Slovenija

OZP: Predlog zakona o arbitraži ni primeren za obravnavo

Ljubljana, 14. 01. 2010 22.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

OZP je sprejel sklep, da predlog zakona o potrebni dvotretjinski večini za ratifikacijo arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Predlog SLS, SDS in SNS je OZP zavrnil z 9 glasovi proti 6.
Predlog SLS, SDS in SNS je OZP zavrnil z 9 glasovi proti 6. FOTO: Jani Dolinšek

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je danes sprejel sklep, da predlog zakona o potrebni dvotretjinski večini za ratifikacijo arbitražnega sporazuma o meji s Hrvaško ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlagatelj zakona, poslanska skupina SLS, ter poslanci SDS in SNS, so bili proti sklepu, podprli pa so ga poslanci koalicije z 9 proti 6.

V imenu predlagateljev je Radovan Žerjav (SLS) izpostavil, da gre pri arbitražnem sporazumu za enega najbolj pomembnih vprašanj v zgodovini Slovenije, saj pooblašča mednarodno sodišče, da določi mejo med Slovenijo in Hrvaško ter da je odločitev sodišča lahko tudi v škodo vitalnih interesov Slovenije. Gre pa tudi za prenos suverene pravice na arbitre, ki bodo določili mejo.

Zato menijo, da bi moral DZ omenjeni zakon v skladu s 86. členom ustave tudi sprejeti. Predlagatelji so zato predlagali sprejem tega zakona, ki bi določil dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev za ratifikacijo arbitražnega sporazuma. Argumentom Žerjava so se pridružili tudi drugi člani odbora iz vrst opozicije.

Zakonodajnopravna služba DZ je ocenila, da ustavno ni dopusten sprejem zakona, ki določa potrebno večino za sprejem drugega zakona, saj je le ustava tista, ki to večino predpiše izrecno ali z interpretacijo.

Poslanci iz koalicijskih vrst so na podlagi mnenja zakonodajnopravne službe DZ – sicer sta tudi vlada in odbor komisije državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve dala odklonilno mnenje – ocenili, da predloga zakona ne morejo podpreti. Strinjali so se, da gre za pomembno vprašanje in da si želijo čim večjo podporo sporazuma v DZ, poudarili pa, da gre za drugo, ko gre za zakonodajne postopke.

Seje se je udeležil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je v prvem delu več kot dve in pol ure dolge seje odgovarjal na vprašanja in pobude članov odbora, ki so se vrtela predvsem okoli Hrvaške, finančnega položaja slovenske manjšine v Italiji ter slovenskega angažmaja v Afganistanu.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samo56789
15. 01. 2010 20.37
Slovenija ima hlapčevsko politiko. Zakaj so Hrvati sprejemali arbitražni sporazum z 2/3 večino v pralamentu, čeprav jim to po zakonu ne bi bilo potrebno ? Medtem ko Borut Pahor, ki trdi , da je demokrat in človek kompromisa, nasprotuje javni razpravi in glasovanju z potrebno 2/3 večino o tem v pralamentu.
vinadap
15. 01. 2010 13.55
alojzrijavec - haha,niso mu izročili,ker bi se naši us...i,haha,to je katastrofa,sicer pa,ni se za smejati,temveč za zjokati.
vinadap
15. 01. 2010 12.35
mirjana.ck - takratna politika in njeno vodstvo. Kot sem že dejal,takrat smo bili " prijatelji " in le kdo jim ne bi verjel k njihovi prošnji. Lahko pa rečem,da jim takrat jaz nisem verjel v njihovo dobronamernost,zelo dobro jih poznam še iz časa yu.
mirjana.ck@siol.net
15. 01. 2010 12.17
vinadap,..nekoliko obrnemo,..kaj pa moremo če smo se dali nategniti...in kdo je temu nategu botroval?
Tonček Balonček
15. 01. 2010 11.52
Kaj če bi Žerjavu kdo postavil meje, do katerih sme v svojem onesnaževanju okolja z neumnostm! Morda Agencija za okolje?
vinadap
15. 01. 2010 11.52
vsevednez - Takrat smo bili še " prijatelji ". Hrvatje so nas prosili,če lahko " začasno "postavijo mejni prehod na naši slovenski zemlji,dokler oni ne zgradijo svojega na klancu. No ja,so nas nate....i,le kdo bi te drugi,če ne oni.
alojzrijavec@gmail.com
15. 01. 2010 11.48
ARBITRAŽNI SPORAZUM JE SLAB IN KRIVIČEN ZA SLOVENIJO .POTREBNO GA JE USTAVITI.KAJ JE PRIŠEL MESIĆ V SLOVENIJO, PO 10 LETIH PLJUVANJU NA SLOVENIJO SE PRIŠEL LIZATI IN DOBRIKATI.SPET ZGUBLJAMO HLAČE. TO NE PELJE NIKAMOR.SO MESIĆU IZROČILI TOŽBO JORASA'????
brinsky
15. 01. 2010 11.43
Kaj če bi Žerjal naredil kar predor pod morjem, v predoru pa vodo da bomo lahko prišli na odprto morje. Sigurno bo cenejši, kot šentviški
vsevednez
15. 01. 2010 11.39
če bi naši politiki od dr. drnovška, rupla in kučana ko je bil čas imeli jajca bi bila eja že zdavnaj urejena. Ukrepati bi morali z zaprtjem prehoda plovanjija-sečovlje takoj, ko so na slovenski zemlji postavili objekte mejnega prehoda, sedaj so si po 18 letih prisostvovali ta del slovenskega ozemlja
Cofar
15. 01. 2010 10.07
Men pa čist dol visi za SLO mejo in morje! Strpal so nas v EU! Obdavčli nas bodo ko EU in potem se borimo za svojo mejo al kaj??? Na konc pa še tri četrt dopustnikov odide v Grčijo na morje - če bi bli SLO tko zlo nacional usmerjeni se ne bi imel kje sončit na slovenski obali, ker bi bli vsi na slovenskem na dopustu :) Tko, da... jst bom še vedno hodu na Hrvaško obalo. Bliz je. ŠE vedno se da najdt mariskaj pocen nastanitve in ne mislim menat za Grčijo, pa Turčijo pa ne vem še kaj vse! Ljudje so pa tko kot pr nas, eni fajn drugi slabe volje. Če nekdo grdo gleda, greš pa mim pa je :)
rafael.m
15. 01. 2010 09.51
Vseeno bi bilo, če bi imeli le eno stranko, saj vedno odloči koalicija. Škoda denarja, ki ga požirajo in njihovi člani potujejo po celotni zemeljski obli, čeprav še slovensko dobro ne govorijo. Mesiča, ki je izjavljal take neokusnosti na račun Slovenije, pa častijo in gostijo. Pravo hlapčevstvo. Važno je, da se Pahor in Jadranka izljubita, ko se srečata. Ne vem, kaj se bo iscimilo, vendar Pahor zastavlja svojo politično kariero. Le kaj si bo z njo počela Slovenija,če nadrsamo? Pa še volil sem njegovo stranko. Tudi na prihodnjih volitvah moram nekoga ampak izbire res ni nobene.
wsharky
15. 01. 2010 09.24
... ooooo radek se je zbudil iz zimskega spanja... uuuuuu to bo se lustno...spet bo nakladal in pozival in predlagal, naredil pa bore malo... :-)
baigor
15. 01. 2010 09.18
Žerjav,Janšev oproda bo s svojimi nastopi na prihodnjih volitvah svojo stranko poslal iz parlamenta,tako kot jo je Bajuk.
12345s
15. 01. 2010 09.00
Naj se potem Žerjav, če je tako suveren, postavi na tisto mejo, ki bi jo rad, pa se z orožjem bori proti Hrvatom. Naj ne hujska nas v vojno.
SherlockH
15. 01. 2010 08.27
Tonček Oba se lahko strinjava, da je še vedno bolj kompetenten kot kakšen mednarodni pravnik, ki ga povrže pravna fakulteta v Lj. s tistimi Türkovimi prepisi na policah, sory!
Tonček Balonček
15. 01. 2010 07.21
Žerjavist je na področju mednarodnega prava in diplomacije kapaciteta svetovnega formata in ga je treba jemati skrajno resno, saj je kot kemik v NAFti Lendava pridobil vsa ustrezna znanja, na podlagi katerih lahko govori kompetentno in tehtno.
stardec
15. 01. 2010 06.59
Jaz bom samo nekaj povedal. Ko Hrvat po televiziji in drugod tako pocukrano govori, da je Slovenec njegov prijatelj, tukj nekaj ne bo štimalo. Hrvat nikoli v zgodovini obstajanja Slovenca ni imel za prijatelja.
mirjana.ck@siol.net
15. 01. 2010 01.34
Đizs, sls je pa ratala opazna,..nihče ne premore tako v nebo vpijočih očal...:))
tedinevihta
14. 01. 2010 23.13
ne morem verjet, nič žaljivega nisem napisal, samo nasprotoval Pahorju, pa ste zbrisali komentar. Zdaj mi je jasno, zakaj je ratalo toliko antislovencev, ker jih umetno ustvarjate
tedinevihta
14. 01. 2010 23.09
Pahor bo vse razdal, naše ozemlje, naša delavna mesta, naše plače