Slovenija

Osamljene osebe so lahka tarča za spletne ljubezenske goljufe

Ljubljana, 21. 02. 2019 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24ur zvečer
Komentarji
7

Ljudje hrepenimo po odnosih, osamljene osebe pa so lahka tarča spletnih ljubezenskih goljufov, ki so izjemno dobro izurjeni in točno vedo, kako priti do nekoga. Najtežje pa je osebi dopovedati, da je žrtev spletnega goljufa, še meni psihoterapevtka Veronika Podgoršek.

Kako to, da je ženska moškemu, ki ga pozna samo preko spleta, pripravljena nakazati več tisoč evrov?  Spomnimo, da so v NKBM v zadnjih dveh mesecih zasledili 14 primerov, ko so Slovenke osebam, ki so jih spoznale po spletu, nakazale skupno več kot 200.000 evrov. Ena izmed žrtev je celo prodala svojo nepremičnino. 

Da je tu govora o čustvih, je v oddaji 24ur zvečer poudarila psihoterapevtka Veronika Podgoršek. Pravi, da smo ljudje željni odnosov, biti sam in osamljenost pa je nekaj najbolj bolečega, zato hrepenimo po odnosih. 

"In ravno te osebe, in moški in ženske, so lahka tarča," v ozadju pa so psihološko izurjeni ljudje, ki točno vedo, na kakšen način priti do nekoga, še poudarja. 

A kako lahko pomagamo žrtvam spletnih goljufov? Da je to nekaj najtežjega, meni Podgorškova, saj "vemo, da če ti sam nisi pripravljen za pomoč, ti nihče ne more pomagati". 

Še hujše pa je, ko pridejo svojci ali pa prijatelji, ki vidijo, kaj se dogaja, a imajo običajno napačen pristop do reševanja problema, saj začnejo pogovor z besedami kot so 'kaj pa ti je'. Običajno tu pride do kontrareakcije, saj ljudje na to odgovorijo in menijo, da jim enostavno ne privoščijo, da so samo ljubosumni, ter da jim želijo odvzeti srečo. 

Pravilen pristop je po njenem mnenju ta, da se malo naivno postavimo v kožo žrtve in začnemo spraševati - kje sta se spoznala, kako to izgleda, ali mi pokažeš sliko - preko teh vprašanj pa oseba sama začne razglabljati o svoji zgodbi, se začne spraševati "s pomočjo drugega, a na takšen način, da ji ne daš občutka, da je neumna".

"Če mu takoj rečemo 'pazi to je neka prevara, takoj moraš prekiniti vse stike', se to nikakor ne bo zgodilo," še meni. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
21. 02. 2019 14.14
+4
Da daš denar neznancu moraš biti nor!
Transformerji
21. 02. 2019 13.41
+2
Prvo pravilo: nikomur ne zaupaj in nikomur ne verjemi! Je bolje samota, če si pa res osamljen, si pa nabavi kakšno domačo žival, naj bo to pes, mačka ali pa kakšen papagaj. Ti te nikoli ne razočarajo. Pa še to: ljubezen je samo beseda, kemija ljubezni je omejena na največ dve leti - vse ostalo pa zahteva prilagoditev in sprejemanje - to pa ima svojo mejo! Ne moreš ves čas sprejemati samo kompromise v svojo škodo!
HorstWiesel
21. 02. 2019 12.06
+4
A ni dost, da je človek osamljen, mora še naiven in neumen biti zapovrh? Sicer pa, družbena omrežja so BuSh za navezovanje stikov. Treba je jet ven, v družbo, med ljudi, šport, hobiji,.... in pustit virtualen svet.
santamaura
21. 02. 2019 11.00
+10
Spomnimo, da so v NKBM v zadnjih dveh mesecih zasledili 14 primerov, - Spomnimo tudi koliko Slovencev in Slovenk je oguljofala ravno ta banka, ko smo kupovali delnice. Celo v vrstah smo čakali, da nas nategne - Osamljeni in naivni - Najboljša tarča
Garry
21. 02. 2019 11.00
+1
človeška podlost nima,meja...prav rad bi te prevarante videl,če bi bli na mestu žrtev....žrtvam sporočam,naj nikar ne nasedajo njihovim zgodbicam....lp
BobbyP
21. 02. 2019 10.52
+13
Zmotno. Poleg osamljenosti moraš biti še neumen. ...... in to ne malo.🙄
JApajaDAja
21. 02. 2019 10.45
+12
če je človek osamljen ni treba, da je še neumno naiven! tega pač ne razumem...čisto pošteno-se niti ne trudim razumeti!