Slovenija

OZP podprl ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z EU

Ljubljana, 20. 03. 2013 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Odbor za zunanjo politiko je soglasno podprl ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z EU. Pogodbo mora zdaj dokončno potrditi še državni zbor. To naj bi se zgodilo še ta mesec.

EU širitev na Balkan
EU širitev na Balkan FOTO: Reuters

Odbor DZ za zunanjo politiko je danes soglasno podprl ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z Evropsko unijo. Pogodbo mora zdaj dokončno potrditi še državni zbor. To naj bi se zgodilo še ta mesec. Ratifikacijo podpirajo vse parlamentarne stranke.

Oviro do ratifikacije je predstavljal LB

Slovenska vlada je hrvaško pristopno pogodbo potrdila prejšnji teden, potem ko sta državi podpisali memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke (LB). S tem je bila odstranjena še zadnja ovira za začetek postopka ratifikacije. Slovenija je namreč ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe pogojevala z umikom spornih tožb proti LB oz. NLB pred hrvaškimi sodišči.

V memorandumu o LB sta se državi zavezali, da bosta v okviru določil iz nasledstvenega sporazuma čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu in za račun Hrvaške na hrvaških sodiščih, kot tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada se je v memorandumu zavezala, da bo nemudoma sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ribi? pepe 1
20. 03. 2013 15.47
-2
državljani slo,hočemo referendum o vstopu hrvaške v EU!!!!!!!!
mimic
20. 03. 2013 17.58
+1
saj bodo videli padec gospodarstva! še več revežev! pokradeno bo vse, kar se da! cene bodo šle v višave! . . .itd ubogi hrvati!
binmister
20. 03. 2013 11.48
+0
Kaj vse bi naši naredili in sprejeli samo da gredo Hrvateki v EU .Tudi Romunija je zgrešen projekt EU drugo ne beremo koliko avtomobilov in strojev pokradejo v Italiji in po drugih državah tabo bo isto z Hrvateki .
Pipsodin
20. 03. 2013 11.47
+2
Prej bi rekel, da je to rezultat dolgoletnega zavajanja državljanov za svoj interes (politični stolčki...)!
Jožajoža
20. 03. 2013 11.29
+8
za smejat. desničarji so nagajali, nasprotovali, ščuvali slovenski narod proti hrvatom, danes pa desničarji podpirajo ratifikacijo sporazuma. človek teh kameleonov ne razume. očetje tega sporazuma so kučan, drnovšek,pahor,rjavec ob podpori leve opcije.
[]_[]
20. 03. 2013 10.58
OZP podrl ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške z EU hehe