Slovenija

Ovrženi ovadbi zoper Jelinčiča in Bandlja

Ljubljana, 25. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ljubljanska okrožna državna tožilka Nikolaja Hožič je zavrgla kazensko ovadbo Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije (DIPS) zoper generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaradi vzbujanja narodnostnega, rasnega ali verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti.

Razlog za ovadbo zoper Jelinčiča je bila njegova izjava v oddaji POP TV Trenja, v kateri je 6. marca med drugim dejal, da bi izbrisane "v demokratični Evropi naložili na kamione, na vagone ali pa na letala in jih poslali v matično domovino".

Pravni zastopnik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije Matevž Krivic je odločitev tožilke označil kot žalosten znak splošnega stanja duha v Sloveniji in stanja v pravosodju.

Vrhovni državni tožilec Silvij Šinkovec je pojasnil odločitev državne tožilke: "To kaznivo dejanje se lahko stori le z direktnim naklepom. Iz vsebine in narave njunih izjav pa ni mogoče zaključiti, da je šlo za izzivanje ali razpihovanje narodnostnega sovraštva, pač pa za subjektivno oceno in izražanje mnenj"

Krivic opozarja, da je odločitev sprejeta v času, ko je Evropska komisija Sveta Evrope proti rasizmu in nestrpnosti (ECRI) v svojem poročilu posebej opozorila Slovenijo, da se njeni organi premalo zavedajo spodbujanja nestrpnosti v Sloveniji in zoper to premalo naredijo.

Ovadbo so med drugim podprli Pravno-informacijski center nevladnih organizacij, Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij, Mirovni inštitut, Helsinški monitor Slovenije, Amnesty International Slovenija in Društvo ŠKUC.

Krivic je tudi opozoril, da ima Slovenija v nasprotju z drugimi državami prepoved sovražnega govora zapisano celo v ustavi. "Bomo videli, ali sta se pripravljena politika in tožilstvo tega držati," je dejal pravni zastopnik DIPS, ki je še opozoril, da bi moralo tožilstvo v takšnih primerih ukrepati po uradni dolžnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou