Slovenija

Osebni podatki za izterjavo neplačanih parkirnin na Hrvaškem pridobljeni nezakonito, a dolgovi vseeno ostajajo

Ljubljana, 29. 03. 2017 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V inšpekcijskem postopku v zvezi z izterjavo neplačanih parkirnin na Hrvaškem je bilo ugotovljeno, da je odvetniška družba za podjetje Euro Parking Collection osebne podatke lastnikov motornih vozil pridobila nezakonito. Kljub temu pa to ne bo ustavilo postopka izterjave.

Slovenska odvetniška družba je za izterjavo domnevno neplačanih parkirnin na Hrvaškem nezakonito pridobivala osebne podatke lastnikov motornih vozil, je danes objavila slovenska informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. A to vendarle ne vpliva na obstoj dolgov zaradi neplačila parkirnin, je opozorila.

Informacijska pooblaščenka je julija lani sprožila inšpekcijski postopek zaradi domnevno neupravičenega pridobivanja osebnih podatkov za potrebe izterjav glob in neplačanih parkirnin, ki jih je prejelo več slovenskih državljanov. Danes je inšpekcijski nadzor zaključila.

Kot je ugotovila, je slovenska odvetniška družbe osebne podatke lastnikov motornih vozil pridobivala za družbo Euro Parking Collection (EPC). A ker je slednja potem sama izvajala dejanja izterjave (npr. pošiljala opomine) in ne preko slovenske odvetniške družbe, niso bili izpolnjeni pogoji za pridobivanje osebnih podatkov na podlagi zakona o odvetništvu, je po končanem inšpekcijskem nadzoru ugotovila pooblaščenka.

"Obravnavana odvetniška družba, ki podatkov ne potrebuje za opravljanje odvetniškega zastopanja, do podatkov ni upravičena," je opozorila pooblaščenka.

Ta odvetniška družba je imela sicer sklenjen ustni dogovor, da bo posamezna dejanja izterjave terjatev po potrebi eventualno opravila kasneje (na podlagi naročila druge družbe Contractum), vendar pa je šlo v tem primeru po oceni pooblaščenke za zbiranje osebnih podatkov "na zalogo", kar je v nasprotju z zakonom.

Odvetnik namreč lahko osebne podatke od zakonsko določenih upravljavcev pridobiva le, ko jih potrebuje pri opravljanju odvetniškega poklica v posamični zadevi. "Ne sme pa te pravice uporabiti na način, da za stranko izključno pridobiva osebne podatke na zalogo, ne da bi imel pri tem že v času pridobivanja podatkov namen (in naročilo) opraviti konkretno dejanje odvetniškega zastopanja, za katero potrebuje podatke," je poudarila Prelesnikova.

"To pomeni namreč pridobivanje osebnih podatkov na zalogo in po nepotrebnem najmanj za vse tiste primere, ko do nadaljnjega zastopanja s strani odvetnika sploh ne bo prišlo, ker bodo npr. upniki dolgove poravnali," je pojasnila.

Inšpekcijski postopek ne more biti pomoč v pravnih postopkih izterjave

Dolg za neplačano parkirnino bo vseeno treba plačati.
Dolg za neplačano parkirnino bo vseeno treba plačati. FOTO: Thinkstock

Pooblaščenka je sicer opozorila, da inšpekcijski postopek, ki ga je vodila, nima nobenega vpliva na obstoj dolgov zaradi neplačila parkirnin. Prav tako ne more nuditi pomoči v pravnih postopkih izterjave, ampak naj si jo posamezniki poiščejo sami, je poudarila.

"Posamezniki, kljub morebitnemu nezakonitemu pridobivanju njihovih osebnih podatkov, niso odvezani plačila dolga. Dejstvo namreč je, da upniki iz tujine (zakonito) razpolagajo s podatkom o registrski številki vozila, ki jim kadarkoli omogoča ugotavljanje identitete domnevnega dolžnika na zakonite načine," je pojasnila Prelesnikova.

Še posebej je izpostavila, da v primerih, ko so posamezniki prejeli pozive oz. opomine za plačilo terjatev zaradi parkiranja v tujini od slovenske odvetniške družbe, potem najverjetneje ne gre za sum nezakonite obdelave osebnih podatkov, ampak so bili podatki najverjetneje pridobljeni v skladu z zakonom. Le če so jih prejeli izključno od tuje družbe (EPC ali Contractum) in brez predhodnega opomina slovenskega odvetnika, gre potem zelo verjetno za primer nezakonite obdelave osebnih podatkov, je pojasnila.

Odločitev pooblaščenke sicer še ni pravnomočna in omenjena odvetniška družba lahko sproži ustavni spor, je še pojasnila informacijska pooblaščenka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

waga7
30. 03. 2017 15.13
me zanima, če bivšim okupatorjem tud pošiljajo
Uporabnik113189
30. 03. 2017 11.23
Zgodba ima kar nekaj "podrobnosti", ki jih ve vredno osvetliti. Najprej glede parkirišč. Glede na katastrofalne katastre in zgoljufane zemljiške knjige pri hrvatih se je odprla tržna niša, kjer so "naši prijatelji" neposredno pred vašo nepremičnino postali lastniki parkirišča in začeli izstavljati visoke račune. Ta "parkirišča" so zaradi svoje donosnosti postala pravi hit, saj omogočajo z inkasanstvom lepe prihodke. Zgodbe poznamo že iz Ljubljane, ( tudi pri nas nismo imuni na oderuhe) pri sosedih pa gre za visoke potence istega problema. Naslednja zgodba so podatki. Podjetje, ki to počne v naši državi bi moralo doživeti izjemno visoke kazni za takšno početje, ki bi se lahko kompenzirale z možnouspešno izterjavo na naših sodiščih. Vsi vemo, da je na naših sodiščih vse mogoče, čeprav načeloma nezakonito zbrarni podatki niso prav nobena podlaga za postopek na sodišču. Vsekakor pa več varovalk omogoča višjo pravno varnost in onemogoča oderuštvo ter goljufije, posege v zasebno življenje, ki so tako priljubljeni prav pri kriminalcih..
CastrumFF
30. 03. 2017 08.51
-12
Slovenci kamo r gredo vzamejo vse s sabo, ne placujejo parkingov, ce slucajno v gostilno,narocijo kar stane najmanj ,itd,itd,itd. Kdo si zeli takih "turistov"? Nobeden!
SDS_je_poden
30. 03. 2017 11.50
+0
Ja, včasih so bili čehi taki, zdej so pa slovenceljni.
peT99
30. 03. 2017 08.40
+3
Po svoje malo smešno. Tudi nam namreč ne bi bilo všeč, če se dolgov tujcem ne bi iztirjalo ? Ali je to ok ? Vprašanje pa je, koliko naša država oziroma posamezni upravljalci parkirišč sploh sprožajo takšne postopke, najverjetneje ne, raje se učinkovito spravljajo na "domačine" :) Postopki pa tudi ne morejo biti nični, navsezadnje prvotne dokaze o prekršku posedujejo upravljalci.
dajno
30. 03. 2017 08.20
+6
Na vsakem sodišču to pade, če so podatki pridobljeni nezakonito
Kuracpickagovnosisa
30. 03. 2017 11.49
Lahko bi Hrvaška (tisti, ki so oškodovani zaradi neplačila) ,začela z novim postopkom. Ki pa bi do izterjave moral vsebovati še vsaj DVA koraka. Opomin in opomin pred izvržbo. Spet, lahko samo v sklopu s hrvaško zakonodajo. Vse, kar lahko Hrvaška v tem primeru storii je, da upa na mejno kontrolo in ob kontroli identifikaijo osebe, ki dolguje državi Hrvaški (oškodovancu v tem primeru)
a-rod
29. 03. 2017 22.41
+5
hahaha pa kdo še plačuje hrvatom, boge ns naivne na suh nateg
kurcvasgleda01
29. 03. 2017 22.35
-5
hodite na dopust pa nimate za parking....ejejejejej kriza od folka verjetno 99% habarjev
290ktober
29. 03. 2017 22.40
+1
dugi159
30. 03. 2017 09.22
+1
Na hrvask hodjo ocitno socjalci , habarji gremo drugam
Fredi34
29. 03. 2017 22.13
+21
Protipravno peidobljeni dokazi so nični dokazi. Še Tošiču pri miljonskih pislih ne morejo nič, ker so za=bali z dokazi. Enako mora biti tu. Prekršek je storjen. Ampka izterjava po nelravni poti pač ne more biti izterjana.
dugi159
30. 03. 2017 09.23
+0
Lahko si pa v njihovem racunalniku , pa te bojo letos oglobili z obrestmi
Kuracpickagovnosisa
29. 03. 2017 21.58
+11
Čaki čaki čaki čaki čaki čaki....če je postopek pridobitve podatkov s slovenske strani nezakonit, potem plačilo kazni in izterjava v Sloveniji odpade? Kar se lahko zgodi je, da se ali pri preverjanju podatkov na meji ali pa na Hrvaškem samem (kontrola prometa, policija ali kateri drugi upravni organ) ugotovi, da oseba dolguje znesek XY kun za prekršek.
MrSiMPA
29. 03. 2017 21.42
+35
Kazni za nepravilno parkiranje ostajajo, a bi jih vsi "oškodovanci", ki so dobili kazni morali izterjati iz skorumpirane odvetniške pisarne, ki je njihove osebne podatke nezakonito pridobila. Se pravi kazen 1000kun, za isti znesek tožit odvetniško družbo, glede na dejstvo da so bili podatki nezakonito pridobljeni je strošek kazni še minimalni znesek ki bi ga ta odvetniška služba morala plačati oškodvancem.
funi
29. 03. 2017 21.41
+14
Vse je nezakonito razen DDv in davek za zasebni sektor. mi plačujemo to prosolulo Ju in vlado.