Slovenija

Pahor: Sem najboljši voditelj

Ljubljana, 02. 06. 2011 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pahor poziva državljane, naj na nedeljskem referendumu o pokojninski reformi glasujejo ZA, volivcem pa je tudi sporočil, naj mu zaupajo. Meni, da je najboljši voditelj, ki lahko Slovence popelje skozi čeri krize, ki nas na naši poti še čakajo.

Premier Pahor meni, da je najboljši voditelj, ki lahko Slovence popelje skozi čeri krize, ki nas na naši poti še čakajo. V nasprotnem bi se umaknil, dodaja.

Premier Borut Pahor je državljane in državljanke pozval, naj na nedeljskem referendumu o pokojninski reformi glasujejo ZA. Pahor poziva državljane, naj mu zaupajo.

Sprejetje pokojninske reforme je koristno za vse, zlasti pa za tiste, ki živijo v težkih pogojih, pravi premier. Drugačna odločitev bi po njegovih besedah pomenila, da se rešitev problema, ki se bo iz dneva v dan povečeval, odlaša. Če bo pokojninska reforma sprejeta, ne bo rešila vseh težav, priznava premier, če pa bo zavrnjena, bo poglobila vse težave.

Bodo o naši usodi odločali drugi?

Pahor priznava, da obstaja šivankino uho možnosti, da volivci na referendumu potrdijo pokojninsko reformo. Odločen pa je, da se bo za reformo boril do zadnje minute. Želi si, da bi uspeli in da ne bi Slovenija prišla v situacijo, ko bi o naši usodi odločali tuji državniki, kot je to že v primeru nekaterih držav.

V primeru padca pokojninske reforme bi Slovenija namreč utrpela posledice, ki si jih ne zasluži, je dejal Pahor in dodal, da bi o naši usodi v primeru zavrnitve odločali drugi. Pravi, da nekega dne več ne bo možno odlašati z reformo, toda takrat bo surova.

Bodo obžalovali, ker so glasovali proti?

Svetlik in Pahor
Svetlik in Pahor FOTO: Miro Majcen

Ta reforma je utemeljena na solidarnosti, je poudaril premier in izrazil bojazen, da utegnejo proti reformi glasovati tisti, ki jim reforma največ prinaša, in da bodo ti čez čas obžalovali, da se niso odločili drugače.

Sporočilo stranki SDS

Opozarja pa, da se volivci motijo, če menijo, da bo pod drugo vlado bolje glede spremembe pokojninskega sistema. Če prvak opozicije, predsednik SDS Janez Janša, meni, da pokojninska reforma ni potrebna, če pa že, kot glavni instrument predlaga individualne račune, se strateško moti v presoji razmer doma in v mednarodni skupnosti, pravi Pahor.

Jasno je, je opozoril Pahor, da si od pokojninskih računov lahko več obetajo premožnejši, ki si zaradi višjih dohodkov lahko privoščijo, da prihranijo za starost. Manj premožni pa si tega ne morejo privoščiti.

Svetlik pa je glede navideznih pokojninskih računov dodal še, da "ne dajo niti centa več v pokojninsko blagajno", predlagatelji pa ne povedo, kje bi vzeli denar za t. i. državne pokojnine", ki bi jih morali ob tem uvesti, da bi zagotovili pokojnine za tiste, ki ne bi imeli dovolj svojih vložkov.

Da bodo pokojnine zanesljive

Minister je še poudaril, da je glas za pokojninsko reformo glas za to, da se zaustavi padanje pokojnin in da se postopno doseže njihova rast, pa tudi glas za to, da bodo pokojnine zanesljive in jih ne bo treba več omejevati z interventnimi zakoni.

Brez bolečih rezov

Kot prednost reforme je izpostavil tudi postopnost sprememb, brez "bolečih rezov". Poudaril je, da bodo lahko industrijski delavci, tisti, ki delajo v najtežjih pogojih, starostno upokojitev brez vsakega odbitka dosegli že pri starosti 60 let (moški) oz. 58 let (ženske).

Glas proti pokojninskemu zakonu pa po njegovem pomeni nadaljnje zniževanje pokojnin, kar je vgrajeno v obstoječi pokojninski zakon, nevarnost poseganja z interventnimi ukrepi in ogrožanje socialne države.

Svetlik je odgovoril tudi na nekatere očitke sindikatov in predlog opozicijske SDS za individualne račune. Med drugim je dejal, da so pogovori tekli dve leti. Obžaluje, da se niso uspeli dogovoriti, a s sindikalne strani do danes niso prejeli "konsistentnega alternativnega predloga za urejanje pokojninskega sistema, da bi bila pokojninska blagajna vzdržna in ne bi pokojnine več padale".

Ali strašita ljudi?

Na novinarsko vprašanje, zakaj strašita ljudi, je Svetlik zanikal, da bi to počela. Sta pa odgovorna, da povesta, kaj nas čaka. Minister pravi, da so že od samega začetka krize poskušali pred njenimi učinki in posledicami zaščititi ljudi. Zdaj pa več ne gre, zato je reforma potrebna. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (760)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inspire
04. 06. 2011 12.44
Najboljšei voditelji na svetu imajo najmanj 90 % podporo naroda , ne samo slabih 10 % !
crnkamn
04. 06. 2011 12.36
nelie: Najprej bomo izvedeli, da rabimo vsaj 8 let, da vse popravimo. To ze zdej vemo, sej je Pahorjeva vlada podvojila puf kar so ga nabrale vse vlade 15 let prej, in to mu je uspelo le v 3 letih. Sedaj ko so dosegli maksimalnega kriterija zadolzevanja, pa ne bo trajal le 8 let, ker do sedaj puf samo raste, noben ga se ni zmanjsal. Torej neglede na to kdo bo na vladi, nas cakajo zaradi prevelikega zadolzevanja slabi casi!
nelie
03. 06. 2011 22.58
pkorosec 03.06.2011, 14:53 0 Kako smo srecni. V nedeljo bo pokojninska reforma seveda padla, vodil nas bo spet sveti Jansa s svojo zaupanja vredno ekipo in mi bomo ziveli v razcvetu in blagostanju. Ce pa bo blagajna popolnoma prazna, pa bomo itak krivili predhodnika. Najprej bomo izvedeli, da rabimo vsaj 8 let, da vse popravimo......
strom
03. 06. 2011 21.05
Ne pahor ti si najslabši voditelj najbolj nesposobne vlade kar smo jih kdaj imeli v teh 2 desetletjih.lahko te je sram da kaj takega izjaviš!!!
Celtia
03. 06. 2011 19.53
OPTIMIST ! ! ! ! ! !
buksl12
03. 06. 2011 18.17
Vidi se da si najboljši samo kje in zakaj.Za državljane si najslabši kar jih je bilo do sedaj in ne govori otročarije.Kaj ima ta vlada pokazat nič pametnega niste naredili do danes.Kaj bi pa naredili če bi vsi upokojenci zahtevali privarčevan takoj.
Maxatnes 1
03. 06. 2011 15.23
EricFlat03.06.2011, 09:0320 "Najboljši voditelj? Pahor postaja vedno večja karikatura, ki se mu smeji že cela Slovenija." Ne samo Slovenija, že dolgo ne več!
pkorosec
03. 06. 2011 14.53
Kako smo srecni. V nedeljo bo pokojninska reforma seveda padla, vodil nas bo spet sveti Jansa s svojo zaupanja vredno ekipo in mi bomo ziveli v razcvetu in blagostanju. Ce pa bo blagajna popolnoma prazna, pa bomo itak krivili predhodnika. V Sloveniji je najlepse. Ce ne druga imamo najnizjo upokojitveno starost in hkrati smo na vrhu drzav, kjer drzavljani zacnejo prvic delat komaj v zrelih 30ih letih. Resitev? Ja mlade zaposlit. Tiste, ki nocejo delat, ampak fajn zasluzit. Tiste , ki so 5 let na cage in kafice hodli, da so papir dobli, a brez vsake dodane vrednosti. Kje te mlade zaposlit drugje kot v drzavni upravi. Bo treba si spet kake dodatne pokrajine, urade in agencije zmislit, da se svoje mlade necake in vnuke noter spravi. Folk bo pa medtem brez dnara, brez zaposlitve in brez dostojanstva. Bo pa srecen, ker je 5.junija 2011 zavrnil pokojninsko reformo in zagodel lepemu borutu. Zdaj pa resno. Kaksen je alternativni predlog reformi? Kaj pravijo sindikati in SDS, ki sta trdno proti? Sploh pa, kako ste lahko proti, enako kot Semolic, ko pa ste nedavno nazaj tulili, da gre za placanega komunista, ki plese po kucanovi piscalki? Ah spomin slovenski, kako si ti kratek. Kot slovenska pamet. Smo pa carji, ker nagajamo borutu.
User398398
03. 06. 2011 14.28
"V primeru padca pokojninske reforme bi Slovenija namreč utrpela posledice, ki si jih ne zasluži, je dejal Pahor in dodal, da bi o naši usodi v primeru zavrnitve odločali drugi" Pahorček. Slovenija je že utrpela posledice. A ne vidiš koliko ljudi je na cesti in ŽIVIJO OD DANES DO JUTRI!!!!!! ČE BI HOTEL DA TI ZAUPAMO BI NAREDIL KAJ ZA DRŽAVO. NE PA DA SEDAJ PROSIŠ!!! POKOJNINSKA REFORMA PADLA - SO WHAT!
saintjozef
03. 06. 2011 14.12
prehlad --NABOLJŠI SEM .TO GOVORI DOMA PA ŠE TO PO TIHEM KADAR JE SAM DOMA, DA GA KDO NE SLIŠI. --praksa dela mojstra, ane?
prehlad
03. 06. 2011 14.08
TA DVA PA STA ENA PATRONA. NIČ NE BOM OBŽALOVAL. VASK IMA SVOJO PRAVICO. BREZ GLASU PROTI . NO PA BO ŠLO SPET 5 MILJONOV . CENEJŠI BI BIL LET V NEZNANO .
prehlad
03. 06. 2011 14.01
NABOLJŠI SEM .TO GOVORI DOMA PA ŠE TO PO TIHEM KADAR JE SAM DOMA, DA GA KDO NE SLIŠI.
saintjozef
03. 06. 2011 13.52
loden -S kuto na motor... ne gre..:=)) -si probala?
loden
03. 06. 2011 13.44
saintjozef 03.06.2011, 12:59 S kuto na motor... ne gre..:=))
godla
03. 06. 2011 13.38
Dejte priznat, najlepši je pa res :=)))))))
busta-rusta
03. 06. 2011 13.23
je mogu pa orng špuro zategnat, da je tole zinu...
loden
03. 06. 2011 13.20
Sveti... Izetbegović je bil tud neki podobnega....:=))==
saintjozef
03. 06. 2011 12.59
loden Naiven je , pošten ni, dober pa tud ne. Amen. :=))= --tale amen res paše zraven.
cyklon
03. 06. 2011 12.51
Pozdravljeni vsi! Kako je kaj danes naša narcisca...nooo,narcisek? A je kaj pometnega povedal? Sem razmišljal o njegovi včerajšnji izjavi.Po moje se mu je zareklo in je mislil na najlepši.Torej;sem najlepši voditelj. A pravite,da ga danes še ni bilo na videlo!? Kaj pa,če se mu je res zareklo,pa se danes z ministrico kregata o tem kdo je bolj lep!?
loden
03. 06. 2011 12.21
saintjozef 03.06.2011, 11:33 -2 freexgirl se strinjam. Torej Pahor pravi, da je najboljši voditelj? Vidiš, tu se pa jaz ne strinjam. Naiven ja, pošten tudi, dober pa ne. Naiven je , pošten ni, dober pa tud ne. Amen. :=))=