Gospodarstvo
Oglas

Optiki in steklarji so med iskanimi in spodobno plačanimi kadri

Rogaška Slatina, 08. 09. 2015 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Šolski center Rogaška Slatina
Komentarji
0

O tem, da vam danes ni treba do upokojitve vztrajati v poklicu, ki vas ne osrečuje, čivkajo že vrabci na strehah. A za zamenjavo poklica boste vendarle potrebovali nekaj poguma in odločenosti.

Starost pri tem ni ovira, glavno vlogo igrajo vaše osebnostne lastnosti – za prekvalifikacijo se lažje odločijo samozavestnejši in bolj optimistični ljudje. Toda če pri delu, ki ga opravljate, občutite monotonijo, strokovno stagnacijo in pomanjkanje smisla, je pametno razmisliti o zamenjavi.

Izobraževanje tudi v odrasli dobi prinaša predvsem pozitivne učinke, opozarjajo strokovnjaki. Zadovoljni in srečni ljudje so uspešnejši, bolj zdravi, aktivni in živijo dlje.

Kako izbrati iz bogate ponudbe?

Recepta, ki bi veljal za vsakogar, pravzaprav ni. Vse je odvisno od vaših potreb in želja, vedeti morate, kaj si želite. Pri tem je pomembno še, koliko ste prilagodljivi, vztrajni, ambiciozni in kaj si obetate od novega poklica. Je to večja socialna varnost, višja plača ali zaposlitev v deficitarnem poklicu? So to novi izzivi, želja po osebnem napredovanju in karierni rasti? Vse to so lahko razlogi za nadaljevanje šolanja. Včasih vas bodo k temu spodbudili celo vaši delodajalci, še zlasti tisti, ki vedo, da znanje hitro zastara in da je izkušnje potrebno plemenititi, bogatiti. Delodajalci se namreč zelo dobro zavedajo, da je znanje danes pomembna konkurenčna prednost in da je uspeh podjetja odvisen predvsem od znanj in veščin, ki jih imajo zaposleni.

Tudi pri izobraževanju odraslih je poudarek na praktičnem delu.
Tudi pri izobraževanju odraslih je poudarek na praktičnem delu. FOTO: SCRS

Edina šola v Sloveniji, ki izobražuje optike in steklarje

Pred pričetkom novega šolskega leta smo govorili z vodjo izobraževanja odraslih na Šolskem centru Rogaška Slatina. Gabrijela Fürlinger je pojasnila, da se je v programih tehnik optik in tehnik steklarstva ter po programu steklar mogoče izobraževati edino v Rogaški Slatini. Izobraževanje po prvih dveh programih se zaključi s poklicno maturo, odrasli si pridobijo V. stopnjo izobrazbe, v programu steklar pa se zaključi z zaključnim izpitom, odrasli si pridobijo IV. stopnjo izobrazbe. Šolanje poteka po modelu vodenega samoizobraževanja: pri ključnih strokovnih predmetih so ob petkih popoldne in sobotah dopoldne organizirana predavanja in vaje. Kandidatom omogočijo tudi, da prespijo v sodobno opremljenem dijaškem domu.

Delo v optični delavnici je pestro in zanimivo.
Delo v optični delavnici je pestro in zanimivo. FOTO: SCRS

Zakaj bi kdo želel postati optik ali steklar?

Potrebe delodajalcev po izobraženem kadru steklarskih profilov so velike, poklica sta umeščena na seznam deficitarnih poklicev, dijaki lahko zaprosijo celo za posebno štipendijo. Zaposlitev je praktično zagotovljena, pojasnjuje Fürlingerjeva. Tudi tehnik optik je obetaven poklic z lepo prihodnostjo, saj glede na podaljševanje življenjske dobe ni pričakovati, da optikov v prihodnje ne bi potrebovali.

SCRS - 1
SCRS - 1 FOTO: SCRS
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni