Slovenija

Hrvaška razposlala pisma, Slovenijo obtožuje kršenja temeljnih načel arbitražnega postopka

Ljubljana, 25. 07. 2015 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni zbor o kandidatu za novega arbitra ne bo glasoval, parlamentarne stranke pa bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka. V sredo bi že lahko bila seja vlada, na kateri bi potrdili kandidata.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pozivi k odstopu Karla Erjavca
    01:22
    Iz 24UR: Pozivi k odstopu Karla Erjavca
  • Iz 24UR: Slovenija išče novega arbitra
    01:36
    Iz 24UR: Slovenija išče novega arbitra
  • Iz 24UR: Kaj zdaj želijo Hrvati?
    01:37
    Iz 24UR: Kaj zdaj želijo Hrvati?
Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v imenu hrvaške vlade v pismih obvestila arbitražno sodišče in Evropsko komisijo o okoliščinah, ki pod vprašaj postavljajo verodostojnost in zakonitost arbitražnega postopka za reševanje spora o meji med Hrvaško in Slovenijo, so danes potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

Kot so dodali, so v pismih, ki so ju poslali v petek, navedli, da so javno objavljeni transkripti in posnetki komunikacije slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču Jerneja Sekolca in slovenske agentke na sodišču Haagu Simone Drenik razkrili kršitev temeljnih načel arbitražnega postopka. Zapisali so tudi svoje mnenje in ga argumentirali. Med drugim so ocenili, da sta Sekolc in Drenikova s svojim ravnanje grobo in sistematično kršila neodvisnost in integriteto arbitražnega postopka.

Hrvaška je preostalo četverico sodnikov arbitražnega sodišča tudi pozvala, naj nujno pregledajo poslane informacije, saj je po oceni Zagreba zelo oškodovana integriteta celotnega postopka kot tudi njegova percepcijo legitimnosti v javnosti. Sodišče so tudi pozvali, naj poda mnenje o dogodkih.

Podobno pismo je Zagreb naslovil tudi na Evropsko komisijo in v njem navedel, kaj vse je storila Hrvaška v zvezi z najnovejšimi dogodki, ki naj bi kompromitirali arbitražni postopek. Odločitev sodišča o rešitvi spora o meji je bila napovedana za december.

Arbitražno sodišče se je sicer že oglasilo v četrtek, ko je sporočilu za javnost sprejelo odstop Sekolca in zapisalo, da je v skladu z arbitražnim sporazumom zdaj na potezi slovenska vlada, da v 15 dneh imenuje novega člana sodišča. V nasprotnem bodo sami imenovali novega člana sodišča. Medtem je odstopila tudi Drenikova.

Erjavec se menda še ni vrnil iz tujine.
Erjavec se menda še ni vrnil iz tujine. FOTO: Miro Majcen

Slovenija že kmalu z novim arbitrom

Na odboru DZ za zunanjo politiko so sprejeli sklep, v katerem vladi priporočajo, da v najkrajšem možnem času predlaga arbitra iz Slovenije v skladu z določbami arbitražnega sporazuma, je pojasnil predsednik odbora Jožef Horvat. Državni zbor tako o kandidatu ne bo glasoval, parlamentarne stranke pa bodo predloge kandidatov sporočile do ponedeljka.

Omenjeni sklep so na današnji nujni seji sprejeli soglasno, je v izjavi za medije pojasnil Horvat, sicer poslanec NSi. Državni zbor tako o kandidatu ne bo glasoval, kot sicer predvidevajo obstoječi zakonski postopki v Sloveniji, ki zadevajo imenovanje sodnikov mednarodnih sodišč, saj bi to terjalo več kot 15 dni, kar pa je rok, določen v sporazumu.

Kot je pojasnil predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez, bo novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, "določila vlada na podlagi konsenza, ki ga bo poskušali ustvariti glede samega kandidata".

Danes po njegovih besedah ni bilo govora o tem, kdo bi lahko bili kandidati za novega arbitra. Slovenija mora novega arbitra po Sekolca najti v 15 dneh, sicer bo to namesto nje storil predsednik arbitražnega sodišča.

Tako Brglez kot Horvat sta danes dejala, da z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem, ki se je te dni pred mediji zavil v molk, nista govorila.
Glede na obstoječe zakonske postopke v Sloveniji, ki zadevajo imenovanje sodnikov mednarodnih sodišč, bi bilo ta rok nemogoče izpolniti. Ena od možnosti je bila sprememba zakonodaje po nujnem postopku, s katero bi se skrajšali postopki imenovanja kandidata za arbitra, a slovenska politika se je odločila za imenovanje arbitra s strani vlade. Ta možnost temelji na neposredni uporabi arbitražnega sporazuma, ki je kot mednarodni akt nad nacionalnim zakonom.

Predstavniki parlamentarnih strank, ki so se sestali v petek, se bodo znova sešli v ponedeljek, ko bodo skušali na podlagi imen, ki jih bodo posamezne stranke predlagale, doseči dogovor o skupnem kandidatu. V sredo bi nato že lahko sledila seja vlade.

Kdo bo zbral največ podpore?

Kot so poročali v oddaji 24UR, se v SMC, ko gre za naslednika Jerneja Sekolca, ogrevajo za sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča. Še vedno je med favoriti ustavni sodnik Ernest Petrič, ki ga podpira SDS. Na desni pa se kot možne kandidate omenja še doktorico Verico Trstenjak ter slovenskega pravnika s Harvarda dr. Klemna Jakliča.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Damjan Žibert

Janša: Nepotrebna epizoda

Prvak opozicijske SDS Janez Janša najnovejše zaplete glede arbitražnega reševanja spora o meji med Slovenijo in Hrvaško označuje za "nepotrebno epizodo v tej sicer zelo tvegani zgodbi". Obenem je opozoril, da arbitraža še ni končana in zato ni nujno, da se za Slovenijo dejansko nakazuje tako dobra rešitev, kot kažejo objavljeni prisluhi.

"Tukaj bi jaz opozoril na previdnost, ker arbitraža še ni končana. Doslej še ni bilo primera po mojem mnenju pri takšnih arbitražah, kjer bi ena stran dobila vse. Vedno je šlo za nek kompromis. Dvomim, da bomo na koncu, tudi če ta zaplet ne bo Slovenijo stal ničesar, vsi ta rezultat pozdravili. Jaz bi počakal do decembra," je dejal.

Glede iskanja nadomestnega člana arbitražnega sodišča je dejal, da ima Slovenija več izkušenih mednarodnih pravnikov, na primer članov mednarodne komisije za pravo. "Če bi te predloge poslušali na začetku, ko se je arbiter s slovenske strani imenoval, najbrž te afere sploh ne bi bilo. Torej je zdaj priložnost za popravni izpit, vprašanje pa je, kakšna bo cena," je dejal.

"Doktor Petrič je član različnih mednarodnih teles in ima zagotovo največ tovrstnih izkušenj. Če bi bil že na začetku predlagan, bi ga verjetno podprli. S tem mi nimamo težav," je dejal, a se vprašal, kaj bo lahko novi arbiter še sploh naredil, če naj bi bil rezultat arbitraže objavljen konec tega leta.

Izstop Hrvaške iz arbitražnega postopka po ocenah Janše ni možna. "Sporazum to onemogoča. Lahko pa se vsaka stran odloči, da arbitraže ne bo spoštovala. To je suverena odločitev vsake države, ki za sabo potegne določene posledice in mednarodne implikacije," je dejal. "A upam, da bo Hrvaška spoštovala tisto, kar so sprejeli v saboru in kar so podpisali."

Kdo je posnel prisluhe, je po ocenah Janše "malo pomembno". "Bolj zaskrbljujoče je to, da slovenska stran nima nekih resnih podatkov o tem, kako je potekala komunikacija med hrvaškim arbitrom in hrvaškim zunanjim ministrstvom. Če bi te podatke imeli, bi lahko ta pritisk enostavno uravnotežili in čez tri dni bi afero vsi pozabili," je dejal.

Že pred tem je Janša pozval k odstopu zunanjega ministra Karla Erjavca. "Zdaj, ko je jasno, da se bo arbitraža nadaljevala in da tukaj ne bo tako drastičnih posledic, kot so nekateri pričakovali, je čas, da se spregovori tudi o odgovornosti. Ne samo za ta konkretni škandal, ampak nasploh za nekredibilnost slovenske zunanje politike. Gospod Erjavec je zagotovo med prvimi, ki je za to odgovoren," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1786)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rudar51
27. 07. 2015 22.33
Pa kaj bi sploh ti Hrvati radi, sedaj so zaslutili, da nebo vse tako kot so si zamislili, pa rep med noge pa gas. Mogoče pa to vse zakuhali prav hrvati.
simon303
26. 07. 2015 15.20
+0
Naša SOVA raje prisluškuje lastnemu narodu..politika deluje proti državnim interesom...nesposobna..pa tudi gospodarstveniki in navadni državljani so velikokrat proti lastni državi...če bi se vsaj 1 % zgledovali po Hrvaški..Srbiji..itd kjer jim nacionalni ponos veliko pomeni in znajo stopiti in držati skupaj bi bilo dobro..ampak kaj potrebujemo zunanjega sovražnika če jih imamo v lastni državi državljane Slovenije..ta dva akterja v tej aferi bi morala kazensko odgovarjati ne pa da bosta čez nekaj let v drugi vladi spet zasedla dobre položaje..to je v Sloveniji pravilo..če bi se to zgodilo v Hrvaški bi bila državna izdajalca..pri nas..heroja...SRAMOTA..ves svet se nam smeje kakšni KEKCI smo...
ginger 1
26. 07. 2015 13.40
-4
Trst in Korosko so nam levaki ze zapravili,potem so nam po drugi vojni NACIJONALIZIRALI vse in zaplenili,po letih dobivanja nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov s strani zahoda,so zbankrotirali se drzavo yugovino,zdaj nas bojo izgleda prikrajsali se za morje...aja pa sprivatizirali so spet levaki skoraj vse firme v Sloveniji...evo...eni in isti pri koritu ze 70 let...!!!
Brakedirt
26. 07. 2015 14.04
+4
in kaj ste desnaki storili glede tega razen da stalno jokate tukaj? niste sposobni zmagati na volitvah,vas je premalo.
srebrnibreg
26. 07. 2015 14.30
+3
Tvoji so hoteli z njihovo pomočjo celo Slovenijo podariti Dolfiju ne samo ti dve pokrajini.
gripson
26. 07. 2015 13.35
+1
Če nam Hrvati zasegli vohunski kombi, zakaj ne bi mogli še prisluškovati. Sicer je pa s tem takole: kot darila za dedka mraza. Počakaš kaj boš dobil in si potem bolj presenečen in vesel. Če ti pa kdo namigne kakšno je darilo, potem....
Verbena
26. 07. 2015 13.23
+4
...kaj pa kej naša SOVA..a je ratala že ČUK ???... a ni njena naloga, da tudi mal prisluškuje pa skrbi za interes države ...
srebrnibreg
26. 07. 2015 13.34
+4
Glede SOVE je pa takšno stanje, da mirne duše lahko povemo, da nam lisica kurnik pazi. Seveda, če veš kdo nam nadzira SOVO.
Tine0707
26. 07. 2015 13.21
+3
Čedalje bol mi je všeč ideja z zid na mejo sam pol pričakujem da vse kar ma njihovo državljanstvo avtomatsko gre na uno stran zidu.
srebrnibreg
26. 07. 2015 13.07
+4
Mene zanima, če je to prisluškovanje *nekoga* bilo namenjeno rušenju arbitraže ali dejansko naše vlade.
ginger 1
26. 07. 2015 13.20
+0
Daj si ze enkrat dopovedat v tisto tvojo tintaro,da se za take zaupne TEME pac ne sme uporabljati navadne linije.Te napotke sta ta dva dobila od SOVE,ki jih pa vseeno NISTA upostevala !!!
srebrnibreg
26. 07. 2015 13.33
+3
Kaj pa je bilo tu tako zaupnega? In mimogrede recimo, če jaz imam kolo postavljeno na ulici sem jaz kriv, ker mi ga je lopov ukradel ne on zakaj ga pa nisem s sabo v trgovino nesel ali bife na kavo.
ginger 1
26. 07. 2015 13.36
-2
Pa,kake butaste primerjave delas ?? Cisto tebi podobno...niti grama pod pokrovko.A bos ti primerjal kolo z drzavnimi interesi al kako...?!
srebrnibreg
26. 07. 2015 14.29
+0
Ni važno ali je to kolo ali kar koli drugega. Kraja tujega je v vsakem primeru. Saj nisem pričakoval, da bi razumel. To je itak preveč zate.
ne rabimo predsednika
26. 07. 2015 20.11
srebrnibreg, ta naš velestrokovnjak je jasno kršil osnovna pravila in Hrvati imajo prav. Zaupno je pa na tem nivoju vsaka beseda...
bukefal
26. 07. 2015 13.02
-4
Kakšne butaste mečejo ven levaki!!!
prašek
26. 07. 2015 13.04
+3
srebrnibreg
26. 07. 2015 13.06
+3
Niso ti levaki krivi, če si plitev pa ne kapiraš kaj pišejo.
NoviceResnice
26. 07. 2015 13.06
+0
Brez desnakov ni levakov...brez pametnih ni levih in nesposobnih
mokocoko
26. 07. 2015 13.24
+1
kdo pa so ti pametni...a mogoče tisti ki nimajo kaj pokazat .....ne magisterija ne doktorata.....razen kraje laži in lepljenja...aja pa krvavo pridobljen denar branijo...
morituri
26. 07. 2015 13.02
+5
Hrvati kot Hrvati, da so prisluškovali mednarodni instituciji pa ni važno. To nam naj bo šola za prihodnost Hrvaške v EUju!!!!!
NoviceResnice
26. 07. 2015 13.07
-1
Ja kao Francozi ali pa Italijani ti pa ne....
aSeTiJo?eš
26. 07. 2015 13.01
+4
Hrvati vedno delajo težave, kaj reči o državi ki riše svastike po igriščih...
NoviceResnice
26. 07. 2015 13.08
-1
Da se znajo vsaj za svpje interese boriti.....
kapljač1
26. 07. 2015 12.51
+5
Grims je predsednik komisije DZ obveščevalnih in varnostnih služb. To je prva napaka. Ne dajat ljudem kot je Grims, Janša, Irglova, Tonin, Leljak minimalne možnosti, da ko na kakšno "črevo ali kost, okosnjaka v omari" pri delu naletijo, zavijejo in nesejo domov, "češ za našga psa". ( Naši upokojenci pri mesarju tud rečejo "da je kaj za psa". Je pa zanje) Grims svojega dela ni opravil dobro, če nam tuje države lahko nemoteno prisluškujejo. Nagnat, ne čakat da odstopi. Pa preverit , če je kaj domov odnesel "za psa".
vsismosužnji
26. 07. 2015 12.57
+2
prioriteta sove je nadziranje murgel in F21,za vse ostalo pa sploh nimajo časa!!!
prašek
26. 07. 2015 12.57
+2
Grims je kot predsednik komisije dolžan vse poročati predsedniku svoje sekte ! V tem grmu tičijo vsi zajci !
prašek
26. 07. 2015 12.59
+3
sodobni ..... Po mojem skromnem mišljenju so morali tudi nadzirati arbitra. Našega seveda !!!
morituri
26. 07. 2015 13.05
-3
Kapljač1, ne govori bedarij, Grims ne more vplivati in ni pooblaščen za to kaj dela Sova. Njegove pristojnosti so v Sovi skrčene na minimum!!
kapljač1
26. 07. 2015 13.10
+1
1a-a-a-1a, tudi nisem govoril o vplivu. Čeprav je nadzor nad delom pa tudi nekaj ali kako?
kapljač1
26. 07. 2015 13.23
+2
Ker se "nadzorniki" v državi niso znali lotiti svojih odgovornosti smo izgubili nadzor na delom vseh pomembnejših struktur v družbi. Lahko je kričat da drugim ne uspeva, sam ti moraš pa vsaj pokazat , da si boljši in s svojim delom. Ne kolk maš na jeziku ali v sapi sline.
vsismosužnji
26. 07. 2015 12.47
+6
dejstvo - če hrvati ne bi imeli kaj za prisluškovati pač ne bi prisluškovali!!!!še ulični peprodajalci vedo da se ne smejo pogovarjati preko telefona!!!!
gripson
26. 07. 2015 13.33
vsismosužnji
26. 07. 2015 12.43
+3
a se spomnite kaj ko je cincibilus preko črnčeca naredil izredno čistko na sovi in vse pomembne položaje nastavil svoje bivše sošolce in znance iz romskih vasi okili grosuplja????
vsismosužnji
26. 07. 2015 12.44
+2
sedaj jih pa še direktno nadzira (ukazuje) ta kriminalec
Nightyfly
26. 07. 2015 12.37
+5
NoviceResnice 26.07.2015 12:25:26 To so vse resnice nightyfly.....*************************************** zelo kompleksna trditev -tale vasa . Kaj je resnica ? Clovek jo vidi , ko direktno obcuti vse gorje med vojno ,mi , rojeni po vojni pa iz pricevanj in posnetkov ,knjig in podobnih virov . Tu so potem se podpisi kapitulacij , samomori ,in to bedni strahopetni samomori odgovornih za vse te morije . Tu so se bedni pobegi domacinov ,ki so izdajali .Kako lahko trdite o vec resnicah ? Samo ena je . Splosno priznana in sprejeta resnica vsega svobodnega sveta -ne glede na vero , politicno prepricanje .......etc .
Verbena
26. 07. 2015 12.35
+3
Kaj zdej ??..a nam še kar prisluškujejo ??....na kak način kaj to delajo...aktivno , pasivno , ...lohk bi tudi preko operaterja, !!.....menda sploh ni problem prisluškovat nekomu, ki nekoga zanima....Hrvate sta zgleda zlo zanimala naša dva, ki sta sodelovala v postopku arbitraže !!
iGURT
26. 07. 2015 12.38
+3
Dokler kontraobveševalna ne ugotovi kje in kako so prisluškovali, po možnosti še kdo je prisluškoval, obstajajo vse možnosti da prisluškujejo še vedno. ........naši organi pristojni za te zadeve so "v akciji" ?
Nightyfly
26. 07. 2015 12.42
+3
verbena .....pozdravljena ..To ni se nic ,kar se tice arbitraze . Mislim , da je zdaj upravicena bojazen , koliko let in komu vse so rvati prisluskovali -in , ali jim je to kdo omogocil .Jaz , glede na sovrastvo ,ki veje med politiki ,ne izkljucujem nobenega scenarija . Dobro vemo ,kdo ze 25 diha za ovratnik bivsemu predsedniku in takoimenovani levici , da bi jo zrusili in prisli na oblast .Aja , celo vladi je nekdo prisluskoval .Se vam ne zdi cudno , verbena ?
Verbena
26. 07. 2015 12.42
+2
..pa kaki akciji..boga jim milega...aja, vidim, da si to akcijo dal v narekovaj..to bo ja !!!
Verbena
26. 07. 2015 12.48
+2
..pozdravljen Night....še predobr vem, da lohk gre politik čez vsa načela in norme, ki bi naredile poštenega politika....seveda se marsikomu tudi ni problem izdajat za nekega velikega domoljuba za hrbtom pa rovariti proti tej domovini..zato pa pravim in še zmeraj trdim.....zadnji čas, da se umaknejo vsi, ki so že od začetka zraven..možno, da je med njimi tudi kak tak, ki je naredil kako dobro stvar,,sam....mogli bi začet ćist na novo....dokler je pa takole pa tudi ne pričakujem izboljšav !!
iGURT
26. 07. 2015 12.29
+3
Baje ima Hrvašaka urejene odsnose z vsemi sosedami ! : )
prašek
26. 07. 2015 12.35
+3
Verbena
26. 07. 2015 12.35
+0
iGURT
26. 07. 2015 12.36
+3
..prava pro evropska država ki diha v evropskem duhu.
Nightyfly
26. 07. 2015 12.42
+2
Verbena
26. 07. 2015 12.51
-1
...baje...še menda ni nikol zajca ujel..al kok že pravjo.....
prašek
26. 07. 2015 12.58
+2
Verbena
26. 07. 2015 13.12
-1
..čuj, prašek....sam ponavljam za predsednikom države..a ni reku tist dan, ko se je zvedlo za to prisluškovanje, da škoda pa tako prijateljske odnose imamo....
Verbena
26. 07. 2015 13.13
-1
..če pa predsednik tako prav, pol bo že držal..al pa je mislil, da ima on prijateljske odnose s kom..kaj jaz vem...
kapljač1
26. 07. 2015 12.26
+5
Janša je nedolgo nazaj napovedal , da Vlada Cerarja do konc leta ne bo vzdržala. Pa ne d a je Janša vedel za prisluhe???? Tudi Se Obnaša po v naprej pripravljenem scenariju, kot je "dobro" pripravljena Hrvaška politika. Ruši tam kjer najbolj boli.
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.28
-2
Nesposobnost levakov je predvidljiva 4 letnemu frocu
kapljač1
26. 07. 2015 12.29
+4
Janša zna samo rušit. Temu jasno ni, da je treba tudi kaj ustvarit.
kapljač1
26. 07. 2015 12.30
+4
pa k verouku mora hodit. Ko odraste pol več jima pameti.
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.30
-1
Levaki pa ne znajo ustvariti in jim ni jasno da vse rušijo......
kapljač1
26. 07. 2015 12.33
+2
prašek
26. 07. 2015 12.35
+4
kapljač ..... Da vlada ne bo zdržala do konca leta, je napovedal že lani. Zaostajaš :-)))
Verbena
26. 07. 2015 12.37
+1
.....jaz sem že prej 1x rekla, da bo ta koalicija kar pokala po šivih, ker so notri 3 stranke, ki imajo vsaka zase prevelke apetite..sam za sebe !!!.....pa da bi moral bit Cerar mal bolj odločn, bi se že lohk nauču mal po mizi udart !!
kapljač1
26. 07. 2015 12.39
+2
"Zagotovo", da ne bo zdržala, pa kaka dva meseca nazaj he, he. Kar pa praviš, reče že takoj naslednji dan, ko je vlada bila konsultirana. Kar pa jaz govorim, pa je prav povdaril
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.22
-5
Hehe Cerar če Hrvati ne odstopijo bo moral izbrati SDS kandidata...tok o sposobnosti levakov...tudi nesposobnih jim je že zmanjkal.....
srebrnibreg
26. 07. 2015 12.25
+4
Bodi brez skrbi, da jih je na levici ogromno le s sekto se nočejo ubadati ob tem primeru, ker bi spet nagajali.
iGURT
26. 07. 2015 12.29
+2
... zakaj bi ivan - moral, dati kandidata?
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.29
+1
iGURT
26. 07. 2015 12.32
+3
Cerar je itak desnak po dejanjih, a vseeno ne vem zakaj bi se ukvarjal z senčno vlado...
Nightyfly
26. 07. 2015 12.13
+5
Ali se potem čudite zakaj jih je Churchill zavrnil in poslal k svojemu narodu z besedami: ​ ​​"​ Lastni narod naj jim sodi! " *****************************************************************argentinci ,,,,saj veste o komu je govora a ne ? Churchill ni bil ravno prijatelj rdecih ...... torej zdaj si zamisljajte kako globoko je sovrazil z disprecom izdajalce !!!
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.16
-3
Angleže boli za tebe, rdeče, črne, kodrlajsaste.....poleg tega angleška kraljeva familija izvira iz nemčije...ne se slepiti S Prepričanji.....TA UBIJAJO....
Brakedirt
26. 07. 2015 12.18
+3
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.18
-1
Nightyfly
26. 07. 2015 12.22
+3
novice resnice .......... sem Dolenjec , povedali so mi o vseh grozodejstvih ,ki so jih pocenjali izdajalci. Tu je bilo leglo vseh mogocih formacij ,ki so pristopile Reich-u . Pocenjali so grozodejstva , ob katerih je bogu zastal dih -kako je mogoce , da brat sestro ali mamo kolje .Naj bo dovolj . In vi meni govorite o slepljenju s prepricanji....... ali vam vest ne nalaga nekaj drugega ?
Brakedirt
26. 07. 2015 12.23
+1
seveda ni tudi ce ne znas pojasniti nekaterih stvari pred komisijo
Nightyfly
26. 07. 2015 12.25
+2
NoviceResnice 26.07.2015 12:18:54 0 2 2 Noben ni nedolžen************** to je mantra ,ki jo zelite podtakniti svetu .Ni slo skozi vseh 70 let in ne more iti skozi se naprej . Zgodovina je neusmiljena sodnica in uciteljica .Upam da tudi neusmiljen rabelj za izdajalske pokveke .
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.25
+0
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.26
-1
In če bo zgodovina sodila bo tem ki so na izvršni oblasti uničl in onesposobili ter prodali našo suverenost...ter ukradl državo.....
vsismosužnji
26. 07. 2015 12.09
+1
na sestanku v grdu mokrice (tam okoli leta 92) je hrvaška stran predlagala če slovenija pomaga v orožju se ne bodo zapletali okoli meje!!!!cincibilus je vehementno vstal in na grozo vseh prisotnih rekel da "NE - mi (jaz) bomo orožje prodajali"!!!!
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.17
-3
iGURT
26. 07. 2015 12.18
+3
zadnjič sem prilepil ene 4 naslove iz hrvaških časopisov iz 90-tih, od tega da so v Zadru dali 600.000dolarjev dobili pa nič, do tega da so jim je naš model prodajal orožje po 7x ceni
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.19
-1
mokocoko
26. 07. 2015 12.20
+0
ja..pa še ladje orožja je pripeljal....ne pozabi resnice...
iGURT
26. 07. 2015 12.20
+1
,,, ampak to nima veze in ne vpliva na odnose slo-cro : ))
NoviceResnice
26. 07. 2015 12.23
+0
Na odnose vplivajo zadovoljeni aLi ne INTERESI
iGURT
26. 07. 2015 12.28
+1
če kdo koga napizdi* bo ta verjetno vesel in kasneje rad konstruktivno sodeloval s tabo, res je