Padavine bodo dobrodošle, saj gladine rek že dolgo niso bile tako nizke

Celotni rečni sistem v Sloveniji ima trenutno zelo majhno vodnatost. Najslabše je na Krasu, kjer so ponekod struge rek povsem suhe. Zato bosta dež in sneg, ki sta napovedana v naslednjih dneh, več kot dobrodošla.

Reka v zimskem času

Gladine rek po vsej Sloveniji so zelo nizke. (Foto: Thinkstock)

Trenutno je v slovenskih rekah zelo majhna vodnatost, v nekaterih vodotokih predvsem na jugozahodu in jugu države celo precej manjša, kot je to običajno za ta letni čas. Hidrologi zato trenutne razmere primerjajo z razmerami na začetku leta 2012, ko se je sicer sušno obdobje zavleklo vse do marca.

Celotni rečni sistem v Sloveniji ima trenutno majhno vodnatost, pravi hidrolog Janez Polajnar iz Agencije za okolje (Arso). "Tudi Sava ima majhno vodnatost na izstopu iz države, kjer je pretok pod 100 kubičnih metrov na sekundo. Prav tako ima Drava majhno vodnatost. Najslabše pa je na vseh presihajočih, kraških rekah, kjer so struge suhe, ali pa imajo reke zelo majhno vodnatost," je pojasnil hidrolog.

Trenutni izračuni predvidevajo, da bo skupna količina padavin – dežja in snega – predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije znašala od 20 do 50 litrov/m2, lokalno v hribovitem svetu tudi več. Od petka opoldne do sredine noči na soboto, ko bo sneženje ponehalo, bo po trenutnih izračunih v večjem delu Slovenije po nižinah zapadlo od 10 do 20 cm, v višjih legah pa tudi več snega.

Padavine bodo več kot dobrodošle

Razmere naj bi se kmalu nekoliko izboljšale. Deževati naj bi začelo že danes ponoči. Večjo količino dežja nato lahko pričakujemo jutri zjutraj in dopoldne. Največ ga bo padlo zlasti na Primorskem, v jugozahodni Sloveniji in tudi južni Sloveniji, pojasnjuejo na Arsu. "Ta dež bo ponekod kar napolnil struge rek, zlasti teh večjih rek, tako da pričakujemo, da bodo lahko reke v jugozahodni, pa tudi ponekod v južni Sloveniji, v petek in soboto dosegle tudi velike pretoke," pravi Polajnar.

Ker pa so tla zamrznjena in nekatere struge manjših rek še poledenele, se lahko spremenijo odtočne razmere na teh rekah in potokih. Prav tako lahko razlivanje pričakujemo na nekaterih ravninskih predelih, kjer so tla zamrznjena. "Na ta zamrznjena tla bo zdaj padel dež, in tukaj lahko pride do spremenjenih odtočnih razmer. To se lahko zgodi zlasti na območjih, kjer ni snega. Kjer je pa sneg, bo pa ta padavine na začetku nekoliko vpil," je dodal Polajnar.

Če bi se sušno obdobje nadaljevalo, bi to lahko čutili poleti

Čeprav so tudi gladine podzemnih voda znižane, večjih težav za zdaj ni, pravi Jože Uhan iz sektorja za hidrološko analizo na Arsu, ki sicer prav tako upa, da se sušno obdobje ne bo nadaljevalo. "Stanje, ki je sedaj – brez dežja, brez snežnih zalog v visokogorju, je lahko problematično za količine, ki so potrebne za vodooskrbo čez poletje," pravi Uhan.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
 
nevica 12.01.2017 15:53:24
Ne vem, vseeno imam raje, da so nizke, kot da spet zbiramo za Karitas za poplavljena področja....
jezek007 12.01.2017 17:27:53
Brez vode ni življenja, to je dejstvo. Preveč naenkrat pa seveda tudi ni ok
Več komentarjev