru je scenarij znan. Erjavec je sicer zagotovil, da si ne želi predčasnih volitev, pač pa, da vlada zaključi mandat. A ne tako, da bodo povečevali plače tistim, ki sorazmerno solidno živijo, medtem ko pri skupinah z nižjimi dohodki varčujejo, je dodal.

Izpostavil je še, da bi kot zunanji minister rad dočakal odločitev arbitražnega sodišča, ki odloča o meji Slovenije s Hrvaško, saj da bomo tako prišli do stika z odprtim morjem. Tako je zavrnil špekulacije, ki po njegovih besedah prihajajo zlasti od nekaterih v SMC, da DeSUS dviguje temperaturo, ker naj bi se Erjavec kot minister bal arbitražne odločitve. Erjavec je še zagotovil, da DeSUS ni opozicija v koaliciji. "SMC je opozicija koalicijski pogodbi," meni prvak DeSUS. Ob tem obžaluje, da Cerar še zaupa ministrici za zdravje , ki ji je DeSUS odrekla podporo. A je po Erjavčevih navedbah premier tisti, ki določa, kdo bo "igral v ekipi".

Židan izpostavlja pomen reformnih zakonov

Tudi Židan je po seji izpostavil pomen reformnih zakonov, ki jih do omenjenega datuma pričakujejo od ministrice. Kot jim je bilo predstavljeno, sporazum ne prinaša nobene konkretne finančne obveznosti, ne za državni proračun ne za zdravstveno blagajno, ampak samo kaže, v katero smer naj bi se reševalo zadeve v zdravstvu, zlasti pri bolnikih, ki čakajo predlogo.

Dejal je, da naj bi šlo za usmeritve, ki se bodo pogajale na krovni komisiji, na kateri so prisotni vsi sindikati javnega sektorja. Normativi in standardi pa da so samo instrukcijski normativi in lahko javni zavodi ravnajo tudi drugače. Pri tem pa se Židan sprašuje, kako sporazum razumejo v Fidesu in ostalih sindikatih.

Se skupna pot Židana, Cerarja in Erjavca končuje?
Se skupna pot Židana, Cerarja in Erjavca končuje? FOTO: Damjan Žibert

V SD ga namreč razumejo drugače in menijo, da posega v enotni plačni sistem. Podpirajo pa vse aktivnosti, ki so vezane na hitro skrajševanje čakalni dob. Danes jim je bilo obljubljeno, da bo v najkrajšem možnem času predstavljen poseben projekt, ki naj bi bistveno skrajšal čakalne dobe in za katerega bi se po navedbah ministrice namenilo 36 milijonov evrov.

"Ta projekt v tem trenutku ni pripravljen in upam, da nam bo prikazan v decembru," je dejal in dodal, da jim je bilo zagotovljeno, da bodo do 12. decembra dobili tudi vso potrebno zakonodajo, "ki bo učvrstila javni zdravstveni sistem in zdravstveni sistem kot celoto, pa tudi jasno nakazala vire".

Sam pa je, kot je povedal, predlagal še, naj bo istočasno predstavljen tudi vladni sklep ali pravni akt, da bi vsa naročanja v zdravstvu prenesli na centralizirano institucijo, "da se lobijem v zdravstvu takoj pristrižejo krila". V SD pričakujejo tudi, da se bo vlada pogovorila s sindikati javnega sektorja, pri čemer je spomnil na zavezo vlade, da nobene plačne skupine ne bo reševala posebej. "Ker so plačne anomalije povsod, se morajo reševati povsod," je dejal.

Fidesov odziv na odločitev vlade

Sindikat Fides je v odzivu na današnjo odločitev vlade zapisal, da so zadovoljni, da je vlada storila korak v pravo smer in
podprla sporazum, ki bo sprožilec nujno potrebnih sprememb za boljši zdravstveni sistem, na kar so zdravniške organizacije brez posluha politike opozarjale vrsto let. Zapisali so še, da so v začetku leta 2014 javno predstavili predlog reforme slovenskega zdravstvenega sistema, a odziva tedanjega resornega ministra ni bilo. Dodali so, da pričakujejo, da bodo za realizacijo zavez iz sporazuma že naslednji teden sedli z vlado za pogajalsko mizo.

10 dni je minilo od parafiranja sporazuma o zamrznitvi stavkovnih aktivnosti. V tem času smo zaradi nepotrebnega političnega obračunavanja, s katerim je del politike netil konflikt med zdravniki in bolniki, strašil s privatizacijo, spodbujal medgeneracijski spor med zdravniki ter spor med sindikati javnega sektorja, izgubljali dragocen čas. Fides

Štrukelj opozarja, da je v sporazumu s Fidesom vse kaj drugega kot to, na kar se danes opozarja

Glavni vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimir Štrukelj po zeleni luči vlade za podpis sporazuma s Fidesom napoveduje, da bodo tudi "sami vladi izstavili zahteve, ki bodo podobne tem, ki so jih sedaj dosegli zdravniki".  Štrukelj je opozoril, da je v sporazumu s Fidesom še vse kaj drugega kot to, kar se sedaj izpostavlja, da je povezano z zdravstveno reformo. Izpostavil je "znatna zvišanja plač zdravnikov", zaradi česar je po njegovem mnenju jasno, da bodo vsi drugi v javnem sektorju pričakovali podobne spremembe.

"To pomeni, da se bomo sindikati v javnem sektorju temu dogovoru prilagodili tako, da bomo pogledali, kaj je v sporazumu in počakali, kaj bo zapisano v aneksu h kolektivni pogodbi za zdravnike. V skladu s temi izboljšanji bomo tudi sami vladi izstavili zahteve, ki bodo podobne tem, ki so jih sedaj dosegli zdravniki," je dodal. "Dvomim, da vlada je tako nereflektirana, da ne bi ugotovila, da če je eni od skupin v okviru enotnega plačnega sistema izboljšala plače, da jih bo morala slej ko prej izboljšati tudi drugim," je povedal.

Protest sindikatov - 12
Protest sindikatov - 12 FOTO: Miro Majcen

Štrukelj ocenjuje, da je vlada očitno opustila trditev, ki jo je do sedaj ponavljala na pogajanjih s sindikati javnega sektorja, da makroekonomske razmere ne dopuščajo, da bi se odpravili vsi varčevalni ukrepi. Če ne bi opustila te trditve, ne bi pristala na izboljševanje plač zdravnikom, je dodal. Glede pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja, ki so po sklenitvi sporazuma s Fidesom zastala, pa je dejal, da v tem trenutku ne more govoriti v imenu vseh sindikatov, saj se mora z njimi še pogovoriti. To se bo verjetno zgodilo v ponedeljek.

V imenu šolskega sindikata Sviz, katerega glavni tajnik je, pa je dejal, da nima nobenega mandata, da bi "kar koli podpisoval, preden bo jasno, kakšna so ta izboljšanja za eno od skupin v javnem sektorju". Tako je povsem možno, da podpisa to leto ne bo, je dodal.

Potrditev bo zamrznila eno in začela drugo stavko

A potrditev sporazuma bo verjetno še zaostrila pogajanja z drugimi sindikati javnega sektorja. Glas so med drugim dvignili v Sindikatu zdravstva Slovenije, kjer opozarjajo, da vlada  govori o zdravstveni reformi, nanje pa je pozabila, pa čeprav so nepogrešljiv del zdravstvenega sistema. "Današnja potrditev dogovora bo morda zamrznila stavko zdravnikov, a skoraj zagotovo sprožila novo – stavko zdravstva, stavko ljudstva," so v pismu opozorili premierja, ministrico za zdravje in Fides.

"Sestre in bolničarji ne hlastamo po pozornosti, zdravstvene administratorke, strežnice, kuharji, vzdrževalci in ostali delavci v zdravstvu ne jamramo, ampak za razliko od marsikoga od vas resnično delamo, saj brez nas ne bi bilo ne primerne oskrbe bolnikov ne nemotenega delovanja in obratovanja zdravstvenih zavodov ter bolnišnic! Smo tisti, ki delamo, ko zdravniki stavkajo, smo prvi in zadnji kontakt z bolnikom, smo aparat, ki skrbi za nemoteno delovanje zdravstvenih zavodov in bolnišnic, smo ponižni in prezrti delavci, smo žalostna slika zdravstva v Republiki Sloveniji," so še zapisali in opozorili, da so za razliko od zdravniških njihove plače mizerne.

Upor javnega sektorja oziroma ukrepi za njegovo zajezitev lahko ogrozijo državni proračun, ki ga je državni zbor sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih plač v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bo, bo vlada enostransko ukrepala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1558)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
02. 12. 2016 08.50
+1
Včeraj je imel umirjene tone edino Cerar , pa tudi Han iz SD se mi je zdel pameten dečko. Erjavec bi pa spet rad nekaj izsiljeval in šel z glavo skozi zid !
prašek
02. 12. 2016 08.52
+2
Čudno se mi je zdelo, da so SD tudi pritrjevali Erjavcu, saj jih imam za pametne ljudi !
vstajnik1941
02. 12. 2016 09.07
+0
Skozi paradajzarsko marmeladarske spegle to tko zgleda
prašek
02. 12. 2016 09.10
+1
Sem vedel , da bo en "pameten" odgovor , he, he, he.
prašek
02. 12. 2016 09.11
+2
piljan
02. 12. 2016 10.24
+2
Pozdravljen Prašek.Kot kaže tudi letos z ivanom ne bo nič.
mallonge
02. 12. 2016 08.39
+1
Ta koštrun je etičen le do lopovstva in korupcije. To dvoje podpira ne glede na lastno škodo.
prašek
02. 12. 2016 08.39
+0
En nadvse dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
02. 12. 2016 08.39
+1
"Vse tri koalicijske stranke še vedno stopajo proti istemu cilju, to je izboljšanju kakovosti sistema javnega zdravstva za bolnike in od tega ne odstopamo,” je po seji vlade poudaril premier dr. Miro Cerar. “Tu ni bilo več mogoče čakati. Zato je bilo tudi danes nujno preglasovanje na tej točki,” je dejal o odločitvi, da vlada s preglasovanjem brez glasov drugih dveh koalicijskih partnerk pooblasti ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc za podpis sporazuma s sindikatom zdravnikom in zobozdravnikov Fides. “O predčasnih volitvah ne razmišljam. Skupaj s stranko SMC in seveda tudi koalicijskimi partnerji sem dobil mandat za štiri leta. Mislim, da mora vsaka odgovorna vlada takšen mandat izkoristiti, da začeto delo dokonča,” je poudaril. Vlada nadaljuje s sprejemanjem ustrezne zakonodaje, odbor v DZ je potrdil zakon o lekarniški dejavnosti, danes je vlada sprejela zakon o omejevanju tobačnih izdelkov. Premier pričakuje, da bo nadaljnji sveženj zakonov, ki prinašajo ključne korake v reformi zdravstvenega sistema ministrica za zdravje predložila v 14 dnevih. ......
krmeki
02. 12. 2016 08.34
+4
Cerar, kje boš pa vzel milijarde, ko se oglasita še Semolič in Štrukelj?
I G N O R A N T
01. 12. 2016 22.51
+4
Voda je zmrznila
mallonge
02. 12. 2016 08.38
+1
mulc113
01. 12. 2016 22.49
+23
Erjavec, prosim vztrajaj na svojem in izsili predčasne volitve, pa bo končno ena vlada (pa ni važno desno ali leva) brez nekonstruktivnega, populističnega DeSusa, ki so ga pri vsaki predvolilni kampanji polna usta obljub za upokojence, in po volitvah od vseh obljub dobijo prst v tazadnjo. Resno upam, da bomo v Sloveniji enkrat imeli vlado brez DeSusa, ki ima ob podpisu koalicijske pogodbe vedno figo v žepu. Popoldan si bil v izjavah zelo prepričljiv, da ne vidiš več koalicije s to ministrico. A boš spet obrnil plato, tako kot že neštetokrat? Upokojenci odprite oči in ne nasedajte več temu kljukcu, ki vas vedno pusti na suhem.
krmeki
02. 12. 2016 08.34
+5
Smešno kako nekateri zagovarjate, da hoče ministrica modernizirati zdravstvo, pa v 2 letih ni pokazala še čisto nič in tudi do konca decembra ne bo. Menda se strokovna skupina za pripravo reforme sploh še ni sestala. Če pa je zate reforma, da se povišajo plače zdravnikom, potem pa ti ni pomoči.
KRUMPAVI
01. 12. 2016 22.47
+8
txoxnxy
01. 12. 2016 22.40
+30
Kaki ksihti ! Te slike bi moral po ogroženih gozdovih izobesit bi lobadar ne sam čez Alpe še čez Atlantik pobegno !
piljan
01. 12. 2016 22.44
-6
A si moreš zamisliti,kako kisel je danes šele od ivančka.Če bi šel čez koruzno polje,bi vrane od strahu še lansko koruzo nazaj prinesle.
Nightyfly
01. 12. 2016 22.48
+1
piljan ..... haha . si me nasmejal od hudica .... ;)
piljan
01. 12. 2016 22.49
-2
Govorim samo resnico,sem prvi v službi resnice.
piljan
01. 12. 2016 22.33
+3
Sem delal v službi,kaj je novega?Je Korl že dal možnost ivančku?
Nightyfly
01. 12. 2016 22.49
+1
izsiljevanje se mu izgleda ni izslo , ce sem prav razumel ...
piljan
01. 12. 2016 22.54
+2
Prašek je že zjutraj napovedal,da se bo v hlače,pa so ga imeli nekateri za norega.
glava2
01. 12. 2016 22.23
+6
butalci v butalah!!!
ooResnicA
01. 12. 2016 22.10
+19
...miro je naredil harakiri ko je sebi in eliti pred meseci dvignil plačo za 500€......pot PM bi moral biti zgled!!!!
ooResnicA
01. 12. 2016 22.11
+24
....drugim pa govori da ni denarja.....baraba požrešna dvolična!!
txoxnxy
01. 12. 2016 22.31
+2
Sam jamra pa zdaj ne več , ker si je najdo rešitev !
piljan
01. 12. 2016 22.36
+6
Ne vem,če je bilo ravno 500 everčkom,vem pa ,da tudi ivanček in kompanija ni imela nič proti.Mu pa to tudi jaz zamerim.Penzonistom pa par evrov.
helvecijaner
01. 12. 2016 22.08
+3
Vlada pogrebno vzdušje.
txoxnxy
01. 12. 2016 22.07
+11
cmiro se boš lahko cmiro ko te bodo parkli odnesl na smetišče zgodovine kot vse dosedajne voditelje instant strank !
piljan
01. 12. 2016 22.55
-1
BildiTheEmperor
01. 12. 2016 22.02
+18
Iz mojega ZS poštnega predala v tem trenutku. Citat: " Ampak tole ni rešitev. Dokler se bodo muvale vse te iste face po politiki, toliko časa bomo tonili. Oni so že vsi zapečeni na proračunu. Drug način dela jim sploh ni poznan. Poglej Trumpa......prišel, videl, zmagal......nobenih kolobocij parazitskih.....to je folk videl in nagradil. Pri nas pa to ne bo šlo, ker je večina iz korita ali ob koritu"
piljan
01. 12. 2016 22.59
-6
ooResnicA
01. 12. 2016 21.59
+5
....no kako bo ime novi instant stranki??
ooResnicA
01. 12. 2016 22.00
+0
...Slo Super Moderan Novi Centar Stranka.....
ooResnicA
01. 12. 2016 22.06
+10
....dokler bo ehjavc pri koritu bo SLO samo padala kot kamen v vidi....
BildiTheEmperor
01. 12. 2016 21.58
+14
Onega zdravnika ni ustrelil podjetnik. To oni prej ali slej tudi sami fašejo, zaradi lastnih dobrih del.
BildiTheEmperor
01. 12. 2016 21.55
+9
Kaj se sploh ima vlada za menit z vsakim sindikalistom posebej?! Naj se sindikati zmenijo, določijo predstavnika in ta se naj pogaja.
krmeki
01. 12. 2016 21.51
+16
Meni so najbolj smešni komentarji, ki navajajo, da želi Milojka odpraviti korupcijo v zdravstvu. Sporazum, ki daje višje plače zdravnikom, ni nobena reforma in ne odpravlja nobene težave.
BildiTheEmperor
01. 12. 2016 21.51
+12
Tu se gre samo zato katera tolpa bo pri koritu.
korintos23
01. 12. 2016 21.51
-1
kmg
01. 12. 2016 21.47
+14
naslednji projekt v zdravstveni reformi se pripravite dragi moji - ČAKA VAS POVIŠANJE ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA, da boste lahko učinkovito plačevali zdravnikom njihove storitve in njihovo plačo. Če vas bodo slučajno zafušali pa pričakujte odgovor: "ups, se zgodi..."
WHog
01. 12. 2016 21.56
+1