Slovenija

Osnutek koalicijske pogodbe: tri nova ministrstva, finančna policija in sprememba volilnega sistema

Ljubljana, 02. 07. 2018 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Osnutek koalicijske pogodbe - prvotna 44-stranska različica, ki so jo spisali Šarčevi - predvideva oblikovanje treh novih ministrstev za digitalizacijo, energetiko in regionalni razvoj. Na področju zdravstva se stranke zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema ter skrajševanje čakalnih vrst. Janša pa se je na osnutek odzval s fotografijo svoje koalicijske pogodbe.

Koalicijsko pogodbo so v pogovorih s partnerji konkretizirali in spravili na 29 strani. Preberite tukaj

Prvotna 44-stranska različica, ki so jo spisali Šarčevi je predvidevala ...

oblikovanje novih ministrstev za digitalizacijo, znanost in tehnologijo, ministrstva ali službe vlade za energetiko in obnovljive vire ter ministrstva za regionalni razvoj in kohezijo.

Gre za delovno različico dokumenta, ki predstavlja osnovo za nadaljnje pogovore. V dokument so med drugim zapisali tudi, da naj bo zavedanje, da je lažje iskati razlike kot pa podobnosti, nenehen opomin, da dobre rešitve niso lahke.

Prvi osnutek koalicijske pogodbe, ki jo pripravlja šest strank pod okriljem Marjana Šarca.
Prvi osnutek koalicijske pogodbe, ki jo pripravlja šest strank pod okriljem Marjana Šarca. FOTO: POP TV

Predsednik države Borut Pahor je sicer danes začel s posvetovanji z vodji poslanskih skupin o kandidatu za mandatarja. Lista Marjana Šarca je Pahorja prosila naj z odločitvijo počaka do petka.

Na osnutek koalicijske pogodbe se je odzval tudi predsednik SDS, Janez Janša, in sicer s fotografijo naslovnice svojega osnutka koalicijske pogodbe ter zapisal, da je koalicijska pogodba pripravljena na programsko usklajevanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ohranitev javnega zdravstva in skrajševanje čakalnih vrst

Večina strank, ki sodeluje v koalicijskih pogovorih, kot prioriteto izpostavlja zdravstvo. Omenjeni osnutek koalicijske pogodbe na tem področju predvideva ohranitev javnega zdravstvenega sistema, še pred celovito reformo pa bo prednostna naloga skrajševanje čakalnih vrst. To naj bi zagotovili z nacionalnim programom, ki bo aktiviral vse možnosti, ki so na voljo, javne ustanove, zasebnike in koncesionarje pa tudi napotitev bolnikov v tujino. Omenjeni program bi financirali iz proračuna Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

S spremembo zakonodaje bi razmejili javno in zasebno izvajanje zdravstvenih dejavnosti, s čimer bi zmanjšali korupcijska tveganja. Pravice in obveznosti obveznega zdravstvenega zavarovanja bi uredili na nivoju zakona. Pri tem bi ohranili obstoječe pravice, odpravili pa bi sedanje doplačevanje k storitvam iz obveznega socialnega zdravstvenega zavarovanja in izpadla sredstva nadomestili z ustreznim povečanjem prispevnih stopenj ter dodatnimi proračunskimi sredstvi.

Na demografske pritiske nameravajo odgovoriti z vzpostavitvijo sistema dolgotrajne oskrbe in zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Nosilec tega zavarovanja bi bil ZZZS kot nosilec obveznega socialnega zavarovanja.

Ob tem se zavzemajo, da bi odmero za pokojnino postopoma dvignili na 63 odstotkov, upokojencem pa bi po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino omočili prejemanje pokojnine, hkrati pa spodbujali nadaljnje delo. Naklonjeni so tudi vzpostavitvi stanovanjskih skupnosti za starejše.

Na področju davčne reforme predvidevajo uvedbo davka na premoženje in razbremenitev dela.
Na področju davčne reforme predvidevajo uvedbo davka na premoženje in razbremenitev dela. FOTO: iStock

Davčna reforma predvideva razbremenitev dela in uvedbo davka na premoženje

V osnutku koalicijske pogodbe je navedena tudi davčna reforma, ki predvideva razbremenitev dela, uvedbo davka na premoženje in prilagoditev davčne zakonodaje za mala in srednja podjetja. Razvoj slovenskega gospodarstva bi zagotovili z znižanjem obremenitve najproduktivnejših in razvojno najpomembnejših kadrov ter spremembo delovnopravne zakonodaje za lažje prilagajanje "delodajalcev hitrim spremembam v poslovnem okolju ob hkratni vzpostavitvi mehanizmov ustrezne varnosti delojemalcev".

Privatizirali bi delež podjetij v državni lasti, ki niso strateškega pomena. Zavzemajo se za postopno znižanje javnega dolga z obstoječih 73,6 odstotka BDP na 60 odstotkov BDP. Ob tem bi uvedli tudi finančno policijo.

Postopno bi povečevali javne izdatke za razvoj in raziskave, in sicer na en odstotek BDP do leta 2022. Vzpostavili pa bi tudi Nacionalno tehnološko agencijo kot ključno platformo tehnološkega razvoja.

Prenova enotnega sistema plač v javnem sektorju

Delovni osnutek predvideva tudi prenovo enotnega sistema plač v javnem sektorju glede na značilnosti posameznih poklicev v sistemu in z natančno opredelitvijo nagrajevanja.

Spremenili bi tudi volilni sistem

Stranke, ki se pogajajo o bodoči koaliciji, se zavzemajo tudi za spremembo volilnega sistema. Ta gre v smeri ukinitve okrajev in uvedbe preferenčnega glasu, ki naj bi volivcem zagotovil večji vpliv pri izboru kandidatov.

Osnutek koalicijske pogodbe predvideva tudi uvedbo preferenčnega glasu.
Osnutek koalicijske pogodbe predvideva tudi uvedbo preferenčnega glasu. FOTO: Miro Majcen

Predsednik vlade pa bi imel polno mandatarstvo, kar pomeni, da bi sam imenoval in razreševal ministre svoje vlade. Novost predvidevajo tudi za predsednika republike, ki bi pridobil pravico do odložilnega veta na zakon, Državni svet s sedanjimi pristojnostmi pa bi ukinili.

Predsednik Državenga sveta Alojz Kovšca pa zamisli za ukinitev osebno ne podpira. Opozarja, da je DS v preteklosti pomembno vplival na kakovost posameznih zakonov. A če se bodo koalijske partnerice odločile za ukinitev, DS temu ne more nasprotovati. 

Debirokratizirajmo Slovenijo

Med ključnimi projekti , ki jih predvideva osnutek, je tudi projekt Debirokratizirajmo Slovenijo, v okviru katerega bi poenostavili postopke za državljane, nekatere nepotrebne pa odpravili.

Močna Evropska unija in zmanjšanje števila bataljonskih bojnih skupin 

Na področju zunanjih zadev je v osnutku poudarjeno zavzemanje za obstoj močne in učinkovite EU ter zavzemanje za nadgradnjo Evropske monetarne unije. Podpirali bodo tudi vključevanje držav regije Jugovzhodne Evrope v EU in jim pri tem pomagali.

Za obrambne izdatke predvidevajo postopno zagotovitev sredstev proti 1,5 odstotka BDP, z zavezništvom Nato pa bi začeli pogajanja za zmanjšanje števila bataljonskih bojnih skupin z dveh na eno. Kadrovsko in finančno bi okrepili policijo, več sredstev bi namenili tudi krepitvi obmejne policije. Pristojnosti urada za oskrbo in integracijo migrantov pa bi prenesli na ministrstvo za notranje zadeve.

Dokument predvideva tudi omejitev sodniškega mandata na 12 let z možnostjo ponovne izvolitve, pri čemer bi sodnike imenoval sodni svet skupaj s predsednikom republike.

Za mlade naj bi vzpostavili poseben vladni medresorski organ, pripravili pa bi tudi nacionalni program dviga natalitete in osamosvajanja mladih. Med drugim predvidevajo davčno olajšavo za kreditojemalce stanovanjskih posojil, s katerim rešujejo prvi stanovanjski problem. Urad za mladino bi preoblikovali in ga premestili v okvir vladnih služb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (548)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chavez2
02. 07. 2018 19.54
-7
A je Tonin že sestavil vlado?
Uporabnik458403
02. 07. 2018 19.42
+13
Je sarec rekel, da bo delal za ljudi.... Uvaja nova ministrstva, da se bomo davkoplacevalci imeli vec stroskov in se bolj financirali politiko in birokracijo...... Mars z takimi
milerto
02. 07. 2018 19.44
+7
dostojevski II
02. 07. 2018 19.51
-5
Šarec ne bo delal za lenuhe. Svečkarji, delat se spravte.
Brakedirt
02. 07. 2018 19.54
-4
delas na crno tukaj v forintih,potem se imas pa za davkoplacevalca zguba.
Julijann
02. 07. 2018 19.40
+2
Papir prenese vse... nanj se lahko vse napiše, še podčrta z rdečo ali z rumeno, ampak, problem je, ker postanejo vse te besede samo mrtve črke na papirju!!!...in takšne obstanejo, ker jih pišejo politiki!!!
dostojevski II
02. 07. 2018 19.41
-8
Tokrat ne bo tako. Šarec je operativec. IN KOALICIJSKA POGODBA BO TAKŠNA, KI JE SLOVENIJA ŠE NI VIDELA. V njej bodo projekti, roki in odgovorne osebe, zadolžene za izvedbo. Kar je popolna novost. To je nova politika, ki jo zagovarjata Šarec in Tonin. Zato je povsem nepomembno ali je v vladi 3, 4, 7 strank.
milerto
02. 07. 2018 19.45
+5
mackintosh
02. 07. 2018 19.48
-2
Julijann
02. 07. 2018 19.48
+5
Pozabljaš, da bodo zraven stari mački...pa te sprašujem, zakaj potem določene stvari še niso urejene....tudi oni so govorili, da je čas za novo politiko itd...pa se niso mogli zmeniti niti za področje zdravstva...vlada ne bosta samo Šarec in Tonin, če bodo zraven...ko se kaj "usklajuje" se ponavadi ne strinjajo vse vladne stranke...pa čeprav so imeli zapisano kaj in kako se bo naredilo v koalicijski pogodbi....nimam nič proti, če bo šlo, kot praviš ti, a se bojim, da se bo kmalu zapletlo....kdor je česa drugega vajen, se ne more čez noč spremeniti....mislim na SD, DESUS....
zek
02. 07. 2018 19.51
+11
Da to storiš nujno potrebuješ se tri ministrstva?????? DAJ BODI RESEN!
mackintosh
02. 07. 2018 19.39
-7
me prav veseli da mi ne bo treba kredita v forintih vrniti. če bi bil kalimero pm me pa noben ne bi vprašal :)
mackintosh
02. 07. 2018 19.42
+0
ne v pm ampak če bi bil pm da ne bo pomote čerav je tudi prva varianta kar dobra opcija :)
milerto
02. 07. 2018 19.38
+5
Zanima me, če so vsi koalicijski partnerji padli na glavo, da se strinjajo z novimi Šarčevimi ministrstvi? Aja, saj jih bo naredil zarad njih, točno.
dostojevski II
02. 07. 2018 19.37
-6
Na osnutek koalicijske pogodbe se je odzval tudi predsednik SDS, Janez Janša, in sicer s fotografijo naslovnice svojega osnutka koalicijske pogodbe ter zapisal, da je koalicijska pogodba pripravljena na programsko usklajevanje.... JE ŽE USKLAJENA... Z Orbanom, Bavčarjem, Sanaderjem, Tovšakovo...
mackintosh
02. 07. 2018 19.40
-1
son?ece5
02. 07. 2018 19.37
+6
Še večje sranje , isti ljudje , pa vam , ki podpirate ta birokratski lumpenprolatariat, je fizika delala preglavice že v osnovni šoli. Dol s to levško mafijo.
ooResnicA
02. 07. 2018 19.35
+0
....bravo gazda Janez delo, red, poštenje, disciplina.....
Brakedirt
02. 07. 2018 19.51
+3
jovan nima komu poslati pogodbe,jo mora revez objaviti na spletu hahahahahahahaha
Brakedirt
02. 07. 2018 19.52
+1
Bojan-F
02. 07. 2018 20.06
-2
Brakedirt
02. 07. 2018 20.17
+2
Outycanam Max
02. 07. 2018 19.34
+5
To je vse skupaj farsa. NOBENA vlada na svetu ne vodi države....svet in njene satelite (države) vodijo korporacije. Če prevedem....kosijo korporacije...vlade s škarjicami samo malo fazonirajo ob ograjah.
Castrum
02. 07. 2018 19.26
+11
vertex....s svojo razlago javno garantiranega oz. javno negarantiranega dolga si predstavil vse svoje razumevanje kako funkcionira država in njeno zadolževanje. S tem si pokazal in vesoljni Sloveniji dokazal, da ne razumeš popolnoma nič. Ostani v cvetju!
Bojan-F
02. 07. 2018 19.56
+2
Se opravicujem, ker se vmesavam ... zakaj Avstrija ni zasebne (oz. se huje nemske drzavne ) banke Hypo Alpe Adria Bank enostavno potopila ... dolga je bilo 17.800.000.000 € ... in ves se je pretopil v javni dolg.
butalistan
02. 07. 2018 19.22
+16
Jaz bom kmalu imel podjetje v tujini. Zloven7ja hebi se.
mackintosh
02. 07. 2018 19.24
-5
Castrum
02. 07. 2018 19.29
+4
butalistan
02. 07. 2018 19.32
+3
zek
02. 07. 2018 19.21
+22
No nekaj podobnega smo brali že v koalicijski pogodbi prejšnje vlade SMC SD DESUS no kaj so uresničil??? Sedaj bodo isti ljudje ki 4 leta niso ničesar naredili za boljši zdravstveni sistem to reševali naslednja 4 leta?? Torej lahko čez 4 leta pričakujemo še daljše čakalne dobe?? Torej bodo ponovno v vladi g Erjavec g Cerar, g Zidan .. ZAKAJ JE ŽE CERAR ODSTOPIL??! Res pa predvidevajo nekaj NOVOSTI, 3 nova ministrstva, 15 novih državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje da bodo za kolaps zdravstva lahko krivili eden drugega in ustanovitev finančne policije za katero vodenje je kandidat g Janković če mu ne uspe ponovno zmagati jeseni na županskih volitvah heee, no se prej pa bo treba prešteti do 46 heee
MaršalPerez
02. 07. 2018 19.19
+15
koalicija bo če bo, če ne bo pa ne bo.možno je vse kar ni možno...problem je ker ministrstva ne komunicirajo med seboj.to bomo rešili tako da bodo ministrstva začela komunicirati med seboj...in ustanovil je tri dodatna ministrstva in še superministrstvo za komunikacijo med ministrstvi...
politik70
02. 07. 2018 19.18
-8
Naslednji ponedeljek?
politik70
02. 07. 2018 19.17
-8
politik70
02. 07. 2018 19.17
-15
Se pravi da Ivan še vedno ni sestavil vlade?
mackintosh
02. 07. 2018 19.21
-18
razen svojih posrancev nima nobenega glasu :)
Brakedirt
02. 07. 2018 19.53
+1
kaj nesposobni sveckarji hitijo z minusi, bodo cisto pregoreli.
diocles
02. 07. 2018 19.15
+20
ministrstvo za digitalizacijo bo sigurno legija strankarsko ustreznih šarcu prijateljskih birokratov ki bodo živel od tu pa tam kakega leporečenja in kofetkanja
Bitktamp
02. 07. 2018 19.15
-6
Bitktamp
02. 07. 2018 19.16
+2
diocles
02. 07. 2018 19.19
+13
sej tut zelo pregorijo ker more it vsak posameznik papir skozi vse sklade, agencije, urade, službe ministrstva, me prav čudi kako se to izzide ob železokrivskem gospodarstvu
Bojan-F
02. 07. 2018 19.14
+6
Sarec Marjan postavlja lestvico jako visoko ... ministerstev skoraj kot v Skandinavskih drzavah ... za razliko od vitke Madzarske.
CyberWorm90
02. 07. 2018 19.18
+16
sam plače niso baš skandinawske : ))) oz. so za izbrance po raznih agencijah za mešanje megle in gubljenje wremena : ))) ostali pa dihajo na škrge : )))
Bojan-F
02. 07. 2018 19.21
-11
Ko bo gospodarstvo imelo produktivnost kot v Skandinaviji, takrat bodo tudi place take ... in se boljse!
milerto
02. 07. 2018 19.22
+15
CyberWorm90
02. 07. 2018 19.23
+13
z wečanjem jawnega sektorja in daukou sigurno ne : ))) sam še weč firm bo šlo w tujino itd : )))
Bojan-F
02. 07. 2018 19.27
-6
Izgleda, da v Skandinaviji s tem nimajo tezav.
CyberWorm90
02. 07. 2018 19.33
+4
se prau po twoje je recept za boljše gospoarstwo da powečaš jawni sektor pa nawiješ dawk ke na 50% haha najboljš da kr začnemo wsi delat w jawnem sektorju pa ddw na 100% bomo druga kitajska haha
milerto
02. 07. 2018 19.36
+4
Bojan, če misliš, da bomo po razvoju bližje Skandinavcem, če bomo povečal javni sektor, se pošteno motiš. Mislim, sploh ne vem, če je treba to enemu odraslemu človeku razlagat zakaj, ali pač?
Bojan-F
02. 07. 2018 19.50
-1
Cyber in milerto ... nikjer ne trdim, da je povecanjem davkov in javnega sektorja recept za boljse gospodarstvo ...
politik70
02. 07. 2018 19.13
-5
Prašek a se je olimpionik udeležil srečanja? Al je stisnil rep med škrge....???
Chavez2
02. 07. 2018 19.10
-4
Mi taravi levičarji smo za to, da vlada nameni nekaj več sredstev tudi CERKVI.
Bitktamp
02. 07. 2018 19.12
+2
Borec21
02. 07. 2018 19.14
-5
najprej naj ZVON 1 in ZVON 2 ki st aodzovinal vrne 1 miljardo evrov
Castrum
02. 07. 2018 19.17
+11
Kateri finančni sklad na svetu je že kdaj vrnil denar tistim, ki so z vlaganjem v sklade želeli zaslužiti? Enega naštej!
Castrum
02. 07. 2018 19.18
+7