Slovenija

FOTO in VIDEO: Ogromna skala na hlevu povzročila za približno 20.000 evrov škode

Ljubljana, 10. 11. 2013 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./STA/U.Z.
Komentarji
62

Zaradi razmočenosti tal je v Razborju pri Čemšeniku ogromna skala padla na hlev. Pri tem k sreči ni bil poškodovan nihče, je pa nastala gmotna škoda. V visokogorju je zapadel sneg, meteorna voda je zalila več kleti, zaradi močnega dežja se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Narava pa bo še kazala zobe.

Močnejše padavine, ki so v zadnjih dveh dneh povzročile več nevšečnosti po državi, so se zjutraj umirile, a so se popoldne spet začele krepiti – najprej na jugozahodu, potem pa so se razširile nad večji del države. V južni polovici Slovenije lahko do jutri dopoldne pade še od 40 do 60 litrov dežja na kvadratni meter, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).

Padavine bodo predvidoma ponehale šele v ponedeljek zjutraj, spustila pa se bo tudi snežna meja, ki bo pri približno 700 metrih nadmorske višine.

Najvišje predele Slovenije je sicer pobelilo že minulo noč. Kot je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, je sneg zapadel v visokogorju. Na Kredarici ga je trenutno okoli 40 centimetrov, na Rudnem polju pa približno 15 centimetrov. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je tako zaradi snega že zaprt prelaz Vršič, zaprta je tudi cesta Mojstrana–Vrata. Na cestah čez prelaze Predel, Korensko Sedlo, Ljubelj in Jezersko ter na cestah, kjer se sneg oprijema cestišča, je obvezna zimska oprema.

Kako je sneg pobelil visokogorje, si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji!

Ponoči bo pihal močan severni veter, na Primorskem pa močna burja

Arso pa bolj kot na padavine opozarja, da bo ponoči začel pihati močan severni veter, na Primorskem pa močna burja.

Sunki severnega vetra bodo v severni in vzhodni Sloveniji, predvsem v krajih nad okoli 500 metrov nadmorske višine dosegli hitrost med 80 in 100 kilometrov na uro, ter vzdolž Karavank, Kamniško–Savinjskih Alp in v zgornjem Posočju lokalno tudi nad 100 kilometrov na uro.

Sunki burje bodo v Vipavski dolini, na Krasu in na Bovškem v sunkih presegli hitrost 130 kilometrov na uro, drugod na Primorskem pa bodo dosegali hitrosti med 80 in 120 kilometri na uro. Veter bo oslabel šele v ponedeljek popoldne.

Za zahod Slovenije je zaradi burje, ki bo začela pihati ponoči razglašen oranžni alarm.
Za zahod Slovenije je zaradi burje, ki bo začela pihati ponoči razglašen oranžni alarm. FOTO: Meteoalarm

Skala padla na gospodarsko poslopje

Vreme je sicer po državi povzročilo precej nevšečnosti. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je v občini Zagorje ob Savi večja skala, velika približno deset kubičnih metrov, padla na gospodarski objekt in ga močno poškodovala.

Zaradi poplavljenih cestišč in zemeljskih plazov je zaprta regionalna cesta Majšperk–Jurovci pri Stanečki vasi, lokalna cesta Koritna– Lešje, polovična zapora je na lokalni cesti Cogetinci– Cerkvenjak, na podvozu pod avtocesto, na regionalni cesti Volče– Solarji pri Volčah pa je polovična zapora.

Poveljnik gasilske zveze Zagorje ob Savi Marko Bokal je za 24ur.com povedal, da naj bi se skala že včeraj zvečer okoli 22. ure skotalila po gozdnem bregu in padla na hlev v Razborju pri Čemšeniku. K sreči živina pri tem ni bila poškodovana, Bokal pa dodaja, da bi lahko bila velika katastrofa, če bi skala dosegla bližnji stanovanjski objekt. Gasilci so začasno prekrili poškodovani objekt. S policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da se je skala kotalila oz. je drsela okoli 100 metrov, nato pa je padla na gospodarsko poslopje. Po prvih ocenah naj bi pri tem nastalo za približno 20.000 evrov škode.

Zemeljski plazovi, poplave meteorne vode in podrta drevesa

V Juršincih se je sprožil zemeljski plaz, ki je zaprl dovozno cesto do stanovanjske hiše. Kraj dogodka sta si ogledala župan in poveljnik civilne zaščite, ter ugotovila, da plaz hiše ne ogroža. Sanirali ga bodo v prihodnjih dneh. Tudi v Topolovem pri Kozjem se je utrgal zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Lesično so plaz pokrili, o situaciji so obveščene pristojne občinske službe, ki ga bodo sanirale.

Na Dolenjskem je močan veter malo po deveti uri odpihnil polivinil na razkriti strehi stanovanjske hiše v Črnomlju. Gasilci PGD Črnomelj so streho na približno 100 kvadratnih metrih ponovno zasilno pokrili s ponjavami. Tudi na Kapelskem vrhu v občini Radenci so gasilci s ponjavami prekrili del strehe trgovskega objekta, ki ga je v pretekli noči poškodovalo močno deževje.

Plaz, ki se je sprožil pri Starem Gradu pri Makolah.
Plaz, ki se je sprožil pri Starem Gradu pri Makolah. FOTO: Blaž Repnik

Na relaciji Novo mesto–Šentjernej je pri kraju Dolenje Mokro Polje na cesto padlo drevo, enako se je zgodilo na cesti Žužemberk–Veliki Gaber. Že malo pred peto uro zjutraj je veter na cesto Juršinci–Rotman podrl drevo, ki je padlo na dve vozili ob cesti. Tudi v Kadrencih v občini Cerkvenjak je na cesto padlo drevo, odstranili pa so ga lokalni gasilci.

Meteorna voda je zalila klet stanovanjskega objekta v Bači pri Modreju in stanovanjsko hišo v Dolenjem Boštanju v občini Sevnica. Posredovali so gasilci. Na Gmajni v občini Slovenj Gradec so gasilci očistili zamašen jašek, zaradi katerega je meteorna voda poplavljala lokalno cesto. Tudi v Preddvoru so gasilci izčrpali meteorno vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Dravinja poplavila nekaj cest, poplavlja tudi Krka

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je dopoldne Dravinja poplavila ceste Majšperk–Jurovci, Koritno–Lešje in Stogovci–Naraplje v občini Majšperk. Cestno podjetje Ptuj je ceste zaprlo in postavilo ustrezno prometno signalizacijo. Reka Krka je ob 9. uri presegla opozorilni pretok in poplavlja na območju pogostih poplav. Ob 15.46 je narasla Savinja v Raduhi v občini Luče začela ogrožati poslopje mizarske delavnice. Aktivirani so bili gasilci PGD Luče, o nastali situaciji pa so obveščene pristojne občinske službe.

Hidrološko opozorilo, ki ga je za ponedeljek izdal Arso.
Hidrološko opozorilo, ki ga je za ponedeljek izdal Arso. FOTO: ARSO

Ponoči bodo v južnem in jugozahodnem delu države, spodnjem Posavju ter Posotelju močneje porasle manjše reke in hudourniki. Obstaja možnost razlivanja ob strugah. Ponovno bo porasla reka Sotle in njeni pritoki, zlasti Mestinjščica, ki lahko presežejo opozorilni pretok in poplavijo v manjšem obsegu ob rekah.

Krka bo ponoči naraščala in ob tem poplavljala na območjih pogostih poplav. V noči na ponedeljek bo zaradi okrepljenih padavin še naprej naraščala. V ponedeljek v jutranjih urah lahko njen pretok v Podbočju preseže 320 kubičnih metrov na sekundo, poplavljena območja ob Krki se bodo povečevala.

V jutranjih urah bo ponovno poplavila Ljubljanica na Ljubljanskem Barju v območju pogostih poplav. Poplavljene površine kraških polj Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo povečevale.

Morje bo v noči na ponedeljek in v ponedeljek zaradi burje močneje vzvalovano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-4
Z novim zakonom o nepremičninah...bojo tela plazišča pa zrukane skale...postale opravičene davka ...Premičnine...pa to ...
aghr
10. 11. 2013 23.54
+1
Snežilo je v višjih legah. Se je že zgodilo, da je na začetku novembra, lani celo konec oktobra, snežilo do nižin. To ni nič nenavadnega. Zoprno in nenavadno v negativnem smislu je, da je že drugo leto zapored v istem času tako vreme, poplave. Lansko leto je bilo verjetno še huje, če pogledam Štajersko, namesto da bi čez leto bile padavine enakomerno razporejene, sedaj tele padavine nadomeščajo poletno sušo.
aghr
10. 11. 2013 22.49
+2
Je bilo bolje tisto pred dvema letoma, ko smo imeli novembra ivje. Suho je bilo, sicer oblačno, toda pokrajina v ivju je bila idilična, tole danes pa je beda.
piko112
10. 11. 2013 21.27
+3
Še vedno ne vem zakaj se dandanes hudournikov ne čisti in ne ureja, razen tisto kar sam urediš da ti voda ne teče v hišo
Kimberley Echo
10. 11. 2013 20.43
+1
Hrvaška ima pa jutri rdeči alarm. Prizadel naj bi jih ciklon "Teodor".
devote
10. 11. 2013 20.12
+13
če bi bil gozd v vseh starostnih sestojih, bi ustavil takšno skalo. nedolgo nazaj, se spomnim, je bil en prispevek, kjer je debelejši oreh ustavil 20 tonsko skalo. tukaj je pa gozd samo grmovje, ni niti enega debelejšega drevesa, a zaradi varnosti bi moralo biti takšno področje poraslo z odraslim gozdom ...
Maja Mozgan
10. 11. 2013 19.18
+2
Kupim tisto speštano kosilnico, rabim motor.
Klimova
10. 11. 2013 19.12
+15
Nesreča vedno najbolj udarja po poštenih, pridnih ali ubogih ljudeh. Na Filipinih preko 10.000 mrtvih. Nesreča se pokvar*jencev in bogatih ogne v velikem loku. Boga NI.
motoGPP99
10. 11. 2013 18.54
+11
joj.... najbrž že tako nič nimajo potem jim pa še skala hlev al kaj unič....
Aleks 85
10. 11. 2013 18.48
+2
20 tisoč e? a bo obnavljal dars?
Matej_83
10. 11. 2013 20.09
+10
saj ni poškodovana samo streha, obe nosilni steni, kolsilnica, prikolica, seno,....pa še kaj bi se vrjetno našlo pod tisto veliko skalo
damirg@email.si
10. 11. 2013 17.50
-37
aha evo. 24 kur že piše o škodi... itak škoda mora biti večja kot smo mi plačal za gradnjo 70m^2 hiše... zdej se pa začne akcija za močno subvencionirane kmete, da mu dajo še več kot rabi. medtem ko se ljubljančanom podirajo hiše od starosti in jim ne preostane drugega kot it na tromostovje beračit.
Tomaž Podobnik 1
11. 11. 2013 00.58
+5
ti če ne bi bilo nas kmetov ne bi imel ne mesa in ne nč za jest tako da samo pšt tiho
Tadej Marolt 1
10. 11. 2013 17.44
+23
Gospod iz Razborja pri Čemšeniku mora takoj v ponedeljek zjutraj na GURS prijaviti dodatno nepremičnino, da mu bodo lahko pošteno in pravično zaračunali davek.
Roxy79
10. 11. 2013 17.07
-3
sashs
10. 11. 2013 16.53
+16
Ko bi bila ta skala vsaj zlata.
Super1337
10. 11. 2013 18.56
+14
MaTakoKotJama
10. 11. 2013 16.34
+19
a ni vceraj ena skala padla nasred ceste. Danes v hlev. Pa to te pokonca na mestu. Ratas palacinka takoj.
KlubPravilnoPretepenihŽena
10. 11. 2013 15.46
+25
naslov bi moral iti takole: "Ko nepremičnina (skala), postane premičnina in uniči nepremičnino do te mere, da postane premična"
Frane Šajn
10. 11. 2013 15.15
+11
O vremenu in kokoših škoda debatirat oboje naredi po svoje, le če imaš srečo te obide!
expl0it
10. 11. 2013 15.14
+22
Naj tozi gradbenega inspektorja, saj je on dovolil da se tu gradi, on je podpisal da to ni plazovito obmocje.
damirg@email.si
10. 11. 2013 15.23
+11
vprašanje če ima gradbeno dovoljenje. pa inšpektor ni tisti ki daja gradbena dovoljenja.
jebemvammater
10. 11. 2013 12.48
-54
F turbofcih je pa kura fcrknila...pala v lužo
Kielabadingo
10. 11. 2013 13.03
+94
Če imaš IQ tako slab kakor smisel za humor si v pi*di!
Kimberley Echo
10. 11. 2013 20.51
+1
Pa kaj je s tabo jvm, danes imaš pa povsod take komentarje, da bi te bilo treba zapret in ključ vržit stran.
lukeeeeeec
10. 11. 2013 11.34
+5
Baje je izdan RDEČ alarm, ker v SLO razsaja tajfun z imenom PLAGIATORŠKOV! Za tem tajfunom je napoved LAKOTE UBOŠTVA in vse pokraden! kapiš?
Chad Reed
10. 11. 2013 12.25
+2
teslic
10. 11. 2013 13.52
+6
JApajaDAja
10. 11. 2013 17.26
+6