Slovenija

Oživitev kmetijstva v Ljubljani?

Ljubljana, 20. 10. 2009 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če bi v Ljubljani imeli več kmetijskih površin, bi bila večja tudi njena samooskrba. Prav na to računa Janković, ki je predstavil načrt, po katerem bi predvsem na jugu mesta dobili 100 ha dodatnih obdelovalnih površin.

Traktor
Traktor FOTO: Reuters

V Ljubljani, predvsem na njenem južnem robu, bi lahko uredili približno 100 hektarov kmetijskih površin, je povedal župan prestolnice Zoran Janković. Namenili bi jih prebivalcem, ki želijo kmetovati, s čimer bi se povečala samooskrba glavnega mesta. Ideja se zdi zanimiva tudi ministru za kmetijstvo Milanu Pogačniku.

V kmetijske površine bi lahko predelali območja, ki so v kartah napisana kot gozd, pa niso gozd, prodnata področja bi lahko spremenili v travnike, sanirali pa bi lahko tudi gramoznice, je povedal župan. Te površine bodo za posameznike po njegovih besedah zanimive, ker bodo v večjem kosu in ne bodo razdrobljene. Načeloma so dodatne kmetijske površine, kot pravi Janković, tudi vrtički, za katere imajo še deset novih lokacij, sedaj pa jih v evidencah vodijo kot nezazidana stavbna zemljišča. 

Več denarja za Ljubljano?

Zakon o glavnem mestu predvideva možnost, da dobi Ljubljana nekaj državnih sredstev brez razpisov.

Državni zbor bo v sredo obravnaval zakon o glavnem mestu, ki Ljubljani namenja okoli 15 milijonov evrov. Janković ga podpira, čeprav ima tudi pripombe. Tako bi morali Ljubljani po njegovih ocenah dodeliti 10 milijonov evrov več, moti pa ga tudi to, da zakon za letos še ne velja. 

Ob tem je omenil, da imajo pripravljeno vnovično vložitev v ustavno presojo "kozmetično popravljenega" zakona o financiranju občin. Ljubljana je zaradi spremenjenega zakona v letih 2007–2009 po Jankovićevih navedbah izgubila 180 milijonov evrov. Po zahtevi za ustavno presojo je ustavno sodišče določilo, da se mora zakon spremeniti. "Glede na to, da se tu ni nič popravilo, bo po mojem sklep ustavnega sodišča isti," meni ljubljanski župan. 


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EllaRebeka
22. 10. 2009 08.12
@Modrii - res je, da je veliko dobrega naredil za Ljubljano. Zraven je pa naredil še več slabega. Problem je v tem, da on gleda samo na to, koliko bo zraven zaslužil in ne gleda na dobrobit mesta (no delno že). Dovoli gradnjo enega skropocala, on zraven zasluži - vse uredi. Ampak to je momentalna stvar za njega. Tle se pri njemu zaključi. AMPAK ljudje, ki živijo tam okoli, so prisiljeni gledat tisto skropocalo celo življenje! Njihovo mnenje pa nič ne šteje.! On ne gleda na 'lepo' ljubljano ampak zgolj na lastni zaslužek. in na takem položaju bi moral biti manj egoističen in gledat tudi na mnenja drugih ne samo na svoj žep!
Tonček Balonček
21. 10. 2009 14.29
Kakšna samooskrba, z zeljem, koruzo in bučami mogoče?
8JASMIN
21. 10. 2009 13.36
TA ALKI JANUKOVIĆ, JE VČERAJ EN TRAK PREREZAL, PA SE REŽI V KAMERO, KOT DA JE POLNA LUNA, VEDNO JE POD GASOM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
20. 10. 2009 18.58
Janković je levak, takšnih pa ne maramo! Bile je sicer izvoljne, ampak revolucija je na okopih!Gremo naši!
Inspire
20. 10. 2009 18.53
Župan Janković se spozna na kmetijstvo ,kot krava na orglice .Sramotno ,da ga pri tem podpira minister za kmetijstvo Pogačnik .Na neplodni zemlji vama hrana ne bo zrastla --ampak blokovno naselje s katerim se bo spet sukalo veliko denarja .Janković bi naj vrtičkarje pustil pri miru --edino na lepšo urejenost le teh bi jih opozoril .
janez_hlod
20. 10. 2009 18.24
najbolj so mi pa smešni ljudje k po 24ur pišejo županom in podobnim k si ne upajo po pošti. :JD
odbogaposlan
20. 10. 2009 17.53
Morda bo Jankuvič dobil še kakšno evropsko subvencijo za vrtičke v blokih, he,he! požrešnost ne pozna meja!
odbogaposlan
20. 10. 2009 17.52
ker bo Jankuvič uničil tržnico, bodo ljubljančani lahko sedaj gojili zelenjavo po balkonih blokov!
bolimepatak
20. 10. 2009 17.26
najprej dobiti denar na račun kmetijstva, v nekaj letih pa bo "začuda" vse postalo zazidljivo... če bi se jim šlo tako za obdelovalne površine, bi raje preprečili pozidavo kmetijskih površin... poglejte Brezovico pri Ljubljani... lep primer pozidave...
NoExit
20. 10. 2009 17.10
Jankovič preveč gleda pop tv in njihovo kmetijo.
Modrii
20. 10. 2009 17.09
Haha kaksni komentarji. Cisto prevec ste vsi obremenjeni z zarotami in spletkami. Dejstvo je samo eno. Zoki je vec naredil za Ljubljano v tem mandatu kot pa so vsi Ljubljanski zupani do zdej. In dokler bojo spremembe vidne ( zelezniska postaja, stadion, kolizej, zaprtje mesta in razsiritev zaprtja ) ma moj glas na vsakih volitvah.
kapitan
20. 10. 2009 16.51
... a si je mogoče kdo ogledal traktor na sliki ?? .... kot bi imel kabino v kabini ali kako se že reče da je mogoče BLINDIRAN za samega župana Jankoviča .... vrtičkarji še niso pozabili tistega kar jim je on naredil ... malo ga načenja strah pred njimi .... ŽUPAN JE PA PRI VSEM TEM SIGURNO ZAVOHAL KORIST ZASE & CO ....
8JASMIN
20. 10. 2009 16.44
JANKOVIĆ SAJ IMAŠ KOLEGA, KI IMA ŽE KMETIJO NA PRIMORSKEM. TVOJ TAJKUNSKI KOLEGA GOLOBIĆ, PA MU ŠE DAJ KMETIJO V LJUBLJANI, NAJ PREMAKNE TISTE MILIJONE IZ NIZOZEMSKE ALI PA TISTE, KI SI MU JIH DAL TI ZASLUŽIT V LJUBLJANI, KAKŠNI POKVARJENCI-ROPARJI POŠTENIH LJUDI, MAAAFFFIIIJJJAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
EllaRebeka
20. 10. 2009 16.40
Janković samo utihni. Tapravim kmetom odvzemaš zemljo pod pretvezo, da boš zidal šole, potem pa prodaš isto zemljo naprej, da razne družbe zidajo stolpnice, ki sploh ne pašejo v okoliš. Samo za denar ti gre. Vse odvisno, koliko tebi v žep pade, tam vidiš edini interes. Ni ti interes lepa Ljubljana, ampak samo tvoja debela denarnica. Egoistični samovšečnež - sram me je da živim v takem mestu. Piramida tam okoli želežniške - sploh ne paše v okoliš. Stanovanjski objekti ob vznožju Šmarne gore - pa kaj si iz lune padel, da si to dovolil? * da ni večjega. Sramota!
GSG-9
20. 10. 2009 16.26
Bravo Jankovič, super ideja!
milimix
20. 10. 2009 16.03
TO SE NE GRE ZA KMETOVANJE GRE ZA ZEMLJO KATIRO BI LEPO POZIDALI KJER KMETIJSKA ZEMLJA NI NIČ VREDNA KO JO PA DOBIJO GOSPODJE V KRAVATI JE PA NEPRECENLJIVE VREDNOSTI.
Boyhazard
20. 10. 2009 15.51
V LJ? Bo treba kar precej stavb podret. V okolici LJ pa res. :-)
Getafix
20. 10. 2009 15.33
Kolhozi? Da bi ta prodnata, močvirnata in predvsem kisla tla kaj obrodila, bi bilo potrebno navozit na miljone ton NPKja in ostalih gnojil. Pa še tukaj bi bil učinek (pridelek) hudo dvomljiv. Ali je tukaj morda kakšen biznis na vidiku???
Roxy79
20. 10. 2009 15.27
Kdo bo pa delal? Če gledam "Kmetijo" iz prve in druge sezone........ lahko zagotavljam, da bi jim SMRDELO to delo. Fine riti si želijo imeti kmetijske površine in kmetije....daleč daleč od Ljubljane. Glede samooskrbe...... hmmm..... država kriči... "morate se več samooskrbovati ". Kako vraga se bodo oskrbovali z zelenjavo in drugimi dobrinami,če pa DRŽAVA podpira uvoz vseh teh dobrin in drugih nerazvitih držav,kjer je vse več al manj...generično. Nekoč si na njivi pridelal iz 1 vrečke krompirja,pridelal 30 kg krompirja. Danes ga 90 kg iz iste količine semenskega krompirja. Nekaj ne štima..... HIBRIDI
Boštjan Bukova Drva
20. 10. 2009 15.24
za mali denar bi rad kupil in ga kasneje prodal za zazidljive parcele.Jankovič vemo za kaj se gre.................vemo da si nam,azan z vsemi mažami.Še vrtičke si jim pojemal zdaj pa bi se rad šel kmetijstvo lepo te prosim!!!!!!!!!!