Slovenija

FOTO: Kako hiter bo v primerjavi s predhodniki pri sestavljanju vlade Miro Cerar?

Ljubljana, 19. 08. 2014 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednik države Borut Pahor je podpisal predlog kandidature Mira Cerarja za novega mandatarja. Pojasnil je, da ga je predlagal iz treh razlogov. Cerar že ima zagotovljeno podporo na glasovanju, ki bo predvidoma prihodnji teden.

Predsednik države Borut Pahor je podpisal predlog kandidature Mira Cerarja za novega mandatarja in ga posredoval državnemu zboru.

Cerarja predlagal zaradi treh razlogov

Pahor je v izjavi za medije po podpisu predloga pojasnil, da je Cerarja predlagal iz treh razlogov: Cerar predseduje stranki, ki je na letošnjih predčasnih volitvah prepričljivo zmagala. Poleg tega je po Pahorjevih besedah celo zelo površni opazovalec volitev zlahka opazil, da je SMC v veliki meri zmagala prav po osebni zaslugi njenega predsednika.

Pahor je nadaljeval, da Cerarja predlaga po opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanski skupin, pa tudi zato, ker ga pri Cerarju prepričujeta njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki Cerarja čakajo s prevzemom odgovornosti. "To zahtevno dolžnost bo opravljal vestno in uspešno," je Pahor dejal o Cerarju.

Pahor je Cerarju še dejal, da, ''če kdo misli, da je delo premierja težko, se moti – je še veliko težje''. Ponudil mu je pomoč.

Zaveda se težkih nalog

Cerar se Pahorju zahvaljuje za izkazano čast ob predlogu za mandatarja. Obenem se je državljanom ponovno zahvalil za zaupanje na volitvah in dejal, da ima kot kandidat za predsednika vlade veliko odgovornost ter se zaveda težkih nalog, ki so pred njim.

Tako on kot bodoča vlada in poslanci so pred velikimi izzivom, kako iziti iz krize in kako državo prenoviti tako, da bomo sebi, predvsem pa prihodnjim generacijam zagotovili kakovostno življenje in trajnostni razvoj, je povedal Cerar.

Borut Pahor in Miro Cerar - 6
Borut Pahor in Miro Cerar - 6 FOTO: Miro Majcen

Pri oblikovanju bodoče vlade bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo vlada kompetentna in bodo v njej ljudje, ki bodo kos izzivom in nalogam, ter da bo vlada dovolj stabilna, da bo lahko zagotovila pot do tistih nujnih ciljev, ki si jih danes postavljamo kot neizogibne, je dejal Cerar v izjavi v predsedniški palači.

Obeta se mu podpora

Po prispelem predlogu predsednika v državni zbor predsednik DZ določi datum seje, ki ne sme biti prej kot v 48 urah po prejetju predloga in ne kasneje kot v sedmih dneh. Predsednik DZ Milan Brglez se nagiba k sklicu seje za 25. avgust. Po izvolitvi mora sicer predsednik vlade v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.

Če Cerar takrat ne bi dobil podpore, bi bilo to veliko presenečenje. Poleg glasov SMC in poslancev stranke DeSUS,  bodo mandatarsko kandidaturo Mira Cerarja podprli še socialdemokrati in poslanci Zavezništva Alenke Bratušek. V obeh strankah ima njihovo podporo, tudi, če ti stranki na koncu ne bi bili v vladi. Vsi socialdemokrati se s tem ne strinjajo, do kongresa še generalni sekretar stranke je prepričan, da bi stranka morala v opozicijo, a poslanska skupina je enotna in podpira Cerarja. Pri Bratuškovi pa pravijo, da bodo to storili predvsem zaradi sorodnosti programov.

Dokončna odločitev Združene levice bo znana jutri, ko bodo na sestanku pri Cerarju videli osnutek nove koalicijske pogodbe, a se zaenkrat bolj nagibajo k nepodpori, pravi Luka Mesec: "Stranka je na stališču, da neoliberalnih vlad ne bomo podpirali, ampak da se z dr. Cerarjem še enkrat pogovorimo, preden se dokončno izrečemo."

Jasno je, da Cerarja ne bodo podprli v SDS. Na vprašanje, ali bodo glasovali proti ali se bodo vzdržali, pa odgovarjajo: ni komentarja. Da bodo glasovali proti, pa so sklenili na izvršilnem odboru Nove Slovenije, ker jih ne bo v koaliciji.
"Morajo podporo zagotovit tisti, ki bodo njegovo politiko podpirali in zagovarjali v vladi," pravi Matej Tonin, a dodaja, da Cerarju ne bodo metali polen pod noge. Kljub različnim pogledom na področju zdravstva in še kje, bodo v NSi na področjih, ki so skladna z njihovim programom, vlado podpirali. "Mi si iskreno želimo, da vladi Mira Cerarja uspe. Čim boljše bo šlo tej vladi, tem boljše bo šlo Sloveniji. Mi se ne držimo principa tem slabše gre vladi, tem boljše za Novo Slovenijo," je še jasen Tonin.

Poslanca narodnih skupnosti se bosta glede podpore odločila do konca tedna. Glasov proti z njune strani ni pričakovati, glas za pa bo odvisen od Cerarjeve podpore zakonu o avtohtonih narodnih skupnostih, ki so ga obljubljale že tri vlade in od podpore uresničevanju obstoječe zakonodaje, posebej glede dvojezičnosti.

Miro Cerar in Borut Pahor
Miro Cerar in Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Ura teče, vlado bi naj dobili okoli 10. septembra

Stranke v četrtek pričakujejo tretji osnutek koalicijskega sporazuma in teoretično obstaja možnost, da bi ta osnutek  partnerice parafirale že isti dan. A ker se bo vsebina gotovo še spreminjala, je dokončen dogovor s podpisom pričakovati kasneje.

Še naprej ostaja odprta tudi usoda stranke ZaAB. Nobena skrivnost namreč ni, da si Cerar zaradi predvolilnih zamer, komisarske kandidature Alenke Bratušek, pa tudi zaradi nejasnih ozadjih njene stranke, ki naj bi vodila vse do Gregorja Golobiča, Bratuškove ne želi v vladi, predvsem pa bi njeno sodelovanje - vsaj v javnosti - prižgalo slab signal v smislu, da se bo nadaljevala prejšnja politika, ki je bila tudi po besedah Cerarja neuspešna in je prav zato ustanovil svojo stranko in šel na volitve, s čimer bi se postavilo vprašanje, zakaj smo volitve sploh potrebovali.

Z današnjim uradnim imenovanjem Cerarja so sicer stekla opravila, ki morajo biti končana v predpisanih rokih. Državni zbor mora o Cerarju glasovati čez najmanj 2 in največ 7 dni.  Potem ima on 15 dni časa, da v državni zbor pošlje seznam ministrov. Najprej jih tam zaslišijo matična delovna telesa in to najmanj 3 in največ 7 dni po tem, ko so dobili na mizo njihova imena. Zaslišanja običajno trajajo dva dni.

Ko je zaslišanj konec, predsednik vsakega delovnega telesa v največ dveh dneh pošlje poročilo in mandatar ima nato tri dni časa, da si premisli, če o kakšnem kandidatu ni prepričan. Če bi se to zgodilo - Janez Janša je na primer leta 2012 zaradi fiaska na odboru zamenjal kandidatko za ministrico za Slovence po svetu - bi se postopek podaljšal še za tri dni.

Če bi lovili najkrajše roke bi vlado lahko dobili že 27. avgusta, če bi se razvleklo na maksimum pa 25. septembra. Doslej je Borut Pahor je vlado sestavil v 19 dneh, Janez Janša kljub zapletu z enim ministrom v samo 16-ih, zadnja, Alenka Bratušek, čeprav je preskočila en korak - izvoljena je bila s konstruktivno nezaupnico - 21 dni. Realno je torej okoli 10. septembra, mogoče celo kakšen dan prej.

Doktor pravnih znanosti Miro Cerar je s SMC slavil na julijskih predčasnih volitvah. Stranka je dobila 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v državnem zboru. Predčasne volitve je Pahor razpisal po tem, ko je s položaja odstopila predsednica vlade Alenka Bratušek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (932)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ku?ko pod pru?ko
20. 08. 2014 07.11
+1
Kako hiter bo v primerjavi s predhodniki pri sestavljanju vlade Miro Cerar? . . . Kakšne velike brzine si pri mečkalastemu in medlemu Cerarju ne moremo obetati. Ko ga bosta dobila v primež Kerjavc in Kura, bo tako, kot bi mu dal kol med šprikle kolesa!!!
Ku?ko pod pru?ko
20. 08. 2014 07.08
+2
A je kura že vstala???
Mind_of_Pink
20. 08. 2014 06.40
+4
Kako se še vam da ubadati s temi stolčkarji? Namesto da bi delali v korist ljudi, torej vas, ki ste jim dodelili položaje, se ukvarjajo s tem, kdo bo kje sedel, nič delal in porabljal vaš denar. Vse pa je predstava za narod in mešanje megle.
sagesse
20. 08. 2014 02.11
+16
Jezus Kristus/// kdaj se je začela privatizacija?? BTC-marmal-forum 21,je bil prvi,ki je že leta 1998 sprivatiziral podjetje,in za katerega ni dal nič,oziroma podjetje,katero je bilo vredno 23 milijonov eu ga je kupil za 120.000 eu b obliki certifikatov.Trimo Trebnje..začetek privatizacije leta 2002... zadnji najeti kredit 2009,,,dobila kredit pod levimi,desnimi in kasneje spet levimi.Samo v vednost,, edino podjetje,ki se je prodalo pod janšo je bil mercator,pa še to samo zato,ker si je želel vpliv v časopisu delo..Ali vi res verjamete v to kar pišete, ali ste morda pisunček kakšne politične stranke,,ker mislim,da nekdo,ki si želi pisati objektivno, ne more pisati na tako nizkem nivoju,, kot kakšno spin trobilo.Pa oprostite,,toda verjetno verjamete v marketinške prijeme tretjega rajha-- 100 X povedana laž postane resnica. Niti približno nisem janšev volilec, toda mi gre na jetra ves ta pogrom-laži,z namenom diskreditirati nasprotnika.... žalostno
Ardus
20. 08. 2014 05.03
+4
možno, da mal preveč prebirajo mladino in razne komsomolce (delo ,dnevnik , večer ) tut RTV in pop tv
Ardus
20. 08. 2014 06.38
+0
po naporni noči je šeu mau spat pol pa na novo
Jezus Kristus
20. 08. 2014 00.53
-6
Za časa Janševe prve vlade se je začela tajkunizacija; namesto, da bi omogočili sposobnim prevzeti podjetja, so jih podarili nesposobnim lopovom (Šrot, Bavčar, Časar, Hilda, Zidar .....) in jim dali kredite. Ti nesposobneži so namesto za krepitev prevzetih podjetij denar porabili za kupovanje ostalih podjetij in še te zavozili. Cerkev, ki je že tako ali tako dobila veliko nacionaliziranega premoženja nazaj, je prav tako na veliko jemala kredite za .....??? ....... "razvoj" cerkva, cerkvenih dvorcev in celo za razvoj komercialne TV postaje, znane po programih za odrasle in prav tako vse zavozila. Slovenija ima zavoženo gospodarstvo ...... vlečni konji, ki so ostali pa izhajajo še iz časov socializma (Gorenje, Krka, Revoz .....). Enako je s šolstvom. Namesto, da bi država s pomočjo gospodarstva postavila smernice za razvoj Slovenije (če bomo razvijali npr. turizem, rabimo gostinske, hotelirske šole ipd .....), je stihijsko prepustila (ali celo podpirala) razne na novo ustanovljene managerske univerze, ki so bile same sebi namen - pravzaprav je bil njihov namen pobrati denar naivnim študentom. Pri zdravstvu in zavarovalnicah pa je še huje! O šolski, zdravstveni, pokojninski, davčni in še prenekateri reformi pa niti duha in sluha.............................. vse to so naloge naslednje vlade in še veliko tistih, ki ji bodo sledile ....... In kakšen naj bi bil alternativni program desnice, potem ko je zavozila gospodarstvo (Bajuk je celo prebivalcem svetoval nakup delnic NKBM-a in jih spravil ob prihranke), uničila šolstvo in zdravstvo, sprla ljudi? Računalniške tablice v osnovne šole?
Jezus Kristus
20. 08. 2014 00.53
-7
V glavnem, Miro .... kr korajžno naprej. Alenka ti je pospravila Ivana in Zokija, odgnala Trojko, pozaprla večino lopovskih tajkunov ........ naprej boš pa že znal sam.
Xit
20. 08. 2014 01.04
+11
Ti si omejen. Ne mors brez Janse. Hvalis Alenko, ki sama sebe nominira za komisarko in ki nima nic z obsodbami tajkunov. Nekje sem prebral, da so desni ful cudni, ker zaupajo nekomu, ki sedi v zaporu, a da so levaki se bolj cudni, ker ne zaupajo ljudem, ki jih izvolijo. Par let nazaj je bil Borci vas resitelj. Ko mu je padla podpora na 15% je moral spokat. Potem je bil zokn vas resitelj, in dans njegove stranke ni skorajda nikjer. Isto bo s cerarjem. Zakaj? Ker mu niti vi levaki ne date moznosti.
Jezus Kristus
20. 08. 2014 01.09
-8
maq1966
20. 08. 2014 01.21
+5
sagesse
20. 08. 2014 02.12
+11
Jah vaša alenka nas je tudi zakreditirala za 9,7 milijarde eu v enem letu.Na tak način zna vsak lolek z osnovno šolo.
kmg
20. 08. 2014 00.32
+3
Ali lahko prosim uredništvo 24ur, da prenehate s tem norim prevrtavanjem fotografij. Ne morem si v miru niti ogledati zgornjih slik, kot tudi prebrati članka. Hvala.
zajfa
19. 08. 2014 23.25
+8
Sprejetje ZAB v koalicijo bo začetek konca stranke SMC. Tako, da jutri, ko bo zadnji sestanek sveta stranke SMC, bodo verjetno na mizi ponudbe za glavne člane stranke, po končanju mandata. Razne zaposlitve v Bruslju, na agencijah itd. Tako, da se bodo lahko lažje odločili. Ker bedak bi vzel v koalicijo stranko, ki ima za predsednico osebo, katera se sama predlaga na višjo funkcijo kot jo zaseda sedaj in to še jemlje kot neko pravico oziroma, smo lahko veseli, da se je predlagala. Tudi zato ker je ženska. To zadnje je res zelo pomembno za blaginjo Slovenije in Evrope. Če bi imela vsaj velike prsi, ne bi rekel. Tako, pa ne vem, kaj lahko ponudi, kot ženska... Tigrasti vzorec krila?
MsPikapiki
19. 08. 2014 23.28
-9
Predlagala jo je stranka. Tudi Karla Erjavca je predlagala stranka. Oba predloga sta v redu ali pa nista v redu. Ne pa, da je kandidatura Alenke sporna, Karlova pa ne.
AlenkinaBratovš?ina
19. 08. 2014 23.32
-4
ga. Žajfa, lahko zatrdim, da ga. Alenka Bratušek uporablja konfekcijsko številko košarice 105D. Tigraste vzorce krila pa sva obe zamenjali za snežnega leoparda, saj je prav tako ogrožen kot midve.
AlenkinaBratovš?ina
19. 08. 2014 23.55
+0
g. Žajfa. Predlog imenovanja Alenke Bratušek za komisarsko mesto ni v ničemer sporen, predlagala jo je bratovščina Alenke Bratovšek. Dočim g. Erjavec prav gotov je sporna osebnost. Sama sem z njim preživela marsikateri neljubi dogodek, tudi v prostorih ženske toalete slovenskega državnega zbora.
MsPikapiki
19. 08. 2014 23.24
-4
Borut Pahor je bil danes svečan....spet.... in je svečano podpisal da je Cerar mandatar...svečano vse dela Pahor...po moje je dovolj da dokler je Pahor predsednik piše " funkcija predsednika je, da je svečan"....
iGURT
19. 08. 2014 23.29
-3
AlenkinaBratovš?ina
19. 08. 2014 23.33
+2
Pozdravljen Piki Pik. Lahko vas pomirim, nazadnje ko sem se rokovala z g. Pahorjem, o sveči ni bilo ne duha ne sluha. Je imel pa po koncu pogovora svečnik ;)
AlenkinaBratovš?ina
19. 08. 2014 23.17
-4
v delo g. Cerarja se ne bi mešala ne jaz, enako lahko zatrdim tudi za Alenko Bratušek, vendar lahko povem, da sem sama gotovo hitrejša, tudi v stilleto petkah
RožLe3ban
19. 08. 2014 23.33
+4
AlenkinaBratovš?ina
19. 08. 2014 23.36
-1
Sama se trenutno še ukvarjam s tekočimi posli, čeprav je pri vsem tem veliko sedenja in presenetljivo malo teka, zato pa ga. Alenka Bratušek že pridno vadi za DM tek žensk v petkah. Se vidimo.
RožLe3ban
19. 08. 2014 23.37
+5
Tekoči posli so ...v tekočem stanju....in se zlivajo...
AlenkinaBratovš?ina
19. 08. 2014 23.40
-2
Ha. Meni v priročniku, ki mi ga je dobrodušno prepustil bivši kolega Zoran piše, da gre za opravila, ki se jih opravlja v kasu oz lahnem drncu
zajfa
19. 08. 2014 23.15
+5
Zdaj ko je J.J. v zaporu, ko je toliko veselja v slovenskih hišah zaradi tega dejstva, ne vidim nobenega problema, da se javnim uslužbencem znižajo plače za 40%, znižajo socialni transferji, uvede davek na nepremičnine, poveča DDV. Saj vas bo večino vse grela lea misel, da je J.J. zaprt. Mislim, da to odtehta vse nadaljnje ukrepe. To verjamejo tudi v novi koaliciji. Tako, da če je to tista nujna žrtev, da se stvari spremenijo, potem mislim, da J.J. ne bo imel nič proti. Le, da ste notranje pomirjeni in pripravljeni na odrekanja.
hondica
19. 08. 2014 23.24
+6
Lol, še njihov Stanovnik jim v faco pove, da so biča željni, pa ne skapirajo, da se norca delajo z njih, naj uživajo...
RožLe3ban
19. 08. 2014 23.34
+2
Zajahaj svojo Hondo, ...prehiti Kawasak...
9201950313
20. 08. 2014 06.56
+1
a fiat ni več aktualen ježohonda??pa to ...
Venividivici1
19. 08. 2014 23.02
+5
Počakajte še malo tudi za vas že ura tik taka.
bb5a
19. 08. 2014 22.57
-6
Kdo je bolj blesav un k vol kriminalca al un k trdi da je papež komunist, aje ne sej to je oboje SDS:D
zajfa
19. 08. 2014 23.13
+8
najbolj blesav je un k verjame, da je ta, ki je obsojen kriminalec. Ta je popoln suženj.
donpedro
19. 08. 2014 22.49
+5
Venividivici1
19. 08. 2014 23.02
+3
Ni še zime, pa je kljub temu nekaj bolanih glav tu gor.
Venividivici1
19. 08. 2014 23.02
+3
Ni še zime, pa je kljub temu nekaj bolanih glav tu gor.
MsPikapiki
19. 08. 2014 22.47
-3
To ni pot, da bo frajer izginil s političnega področja. Sami ga bote morali spusti iz svojih misli. Torej, ko Janez ne bo več nikogar zanima, bo odšel. Temu se reče odtegnitev energije. Namreč tisto, čemur posvečamo pozornost - pomeni energijsko hranimo - to raste. Ne verjame, nič hudega ?! Vredno bi bilo poizkusiti a kaj, ko pa potrebujete dnevno dozo napetosti. Veliko uspeha pri preganjanju jj-a ! . A to ni pot, da bo frajer izginil s političnega področja. Sami ga bote morali spusti iz svojih misli. Torej, ko Janez ne bo več nikogar zanima, bo odšel. Temu se reče odtegnitev energije. Namreč tisto, čemur posvečamo pozornost - pomeni energijsko hranimo - to raste. Ne verjame, nič hudega ?! Vredno bi bilo poizkusiti a kaj, ko pa potrebujete dnevno dozo napetosti. Veliko uspeha pri preganjanju jj-a !
janijankov
19. 08. 2014 22.57
+3
iGURT
19. 08. 2014 22.59
-8
univerzalni zakoni - zakon privlačnosti, nameravnaje in ostalo
Žmerar
19. 08. 2014 22.43
+3
Na spletni strani SDSa pri strani štoparica koliko dni je Slovenija pravna država.
batom@pinkponk.com
19. 08. 2014 23.15
-3
Res ni. Če bi bila, ne bi dovolila takega blatenja in nespoštovanja inštitucij
Žmerar
19. 08. 2014 22.42
-1
V SDSu se še vedno dva prsta držijo v zraku čeprav so bili hudo poraženi.
komir10
19. 08. 2014 23.39
+1
Žmerar
19. 08. 2014 22.41
-1
A veste katera obletnica je danes? 60. dan pravne države!
Žmerar
19. 08. 2014 22.42
-3
komir10
19. 08. 2014 23.41
+2
MsPikapiki
19. 08. 2014 22.41
-6
Fantje in dekleta, članek ne govori o JJ. Izločite tega človeka iz svojih misli, komentarjev in življenja in JJ bo prenehal obstajat. S tem, ko ga neprestano omenjamo mu dajemo energijo in ga ohranjamo v političnem življenju.
janijankov
19. 08. 2014 22.55
+1
Joj, kako si falila, ko si stalno o njem pisala. Pa še negativno energijo si si iz njega na sebe vlekla.
MsPikapiki
19. 08. 2014 23.14
-6
Ko je članek o JJ sem res pisala in najbrž bom še. Pod članki, ki obravnavajo druge teme pa res ni treba več omenjati Ivana v komentarjih, ker ga je že tako ali tako povsod preveč. Če ni on, so pa njegovi vneti privrženci. Toliko.
Našvasan_zob
19. 08. 2014 22.41
-3
Kok date za knjigo Janše : 7 let pozneje... Lastno ročno podpisana.. ?
komir10
19. 08. 2014 23.43
+3
piko2263
19. 08. 2014 22.31
+7
Kljub vsemu je JJ zakon v Sloveniji, ker tudi v čalnku Pahor predlagal mandatarja, le ta ni vreden pol kozarca tople vode, manj kot tisto, kar pade psu iz tazadnje, ko gre na sprehod, saj še vedno v vseh člankih je samo JJ!!! Očitno je on ZAKON! Ko se nekrat o njem ne bo več pisalo bom vrjel, da je z njim adijo. Dokler pa je pomemben samo ona je ona taglavni! Pa čeprav na Dobu trenutno.
valvazor44
19. 08. 2014 22.32
-5
iz katerega tujga časopisa je tole piko2263..sam tega mi ne omenjaj,da Dobovskega
iGURT
19. 08. 2014 22.32
-4
primorec91
19. 08. 2014 22.33
-6
ah dej ne filozofiraj, JJanša ni Tito in nikoli ne bo
valvazor44
19. 08. 2014 22.33
-5
se mi je zdelo,in to ima piko2263,za tujega
piko2263
19. 08. 2014 22.35
+6
To kar sem napisal ni iz tujega časopisa. To se dogaja že zadnje 3 mesece v Sloveniji. Pa če je naslov članka Volk je nategnil Rdečo Kapico je 50% postov namenjenih JJ. Kot bi bili vsi šizofreniki!
Bojana222
19. 08. 2014 22.37
-1
nekaj omenjaš tuje revije...a,da nateguje