Slovenija

FOTO: Nizke temperature, obilne padavine, reka Mura poplavlja znotraj protipoplavnih nasipov

Ljubljana, 01. 09. 2014 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
96

Reke po Sloveniji bodo še naraščale. Reka Mura je že začela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov. Ker je voda zalivala kleti in ceste, so imeli ponoči gasilci polne roke dela. Ponekod je klestila toča, švigale so strele, veter pa je podrl nekaj dreves.

Neurja, ki so že včeraj zvečer marsikje povzročala težave, so se nadaljevala tudi ponoči, zato so imeli gasilci in druge pristojne službe polne roke dela. Okoli 23. ure je močno neurje s točo zajelo širše območje Slovenskih Konjic. Meteorna voda je zalila več objektov v Slovenskih Konjicah, Sojeku, Žičah, Draži vasi in Tepanju. Na območju Kamne gore in Sojeka se je sprožilo več zemeljskih plazov, zaradi česar so neprevozne lokalne ceste.

Kmalu po polnoči je neurje zajelo širše območje Braslovč. V Malih Braslovčah je meteorna voda zalila skladiščne prostore gostinskega lokala, v Zgornjih Gorčah je veter podrl drevo, ki je padlo na cestišče in razkril skladišče hmelja, ki so ga nato gasilci začasno prekrili s folijo.

Na terenu so bili tudi gasilci iz Velike Pirešice, ki so izčrpali meteorno vodo iz treh stanovanjskih hiš in iz objekta za spravilo pridelkov.

V Novi Cerkvi v občini Vojnik je meteorna voda poplavila šest stanovanjskih hiš ter pomožni prostor telovadnice podružnične osnovne šole.

Ponoči je na Teharski cesti v Celju poplavilo podvoz pod železnico. Gasilci so iz podvoza potegnili dve vozili.

V Strunjanu je močan veter z veza odtrgal jadrnico in odnesel k obali.

V Ljubljani je ponoči močan veter na območju nakupovalnega središča BTC odkril okoli 20 kvadratnih metrov strehe.

Poplavljene Poljčane
Poplavljene Poljčane FOTO: J.U.

Na delu tudi delavci mariborskega Elektra

Okoli pol štirih zjutraj je strela treščila v gospodarski objekt v Zgornji Dragi v občini Ivančna Gorica. Zgorela je električna inštalacija in nekaj opreme, ki so jo pogasili gasilci. Lastnik, ki se je nadihal plinov, je preventivno odšel v ZD Ivančna Gorica na pregled.

Na delu so bili ponoči tudi delavci mariborskega Elektra, potem ko je v Gaberju in okolici prišlo do izpada električne energije, pri čemer je v temi ostalo 1704 odjemalcev.

Proti jutru se je na cesto Novo mesto – Metlika pri kraju Koroška vas zaradi razmočenosti tal odtrgal del brežine. Posredovali so delavci cestnega podjetja, ki so s cestišča odstranili več kubičnih metrov zemlje.

Močan dež je na Glavnem trgu v občini Muta zalil prostore občinske stavbe, na kateri adaptirajo streho.

Poplavil je tudi potok Težka voda. Zalil je nekaj hiš, vrtnarijo Gozdnega gospodarstva Novo mesto, trgovino z barvami in laki ter nekaj lokalnih cest. 

V Ajdovščini je sunek burje zjutraj podrl drevo, pri čemer je bil poškodovan bližnji stanovanjski objekt.

Na območju Slovenske Bistrice je meteorna voda zalila več kleti, gasilci pa so morali na pomoč tudi, ko je vozilo obtičalo sredi poplavljenega cestišča med Spodnjimi in Zgornjimi Poljčanami.

V Dobrovniku v Prekmurju so zasipavali središče naselja, ker je voda drla v hiše. To se ne bi zgodilo, če bi uredili 300 metrov struge potočka.
V Dobrovniku v Prekmurju so zasipavali središče naselja, ker je voda drla v hiše. To se ne bi zgodilo, če bi uredili 300 metrov struge potočka. FOTO: POP TV

Reka Mura začela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov

Na Agenciji za okolje (ARSO) opozarjajo, da bodo reke po Sloveniji tudi jutri še naraščale. Reka Mura je začela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov. Pretok v Gornji Radgoni znaša 740 kubičnih metrov na sekundo in še narašča, Mura pa bo znotraj protipoplavnih nasipov predvidoma poplavljala do četrtka, napovedujejo na oddelku za hidrološko prognozo na agenciji za okolje.

Reka Dravinja v zgornjem toku upada, v spodnjem toku je njen pretok ustaljen, danes bo še poplavljala na območjih pogostejših poplav.

Tudi pretok reke Drave je povečan, v Dravogradu znaša 1000 kubičnih metrov na sekundo. Reka Krka bo predvidoma zvečer v Podbočju presegla opozorilni pretok 200 kubičnih metrov na sekundo in pričela poplavljati na območju pogostih poplav.

Jutri nas čaka podobno vreme kot danes, najmanj dežja bo v zahodni Sloveniji. Segrelo se bo le do okoli 17 stopinj Celzija, na Primorskem do okoli 21 stopinj Celzija. Topleje bo v sredo, ko bo povečini tudi brez padavin.

September se je začel z nizkimi temperaturami in obilnimi padavinami.
September se je začel z nizkimi temperaturami in obilnimi padavinami. FOTO: Thinkstock

Hladen, a ne rekordno hladen

Letošnji 1. september je po besedah klimatologa z agencije za okolje Gregorja Vrtačnika za okoli pet stopinj prehladen glede na dolgoletno povprečje. "Dan je zelo hladen, ne pa tudi ekstremen za začetek septembra, podobne vremenske razmere smo imeli pred dvema letoma," je dejal.

Prvega septembra 2003 pa je v gorah celo snežilo in takrat so na Kredarici izmerili štiri centimetre novega snega.

Sicer takšne vremenske razmere za začetek septembra niso nič neobičajnega. Kot pojasnjuje, se to običajno dogaja nekajkrat na stoletje oziroma vsakih 20, 30 let. "Razlog za to je, da imamo prodor hladnega zraka v višinah od severa, zaradi česar nastajajo nad morjem nevihte, ki prinašajo padavine tudi v notranjosti države," pojasnjuje klimatolog.

Poleg tega je Slovenijo ponoči prešla še hladna fronta, ki je prinesla pri tleh hladnejši zrak. Tako imamo zdaj v spodnji plasti ozračja hladen severovzhodni veter z nižjimi temperaturami, ki jih dodatno znižuje tudi dež, pravi Vrtačnik.

Kot zanimivost je razkril, da jutra niti niso tako zelo hladna, kar je dokaj normalno za začetek septembra. "V preteklosti, ko smo imeli 1. septembra hladnejši zrak z jasno nočjo, smo izmerili ponekod tudi negativne temperature, recimo 1978 v Ratečah in Babnem polju, ko so se temperature spustile pod lediščem. Tako tudi slana 1. septembra sicer ni reden pojav, se pa vsakih 10, 20 let v alpskih dolinah pa v mraziščih na Notranjskem tudi pojavi," še dodaja Vrtačnik.

Več o vremenu ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Titus56
02. 09. 2014 07.38
+1
Ja kva prehladen. Saj je bilo letos julija v Ljubbljani pet sončnih dni več kot lani. Ja temu statistiku, ki je to omenil se je pa orenk odpelal, mu dež in mraz resno škodita, zdej pa malo bluzi, ne malo fejst
Domen Dolenc 1
02. 09. 2014 06.44
+3
V Strunjanu je močan veter z veza odtrgal jadrnico in odnesel k obali. Slovenski jezik vam pa ne ide jel?
cokoladka989
02. 09. 2014 00.24
+9
Ma v Dobrovniku, župan in vsi, ki delajo na občini poskrbijo le za svoje riti. Dobijo dovolj denarja za vse kar se dela (za ceste, za turizem, za subvencije stanovanj družin s finančnimi težavami, šolstvo itd.), samo vprašanje je, kam gre ta denar. :) Žal. No ne samo v tej občini, v vseh takih in podobnih. Je pa Slovenija premajhna država, da bi sama funkcionirala.
dr.dare
02. 09. 2014 06.34
+6
Saj so si ga sami izvolili pa naj ga imajo...
Titus56
02. 09. 2014 07.45
+2
Slovenija lahko sama funkcionira, samo državni aparat je treba zmanjšat. Cerar bo nagonil 14 ministrov, pa tri brez resorja. A ti trije bojo pa meglo mešal letos. Slovenijo lahko pelje 14 ljudkov, brez priseskov. Državni aparat zmanjšat za 90%, ampak resno. Kaj se jih pase na račun naših žuljev, da še sami ne vedo, kaj delajo, sam da majo službo.
Titus56
02. 09. 2014 07.46
+1
BioKokos
01. 09. 2014 23.41
Spremembe so vedno bile in vedno bojo :)
LovecNaKomuniste
01. 09. 2014 22.45
+2
Vse več bo tega... Ravno sedaj sem gledal kake ornk kanale so skopali ob Ižanki, pa ne vem kake denarje vložili v to. In to kljub temu, da stroka govori o tem, da odvodnavanje barja samo še poslabšuje zadeve na Ljubljasnkem barju in tudi drugje. Namreč na račun izsuševanja se barje pogrezne za 1,5 cm letno, z njim vred pa tudi ceste, hiše, ki jih potem vse zalije, ceste pa prej ali slej popokajo pa če v njih vložiš milijarde.
LovecNaKomuniste
01. 09. 2014 22.50
+2
Najbolje bi bilo, da bi država na poplavno ogroženih območjih odkupila objekte in jih pdrla. Ali pa vsaj v nadaljne preprečila gradnjo.
piko112
01. 09. 2014 22.59
-1
Jasnovidec Cosmos
01. 09. 2014 22.27
+0
Niti pri katastrofalnih novicah ne morete brez teh vaših brezveznih reklam v posnetku hepani.
lennchma
01. 09. 2014 22.12
+5
Geoinžiniring. Pa ne bluzite, da to ne obstaja, ker so že večkrat javno priznali, le vi ste očitno preneumni, da bi razbrali.
širakelj
01. 09. 2014 21.59
-2
O rly pletenići o čudnem vonju pred nevihto.Dragi moj to je ozon,ki v večjih koncentracijah povzroča tudi težave z dihanjem.Kako pa strele zvenijo,pa nebi vedel,ker jih ne poslušam ampak gledam.Magnetna polja se menjujeta in spremembe vetra,deloma tudi vremena z njima.To je naraven ciklus,ki traja od 1000 do 10000 let
XmassivX
01. 09. 2014 19.37
+1
Tako je ko se struge rek in potokov ne ureja. Najprej skozi leta se nabira odpadno listje in kamenje, žled vrže še več dreves po tleh, določene odvodne poti se zaprejo in nastane en velik potok. Pri nas pa je bil le rahel dežek na srečo...
Branko 007
01. 09. 2014 18.17
+2
A tukaj smem kaj komentirat ali me boš spet brisal
civitasstain@gmail.com
01. 09. 2014 18.34
-2
jobovka
01. 09. 2014 17.44
+13
Folk bo prej crknu kot bo spoznal kaj se na tem planetu dogaja. Sploh na območju bivše JUGE. Glejte mal u zrak ne samo u računalnik ( nekateri mislim)
Kwaj
01. 09. 2014 18.00
-2
Prav si napisal......pol pa vreme gledajo kjer jih itak napizdijo
grim3
01. 09. 2014 18.23
-2
Poduči nas, prosim. Ampak z dejstvi, ne bedarijami ki si jih pobral na raznih straneh teorij zarote.
jobovka
01. 09. 2014 18.36
+1
Take kot si ti grim lahko samo zemlja kaj nauči
grim3
01. 09. 2014 18.44
-4
Tipično. Vsi pametni 100 na uro, ko je pa treba razložiti, pa po možnosti kake konkretne dokaze predstaviti pa... tema...
lennchma
01. 09. 2014 22.09
+3
BioKokos
01. 09. 2014 23.37
+0
grim3 dokazi in razlage so vedno dostopne seveda ne vsem ker potem bi blo vse bresmiselno ampak čez želiš slišati boš "slišal".. MESOREZNICA že ime mi ni všeč tako da bom rajši tiho :D
Googlebot
01. 09. 2014 15.35
+33
letos je pravo poletje od 60 dni je 59 deževnih!
petelin7
01. 09. 2014 17.20
+22
Letos polet je sam dvakrat dezeval, enktat 28dni, drugic 18!
grim3
01. 09. 2014 15.27
+49
Meni je zanimivo, da vedno ko so poplave, se govori o tem, kako se tega niti najstarejši ljudje ne spomnijo in kako je za vse krivo vreme in spreminjanje le tega. Kar je seveda do neke mere res (to, da se starejši ne spomnijo kot to, da se vreme spreminja). Noben pa ne pomisli na dosti bolj direkten razlog. Kjer so bila 10 let nazaj polja, je danes nakupovalno središče, obrtna cona, par novih blokov. Če je 10 let nazaj 90% te vode poniknilo v tla, preostalih 10% pa v par urah končalo v reki, danes 95% te vode konča v odtokih in v parih minutah v reki. Saj eno parkirišče in streha ni veliko, ampak se tega nabere cel kup višje ob reki. In potem ni čudno, da se nižje pa vse razliva.
mufic
01. 09. 2014 16.53
-18
Me pa res zanima koliko se je pri vas pozidalo.
dr.dare
01. 09. 2014 17.44
+6
grim3 končno eden ki malo razmišlja... tist pa ki je skeptičen naj gre pogledan na UE kje so bila v prostorskem planu še 15 let nazaj razlivna območja in kaj vse je sedaj tam!!!
grim3
01. 09. 2014 18.15
+6
mufic, tebe pa j*ebe funkcionalna pismenost? Pa ravno danes, ko je prvi dan šole... Daj za hec izračunaj površino enega parkirišča pred malo večjim merkatorjem in površino strehe. Poglej koliko dežja je padlo v zadnji nevihti. Sedaj pa pojdi od izvira Save čez vsa naselja, kjer se je to gradilo, do tja, ker se v Savo izliva Krka. Potem pa isto naredi še za Krko, Savinjo, itd. Pa ti bo mogoče kaj bolj jasno.
0100011110111
01. 09. 2014 14.41
+14
vsi ki dramatizirate o chemtrailih, haarpih in podobnem nesmislu. zemlja je tu že 4,4 milijarde let, prestala je vse živo, od asteroidov, ledene dobe, premikanja celin... in zdaj boste vi paranojiki tule filozifirali, da je konc sveta in kup zarot, zato ker je eno ušivo poletje nekaj stopinj pod povprečjem? ljudje škodimo samim sebi, ne zemlji. zemljo spreminjamo na tak način, da jo delamo neprimerno za življenje človeške vrste. in to je vse po vrsti strah. ne za zemljo, ki bo preživela tudi nas potem ko se iztrebimo, ampak za svoje čisto okolje teh borih 75 let kaj živimo.
silly
01. 09. 2014 14.48
-3
pusti ene no, da svoj film izživijo;.....vse poznajo vse vedo pa niso nič sposobni narediti....
0100011110111
01. 09. 2014 15.03
+4
ja, ampak smešno je poslušati ljudi, ki dejansko verjamejo da so center vesolja in da se bo ravno v tem našem času obstoja zgodilo nekaj presenetljivega, recimo prihod nezemljanov in ostalih teorij zarote. jaz mislim da je to samo posledica preveč thc-ja v možganih, ki pri teh hipijih znatno zmanjša stik z realnostjo.
silly
01. 09. 2014 15.08
+1
po moje pa je to posledica preveč tv-ja in določenih internetnih strani...,...tam vse tako mistično in zakomplicirano vse skupaj predstavijo,....realnost pa je velikokrat bolj preprosta.......zabit folk pa tega ne skapira....
0100011110111
01. 09. 2014 15.22
+2
tv in internet nista samo zadnjih par let, odkar obstajajo teh miljon teorij zarote. se mi pa zdi da neumni ljudje se sploh ne ukvarjajo s tem, najbolj paranojični so tisti, ki se preveč, ki majo preveč časa za bluzit in za drogirat se. potem pa preberejo še kak nor blog in delijo svoje psihoze še z drugimi.
o rly?
01. 09. 2014 18.21
-1
Kaksen center vesolja? V bistvu vidva kar nekaj kramljata u tri krasne pa probavata zbijat kredibilnost sebi razlicnim. Da zbijata kredibilnost v bistvu piseta da kdor premisljuje drugacno je tudi drogeras? Tako da, take a hike!
lennchma
01. 09. 2014 22.11
-2
silly78 in thorus321: vesta kako se karma vrne?
silly
01. 09. 2014 14.06
+15
če pa ste pred poletjem dramatizirali, da se bomo skuhali,....sedaj pa nas zebe.....wtf?
layers
01. 09. 2014 14.22
-7
silly
01. 09. 2014 14.44
+4
Transformerji
01. 09. 2014 12.31
+3
Čisto resno: glede na to, kje živim, vem, da so se pred leti vetrovi zamenjali. Pri hodih neurjih je dež padal dobesedno na hišo navzgor - zamaka ti pod strešniki. 20 let je zamakalo pa eni strani strehe, sedaj pa zamaka po drugi strani strehe! Ne glede na to, kaj trdijo znanstveniki, ki so ugotovili, da se ledena skorja v resnici debeli - Zemlja gre svojo pot, pa naj na njej živijo dinozavri ali ljudje!
layers
01. 09. 2014 14.21
-4
ODSLUŽILDOB
01. 09. 2014 12.09
+53
bogi janez takle grd ureme on pa kar na odprtem oddelku...
Branko 007
01. 09. 2014 18.19
-8
Ti si pa res za v ormož kaj ima pa seda J.J. VEZE Z VREMENOM OJOJ
o rly?
01. 09. 2014 11.55
+44
So mi ze izbrisali komentar. Admin tebe bom pa stozil preko sodisca ali pa te najdu pa se individualno s tabo pogovoril. V glavnem moje obcutki glede teh neviht.. 1. Strele zvenijo drugace. 2. Slab vonj je prisoten ki ti da obcutek da ti izsusi dihalne poti, v glavnem je vonj po nekih industrijskih materialih vceraj ko so padle prve kapljice. V glavnem zrak ni svez v casu neviht kot je vcasih bilo.. Admin! Se enkrat povem da moji obcutki so moji in jih lahko svobodno izzrazam glede na to da imam svoje pravice v tem svetu.
grim3
01. 09. 2014 12.00
+29
Brisanje komentarjev na tej strani je itak standard in je tako, kamor veter piha. Ampak, brišejo pa lahko, kar koli jim zapaše. V končni fazi je stran njihova, tako da tu ne moreš nič, na žalost.
dr.dare
01. 09. 2014 12.18
-19
malo manj kadit tiste čudne cigarete pa te občutki več ne bodo varali....
silly
01. 09. 2014 14.08
+0
daj no,.....samo še s haarpi začni pol smo pa spet tam,.......
layers
01. 09. 2014 14.23
-2
itak da strupi dol letijo, pozanimajte se na fejsu civilna inici......modro nebo
silly
01. 09. 2014 14.46
+1
uh,....baje, da v Lady tudi nekaj na to temo piše,....tako, da se tam tudi pozanimajte;......,če ne pa v Misterijih.....
layers
01. 09. 2014 15.38
-5
materijala je ze tolk, ne bi o tem. ampak svojim ocem ne verjamete
mufic
01. 09. 2014 16.55
+0
civitasstain@gmail.com
01. 09. 2014 18.38
+2
grim, si pa dolgo časa rabil, da eden gleda, da se tu ne bojo prevelike neumnosti pisal!
Nauders
01. 09. 2014 21.17
+0
točno to sem doživel v Sarajevu, ob 12 zvečer tako čuden vonj in megla da nisem mogel verjeti
McLarnovc
01. 09. 2014 11.23
-15
Toliko govora o neki močni burji ampak če pogledam skozi okno je pa vse mirno zunaj...
silly
01. 09. 2014 14.08
+4
ja odvisno pač,.....pri nas je bilo ko judgment day ponoči
pomlad14
01. 09. 2014 11.22
+17
A niste rekli, da bo vroče in 30 stopinj celzija, sedaj pa je že naenkrat hladno, a ne.
Pošten Zvezdaš
01. 09. 2014 12.12
+18
Kdaj so križali Jezusa,(Bog) začelo deževat,bliskad,grmet,in strel..Sedaj ko je janšist v čuzi na Dob pa začelo z dežjem,poplav,in podirad naravo.Po mojem bi ga morali dat v kletko ,ker drugače bo še uničil celotno naravo.Al ni zadost,da je uničil Slovenijo
1adler
01. 09. 2014 14.28
-2