Slovenija

Orion: Odgovarjal ne bo nihče

Ljubljana, 25. 02. 2008 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.R./S.L./STA
Komentarji
37

V aferi Orion je tožilec Penko po štirih letih odstopil od kazenskega pregona. Vrhovno tožilstvo je kritično.

Tožilstvo je odstopilo od pregona zadeve Orion.
Tožilstvo je odstopilo od pregona zadeve Orion. FOTO: Dare Čekeliš

Višji državni tožilec Boštjan Penko je 14. februarja odstopil od pregona v zadevi Orion, ker naj bi imel premalo dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka. Kot je povedal Penko, je preiskava pokazala, da ni bilo mogoče dokazati, da so obdolženci želeli goljufati svoje stranke, oškodovanci pa so se zavestno spuščali v posle z Orionom.

Iz urada generalne državne tožilke, so sporočili, da so bili obveščeni o odločitvi Penka o odstopu od pregona, opravljen pa je bil tudi pregled dela skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala in tudi pregled dela na tej zadevi. Pregled je pokazal, da je Penko napačno zastavil delo na tej zadevi in je bil na napačno delo opozorjen, so sporočili iz urada.

Penko je dejal, da se z ugotovitvami pregleda ne strinja, ob tem pa poudaril, da je nedopustno, da se je interna revizija tožilstva o delu skupine državnih tožilcev pojavila v javnosti. Napovedal je, da bo uporabil vsa pravna sredstva, da bo izpodbijal ugotovitve pregleda.

Zavedeni in prevarani

Afera Orion je izbruhnila leta 2004, ko naj bi finančna družba Orion, ki se je ukvarjala s posojanjem denarja na nebančnem trgu, nekatere svoje stranke zavajala pri sklepanju posojilnih pogodb. Nekateri posojilojemalci so trdili, da so bili pri podpisu pogodbe - Orion naj bi dogovor o zavarovanju posojila s hipoteko popravil v pogodbo o prodaji nepremičnine - zavedeni.

Družba Orion - njen večinski lastnik je bila londonsko podjetje Atractor Project Managemen, vodil pa jo je Branko Lužar - je kasneje šla v stečaj, upniki pa so prijavili za pet milijard tolarjev zahtevkov. Družba je poslovala na način, da je od stranke v zameno za posojilo najprej kupila nepremičnino, potem pa jo je s plačili na obroke prodala kupcu nazaj, vendar je pridržala lastninsko pravico. Ko kupec ni več plačeval obrokov, je Orion uveljavil svojo lastninsko pravico.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
26. 02. 2008 17.44
Pa kdo dovili vmešavanje v delo tožilcev? Oni so neodvisni, Brezigarjeva pa jim povsem zaupa!!
bagins666@gmail.com
26. 02. 2008 15.12
+1
Kako da ima taka nesposobna oseba kot je Penko sploh še službo? Pozivam k odstopu gospoda Penka!!!
makaronar
26. 02. 2008 15.03
+1
orion-goljufija Goljufija 217. člen "(1) Kdor z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let. (2) Če je storilec z dejanjem iz prejšnjega odstavka povzročil veliko premoženjsko škodo, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let." Prepričan sem da gre v tej zgodbi za zelo preprosto in evidentno kaznivo dejanje goljufije za katero ne bi bilo potrebno tožilcu Penku, ki ima zakon sigurno v malem prstu kar 2 leti in pol zapravljati davkoplačevalskega denarja. Sicer pa zgodba sega v čase ko je sedanja pozicija zelo kritizirala sedanjo opozicijo v tedanji sestavi Rop, Golobič, itd.. skratka stranko LDS, tedanjo tožilko Zdenko Cerar, ki je dopuščala to zgodbo. Sicer je sedanja glavna tožilka Brezigarjeva okrcala Penkota, češ, da se ni lotil stvari na pravem koncu. To pa je zaenkrat vse. Ne morem doumeti, da tudi ta vlada v tem primeru ne bo stopila na prste goljufom in tistim uradnikom v državni upravi, ki take goljufije podpirajo. Organi pregona, sodstvo naj bi namreč delali v korist državljanov, zaradi česar pravzaprav vse te inštitucije obstajajo. Tako pa država (Penko) napoti prevarane in oguljufane državljane na civilne tožbe. Ali imajo advokati in sodstvo z vsemi priskledniki,(sodnimi izvedenci) res tako majhne dohodke, da se nadejajo denarja od že sicer ukradenih in ogoljufanih državljanov.
smufka@gmail.com
26. 02. 2008 14.48
joža joža prej si bil pa 50 let partijec pa ti še danes ni nič treba - LDS = PARTIJA - zato je danes tudi vse razpada. SPREVRŽENCI!!!! AMORALISTI!!!
Jožajoža
26. 02. 2008 10.42
od leta 2004 do danes si kot lastnik članske izkaznice SDS-janšist IMEL VSE MOGOČE PRIVILEGIJE.bil si pač nedotakljiv pred vsemi državnimi organi.
KLIPAN71
26. 02. 2008 08.58
Sedaj pa so spet levičarji krivi, ker Slovenčki ne znajo brat pogodb in bi za posojilo še lastno mater zastavili. Cash& carry , piramide vseh vrst, za vse to so krivi levičarji samo Slovenčki so spet nedolžni kot ovčke. Kdo pa jim je kriv če so jih nategnili??? Ziher komunisti a ne?
fljuskus
26. 02. 2008 08.26
hehe, pa je sploh kdo upal, da se bo zadeva drugače končala? V SLO itak ni nihče kriv in noben ne odgovarja, serjejo ga pa na veliko....
exim@t-2.net
26. 02. 2008 08.21
baltbaltazar: podpišem! Zadnje čase se mi pa dogaja, da lahko samo pritrdim tistim pred mano, ki imajo enake misli. Oho, čedalje več nas razmišlja s svojo glavo. Kmalu bo možganskim nagcem v celoti odklenkalo in se bomo znebili tega balasta in nepotrebne lene in sprevržene navlake. Kajne, muravci, politiki70, bonsai9, pa aureliusi, boštjani penki, ....
baltbaltazar@email.si
26. 02. 2008 08.04
Take tožilce bi bilo treba postavit pred odgovornost za svoje nedelo. Ni dvakrat za reči, da ni Penko dobil mastno podkupnino. Sicer pa je treba zakone čim prej dodelati in neustrezne zamenjati. Javnost mora tudi biti pozorna kdo se Šturmovim reformam najbolj upira. Vsi ti uporniki prihajajo iz vrst levičarskih poslancev (Cerar, Potrč,...)
KLIPAN71
26. 02. 2008 07.07
Ena od afer, ki je odnesla LDS. Čeprav je bilo vsakemu z osnovnošolsko izobrazbo že takrat jasno, ta pogodb z Orionom ni podpisovala LDS, ampak nepismeni ali napolpismeni Slovenčki.
tirolec
26. 02. 2008 07.04
aandreya: PODPIŠEM P.S.: Ali še kdo verjame v našo pravno državo? Večja baraba si, večje ugodnosti in pravice si deležen. Ali kdo ve, če je Penko z odstopom postopka, odstopil tudi s položaja? A smo se za to borili? Ja res smo Butalci...
orangensaft
26. 02. 2008 06.40
glede na to, da zadnje čase kar naprej berem o opuščenih primerih goljufij, si ne morem kaj, da ne bi odprla kake ''lizing'' hiše. pa naj še meni malo denarja prinesejo. sej čez 5 let bo itak primer končan. jaz pa na Salomonovih otokih
andrija_posavec@t-2.net
26. 02. 2008 04.36
Prvo bi rad opozoril administratorja na donji prispevek pod Francek62,žalostno je da se taki ljudje sploh oglašajo,ali so izprašali svojo vest da lahko tako sodijo o drugih.No moj komentar na zgornji prispevek je že tako ali tako znan,ukradi kilo kruha ker si lačen dobiš zapor,ukradi milijone boš užival na svobodi,žalostno ampak resnično.Oškodovancem pa bi priporočil tožbo zoper države na Evropsko sodišče (ne za človekove pravice)prav na sodišče,ker nam sedaj šengen daje tudi to možnost!Sodišče EU v civilnih postopkih je v Luksemburgu!
blue-art
26. 02. 2008 04.07
Tako kakor je neka pametna ženska povedal. Sicer so mi med drugim ženske povzročile tudi največ škode vendar tu delam izjemo, ker se mi zdi prav. Mogoče bom kdaj drugič mnenje spremenil. Če se prav lotiš vse rata, če se narobe se vse podre in večinoma popraviti ne da. Spraviti človeka v zmoto, da podpiše pogodbo je po splošnih pravilih civilnega prava prevara. Tisti, ki je zmoto povzročil je odškodninsko odgovoren. Po KZ RS je to goljufija in se uporablja takrat, ko efekta po OZ ne bi bilo. Razveljavitev pogodbe po treh letih ni več možna niti ne uveljavljati prevaro pred pristojnim sodiščem tako da oškodovancem ne kaže drugega kakor, da sami subsidiarno nadaljujejo s pregonom, ker se domnevno nekdo ni prav lotil zadeve.
Francek62
26. 02. 2008 02.15
+1
No, demokracijo ste želeli in dobili. V komunizmu bi taki do konca življenja tolkli kamen. Zakonodajo, ki omogoča takim lopovom svobodo in krajo, pa se itak ve, kdo je sprejel in s kom na čelu...Naj mu bo lahka zemljica.
cakalnica3
26. 02. 2008 00.54
Ja, denar je sveta vladar! In na žalost je tako, da ga očitno zelo potrebujejo povsod, advokati, tožilci, sodniki, direktorji in delavci ... Pa še levi in desni, tisti v sredini in tisti še kje vmes. Upam, da bo vsaj kakšna zadeva "obsojena" do konca, saj drugače bo vse to znak, da če veliko kradeš, neobsojen ostaneš ...
Slavko ?erv
25. 02. 2008 23.48
cash ------ Tvoj prijatelj je neumen in zato bo plačal al išel sedet ! Gun direktor je pa genij in je vse tako naredil da nič ne kaže da je kaj povezano ..Jebiga tako pač je ne moremo biti vsi nadinteligentni . In tu leži glavni razlog zakaj ujamejo malega lopovčka veliki se pa nekako reši vsega .Potem pa če imaš še dobre zakonodajne svetovalce in odvetnike ti nihče ne more nič. Seveda niti pod razno pa tole ni prav , in najbolje bi bilo nekoga najeti da pospravi tega lopova .Če tožilstvo nima pojma in ga ne zmorejo postaviti pre sodniki , potem ostane samo še to da dobi šus v čelo. Samo jasno potem še vedno nebo povrnjena škoda ki so jo nekateri utrpeli.
LazniviZares
25. 02. 2008 23.00
"motivacije" so bile zadostne za opustitev primera.....
lapic3@hotmail.com
25. 02. 2008 22.49
Živijo Slovenija raj za mega prevarante, tajkune in vse mafijce, ki so si na "pošten" način pridobili ogromno premoženje. Sodstvo in policija sta učinkoviti le do nivoja kurjih tatov in delno prometnih prekrškarjev. Tožilsvo bi moralo zaposliti najboljše odvetnike (Čeferina in ostele), da naredijo red, vendar jih ne morejo niti približno plačati. Tako bo tudi z gradbeno afero. Samo da bodo odškodninski računi mnogo večji....
badermeinhof1
25. 02. 2008 22.33
Ma kakšna lenoba! Sedaj se bo g. Branko Lužar pritožil nad ugotovitvijo skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, nad njegovo nesposobnostjo ????? Prekleta budala!!! Če bi delal pri odvetniku na istem primeru bi mu dal za svojo nesposobnost brco v tazadnjo!! p.s. Če so provizije v igri, je vse odpuščeno