Slovenija

Osterman bo moral razvojne programe prilagoditi financam

Ljubljana, 13. 10. 2014 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman je prevzel posle. Deloval bo v smeri, ki sta jo začrtala skupaj z njegovim predhodnikom Dobranom Božičem, minister Janko Veber pa od njega pričakuje, da bo razvojne programe prilagodil finančnim zmožnostim.

Dobran Božič in Andrej Osterman
Dobran Božič in Andrej Osterman FOTO: POP TV

Novoimenovani načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je prevzel posle od dosedanjega načelnika Dobrana Božiča. SV namerava razvijati v podobni smeri, ki sta jo razvijala skupaj z Božičem, ko je bil še njegov namestnik na čelu generalštaba.

Osterman se je vladi in obrambnemu ministru Janku Vebru zahvalil za imenovanje, Božiču pa za dosedanje dobro vodenje generalštaba. Poudaril je, da se ob imenovanju zaveda odgovornosti, saj prevzema več kot 7200 pripadnikov SV.

Pri svojem vodenju namerava posebno pozornost posvetiti varnosti vojakov na mednarodnih misijah. Slednjo bo imel, kot je dejal, v mislih predvsem, ko bo vojska nabavljala opremo in se usposabljala. Med pomembnimi nalogami doma pa izpostavlja področje zaščite in reševanja.

Božič odhaja v New York

Božič, ki odhaja na mesto vojaškega predstavnika Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku, je Ostermanu izrekel podporo in mu zaželel vse najboljše pri vodenju generalštaba. Pri pregledu svojega dela je izpostavil predvsem mednarodno sodelovanje. "Tu so namreč pripadniki in pripadnice SV dokazali, da smo lahko ne glede na zmožnosti enakopraven partner v zavezništvu," je dejal.

SV je po Božičevi oceni dobra in zdrava organizacija, njena trenutna sestava pa takšna, ki državi daje ustrezno varnost. Kot je dejal, je SV v regiji postala tudi prepoznaven partner, "ki je sidro stabilnosti in daje zgled tudi ostalim vojskam v regiji", ponosen pa je tudi na domač sistem zaščite in reševanja.

Andrej Osterman
Andrej Osterman FOTO: Kanal A

Božiču se je za dosedanje delo zahvalil tudi obrambni minister Veber. Po oceni slednjega je bil Božičev mandat, ki je trajal nekaj več kot dve leti in pol, mandat, v "katerem je bilo treba izpeljati številne organizacijske postopke, da smo lahko delovali v okviru finančnih zmožnosti, ki v tem obdobju sistemu obrambe niso bile ravno naklonjene".

Božiču je po Vebrovih besedah pri tem uspelo ohraniti "profesionalno raven SV in visoko pripadnost pripadnikov SV".

Programe bodo prilagajali finančnim zmogljivostim

Veber je zatrdil, da bo treba v zelo kratkem času razvojne programe SV prilagoditi finančnim zmožnostim držav. Pri tem se je zavezal, da bo skušal ustaviti trend upadanja sredstev za obrambo. Sicer se je pohvalil, da mu je pri načrtovanju rebalansa za letošnje leto sredstva za obrambo uspelo ohraniti na ravni, kot je bila načrtovana v prvotnem proračunu.

Andrej Osterman, Janko Veber in Dobran Božič
Andrej Osterman, Janko Veber in Dobran Božič FOTO: Kanal A

Se pa današnje primopredaje ni udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki je bil pretekli teden kritičen do prakse, da se načelnika generalštaba SV menja skupaj z ministrom. Na vprašanje, kako komentira kritiko vrhovnega poveljnika SV Pahorja, je Veber odgovoril z navedbo, da jo razume kot še dodatno zavezo za vse njih, da svoje naloge opravljajo še z večjo resnostjo. Zakaj Pahor ni bil navzoč na primopredaji, pa Veber ne ve.

Na ministrstvu za obrambo (Mors) so pojasnili, da tudi sicer ni praksa, da bi na primopredajo vabili vrhovnega poveljnika oziroma da se je doslej ni udeležil še noben predsednik republike. Ponavadi na ta dogodek povabijo odbor DZ za obrambo, svetovalca predsednika republike za obrambo, svetovalca za nacionalno varnost pri predsedniku vlade, pa tudi nekdanje načelnike generalštabov in predstavnike veteranskih združenj, je povedal predstavnik Morsa za stike z javnostmi Aleš Sila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cleener
14. 10. 2014 12.27
+1
Sej ni čudno. 80% dnarja od vojske, gre za plače. Tega niti v Ugandi ni. Kdo pri vojski pa podpira ali molči o prevoznih stroških. Ljudje iz prekmurja in štajerske, se vozijo v LJ ali na primorsko v službo. VSAK DAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sej ne da bi se resnično vozili. Najamejo majhna stanovanja ali sobe, za kar nekaj njih in dobijo lepo prevozne stroške izplačane. Malo si izračunajte koliko to znese mesečno.
SDS_je_poden
14. 10. 2014 10.12
Zanimivo je poročilo, da so vse naše sosede vojaško močnejše od nas. Se je malo za vprašat...
POŠTENO JEBENO
14. 10. 2014 09.55
....je reku, da je 7000 vojakov dovolj za obrambo slovenije....hahahahaha...looolll....vojske in ministerstva za "obrambo" sploh ne potrebujemo.
jagermeister1
14. 10. 2014 07.58
+3
sramota , kaj so naredil iz vojske.............take stvari kot so politično kadrovanje načelnika generalštaba se lahko dogajajo samo v Slovenistanu..............še nekaj let pa vojske sploh ne bomo imeli več in za tako stanje je kriva levica................če komunistom v 90-ih letih ni uspelo uničiti oz. razformirati TO , bodo to naredili sedaj s takimi potezami ! ! !
ubogagmajna
14. 10. 2014 01.10
-2
Programe prilagajat finančnim zmožnostim...? A zato ste okoli Kadetnice v MB nardili 500m nepotrebne ograje...
ONniON
13. 10. 2014 21.41
-3
združite vojašnice pa se bo privarčevalo
ssecnik
13. 10. 2014 21.35
+0
Švejk ima več strumnosti v sebi.
01xxy
13. 10. 2014 22.06
-1
Pahor je sluga pokorni, a je imel Švejk tudi svojo, bistro pamet.
Ciril Vodnik
13. 10. 2014 21.27
+2
Še malo pa bo Aksentijević na čelu vojske...
ssecnik
13. 10. 2014 21.34
+2
Dakota 100
13. 10. 2014 19.47
-11
To sploh ni nobena vojska, to je en navaden pustni karneval, glavna šema pa Veber.
johanca123
13. 10. 2014 19.25
+5
No pa smo dočakali - pravnika na čelu slovenske vojske. Se bodo zdej gadžal kar s paragrafi. Sicer pa vseeno tole bolš kot kak FSPNjevc
tedoSJA71T1VRSmedo
13. 10. 2014 18.15
-9
Kaj sploh dela naša vojska? Pobira ameriški drek.
CastrumFF
13. 10. 2014 18.37
-7
Ko bi znala vsaj to delat. Lanski sneg in so ostali blokirani v kasarnah. Komunala jih je morala resevat! ehehehehehe
rogi72
13. 10. 2014 17.15
+5
Že na sliki se vidi, da je Osterman en navaden pajac. Celotni vojski se teži že dve leti z novimi pravili službe on pa kakor da je iz Marsa. Pa bil je Božičev namestnik, tako da bi moral poznati zadeve in voditi s primerom. V kolikor bi se politika zavedala dogajanja v svetu in naši neposredni okolici bi se potrudila in mogoče obdržala Božiča, da zaključi začeto. Izbrskala finance in uredila status vojakov. Sedaj bodo pa še ta obubožan proračun MORS-a izpraznili s pomočjo Vebra in pajaca. Nič dobrega se ne piše za vojsko in ne za državo. Pa še zdaleč od tega, da se je pod Božičem cedil med.