Slovenija

Ovadili bodo 'glavni operativni osebi'

Ljubljana, 02. 12. 2010 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija je v zvezi z brezplačniki zaslišala predsednike uprav treh družb, ki so oglaševale v časopisih, in napovedala, da bodo še letos zaradi krivega pričanja ovadili dve osebi.

Državnozborska komisija, ki se ukvarja z izhajanjem brezplačnikov Slovenski tednik in Ekspres, je zaslišala predsednike uprav treh družb, ki so oglaševale v omenjenih časopisih. Po seji je predsednica komisije Melita Župevc (SD) napovedala, da bodo še letos zaradi krive izpovedbe ovadili dve osebi, ki sta pričali na začetku dela komisije.

Predsednica komisije poimensko ni razkrila, kdo bo ovaden.
Predsednica komisije poimensko ni razkrila, kdo bo ovaden. FOTO: 24ur.com

Kdo bo ovaden, Župevčeva poimensko ni razkrila, dejala je le, da gre za "glavni operativni osebi, ki sta se v začetku dela komisije tudi pojavili na zaslišanjih".

Na zaprtem delu seje po zaslišanjih so se člani komisije dogovorili še, da bodo kot priče povabili tudi pisce člankov. Na zaslišanje jih bodo verjetno povabljeni januarja, ko bodo zaslišani tudi posojilodajalci za izdajanje obeh časopisov.

Pred člane komisije so sicer dopoldan stopili predsednik uprave Hita Drago Podobnik, predsednik uprave Telekoma Ivica Kranjčević in predsednik uprave Petrola Aleksander Svetelšek. Vabilo na zaslišanje je prejel tudi prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec, vendar se je opravičil. Vsi trije zaslišani predsedniki uprav so mandat začeli po koncu izhajanja brezplačnikov, zato so komisiji lahko posredovali le podatke, ki so jih zbrale strokovne službe družb.

Podobnik je na začetku zaslišanja poudaril, da je mandat začel lani poleti, ob primopredaji pa ga o poslu z brezplačnikoma ni nihče seznanil. Za sponzorstvo, kot je sam dejal, je izvedel, ko so v družbi od komisije dobili prošnjo za posredovanje določene dokumentacije.

Komisija preiskuje ozadje izdajanja in financiranja brezplačnikov Ekspres in Slovenski tednik pred parlamentarnimi volitvami leta 2008.
Komisija preiskuje ozadje izdajanja in financiranja brezplačnikov Ekspres in Slovenski tednik pred parlamentarnimi volitvami leta 2008. FOTO:

Prav zato ni vedel, na podlagi česa so se v Hitu odločili za sodelovaje z brezplačnikoma. Je pa dodal, da so ob pripravi poslovnega načrta za leto 2010 dobili podatke o sponzorstvih in donacijah v prejšnjih letih ter se zato odločili za notranjo revizijo. Tudi revizija ni pokazala, da bi obstajala kakšna merila za dodeljevanje sredstev. Po reviziji so stroške za sponzorstva in donacije bistveno znižali.

Župevčeva je nato sklepala, da pri tem sodelovanju Hitova želja ni bila gospodarno ravnanje, temveč je "šlo za neki dogovor". Podobnik tega ni mogel potrditi, a hkrati tudi ni vedel, ali so bile z brezplačnikoma sploh sklenjene kakšne pogodbe. Je pa dodal, da se je podobno dogajalo tudi v precej večjih poslih in da še vedno "padajo okostnjaki iz omare".

Kranjčević in Svetelšek sta komisiji podala še manj pojasnil. Oba sta dejala, da sta njuni družbi sodelovali s podjetjem Mediapolis, s katerim je sodelovala tudi Progresija, izdajatelj Slovenskega tednika. Preko Mediapolisa sta družbi zakupili oglasni prostor v omenjenem časopisu, vendar so na Telekomu nato izbrali drugega poslovnega partnerja, Petrol pa sedaj sam kupuje svoj oglasni prostor.

Župevčeva je poudarila, da pojasnila niso bila tako skopa, saj so povabljeni pojasnili, da so bile pogodbe z Mediapolisom sklenjene okoli leta 2006 in prekinjene po volitvah leta 2008. Izpostavila je še neobičajno prakso ustnih dogovarjanj za posle v Hitu in to, da so v Telekomu za oglaševanje sklenili več kot 100 aneksov k pogodbi.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komentarus
02. 12. 2010 14.04
podjetje Hit je v velikem minusu prav zaradi takih potez lopovskih uprav (nobenemu akterju se ni še nič zgodilo in se tudi ne bo!!!). delavci pa so sedaj hudobni, ker ne dovolijo zmanjšanja plač za pokrivanje izropanega denarja firme. štrajk naj bo!
MATEJABAJSIKA
02. 12. 2010 13.25
Pričakujem negativno mnenje okrog teh komisij. Vsaj pri drugi komisiji so bili takšni komentarji.