Slovenija

FOTO: 'Pahor le podaljšuje agonijo'

Ljubljana, 08. 09. 2011 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvi odzivi kažejo, da Pahorjevi kandidati za ministre potrebne podpore poslancev ne bodo dobili in bo vlada dobila nezaupnico. "SD in LDS se že tretje leto zapored ukvarjata zgolj sami s seboj in z oklepanjem oblasti za vsako ceno," pravijo v SDS.

S to listo, če bo izvoljena, sem pripravljen garati naprej. Cenim njihovo pripravljenost, da so v teh težkih časih pripravljeni ponuditi svoje znanje in sposobnosti, vedoč da na koncu koncev DZ ne bo toliko odločal o njih, kot o meni. Jaz se tega zavedam in sprejemam to nase. Borut Pahor

Predsednik vlade Borut Pahor je danes po seji vlade predstavil predloge za pet ministrskih kandidatov ter kandidatno listo tudi poslal v državni zbor. Imena kandidatov so bila sicer neuradno že znana, Pahorjevim predlogom pa je v sredo zeleno luč dalo tako predsedstvo največje koalicijske stranke SD kot tudi izvršni odbor koalicijske partnerice LDS.

Lista kandidatov je taka: za ministra za gospodarstvo Tomaž Orešič, za vodenje visokošolskega ministrstva Tamara Lah Turnšek, za ministra za notranje zadeve Branko Janc, za ministrico za javno upravo Zdenka Vidovič in za ministra za kulturo Samo Bevk.

Pahor je tudi povedal, da je bila želja, da bi se vsi predstavili tudi novinarjem, vendar pa je prišlo do časovne zagate, saj so nekateri še v tujini. Vsi kandidati so ga prosili, da jim da čas, da se temeljito pripravijo na predstavitve pred matičnimi odbori "DZ. To stališče je znak več, da se dobro zavedajo svojega težkega položaja, ki jih čaka", če bodo imenovani na ministrske stolčke, je povedal premier. Pripravljeni so se potruditi. Skupaj z ljudmi na ministrstvih že pripravljajo načrte za svoje delo, če bodo imenovani.

Lista tudi na poti v DZ

Pahor je med sejo predsedstva v sredo novinarjem pojasnil, da se bo po tem, ko bo listo kandidatov posredoval v DZ, zelo hitro odvrtel proces odločanja o njih. To, da na njih veže zaupnico, se mu zdi "pošteno pa tudi odgovorno, saj na ta način dobim odgovor na vprašanje, ali ta vlada uživa dovolj veliko podporo v DZ".

Kot je dejal premier, bo DZ pred glasovanjem nagovoril z željo, da listo podprejo, s tem izrečejo zaupnico vladi in omogočijo, da bi vlada do izteka mandata opravila tisto nalogo, za katero ta hip sodi, "da je kratkoročno in dolgoročno odločilnega pomena za razvoj Slovenije. To je, da Slovenija z ukrepi gospodarske, socialne, finančne in druge politike ostane v zdravem jedru evro skupine."

Zadnji rok, do katerega mora državni zbor odločati o ministrskih kandidatih oziroma vsaj o ministru za visoko šolstvo, je 23. september. O ministrih naj bi parlament tako odločal predvidoma na redni seji, ki naj bi se začela 19. septembra.

S to listo, če bo izvoljena, sem pripravljen garati naprej. Cenim njihovo pripravljenost, da so v teh težkih časih pripravljeni ponuditi svoje znanje in sposobnosti, vedoč da na koncu koncev DZ ne bo toliko odločal o njih, kot o meni. Jaz se tega zavedam in sprejemam to nase. Borut Pahor

Pahor: Kandidati so borci

Na očitke nekaterih članov stranke SD, ki jo vodi, da lista kandidatov ni najboljša, je Pahor dejal, da so kandidati "borci", kot je on. Kot je dejal, se za razliko od večine tistih, s katerimi se je pogovarjal o ministrskih mestih leta 2008, zavedajo, da jih čaka neskončno težko delo, ki je še toliko težje zaradi zavedanja kriznih razmer.

Kandidati so po Pahorjevih besedah pogumni ljudje, ki imajo vizijo. Ne vztrajajo pri tem, da imajo vedno prav, "vendar so pripravljeni zastaviti svoje ime in ugled za hud spopad za neke cilje in vrednote, v katere verjamejo".

Opozoril je tudi, da vodi manjšinsko vlado, kar samo po sebi pomeni, da nima vnaprej zagotovljene politične večine v DZ za ukrepe, ki jih bo predlagala vlada. Zato je ponovil prošnjo, naj poslanci glasujejo za zaupnico vladi le, če so pripravljeni sprejeti tudi reforme vlade, saj bi bil zanj in za vlado "mučen položaj, če bi zaupnico prejeli, kasneje pa ne bi dobili vsaj temeljne podpore za politiko, ki jo nameravamo izvajati".

Borut Pahor - 1
Borut Pahor - 1 FOTO: Damjan Žibert

Prvi odzivi kažejo na nezaupnico

Prvi odzivi na ministrske kandidate kažejo, da kandidati potrebne podpore poslancev ne bodo dobili in bo vlada dobila nezaupnico. Tako odločitev je poleg SDS, SLS, Zares in DeSUS že napovedal še poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli. Podporo napovedujejo le v SD in LDS.

Če bodo poslanci iz poslanskih skupin, ki so že odrekle podporo vladi, uresničili svojo napoved, je pričakovati 45 glasov proti zaupnici vladi. Medtem Pahor lahko zagotovo računa le na podporo poslancev SD in LDS, ki jih je skupno 33. Vodstveni organi SD in LDS so v sredo kandidatni listi namreč dali zeleno luč.

Za potrditev ministrskih kandidatov je v DZ potrebna navadna večina poslanskih glasov. Na to odločitev je vezana zaupnica vladi. Če poslanci kandidatov ne bodo podprli, bo torej tudi vlada dobila nezaupnico.

SDS: Pahor le podaljšuje “agonijo”

V največji opozicijski stranki SDS menijo, da Pahor "agonijo" podaljšuje, namesto, da bi odstopil. Pravijo, da se SD in LDS že tretje leto zapored ukvarjata zgolj "sami s seboj in z oklepanjem oblasti za vsako ceno". Vsakomur je jasno, dodajajo, "da taka ekipa ne more uspešno voditi države, lahko pa podaljšuje koristi različnim omrežjem, ki so prisesana na aktualno oblast".

V DeSUS so že večkrat povedali, da ministrskih kandidatov in vlade ne bodo podprli.

Tudi v SLS ponavljajo, da kandidatov za ministre ne bodo podprli predvsem zato, ker želijo in hočejo, "da se ta agonija preseka". Vladanje s tretjinsko podporo v DZ je po njihovem mnenju iracionalno početje. "Glede na to, da vlada z večinsko podporo, ko jo je še imela, ni bila v stanju sprejeti ukrepov, ki jih ta država potrebuje, jih bo še toliko manj s tretjinsko podporo in v času, ko smo tik pred volitvami," je v izjavi za javnost navedel predsednik SLS Radovan Žerjav.

Zares: Premier se mora umakniti

Za poslansko skupino Zares po besedah njihovega vodje Franca Jurija sploh ni pomembno, kdo so predlagani kandidati, saj se bodo na glasovanju o njih odločali o premierju, ki pa se mora po mnenju Zares umakniti. Juri je zagotovil, da bo najmanj šest od sedmih poslancev Zares glasovalo proti premierju.

Po oceni Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je Orešič dober kandidat za ministra. "OZS potrebuje dobrega, resnega sogovornika, ki zna poslušati, in Orešič je po naši oceni takšen človek," je dejal generalni sekretar zbornice Dušan Krajnik.

V SNS še neodločni

Na odločitev SNS glede podpore vladi bo najverjetneje treba počakati do samega glasovanja. Prvak SNS Zmago Jelinčič je dejal, da se o tem v stranki še niso odločali, o kandidatih ter zaupnici bodo razpravljali v prihodnjih dneh.

Nepovezani poslanci, z izjemo Andreja Magajne, se bodo o podpori zaupnici in ministrom odločali potem, ko jim bo Pahor predstavil kandidate in ukrepe, ki bi jih vlada izvedla, če bo prejela zaupnico.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz glede kandidatov nima zadržkov, a "ne verjame, da bo v takih okoliščinah možno še kaj postoriti".

 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brko1952
10. 09. 2011 12.38
Najbolj glasen in tisti,ki je največkrat pozival vlado k odstopu-JELINČIĆ in njegovi bodo glasovali naj vlada ostane,saj jim javno-mnenska raziskava slabo kaže.Hvala Bogu,da so ga ljudje pogruntal njega in vse ostale.Večina poslancev bi morala biti v novi stranki K.V.D.- Kamor vetar duva.
bukefal
09. 09. 2011 11.00
Kolikokrat sem že rekel, da se na Plemenitega ne moremo zanesti. Dokler levaki niso potrebovali njegovih glasov, je seveda navidezno tolkel po Pahorju, ko pa jim skače kuzla v rit, bo glasoval zanje. Jelinčič je Kučanov človek!!!
dule100
09. 09. 2011 09.49
Reskirati nekaj denarja, kar bo sicer najceneje za to državo, opremiti konvoj s pitno vodo in ves tale vladni dream team poslati v Burkino Faso. Tam jih bo s hrano in denarjem za preživetje počakal njihov prijatelj !
Meritmut
09. 09. 2011 09.45
JJ ne more rešiti Slovenije. On je itak kriv za nastalo situacijo!
Tonček Balonček
09. 09. 2011 09.12
Če se Janši kaj zgodi, se slovenskemu narodu v prihodnosti slabo piše!
nice
09. 09. 2011 09.10
Vse skupaj je ena velika burleska.... In na obzorju niti ene pametne alternative tudi če bi ble volitve... Iste face non stop iste ideje iste povezave in danar izgine na isti način...enkrat temu drugič onemu... Žalostno živet v taki državi!!!
MICLA
09. 09. 2011 08.59
pahor dela kot na darsu ki delajo miljonske izgube potem pa si delijo nagrade za dobro delo poglejte samo nadzornike ki odgovarjajo s svojim premoženjem za napačne odločitve odgovarjal pa do danas ni nihče v sloveniji .raje se z direktorji podjetij skupaj delijo nezasluženi denar.
Travar
09. 09. 2011 07.53
Pahor je politično mrtev. Nevem kaj se še oklepa...
nikiz123
09. 09. 2011 07.43
Največji problem je k nimaš koga volit... Vsi se sam še med sabo cufajo in ukvarjajo s svojimi aferami, bi bil čas, da vsi ti politiki stolčke zgubijo, pa se da drugim možnost, jz jih ne morem več gledat...
12345s
09. 09. 2011 07.20
Bojan Skof
09. 09. 2011 07.00
politiki kje ste kaj neupate lapati nazaj pahurju!¨ste isti kot on ko za nič vodi državo!pa same tajkune gor goji!
SEBASTI
09. 09. 2011 06.14
"To, da na njih veže zaupnico, se mu zdi "pošteno pa tudi odgovorno, saj na ta način dobim odgovor na vprašanje, ali ta vlada uživa dovolj veliko podporo v DZ". Mislim ej pahorče ????? Tvoja prva skrb bi morala biti ali imaš dovolj veliko podporo naroda !!! Narod ti je že zdavnaj dal veliko nezaupnico ti pa še vedno sanjaš o oblasti. "S to listo, če bo izvoljena, sem pripravljen garati naprej. Cenim njihovo pripravljenost, da so v teh težkih časih pripravljeni ponuditi svoje znanje in sposobnosti, vedoč da na koncu koncev DZ ne bo toliko odločal o njih, kot o meni. Jaz se tega zavedam in sprejemam to nase." V teh besedah pahorčka se lepo vidi, koliko mu je do slovenskega naroda. NIČ. pahorče, na koncu ti ne bo sodil DZ ampak slovenski narod, zakapirja to že enkrat.
SEBASTI
09. 09. 2011 06.04
"SD in LDS se že tretje leto zapored ukvarjata zgolj sami s seboj in z oklepanjem oblasti za vsako ceno," pravijo v SDS." To je dejstvo, neglede na to kdo ga izreče.
elephantus
09. 09. 2011 03.03
SDS bi moral biti popolnoma tiho dokler je njegov predsednik tisti, ki se je okoristil do obisti z njegovimi podložniki kot je npr. Janez Zagožen.Patrija je mala malca.
Hardy13
09. 09. 2011 02.30
Jaz bi pa tole rad vprašal? Kaj mora še vse ta vlada neprimernega naredit, da bodo ljudje končno skužili, da delajo škodo nam, davkoplačevalcem...!!!
dominiq
09. 09. 2011 00.53
V 20-tih letih smo sli veckrat na volitve.....Vedno ista zgodba.....Torej obstaja samo ena resitev......Niti eden od vseh teh v 20-letih ne bi smel pridt blizu parlamenta,kaj sele da bi notri stopu......Kar se pa Pahorja tice.....Mene gospod predsednik vlade je sram.....Amerika se bo razjezila na Slovenijo ce boste nagajali sosedom......Hlapec jedan....Upam da bos prebral tole......
Justiceiscoming81
09. 09. 2011 00.27
najbolj žalostno je to da po padcu te vlade, pride na oblast nova nesposobna vlada polna lopovov in starih komunistov ki bodo državo spravili v še večjo bedo. Tričetrt sedanjih poslancev bi moralo v zapor zaradi podkupovanja in korupcije, ter zaradi tega ker so zafurali celotno državo v propad. Z njimi v zaporu bi si mogli celico deliti vsi tajkuni ki jih je naša vlada podpirala vsa ta leta...
slophi
08. 09. 2011 23.28
Upam da bomo dovolj kmalu dojeli, da vsaka slovenska obcija sluzi le lastnim privatnim interesom in ka v najvecji mozni meri drzanvni denar pretoci v privatbe žepe in ga nalaga v tujini. Dokler ne bomo začeli zapirati in kaznovati najvecjih kriminalcev - politikov, bo slo vse samo navzdol. Tako Jansa kot Pahor in njuni pomagaci imajo dovolj dejanj, da bi do konca zivljenja bili na Dobu.
Tonček Balonček
08. 09. 2011 23.16
Ja pa saj to bi bilo še bolj ers za novo vlado. kaj bi pravzaprav počel janša, saj je že vse začrtano in sprejeto, če ne pri nas pa v Bruslju.
komarec
08. 09. 2011 23.04
BitterMan 08.09.2011, 22:52 0 A mi lahko pove nekdo kaj bodo ti novi ministri sploh počeli. Volitve so eno leto stran, budget je bil že sprejet na to nimajo več vpliva, projekti zastavljeni. U bistvu gre za navadne lutke, tolk da se sedeži grejejo in zgleda, da vse teče normalno. Potrebujejo vsaj par mesecev, da dojamejo kaj morajo delati, ker noben od njih še ni bil minister in uslužbenec državne uprave. Nisem Janšist, sam tale Pahor je čist iztiral, že cca. 2 leti nazaj. Škoda, da ljudje, ko bodo čez 20 let ali več gledali nazaj kdo je bil predsednik vlade, ne bodo dojeli veličine njegove nesposobnosti. Možakar je z največjo lahkoto najslabši predsednik vlade v kratki zgodovini Slovenije in naslednji, ki ga bo lovil v nesposobnosti, bo moral kar konkretno serijo slabih odločitev naredit. Ko je Bajuk prevzemal komplet vlado od Drnovška za 8 mesecev je bilo vse v redu in še pred kratkim so ga nekateri hvalili kako je bil sposoben.