Slovenija

Padec vlade? Türk: Nobena katastrofa. Pahor: Zelo slabo!

Ljubljana, 24. 11. 2012 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniška kandidata Pahor in Türk se med drugim ne strinjata o posledicah morebitnega padca vlade. Koncept, da je treba vladi podrediti vse, je nevaren, opozarja Türk, Pahor pa: "Ta hip nimamo alternative, in dokler je ni, je nevarno vzbujati prazno upanje, da bi s padcem vlade vzpostavili razmere za nekaj boljšega."

Soočenje predsedniških kandidatov Boruta Pahorja in Danila Türka v časniku Delo kaže, da gre za kandidata z različnima presojama, vizijama in značajema.

Türk opaža, da je "pri nas vlada vsemogočna in si želi podrediti tudi predsednika". To sicer, kot pravi, velja zlasti za sedanjo vlado, medtem ko je bil Pahor obziren predsednik vlade. Dodaja, da je koncept, da je treba vladi podrediti vse, nevaren. Zamenjava vlade pa po njegovem mnenju ne bi bila nobena katastrofa.

Pahor pa meni, da bi bilo to zelo slabo, ker bi imelo nepredvidljive posledice. "Ta hip nimamo alternative, in dokler je ni, je nevarno vzbujati prazno upanje, da bi samo s padcem te vlade vzpostavili razmere za nekaj boljšega. Potrebujemo vlado, ki bi bolj prisluhnila opoziciji, in obratno, zato ker časa ni na pretek. Ta je postal pomembna politična kategorija. V ospredje svojega programa zato postavljam dogovor političnih strank," je izpostavil.

Danilo Türk in Borut Pahor
Danilo Türk in Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Türk odgovarja, da slovensko ljudstvo ni kolekcija strank. Zato "moramo konsenz iskati precej širše. Pri nas pa pet šefov strank odloča o vsem".

Referendum o zakonu o holdingu: proti!

Čeprav sta oba proti napovedanima referendumoma, bi na referendumu o zakonu o holdingu glasovala proti. Türk bi bil tudi proti zakonu o slabi banki, Pahor pa meni, da ima ustavno sodišče resne razloge, da presodi, da bi imel referendum o slabi banki dolgoročne finančne posledice.

Glede rešitev za stabilizacijo javnih financ Pahor še vedno prisega na francosko-nemški vlak. "Vsi se strinjamo, da moramo najti ravnovesje med varčevanjem in investiranjem. Ključno vprašanje za Slovenijo pa je, kdaj tvegati začetek sposojanja denarja za investicije. Na tej točki mora biti namreč denar dovolj poceni, da ga bomo lahko tudi vrnili brez velikih težav," je dejal. Je pa kritičen do rezov v šolstvo in znanost.

Türk meni, da pot strogega varčevanja ni prava. Kot dobre izpostavlja odgovore fiskalnega sveta o znižanju primanjkljaja. "Svetoval je zamrznitev javnih izdatkov, določeno povišanje davkov in določitev realnega časovnega okvira za zniževanje proračunskega primanjkljaja," navaja. Priznava, da ta pristop ne bi bil popolnoma po godu evropski komisiji, ki je šla na pot takojšnjega strogega varčevanja. "Evropska komisija se je zaplezala in ima zdaj težave, kako naj se reši," je dejal.

Ta hip nimamo alternative, in dokler je ni, je nevarno vzbujati prazno upanje, da bi samo s padcem te vlade vzpostavili razmere za nekaj boljšega. Borut Pahor

'Otroci so lačni. Povejmo to'

Po Türkovem mnenju v Sloveniji s proračunskimi rezi ustvarjamo socialno krizo. Pri tem Pahor Türku očita, da z izjavo, da so otroci v Sloveniji lačni, daje vtis, da se je nekdo, vlada, naklepno odločil, da bodo otroci lačni. "Ne ustvarjajmo vtisa, da je v Sloveniji hudo, ker odgovorni ravnajo ravnodušno. Strinjam pa se z oceno, da je hudo," je dejal Pahor. Dodal je, da če niso uporabljene prave besede, prihaja do erozije zaupanja v institucije, kar se mu ne zdi dobro.

Türk se s tem ne strinja. Kot je dejal, mora predsednik republike ljudi slišati. Ugotovitve glede lačnih otrok je najprej slišal, potem pa je še sam opozoril, da to obstaja. "Včasih je treba zaradi resnosti problema uporabiti jasne besede. Če so otroci lačni, je to treba takoj povedati," meni.

Kandidata so vprašali tudi, ali bi sedanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca predlagala za vnovičen mandat. Pahor odgovarja, da bi si prizadeval za novo rešitev. Türk pa bi pogledal vse kandidate.

Na vprašanje, ali bo morala Slovenija zaradi napada na Gazo odpoklicati veleposlanika iz Izraela, oba menita, da ne. Pahor meni, da naša navzočnost omogoča, da se v neposrednih pogovorih z izraelsko stranjo zavzemamo za mir. Türk pa je ob tem izpostavil, da bomo imeli v dveh tednih nov izziv: kako v Združenih narodih glasovati glede dviga stopnje zastopstva Palestine v ZN. "Zavzemam se, da glasujemo pozitivno," je dejal Türk, ki eskalacijo nasilja v Gazi obsoja in meni, da ima tudi palestinski narod pravico do samoodločbe.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Otzzi
29. 11. 2012 17.31
+0
Glas Pahorju je glas Janši. Zakaj smo pa potem na ulicah? Človek brez hrbtenice, pred enim letom ga je Jajac je..., zdaj ga pa boža. In Pahor je vesel kot mucek.
darcs
28. 11. 2012 10.15
-2
seveda bi turku odgovarjal padec vlade, ker misli da jo bo sestavil jankovič in pomagal njemu do zmage v drugem krogu, ampak 2december je tu
morituri
29. 11. 2012 01.19
+1
Pri tako nori izjavi se vidi, da Turk pojma nima kaj se dogaja in kako velika je kriza in kako malo časa imamo za reforme!! Še en velik plus za Pahorja, Turk pa naj izgine širi samo sovraštvo kot tudi butasti Stanovnik s svojimi strici!!!!!!!
Otzzi
29. 11. 2012 17.28
+0
Verjetno ponavljaš šesti razred, ker s to pametjo ne prieš do sedmega.
dydisi
25. 11. 2012 17.48
-8
Kako lahko turk govori, da imamo alternativo v opoziciji, ko pa se ta ravnokar razdvaja vpričo njega in pahorja?? Kdo mu že dela kampanjo?? Pribac filozof bi ga mogoče lahko pri tem držal nazaj..
dydisi
25. 11. 2012 17.49
+0
jagoda02
24. 11. 2012 19.28
-3
VSAK DAN MU KLJUKA ČEDALJE BOLJ DOL VISI. POTRATNA BABA BI PA ŠE 900 EWROV RADA DOBILA . DA JO NI SRAM .ENI DELAJO CELI MESEC PA NE DOBIJO TOLIKO .DA JO NI SRAM LJUDEM POGLEDATI V OČI.POTRATNICA
mili33
24. 11. 2012 18.49
+3
Moram priznati, da me je aktualni predsednik totalno razočaral. Do pred volitvami ga skoraj nismo slišali in videli, da bi komentiral aktualno dogajanje v državi in podal kakšne konstruktivne predloge. Sedaj je pa naenkrat vsepovsod, za vse ima predloge in za vsakogar ima čas. Meni je to prav odvratno, da si pripravljen za oblast narediti vse, tudi pakt s komer koli, ki te bo podprl. Kot v prvem krogu bom tudi sedaj volila g. Pahorja, ki je ostal na nivoju, kakršen je potreben za predsednika. Le zakaj bi pojasnjeval kdo so tete in strici, če pa sami počasi lezejo iz svojih brlogov. G. Pahor uspeh vam je zagotovljen, saj Slovenci kljub vsemu znamo ločiti seme od plevela.
User792410
24. 11. 2012 17.15
+8
Turk je je sedaj,za svoj obstoj,pripravljen skleniti zavezništvo tudi z samim peklenščkom !!!
aquauris
24. 11. 2012 17.37
+7
AIZ
24. 11. 2012 15.59
+1
Ost1234
28. 11. 2012 10.24
+6
sportko47
24. 11. 2012 15.18
+1
Zeitgeist ti pa si genij! Ker kandidata desnice ni vec ( Zver ) pravs da ne smejo it na volitve al kaj? Dej ti vol Jankovica ce ga lohk, on bi bil zihr dobr predsednik, a ne? In zdej kao ubogamo Janso, treba je ocitno tvojga Tuerka skenslat in Pahor ravno prav pride? Ne bod zalosten tko je...tko bo!
stric iz ozadja
24. 11. 2012 15.15
+7
Turka več nepodpiramo, ker se Pahorju nazaj vračamo.
nesramnez
24. 11. 2012 15.00
+2
joj...in ne samo strici ampak tudi tete,nečaki in še ostala familija iz ozadja katera povsod dobi službo na pozicijah.
?\?~
24. 11. 2012 14.57
+0
Tuerka podpira Janković ..... in Janković pravi, da parole za skupno dobro niso za današnji čas...... vklopite možgane in malo razmislite......
nesramnez
24. 11. 2012 15.16
-3
turk pa govori kot super duhovnik pri maši...(prodaja parole iz pravljic)
AIZ
24. 11. 2012 16.01
-1
luckyss
24. 11. 2012 13.19
+12
Türk ima dober in drag svetovalni štab (ki ga mi plačujemo), kateri bo poizkušal misijo nemogoče - pripeljati salonskega leva znova v ospredje... Bolj bo to misija nemogoča - bolj agresivni in primitivni bodo v svojih poizkusih.... Vendar mislim, da Slovenci ne bodo nasedli...(čeprav je v bistvu vseeno kdo je tista lutka, ki nas "kao" predstavlja v svetu....je morda boljši nekdo, ki ni tako očitno pod vplivom le ene barve !
Ata_Smrk
24. 11. 2012 14.41
+0
v njegovem stabu je 43 ljudi, pol parlamenta!!! da te prime v zelodcu... bye bye turk. ceprav tudi borata ne maram, najmanj pa njegovo anglescino osabno.
Iniesta
24. 11. 2012 11.39
+2
Zmaga Borata bo katastrofa!
lightning
24. 11. 2012 11.54
+0
že sama ideja, da ima borat, ki je v treh letih popolnoma zafural državo, možnosti za zmago...je katastrofa... kako so ljudje hitro pozabili, kaj vse so on njegovi pokradli in uničili...očitno jim je treba vzeti še več...pa naj jim...
Ata_Smrk
24. 11. 2012 14.44
+5
= tako. turk ima pol prav. slo se ni prelomljena. borat bo dokoncal nedovrsni glagol. of de rekord.
El Koronito
24. 11. 2012 11.24
+5
ALTERATIVA JE Za ves, ki pravite, da v tej državi ni druge opcije !!! Predlog: Ker smo na dobri poti, da končno pade ta nesposobna vlada predlagam, da LJUDSTVO sestavi listo 50 kandidatov, ki NISO ČLANI NOBENE POLITIČNE OPCIJE in so po njihovem mnenju sposobni prevzeti funkcije DZ. Prepričan sem , da bi izbrali ljudi, ki so se v preteklosti izkazali kot sposobni, zanesljivi in pošteni. Vmes, bi morali zbirati podpise državljanov, ki želijo, da DZ zbor odstopi in da se razpišejo predčasne volitve. Nastopiti bi morale sveži programi in ideje, ki jih bodo ljudje izbrali na volitvah. Prepričan sem, da bodo ljudje, tokrat zelo pazili koga in zakaj volijo. Na velikem zborovanju v LJ, bi podpise, za odstop DZ, predali predsedniku DZ in jim dali 24 ur časa, da odstopijo, v nasprotnem primeru pa jih iz parlamenta fitično odstranimo. 50 članska komisija, ostane kot nadzorni organ celotnega DZ. Nato reforma sodstva, neusmiljen kazenski pregon akterjev za krizo itd.
buh pomagej
24. 11. 2012 11.27
+3
jaz menim, da je totalitrizem edina rešitev za pokvarjeno družbo kot je naša
Iniesta
24. 11. 2012 11.53
+2
Popolnoma se strinjam z Niet Chejem! To je edina resitev za SLO!
lightning
24. 11. 2012 11.14
+7
najbolje, da vsi, ki imajo finančne težave in katerih otroci so lačni, volijo našega klovna borata... nahranil jih sicer ne bo, jih bo pa prepričeval da niso lačni...
Ubuntu
24. 11. 2012 11.09
+14
Ce so otroci lacni ni treba prevec govoriti, treba je kaj postoriti!!!!!! Turk kaj si pa ri postoril zadnjih 5 let za te otroke, ki so pod tvojim vodstvom postali lacni? In kaj bo zdaj drugace??
RED_line
24. 11. 2012 11.16
+7
Herz
24. 11. 2012 18.13
+2
Bravo Ubuntu! Turk zna samo govoriti in se delati pametnega... Čaka, da bo prijel za lopato in kladivo ter pomagal PROSTOVOLJNO
bobrock46
24. 11. 2012 11.06
+11
Turk je v dveh letih službovanja v OZN imel plačo 500.000. Na vprašanje kam ga je zapravil, je začel nekaj mencat (stroški, obnova garsonjere). In on bi se oglašal glede slabe banke, ko je on najslabša banka.
Ata_Smrk
24. 11. 2012 14.45
-2
Ubuntu
24. 11. 2012 16.50
+1
Pahor je vsaj povedal posteno kolko denarja ima. Ga ni prenesel na Tanjo in se delal da nima premozenja, Tako kot je to storil Turk. Zakaj me to spominja na Turkovega pajdasa Jankovica??? Clovek ki laze in se pretvarja lahko zastopa drzavo Slovenijo tako kot je sedaj, mi pa hocemo da se Slovenija izvlece iz teh krempljev laznive podtikovalske stare levice in bo za to treba dobiti novega liderja.
gulmor
24. 11. 2012 10.59
+17
Tistega, ki trdi da je nezamenljiv, je treba takoj zamenjati. Kajti loteva se ga božji kompleks.
iChi
24. 11. 2012 10.59
+8
Tirk sestopa iz oblasti .. na moje veselje!
Miha Sin?i?
24. 11. 2012 10.53
+4
kako ni alternative, VEDNO je alternativa!! Če pa enkrat v parlament ne bodo prišli prašiči, ki se že dvajset let napajajo iz korita, pa tudi ne bo nič narobe.
I G N O R A N T
24. 11. 2012 10.56
+6
Franca v MB je tudi govoril nekako v to smer da ni alternative