Gospodarstvo

OZS: Pravilnik o premeščanju bremen bo nova birokratska ovira

Ljubljana, 23. 04. 2024 16.52 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrtnike in podjetnike skrbi nov pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, so sporočili z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Nov pravilnik stopi v veljavo s prvim avgustom, določa pa ukrepe za zagotavljanje varnosti, pri katerih so delavci izpostavljeni nevarnosti kostno-mišičnih obolenj in poškodb. Kot pravijo pri OZS, prve analize kažejo, da bo pravilnik prinesel težave zlasti podjetjem z majhnim številom zaposlenih.

S prvim avgustom letošnjega leta se bo začel uporabljati nov pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen. Zamenjal bo prejšnjega, ki je bil v veljavi od leta 2005. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Blaž Cvar je poudaril, da je treba poskrbeti za zdravje in varnost zaposlenih na delovnem mestu, obenem pa je tudi izrazil skrb glede izvajanja pravilnika v praksi. "Opravili smo analizo v različnih panogah, ki je pokazala, da bo pravilnik o premeščanju bremen prizadel številne panoge, zlasti trgovino, gradbeništvo, vrtnarstvo. Za mala podjetja, kjer je že sedaj težava s pomanjkanjem delovne sile, bo uvedba pravilnika povzročila administrativne in finančne težave. Rotiranje na delovnih mestih, kot je predlagalo ministrstvo za delo, v praksi torej ni izvedljivo," je povedal. 

Tudi direktor Obrtno-podjetniške zbornice Danijel Lamperger je kritičen do uvedbe novega pravilnika. "Pri sprejemu pravilnika smo se zgledovali po nemškem modelu, a tega smo sprejeli na tipično slovenski način, to je tako, da smo ga zaostrili. Mejne vrednosti, kdaj so obremenitve za delavca previsoke, so pri nas hitreje v rdečem kot v Nemčiji, hkrati pa je pravilnik v Nemčiji zgolj priporočilo, pri nas pa obveznost. Pravilnik je treba zato še pred uveljavitvijo ustrezno spremeniti," je dejal.

Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije
Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije FOTO: OZS

Cvar o srečanju socialnih partnerjev s predsednikom vlade

Na seji upravnega odbora je Cvar pojasnil tudi dogajanje na srečanju socialnih partnerjev s predsednikom vlade. "Zaključek sestanka je, da se sprejme protokol, kjer bodo zajete vse naše zahteve glede delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Mi od teh naših zahtev ne bomo odstopili. Če bomo protokol uskladili, potem ostaja upanje, da se bo način delovanja ESS popravil oziroma spremenil." Dodal je, da je zahteva delodajalcev, da se bodo posamezni zakoni, ko se socialni dialog obudi, znova odprli. Gre za zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o čezmejnem opravljanju storitev, zagotovo bo treba spregovoriti tudi o zakonu o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Med razpravo je podpredsednik OZS Peter Pišek poudaril, da pogreša posluh vlade za gospodarstvo. "Za nas ni pomembno, ali je vlada leva ali desna, za nas je pomembno, da dela v korist gospodarstvu, ki polni državno blagajno," je povedal. 

Podpredsednik OZS Zoran Simčič pa je dodal, da je mnenja, da je treba predsedniku vlade povedati, da tako ne gre več. Kot so zapisali pri OZS, pa se večina članov upravnega odbora OZS strinja, da je treba pred predsednikom vlade nastopiti ostreje in stvari premakniti z mrtve točke. 

Bogdan Oblak, predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Logatec, je poudaril: "Samo čakati na to, da bo bolje, ne moremo. Gospodarstvo nima več časa. Že zdaj se ve, na katerih področjih bodo obremenitve gospodarstva."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
23. 04. 2024 20.25
+4
Bla,bla, bla.. Tisti,ki na oblazinjenih stolčkih pišete zakon bi vas vprašal,kdo bo ta zakon nadziral in kdo ga je do sedaj?? Ste navadni šuštarji.. Lahko vas peljem po gradbiščih,kjer železokrivci vežejo konstrukcije za mostove,prelagajo opažne stene.. Pejte na žage,kjer ljudje preložijo na tone lesa na dan,ročno,vsi uničeni,polomnjeni,gozdarstvo,težka industrija..da ne naštevam,ajde šuštarji, kdo je do danes koga kaj vprašal in tudi dalje bo tako in realno situacijo poznajo samo zdravniki,ortopedi, kirurgi.. Mogoče kdo pozna podatek koliko je bilo v recimo 5 letih operacij kile, natrganih vezi.. Lahko rečem samo ogromno.. da boste vi stolčkarji vsaj vedeli kje začeti raziskavo. NIČ BOLJE NE BO..
Slovener
23. 04. 2024 19.36
+3
In to Luki , k v živlenju ni dvignu še nič razn "teško" prgaranga dnarja na bankomatu
kyngston
24. 04. 2024 12.47
G. Papež
23. 04. 2024 19.15
+2
Mar ni to zopet Luki na delu? Ojojjoj.
Rožice so zacvetele
23. 04. 2024 18.50
+3
Zakaj pa se imenujejo fizični delavci?
MESE?AR
23. 04. 2024 18.38
+4
Nepametni spet pametujejo in predpisujejo neumnosti !
DasaizDalasa
23. 04. 2024 18.30
+4
Svinčnike pa radirke bomo prenašali iz ene pisarne v drugo. Za flomastre bo treba že dodatnega delavca z ustreznim izpitom in znanjem.
JApajaDAja
23. 04. 2024 18.49
+3
Borec21
23. 04. 2024 18.15
+4
Najboljš nič delat..