Slovenija

'Delajmo, kot da imamo 10-letni mandat, bodimo pripravljeni, da bomo šli jutri iz pisarn'

Ljubljana, 21. 09. 2018 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel novoizvoljeno vlado ter zbrane tudi nagovoril. Še pred sprejemom je Pahor na krajši pogovor sprejel predsednika vlade Marjana Šarca. V svojem nagovoru je Pahor kot najpomembnejšo skupno nalogo predsednika republike in vlade izpostavil varnost in ugled države.

Več videovsebin
  • Marjan Šarec: Vlada ni za to, da bi ugajala
    01:25
    Marjan Šarec: Vlada ni za to, da bi ugajala
  • Borut Pahor ob sprejemu nove vlade
    00:48
    Borut Pahor ob sprejemu nove vlade
Pahor je sprejel novo vlado.
Pahor je sprejel novo vlado. FOTO: Daniel Novakovič/STA

"Z vašo vlado, gospod predsednik, bom sodeloval po svojih najboljših močeh," je ob sprejemu nove vladne ekipe dejal predsednik republike Borut Pahor. Spomnil je, da je to že četrta vlada, s katero sodeluje kot predsednik republike. "V teh skoraj šestih letih sem ugotovil, da je kar prav, da se predsednik republike ne oglaša prevečkrat o vprašanjih, ki sodijo v neposredno pristojnost vlade, razen takrat, ko oceni, da gre za vprašanja, ki so zelo dolgoročnega, strateškega pomena. In še to takrat, ko meni, da lahko s svojim stališčem pripomore k rešitvi tega problema," je poudaril Pahor. 

"Kot predsednik, sprejmite mojo željo, da bi tudi midva, vsakič, ko boste vi tako ocenili, ali ko bom jaz tako ocenil, da bi bilo koristno, izmenjala stališča, da bova to tudi storila iskreno in odkrito," je nagovoril novega predsednika vlade Marjana Šarca

'Središčna točka našega sodelovanja je varnost'

"Če bi moral reči, kaj je naša skupna naloga – tako vlada kot predsednik republike pripadata ustavno-pravni izvršni veji oblasti, potem bi rekel, da je to varnost. Varnost in ugled naše države," je dejal Pahor. Dejal je, da se bo še posebej trudil sodelovati z obrambnim ministrom in zunanjim ministrom. Torej, kot "središčno točko sodelovanja" je Pahor izpostavil varnost: "Varnost navznoter in varnost navzven." 

"Ne bomo se vedno dogovorili, to je jasno. Ampak, ali se bomo pogovarjali ali ne, ali bomo vodili dialog ali ne je samo naša odločitev. Predlagam, da jo sprejmemo." Borut Pahor, predsednik republike

Pahor je spomnil tudi na dejstvo, da Šarec prvič v zgodovini Slovenije vodi manjšinsko vlado. "Nismo ne prva in gotovo ne zadnja država, v kateri vodi vlado manjšinska vlada. Pri nas samo glede tega nimamo nobenih izkušenj. S tega vidika bo na vas posebna naloga, da vodite državo v teh okoliščinah," je dejal. Pahor je znova izpostavil, da lahko k boljšim rezultatom pripomore dialog: "Ne morem dovolj jasno poudariti, podčrtati pomen dialoga tako vlade z opozicijo, kot vlade s socialnimi partnerji, našega dialoga in dialoga v družbi nasploh."

"Ko se zdi, da so izčrpane vse možnosti v dialogu, se je potrebno vrniti k dialogu. Če bomo tako ravnali, ima tudi ta vlada, ki je manjšinska vlada, vse možnosti, da uspe," je še dodal Pahor, ki je predsedniku vlade in ministrom čestital za izvolitev in jim zaželel uspešno delo. 

Še pred sprejemom celotne ministrske ekipe je Pahor na krajši pogovor povabil novega premierja Šarca.
Še pred sprejemom celotne ministrske ekipe je Pahor na krajši pogovor povabil novega premierja Šarca. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Šarec: Vlada ni za to, da ugaja

Premier Šarec je spomnil, da je minilo natanko en teden, odkar deluje vlada. "Najbolj pomembno je, da se zavedamo, zakaj smo tukaj. Vlada ni tukaj zato, da bo brala o vsaki svoji odločitvi naslednji dan v medijih, kako je dobra, kako jo imajo vsi radi, kako se zaveda, da je najboljša in da boljše vlade prej ni bilo in tudi, da nikoli boljše ne bo. Tega se vsi zavedamo, ki tukaj stojimo. Vsi smo samo ljudje iz krvi in mesa. Vlada ni za to, da ugaja, vlada je za to, da deluje."

Premier je dejal tudi, da to ni vlada ene ali šestih strank, pač pa vlada republike Slovenije, zato je ponovil, da je njihova "sveta dolžnost delati v dobro Slovenije"

"Za vsak problem je treba najprej pogledati k sebi, šele potem s prstom kazati na druge. Kajti, druge popravljati nima smisla. Vsak pa je dolžan spreminjati sebe. In, če bo ta vlada znala delovati tako, potem je vseeno, ali ima 80 glasov večine, ali je manjšinska. Če bomo znali stopiti skupaj, če bomo znali sodelovati, predvsem pa, če bova znala sodelovati midva, kot sva doslej že dokazala, da znava – veliko sva se pogovarjala, veliko se bova še, potem verjamem, da tudi uspehi ne bodo izostali," se je obrnil tudi na predsednika Pahorja, nekoč tekmeca za funkcijo predsednika republike. 

Zaključil je z mislijo, da "hvaležnost ni plačilo tega sveta". "Če bomo čakali, kdaj nam bo kdo rekel hvala, potem bomo lahko tudi razočarani." Svojim sodelavcem pa je sporočil: "Delajmo, kot da bomo imeli desetletni mandat, bodimo pa pripravljeni, kot da bomo šli jutri iz pisarne." 

Predsednik je novemu premierju Šarcu sicer že ob izvolitvi za predsednika vlade zaželel uspešno delo v korist Slovenije in vseh njenih ljudi ter se mu priporočil za dobro sodelovanje.

Prva manjšinska vlada v zgodovini samostojne Slovenije

Državni zbor je prvo manjšinsko vlado v sestavi LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS s 45 glasovi podpore potrdil 13. septembra. Takoj po seji je potekala primopredaja poslov med dotedanjim premierjem Mirom Cerarjem in Šarcem, zatem pa se je vlada sestala še na svoji prvi seji, na kateri so imenovali podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev. Dan zatem so novi ministri od svojih predhodnikov prevzeli posle.

Vladno ekipo Marjana Šarca sestavlja 16 ministrov. Po štirje prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Vladne stranke imajo v DZ 43 glasov, zato bodo morale za potrditev nekaterih dokumentov iskati še podporo drugih strank. Premierja Šarca je na položaj pomagala izvoliti Levica, s katero je peterček parafiral tudi sporazum o sodelovanju. Do podpisa sporazuma sicer še ni prišlo, ker je Levica nezadovoljna z odstopanjem od dogovora in ocenjuje, da skušajo nekateri ministri razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma.

Med večje izzive, s katerimi se bo spopadla vlada Marjana Šarca, sicer sodijo pogajanja z javnim sektorjem in ureditev razmer v zdravstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
23. 09. 2018 12.19
Na Nova 24Tv se jim še vedno meša.
lahunin
22. 09. 2018 11.06
PREVECKRAT JE SLOVENEC BIL OGOLJOFAN DA BI SE VERJEL DANASNJA BIROKRACIJA JE NA TEM TI MENI JAZ TEBI
Boško1980
21. 09. 2018 20.52
+2
Če bi spokali zdaj je prepozno! Pa jajota zraven vzamite!
Kollerik
21. 09. 2018 19.37
+4
....kje pa je taglavni madžarski pastir v Sloveniji? Še ni nič tvitnil?
komarec
21. 09. 2018 19.56
+7
najvsivedo
22. 09. 2018 10.46
-1
HorstWiesel
21. 09. 2018 18.13
+8
In to je maximum, kar v sloveniji zlozimo. đizas
komarec
21. 09. 2018 19.56
-3
kapljač1
21. 09. 2018 17.40
+10
SLOVENIJA 'Delajmo, kot da imamo 10-letni mandat, bodimo pripravljeni, da bomo šli jutri iz pisarn'.-------------------------Ja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
komarec
21. 09. 2018 19.59
+4
A ni isto? Delati moram kot, da bom živel 100 let, razmišljati kot, da jutri umrem. Zelo star pregovor za previdnost, ki je kot pravijo mati modrosti.
komarec
21. 09. 2018 20.00
+1
nogutsnoglorry
21. 09. 2018 16.58
+7
ja sj vlado že sestavljajo tolk cajta, kot da bi vladali 10 let, verjetno pa ne bodo preživeli 10 tednov, zna se zgoditi, da pade v 10 dneh. Takim, ki ne znajo 4 leta skup držat vlado, bi jaz nagnal pred vrata parlamenta, pa naj gre v Merkator salamo rezat.
komarec
21. 09. 2018 20.01
+2
nogutsnoglorry
22. 09. 2018 07.43
+3
tudi njega, bi bila zelo dobrodošla osvežitev, če bi šel on tut mal salamo rezat
toukr
21. 09. 2018 15.46
+6
Sliši se znano živimo kot da bo 100 let mir in pripravljajmo se da bo jutri vojna. Zdaj pa še malo Šejkspira prosim.
wolfterier
21. 09. 2018 15.51
-5
Transformerji
21. 09. 2018 14.31
+3
Delajmo, kot da imamo mandat za 10 let. bodimo pripravljeni, da bomo šli jutri iz pisarn. Se lahko zgodi, če boste potrebovali kar 10 let, da boste popravili vse zavoženo - kdo je kriv, pa lahko pogledaš zasedbo parlamenta. Verjetno boste šli jutri iz pisarn.
sbštajerec
21. 09. 2018 14.18
+7
Pa saj ata Pahor ni normalen varnost na prvem mestu režejo pa vojski in policiji! Pa ti ljudje ne vejo kaj so deleli predvčerajšnim! Pa kdo se bo ubranil s to Slovensko Vardo in z njeno oborožitvijo, pa mi ja 10.000 beguncev ne moremo zadržat kaj šele ukopatorje (morebitne). Joj kakšen polom imamo za vrh države ne rečem da ne mislijo resno samo znanja in ostalih veščin pa nimajo. Spet se bodo 4 leta trudili in spravil državo še za 4 miljarde v klet. Če bo pa vmes kriza pa se bojim da bo počilo! Upam da mi po 16 letih izdajo GD, ker je baje vse pripravljeno samo še Prostorski plan morajo sprejet tudi tega 13 let sprejemajo. Pa kaj ta Majster je bil pri pravi ali je bil na šmarnici? Zakaj je te Štajerce priklopil tem volukarjem.
Brakedirt
21. 09. 2018 14.00
-2
a jovana pa ni na sliki?
prašek
21. 09. 2018 14.16
-1
Je pozabil, da danes ni ponedeljek, pa še kar dežura pri telefonih ..................
poserjemsenavas
21. 09. 2018 14.16
+10
eni morajo delat da si bodo drugi talal plače.
Recenzor
21. 09. 2018 14.20
+6
Na sliki sta dva komika eden po potrebi, drug pa šolan in paetičen in tisti ki ne ve ali bo desed dni ali deset mesecev z nadetim obrazom mešančka. Pitaj boga kdo mu je tata i mama.
komarec
21. 09. 2018 20.02
antirepresija
21. 09. 2018 13.58
+27
Edini program te vlade so visji davki in vec denarja v zdravstvo in javni sektor. Nihce ne govori o zajezitvi korupcije, o zmanjsanju stevila obcin. O ukinitvi raznoraznih agencij, katerih edini namen je, da se lahko tja zaposluje prijatelje. Ne govorijo o razbremenitvi plac, ne govorijo o korekciji kriznega DDVja, ki so ga zvisali za 2% v casu krize ZGOLJ ZACASNO!!!! Govorijo izkljucno o novih in visjih davkih. SPELJITE se.
man1983
21. 09. 2018 13.55
-2
ni čudno da želi Anglija vn iz EU....
KranskyJanez
21. 09. 2018 13.52
+12
KranskyJanez
21. 09. 2018 13.53
+8
poserjemsenavas
21. 09. 2018 14.16
+1
igy02
21. 09. 2018 13.52
+16
Med večje izzive, s katerimi se bo spopadla vlada Marjana Šarca, sicer sodijo pogajanja z javnim sektorjem in ureditev razmer v zdravstvu. Ja javni sektor je najbolj pomemeben. Spet nas bodo odirali. Tiste, ki delamo.
nebel
21. 09. 2018 13.44
+7
10letni mandat? Ha, ha, ha. Bila je oseba s še močnejšim egom in daljšim sanjam, pa vemo kako se je končalo.
vertex
21. 09. 2018 13.44
-4
je komunistični prištinski pravljičar ivan jajo že sestavil vlado?
prašek
21. 09. 2018 13.45
+0
Zdaj zdaj jo bo ! najkasneje v ponedeljek !!!
poserjemsenavas
21. 09. 2018 14.17
-4
dam ti plus samo zato, ker se ne ponavljaš +
MiroF
21. 09. 2018 13.40
+14
Na sliki je vso orodje Globoke Države....
Scipion
21. 09. 2018 13.40
+18
Na skupinski sliki vidim same nove obraze, bravo Šarec za poštenost. Tko k si reku tko mamo, nje
prašek
21. 09. 2018 13.40
-8
Kje je bil pa telefon majster ??? Tisti, ki mu ob ponedeljkih baje zvonijo telefoni .