Slovenija

Kresalova zajokala ob tragični zgodbi

Ljubljana, 15. 10. 2009 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izpoved staršev, ki jim je pred petimi leti v prometni nesreči umrla takrat osemletna punčka, je pretresljiva in je ob apeliranju na vinjene voznike v jok spravila tudi ministrico Kresalovo.

Pred evropsko nočjo brez prometnih nesreč, ko se bo Zavod varna pot pridružil evropskim organizacijam, ki bodo v soboto v vseh državah Evropske unije izvedle preventivne aktivnosti, sta na novinarski konferenci o tem spregovorila notranja ministrica Katarina Kresal in minister za promet Patrick Vlačič.

Na Inštitutu za rehabilitacijo sta se srečala s starši žrtve prometne nesreče, kjer se je ministrica Kresalova zlomila. Na robu joka je bila že od vsega začetka, ko pa bi morala spregovoriti, je ob izpovedi staršev zajokala in zapustila dvorano.

Ministrica Kresalova je ob pripovedi staršev, ki so izgubili otroka, zajokala.
Ministrica Kresalova je ob pripovedi staršev, ki so izgubili otroka, zajokala. FOTO: POP TV

'Skrajni čas je, da alkoholu rečemo ne!' 

Dars bo tisti, ki se bo moral v prihodnje intenzivno lotiti reševanja vprašanja prometne varnosti v državi. Glede na zadnje tragične dogodke in vedno večjo neprevidnost voznikov bo tudi to področje moralo biti med Darsovimi prednostnimi nalogami, kar doslej ni bilo. Patrick Vlačič

"Lahko zgradimo boljšo infrastrukturo, lahko postavimo ovire, ampak ključno je zavedanje, da štrkanje po telefonu, pitje alkohola in vožnja ne gredo skupaj. Vožnja je resna stvar, a jo jemljemo prelahko," je dejal minister Vlačič. Po njegovih besedah so se po zadnjih prometnih nesrečah na avtocestah začeli pogovarjati, da je prometna infrastruktura napačna, "ampak dokler bodo pijani ljudje sedli za volan, jih tudi kakršna koli prepreka ne bo zaustavila".

K nižjemu številu prometnih nesreč zaradi alkohola ne bodo pripomogli represivni ukrepi in boljša infrastruktura, temveč le sprememba vrednot, opozarjata Kresalova in Vlačič.
K nižjemu številu prometnih nesreč zaradi alkohola ne bodo pripomogli represivni ukrepi in boljša infrastruktura, temveč le sprememba vrednot, opozarjata Kresalova in Vlačič. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Kresalova je poudarila, da je prometna varnost ena od prioritet ministrstva za notranje zadeve in policije, izpostavila pa je tudi pomen pravočasne sodne obravnave po prometnih nesrečah. Kot je pojasnila, sta se z Vlačičem že v začetku mandata vključila v pripravo paketa ukrepov za izboljšanje stanja na področju prometne varnosti, kamor sodi tudi ustanovitev neodvisnega organa za večjo varnost v cestnem prometu. "A noben program, naj bo še tako dober, ne more zagotoviti varnosti, dokler se vsi vozniki ne bodo zavedali svoje odgovornosti in dokler se v družbi ne bo zmanjšala naklonjenost do pitja alkohola," je še povedala ministrica in zaključila, da "je skrajni čas, da rečemo alkoholu ne."

Črna statistika:

Na slovenskih cestah se je letos zgodilo 15.222 prometnih nesreč, v katerih se je smrtno ponesrečilo 140 udeležencev.

Največ prometnih nesreč – 76,5 odstotka – povzročijo moški.

Največ nesreč s smrtnim izidom – okoli 35 odstotkov – se zgodi ob koncu tedna.

Med povzročitelji je 12,5 odstotka alkoholiziranih voznikov, njihov delež med koncem tedna pa je 56-odstoten.

Letos je bilo začasno odvzetih več kot 11.300 vozniških dovoljenj, pridržanih pa več kot 7700 voznikov.

Kot je še pojasnil Vlačič, bosta s Kresalovo ustanovila organ, ki se bo ukvarjal tudi z analizo vsake prometne nesreče, ki ima za posledico smrt ali hudo telesno poškodbo. Analiza jim bo pomagala k sprejetju ustreznih ukrepov. Kresalova pa je obljubila, da bo v kratkem organizirala sestanek še z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem, na katerem bodo spregovorili o težavah staršev in si zastavili cilj, da bi bili postopki žrtev prometnih nesreč obravnavani prioritetno.

Evropska noč brez prometnih nesreč

V Sloveniji se bodo aktivnosti v okviru projekta Evropska noč brez prometnih nesreč odvijale v soboto. Zavod varna pot bo v sodelovanju z drugimi organizacijami ter mladimi demonstratorji v dveh ljubljanskih gostinskih lokalih s promocijskimi aktivnostmi mlade spodbujali, naj ne pijejo alkohola. Pri odhodu iz lokala jih bodo povabili k preizkusu alkoholiziranosti, tiste, ki bodo ostali nealkoholizirani, pa bodo nagradili. Predsednik Zavoda varna pot Robert Štaba je pojasnil, da so imeli kot organizatorji težavo dobiti sponzorje in tudi lokale, ki bi v projektu sodelovali. "Ko govorimo o alkoholu, v Sloveniji vsi stopimo nazaj – alkohol je tako toleranten," opozarja Štaba. Lastniki lokalov so jim namreč odgovorili, da sicer podpirajo akcijo, a živijo od prodaje alkohola.

Projekt sicer poteka v 27 evropskih državah. Osnovni namen akcije je spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do prometne varnosti, zlasti med mladimi udeleženci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BonLavdon
11. 03. 2010 13.49
Upam si tudi stavit da vsaj 30% nesreč povzročijo prepočasni vozniki.Zaradi takih tudi pride do nepotrebnega prehitevanja. To so predvsem vozniki in voznice ki nimajo dovolj izkušenj in se bojijo peljati hitreje,to je pa spet druga zgodba kjer so v igri avtošole. Ta, ki to piše, je tipičen izrodek tega časa, ki ogaben napuh tega malega in z vseh strani stisnjenega in sfrustriranega naroda ne uspe kanalizirati v kakšno produktivno početje. Jaz bi mu prav rad poklonil deset let izkušnje pri naših zakrknjenih sovražnikih Italijanih, da bi sploh vedel, o čem govorim. Hitra vožnja za vsako ceno NI, ponavljam: NI znak nekakšne sposobnosti ali česa že, temveč dokaz, da vas je SATAN na. .tegnil na suho in vam prodal svoje go. .vno za nebeško mano, od katere boste postali v hipu pametni. Histerična zagriženost pa je znak, da vas ta družba ni sposobna koristno uporabiti drugače, kot da boste za rablja eden drugemu in tistim nedolžnim, ki so zaradi svoje naklonjenosti lepemu in dobremu od te družbe stigmatizirani in označeni za "razrednega sovražnika" in obsojeni na smrt. Vsakega od vas "tahitrih" pozivam na vožnjo, recimo od Trsta, do Le Havra in vam dam vsaj uro in pol fore, po drugi strani pa bi vas vprašal, če SPLOH VESTE, kam drvite. Občutek, da ste nekoga prehiteli, je samo dokaz skrajnega primitivizma in neotesanosti, zaradi katere vas je hudič, po božji dopustitvi, nakrmil s svojim izmetom. V Italiji se je avtomobilizem rodil in tudi kultura pitja. In ko gredo (večinoma) na kosilo ob opoldanski pavzi, spijejo od malega, do velikega, vsi po en polič vina zraven, tudi policaji in karabinjerji hodijo(po službeni dolžnosti) na kosilo(in na vino), pa še nisem videl, da bi po kosilu koga zaustavljali policaji in mu dali pihat,(ker bi napihali VSI). Po drugi strani, v tej deželi vina, kjer vino zraven jesti pijejo od malega , do velikega VSI, sem v desetih letih videl samo enaga pijanega človeka. Tam ne boste doživeli, da se nekdo naliva iz "kahle", ampak je za vino deciliterski kozarec. Italijanski primer vam dajem zato, ker je že na vsaki drugi pizzeriji pri nas izobešena italijanska trikolora, pa to nikogar ne moti in si mislim, da tudi primerjava pivskih in vozniških navad ne bo motila nikogar.Za konec en nasvet: Tja, kamor gre trenutno ta svet, NI, DA BI HITELI ! ! ! Cionistična naveza bo v kratkem času povzročila nad ameriškim narodom podobno(in hujšo) morijo, kot jo je (preko Hitlerja) nad svojim narodom v času druge svetovne vojne. Vzorec se bo bliskovito prenesel čez ves svet in ko boste drveli za svoje življenje, boste pa res lahko, kolikor vam duša da!
seba1983
14. 11. 2009 21.20
Gospa Katarina je človek ki zna uporabljat človeška čustva.Vsak človek naj pomisli ko sede za volan na najbljižje,tiste ki mu nekaj pomenijo,naj se poglobi v svoje življenje in življenje tistih ki jih ima rad!Človek ni številka v registru je živo bitje je nekdo ki je nekomu oče ali brat je nekomu mati ali sestra!KO ZGUBIŠ OČETA SI ZGUBLJEN KO ZGUBIŠ MAMO SI POGUBLJEN!Življenje v teh trenutkih postane pekel in čež noč lahko ostanemo brez vsega!
Leandra
18. 10. 2009 13.02
Vest peče....Fizioterapija bremeni...??
Leandra
18. 10. 2009 13.01
Ja razumemo takšma mama fizioterapija..in jablka, ki ne špade daleč od drevesa..''
Iggy Q
17. 10. 2009 22.11
-1
Katarina je fajn punca! To kar vidimo na posnetku je dejanje Človeka z veliko začetnico, da te pretrese zgodba nekoga, ki ga sploh ne poznaš, tako zelo, da ne moreš nehati misliti o tem in te zlomi je humanost in sočutje. Pri meni je pridobila še več ugleda kot ga je uživalo do sedaj. Rešpekt!
punca08
17. 10. 2009 11.56
mogoče jo je vest na kaj spomnila, kaj pa vemo
malena155
16. 10. 2009 23.29
cherry dj dj nehi, naša vlada čist nč nemore pomagat,d a se to na cestah ne bi več dogajal. vsakega posameznika je težko nadzirat...ti si tud ne metat peska v oči pa okrivljat ministre pa ne vem koga še vse ne... mal poglej okol pa ti bo use jasn, ampak realno. ni ministrca kresalova kriva, da je un zadnič uničil tri mlada življenja in ne samo tri še življenja njihovih staršev so uničena. Za to kar je naredil je kriv on sam, in tudi če bi ne vem kaj vlada uvedla, bi se dogajalo isto. Taki smo Slovenci, taka je kultura slovenska, in samo če bi se spremenile vrednote ljudi bi bilo drugače. Dandanes ima vsak otrok že avto, in to vozjo take avtomobile da te groza prime. In itak nek 18- letnik dobi bmw-a in ga itak ne bo počas vozu, ker je on pač dzek a ne če ma tak avto. Inn tak bo nekoga ubil ne? In bo za to spet vlada kriva??? Neeee, ta sam 18 letnik bi mogal sam pri sebi rasčistiti stvari, in dokler ne bomo ljudje imeli drugačnih vrednot, se ne bo nič spremenilo. To sem dala sam primer. Mnogo je takih, pa ne glede a je star 18, al pa 50...
Anch2
16. 10. 2009 21.38
igrati ali ne, ima pa čist prav, dokler bodo ljudje neumni ne bo nič bolš.
oxin
16. 10. 2009 19.57
MA KAJ JO PLJUJETE MENI SE ZDI DA JE EDINA KI IMA SRCE
Turbo_Josko
16. 10. 2009 18.25
... kako je grda! Po duši in telesu...
HomoHominiLupus
16. 10. 2009 17.48
Katarina, kaj sta se dogovorila z "Aco"m?
Turbo_Josko
16. 10. 2009 16.23
Sem ABSOLUTNO PROTI delitvi Slovencev na t. i. prvorazredne, "drugorazredne" , "kadilce" in "alkoholike"... , jokajoče, stokajoče, obžalujoče, obtožujoče. obsojujoče, maščujoče ... Kresalčka, zastonj iščeš volovske prašnike!
cherry
16. 10. 2009 16.22
@ malena155: ja, ves svet je v krizi, ampak velka razlika med nami in ostalimi državami je ta, da se druge države počasi pobirajo, mi pa tonemo še globje, tko da ne si metat peska v oči... ;) jih ne, seveda ne... so pa na dotičnih položajih zato, da ukrepajo proti temu, da bi se take nesreče dogajale še naprej oz. ne v takem številu.
Brakedirt
16. 10. 2009 14.43
@Francek62 Ja to vem ,takšni jemljejo zakon v svoje roke in delajo red na cestah,ob tem pa ne pomislijo da lahko zaradi njihovega početja tudi kdo umre. Upam si tudi stavit da vsaj 30% nesreč povzročijo prepočasni vozniki.Zaradi takih tudi pride do nepotrebnega prehitevanja. To so predvsem vozniki in voznice ki nimajo dovolj izkušenj in se bojijo peljati hitreje,to je pa spet druga zgodba kjer so v igri avtošole. In začaran krog je tu.
BorgQueen
16. 10. 2009 14.29
JOJ pa daj no...... jokala je...ehhhh
Horst
16. 10. 2009 14.27
+1
Bojmo se voznikov,ki imajo med vožnjo poveznjen klobuk na glavi.
Francek62
16. 10. 2009 14.24
+1
Točno, Brakedirt, ampak takšni nekulturneži ne pomislijo, da je mogoče kdo na nujni vožnji. Tudi z osebnimi avtomobili namreč v sili ljudje vozijo bolnike in ponesrečence v bolnišnico in jim je pomembna vsaka sekuda. Potem pa naletijo na takšne debile.
Brakedirt
16. 10. 2009 14.01
+1
@kv21 Sem proti divjanju in alkoholu za volanom! Sem pa opazil da veliko voznikov na avtocesti namerno vozi 130 po prehitevalnem pasu in si mislijo saj hitreje se ne sme. Ni voznik pristojen da umirja in zadržuje prehitre za seboj ampak policija. Če pa policije ni pa spet ni voznik pristojen za to. Jaz se v takih primerih takoj umaknem na vozni pas,ker kaj kmalu se lahko zgodi prometna nesreča zaradi tega.
orca25
16. 10. 2009 13.24
pa brez skrbi gospa ministrica ne jokam več ker sem vse solze izjokal na naših pregrešno dragih cestah ki so malo bolši kolovozi ker sem vse solze izjokal nad zadjšnimi im predhodnimi brezplodnimi akcijami v prometu ker sem vse solze izjokal nad predori ki smo jih preplačali in jih še zdaj popravljamo (no kakšna mi še vedno uide če dobim v oko omet šentviškega predora) ker sem vse solze izjokal nad našim sodstvom ki je neučinkovito in so jih sami izgovori zakaj ne gre in da smo samo mi prevel nestrpni ker sem vse solze izjokal nad vsemi dozdajšnimi vladami ki delajo samo zase in svoj žep ker sem vse solze izjokal nad bedo v katero ste potisnili ta mrljivi in neskočno potrpežljivi narod in jim upate še vedno stopiti pred obraz pa mi pride spet tista ponarodela iz naših se žuljev pijavke redijo obresti in davki nam pijejo kri pa mislim da bo prišel trenutek ko bo vsak plačal zase ko bo stal ,ne pred bogom in ne pred partijo ,ampak pred svojo vestjo in svojim narodom in takrat boste videli da niste storli nič in so vas bile samo prazne besede slovenski narod je ubogljiv , mrljiv in potrpežljiv ampak prišel bo čas gubcev,tomšičet,šercerjev,krambergerjev,vseh razžaljenih in ponižanih in takrat vam ne bo pomagal ne bog ne partija ne vaši cayeni in bmw-ji opremljeni z plavimi lučmi za desni pas takrat se bo videlo kakšni bleferji ste
Turbo_Josko
16. 10. 2009 13.23
Buuuuaaaaaaaaaaaaaa, buuuuaa, šmrcccc, buuuu... in sedaj, bbuuuuaaaaa, šmrccc, buaaaa, moram tebi, moja draga flaška.... šmrccc, šmrc... dokončno... buuu. reči šmrccc... šmrc NEEEEEEE!!! Šmrcccc, kelnerca.....