Slovenija

Hrvaška ne bo imenovala novega arbitra

Ljubljana/Zagreb, 12. 08. 2015 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaška ne sodeluje več pri izvajanju arbitražnega sporazuma, kar pomeni, da ne bo imenovala novega člana arbitražnega sodišča do 14. avgusta, ko bo potekel 15-dnevni rok po odstopu Budislava Vukasa. Predsednik Pahor je medtem dejal, da hrvaška odločitev ustvarja "vtis, da je Hrvaška ratificirala pogodbo le zato, da je postala članica EU".

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Neenotnost politike glede arbitraže
    01:35
    Iz SVETA: Neenotnost politike glede arbitraže
  • Iz 24UR: Arbitraža
    02:46
    Iz 24UR: Arbitraža
Predsednik države Borut Pahor je prepričan, da Slovenija sprejema vse potrebne odločitve, ki bodo omogočile nepristransko delo arbitražnega sodišča.
Predsednik države Borut Pahor je prepričan, da Slovenija sprejema vse potrebne odločitve, ki bodo omogočile nepristransko delo arbitražnega sodišča. FOTO: Miro Majcen

Predsednik republike Borut Pahor je v današnjem pogovoru s predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Jožefom Horvatom izpostavil, da je odločitev o enostranskem odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma nesorazmeren ukrep. Slovenija namreč sprejema vse potrebne odločitve, ki bodo omogočile nepristransko delo arbitražnega sodišča. V tem smislu naj vlada glede imenovanja arbitra sprejme odločitev, ki bo omogočila sodišču nepristransko delo in izrek sodbe, navajajo v predsednikovem uradu.

Kot je poudaril, je bistveno, da arbitražno sodišče določi mejo med državama, so sporočili iz urada predsednika republike.

Premier Miro Cerar je za četrtek ob 8.30 uri sklical sestanek s predstavniki parlamentarnih strank o imenovanju arbitra v arbitražnem postopku med Slovenijo in Hrvaško.

Sogovornika Pahor in Horvat sta se na današnjem delovnem pogovoru strinjala, da je osnovni cilj vseh ravnanj Slovenije nadaljevanje dela arbitražnega sodišča in izrek sodbe o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško.

Prav tako sta se Pahor in Horvat strinjala, da je imela sklenitev arbitražnega sporazuma velik pomen za ureditev odnosov med sosednjima državama in za krepitev vsestranskega sodelovanja in zaupanja. Sporazum, ki je veljavna mednarodna pogodba, registrirana pri Združenih narodih 25. maja 2011, je še vedno vzor za reševanje mejnih in drugih odprtih vprašanj med državami na območju razpadle Jugoslavije, poudarjajo v predsednikovem uradu.

Politika enostranskega odstopanja od pogodb bi po njihovi oceni "ogrozila obstoječo pravno, politično in varnostno arhitekturo odnosov v tem delu Evrope in imela nepredvidljive posledice za njeno stabilnost in za proces širitve Evropske unije".

Posebno težo arbitražnemu sporazumu daje tudi dejstvo, da smo ga Slovenci junija 2010 potrdili na referendumu. Zato bi morala biti Hrvaška pri svojih odločitvah glede tega sporazuma toliko bolj pozorna, so navedli.

Bistvo sporazuma je v tem, da je omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo in določil postopek za določitev meje med sosednjima državama, je še spomnil Pahor. Ob hrvaški enostranski odločitvi pa bi se po njegovem mnenju "lahko ustvaril vtis, da je Hrvaška ratificirala to pogodbo predvsem zato, da je postala članica EU, ne pa tudi, da bi arbitražno sodišče dejansko določilo mejo med državama v skladu z načeli tega sporazuma".

Slovenija spet išče arbitra

Slovenska politika po odstopu že drugega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, že drugič v nekaj tednih išče tretjega arbitra.

Jernej Sekolec je namreč s tega mesta odstopil po objavi posnetkov prisluhov njegovih telefonskih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik 22. julija, iz katerih je bilo razbrati, da jo je obveščal o podrobnostih zaupnih razprav na arbitražnem sodišču.

Slovenija je nato v skladu z arbitražnim sporazumom v nekaj dneh imenovala novega člana arbitražnega sodišča. Novi slovenski arbiter Ronny Abraham, sicer predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, pa je prejšnji teden po manj kot tednu dni od imenovanja presenetil z odstopom.

Zdaj mora Slovenija spet v 15 dneh imenovati novega sodnika, ali pa ga bo v skladu z arbitražnim sporazumom imenoval predsednik sodišča. Ta rok naj bi se iztekel 20. avgusta.

Nekaj časa se je kot realen kandidat za arbitra omenjal ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič, ki pa naj bi imenovanje že zavrnil.
Nekaj časa se je kot realen kandidat za arbitra omenjal ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič, ki pa naj bi imenovanje že zavrnil. FOTO: POP TV

Odločitev o arbitru v četrtek

Premier Miro Cerar se po drugem odstopu slovenskega člana arbitražnega sodišča ni odločil pozvati parlamentarnih strank, naj predlagajo kandidate za arbitra, kot je to storil po odstopu Sekolca. Stranke sicer takrat te možnosti niso izkoristile. Tako kot tedaj tudi zdaj v več strankah predvsem poudarjajo odgovornost vlade in odločitev glede nadaljnjih korakov Slovenije prepuščajo njej.

Vlada bo tako s svojo odločitvijo v četrtek predvidoma le seznanila predstavnike parlamentarnih strank, s katerimi se bo premier Cerar sešel zjutraj. Sledila bo nujna seja odbora za zunanjo politiko, ki bo ocenil trenutno stanje in se seznanil z nadaljnjimi aktivnostmi v zvezi z arbitražnim sporazumom. Zatem bo še seja vlade, na kateri naj bi padla končna odločitev Slovenije glede imenovanja novega arbitra.

Tri možnosti

Vlada sicer preučuje tri možnosti ravnanja Slovenije, in sicer, da za novega arbitra poišče uglednega tujega pravnika, da za arbitra imenuje domačega strokovnjaka ali da imenovanje prepusti predsedniku arbitražnega sodišča.

Zunanji minister Karl Erjavec je prejšnji teden nakazal, da bo Slovenija arbitra pravočasno imenovala.

Med slovenskimi strokovnjaki sicer ni več veliko takih, ki bi jih lahko poslali v Haag, kar sta nedavno priznala tudi Erjavec iz predsednik DZ Milan Brglez. Ta je dejal, da so bili slovenski strokovnjaki tako ali drugače že vpleteni v arbitražni proces in bi jih lahko Hrvaška označila kot neprimerne za arbitra.

Nekaj časa se je kot realen kandidat omenjal ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič, ki pa naj bi imenovanje že zavrnil. To je nedavno nakazal tudi Erjavec.

Nekateri, med njimi evropski poslanec Ivo Vajgl, zato predlagajo, naj vlada za novega slovenskega člana petčlanskega sodišča znova imenuje uglednega tujega strokovnjaka.

Nekateri pa se zavzemajo za to, da bi slovenskega arbitra imenoval kar predsednik arbitražnega sodišča Gilbert Guillaume.

Morje
Morje FOTO: Mateja Klavs
Tudi Hrvaška brez arbitra

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so pojasnili, da so s pošiljanjem diplomatske note Sloveniji o odločitvi hrvaškega sabora o odstopu od arbitražnega sporazuma tudi prenehali izvajati sporazum o arbitraži. Zato je jasno, da ne nameravajo niti imenovati novega sodnika namesto Budislava Vukasa, ki je odstopil iz arbitražnega sodišča zadnji dan julija.

"Republika Hrvaška je 31. julija 2015 poslala pismo arbitražnemu sodišču, v katerem smo naznanili, da smo v skladu z dunajsko konvencijo o pravu mednarodnih pogodb obvestili Republiko Slovenijo, da so izpolnjeni pogoji za prekinitev sporazuma o arbitraži zaradi bistvene kršitve določb sporazuma", so še spomnili.

Hrvaški sabor je 29. julija enotno sprejel sklep, s katerim je obvezal vlado, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, ker da je Slovenija bistveno kršila določbe, ki so bile odločilne za uresničitev namena sporazuma, so dodali.

"Določbe, ki jih je Slovenija kršila s svojimi ravnanji, se nanašajo na način delovanja arbitražnega sodišča (člen 6. arbitražnega sporazuma) oziroma zaupanja in zaupnosti arbitražnega postopka, kot tudi nepristranskost in neodvisnost arbitrov pri izpolnjevanju svoje resne naloge (iz členov 3. in 4. arbitražnega sporazuma). Poleg tega je Slovenija močno kršila 10. člen arbitražnega sporazuma, ki prepoveduje dejanja, ki bi ogrozila delovanje arbitražnega sodišča," so še odgovorili na sedežu hrvaške diplomacije.

Pričakovati je, da bo zdaj novega arbitra namesto Vukasa imenoval predsednik arbitražnega sodišča, kot to predvideva arbitražni sporazum.

Ronny Abraham, sicer predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, je po manj kot tednu dni od imenovanja za arbitra presenetil z odstopom.
Ronny Abraham, sicer predsednik Meddržavnega sodišča v Haagu, je po manj kot tednu dni od imenovanja za arbitra presenetil z odstopom. FOTO: International Court of Justice

"Slovenija naknadno dodala dokumente"

Hrvaška kot razlog za umik iz arbitražnega postopka navaja, da je Slovenija bistveno kršila arbitražni sporazum o meji med državama, ker da je naknadno dodala dokumente, na podlagi katerih arbitražno sodišče odloča o rešitvi spora o meji. Hrvaška stran to sklepa iz objavljenih prisluhov med nekdanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik glede delovanja arbitražnega sodišča.

V Zagrebu so ocenili, da sta "delovala protipravno, neetično in nezdružljivo z načinom, po katerem bi se morali obnašati in ravnati sodniki in agenti držav".

Hrvaška diplomacija je večkrat poudarila, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran, in to na način, da arbitražno sodišče v tem sporu ni sposobno odločati nepristransko, ne glede na spremembe v njegovi sestavi, ki so sledile odstopu slovenskega arbitra in agentke.

Rešitev spora vidijo na Meddržavnem sodišču v Haagu, kar pa je Slovenija že pred podpisom arbitražnega sporazuma novembra 2009 v Stockholmu zavračala.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je medtem relativizirala problem okuženosti sodnikov in dejala, da "ni glavni problem situacija s sodniki, ker je arbitra v skrajni situaciji vedno lahko zamenjati", ampak "je glavni problem, ker so v predmet naknadno dodajani dokumenti in beležke, ki po pravilih tam ne bi smeli biti".

A pravnika Marko Pavliha in Rajko Pirnat sta se strinjala, da je zelo malo verjetno, da bi Sekolec na lastno pest dodajal dokumente v spis in tako kompromitiral arbitražni postopek med Slovenijo in Hrvaško. Kot poudarjata, je to praktično neizvedljivo oziroma bi se, če bi do tega prišlo, lahko zelo hitro ugotovilo.

Pusičeva pravi nasprotno in meni, da tega ni mogoče več ugotoviti. "Ko bi to vedeli, bi lahko na nek način predmet očistili in nadaljevali postopek, čeprav so že pustili sledi in vpliv na sodnike," je dejala.

Slovenija vztraja

Slovenija sicer kljub napovedanemu hrvaškemu izstopu vztraja pri nadaljevanju arbitraže ter poudarja, da enostranski odstop od arbitraže v skladu z arbitražnim sporazumom ni mogoč.

Za nadaljevanje arbitražnega postopka se zavzema tudi Evropska komisija, ki je nedavno zatrdila, da je v tem sporu pripravljena prisluhniti tako slovenski kot hrvaški strani in sprejeti ukrepe, ki so v njeni moči, da bi podprla nadaljevanja postopka. Podporo arbitražnemu postopku je nedavno izrekla tudi Avstrija, po besedah slovenskega zunanjega ministra pa se za to zavzemajo "tudi ostale države, zlasti članice EU".

Hrvaška je v arbitražnem sporu računala na podporo ZDA, a so na State Departmentu v ponedeljek zatrdili, da se v tej zadevi ne postavljajo na nobeno stran.

Nas čaka dolgotrajna bitka?

Pričakovati je, da bo zdaj sledila dolgotrajna bitka med Slovenijo in Hrvaško, ali arbitražni sporazum velja oz. ali bo odločitev arbitražnega sodišča legitimna in legalna. Analitik Boštjan Udovič je prejšnji teden ocenil, da bo na koncu o tem verjetno znova razsojal nekdo tretji, najverjetneje Meddržavno sodišče v Haagu. Za to je sicer nujno soglasje obeh strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo.Jst
13. 08. 2015 07.42
+2
Final fantasy 16... tega ne bo nikoli konec.
M_teorija
13. 08. 2015 06.45
+5
Po Pilatovsko si bo hrvaška politika pred domačim občinstvom oprala roke od arbitraže. Naj vodijo svojo politiko kot želijo dokler bo meja pravično razmejena. Č e je to glede na zgodovinska dejstva in glede na stanje izvršenih dejstev sploh mogoče!?
tron3
13. 08. 2015 00.30
+9
Borči, hrvaški politiki so Vas nategnal kot vedno, takšna je pač tradicija, kaj češ!!
bukefal
13. 08. 2015 00.10
+0
Pahor je samo ena bedna figura iz plejade murgelskih podrepnikov, ki uničujejo Slovenijo!!!
Samo.Jst
13. 08. 2015 07.43
+2
...pozabljaš, da smo imeli tudi alternativo na oblasti, ki prav tako ni uredila ničesar.
bukefal
13. 08. 2015 00.02
-1
Je pa res kratke pameti naš predsednik, da je šele sedaj spoznal, zakaj so Hrvati ratificirali pogodbo. Kakšni murgelski telebani vodijo Slovenijo!!!
Goky
13. 08. 2015 07.32
+1
ugasni video. Samo murgle imaš gor posnete.
Krta?a 21
12. 08. 2015 23.52
+3
S temle se bojo hrvati fajn zabalinal v končni fazi. Človek s katerim se ne da dogovarjat, se ne moreš menit. Velja tudi za ostala področja.
Diškor
12. 08. 2015 23.41
+1
KWA BO ZDAJ MENEKEN PAMETOVAL, SAJ JE ČIVKAL KAKO ČUDOVIT DAN, POSLUŠU NAJ BI PAMETNE GLAVE, B.PAHORJA, T. HRIBARJA IN DR. F. BUČARJA IN SEVEDA NAS 49,5% VOLIVCEV, ZDAJ NAJ PREVZAME ODGOVORNOST ZA SVOJO NOROST, ČE ARBITRAŽNI SPORAZUM PADE, MU OSEBNO JAMČIM, DA ORGANIZIRAM PROTESTE PROTI NJEMU.
bukefal
13. 08. 2015 00.03
+0
Diškor
13. 08. 2015 00.07
+1
bukefal
13. 08. 2015 00.08
-2
Vrhovni, sami zavedni Slovenci bomo, morda pa še kak levak zraven!!!
Diškor
13. 08. 2015 00.52
-1
ITAQ, POL ŠE STRANKO POD LIPCO USTANOVIMO.
NoviceResnice
12. 08. 2015 23.19
+0
Levaki hrvati vas razturavajo....trpi pa Slovenija...
maske-so-padle
12. 08. 2015 23.10
+1
1 x lahko ugibate ali bi bila Slovenija danes v EU, če bi bili vlogi zamenjani in meja ne bi bila določena oz. dogovorjena. Kakršni mojstri pa vodijo našo državo, bi bili zunaj EU, na obeh straneh zaliva pa bi plapolala hrvaška zastava. Rešitev je samo ena. V kolikor se zadeva v pol leta ne reši, takojšen izstop iz EU. Bomo že kako. So vedno še druge opcije (Kitajska, Rusija, ZDA) In to je potrebno jasno in takoj povedati, ne pa hoditi po dopustih.
Diškor
12. 08. 2015 23.50
+0
DOKLER NE BI CELE ISTRE VRNIL, PA ŠE ZADAR BI HOTEL.
Arguss
12. 08. 2015 22.39
+1
Jaz res ne vem kaj je tukaj problem Slovenija je bila in bo pomorska država od AvstroOgrske napej .Zdaj se pa požrite izdajalci pa hlapci med sabo .
KladivoSi
12. 08. 2015 22.06
+2
Mislim ,da je en možakar pred prvimi volitvami,že napovedoval to tragikomiko.
siFBI
12. 08. 2015 21.50
+9
Končno so naši veleumi spoznali, da so jih hrvatje izigrali s to pogodbo. Že takrat smo jim ljudje govorili, da dokler ni urejene meje ne dovolt, da gredo v EU. Toda denar v politiki dela svoje in naredil je iz nas osle.
23345
13. 08. 2015 10.12
SEDAJ PA ENOTNO, NE V ŠENGEN HRVATI. PA DA VIDIMO. ČE SEDAJ POPUSTIMO SMO V RITI. NE V ŠENGEN, PA PIKA. TI KOCKARJI SO SAMI PREVARANTI. TO DA BI SE MORALA PREJ MEJA DOLOČITI KOT DA DOVOLIMO KOCKASTIM VSTOP V EU. SSEDAJ PA NIČ V ŠENGEN, NIČ
askralj
12. 08. 2015 21.41
-1
Mogoče bi pomagalo če bi Kučan kakega ruskega strokovnjaka določo. Rusi so veliki strokovnjaki za določanje novih mej.
srebrnibreg
12. 08. 2015 21.46
+3
Kdo sodeluje v več vojnah in v več državah? Rusi ali Američani?
askralj
12. 08. 2015 22.04
+0
Kje ZDA določajo kake nove meje? Mi rabimo strokovnjake za meje ne strokovnjake za vojno. Torej priporočam Cerarju da uboga svojega šefa Kučana in določi ruskega arbitra. Ti nam bojo strokovno svetovali s prijemi kako pridobit čimveč teritorija...
korintos23
12. 08. 2015 20.44
-3
Z vsemi sosedi so meje uredili v enem letu s Slovenijo pa je ne morejo 25 let urediti!
seljaaak
12. 08. 2015 20.43
+3
iz protesa vec ne bom poslusu severino..sam gledu jo bom
korintos23
12. 08. 2015 20.45
+2
Saj tudi nimaš več kaj za videti, čas jo je načel ko mene! hahaha
seljaaak
12. 08. 2015 20.46
-3
korintos23
12. 08. 2015 20.51
+3
A ko ji je oni bosanc generalko delal? hahaha
marsikajve
12. 08. 2015 20.16
+4
Ker so Hrvati vedeli za bojkot arbitraže so predložili samo 1 dokument. To je zemljevid razmejitve republik po dogovoru Kardelj- Balažič(Beri Bakarič),ki ga je sam naredil, ko ga je NDH imela zaprtega v takratni Slovenjski Lepoglavi. Verificiro pa gaje Tito, ko je bil enkrat na Brionih fejst nažgan. Bakarič ne bi bil Hrvat, če Titeja nebi na--pi-- .Tito itak ni vedel kje kateri ljudje živijo. Vedo pa je, da so Slovenske bejbe boljše kot Hrvaške , pa je rekel Bakariču, kaj če bi mejo do Brda pri Kranju prestavu. Bakarič pa je le vidu , da je Tito preveč pijan in mu je dal podpisat tisti zemljevid za katerega je Kardelj zvedel po 2. svetovni vojni. Ker  Hrvati nebi bili Hrvati, če njegovega podpisa nebi ponaredili. Po mojem je Slovenija prinesla za najmanj pet omar gradiva, da je sodnikom padel Mrak na oči, ko so to videli. Pa So sklenili, glede na količino gradiva meja 2/3 zaliva Sloveniji. Hrvati niso mogli verjet, da obstaja toliko dokazov o tem kar ni njihovega in da so že toliko pokradli. Celo ga.Kitarovič je postalo nerodno pa je rekla Milanoviću to moramo bojkote rat. Te je rekla, da so Slovenci  gradivo naknadno s tovornjaki pripeljali in se ne gremo več arbitraže. Sploh zato , ker so še tisti njihov sporazum oziroma zemljevid Srbom ukradli, pa bi lahko nastala mednarodni škandal. Pahor pa daje vtis, ko da je na dopustu v neki "neznani" deželi.
korintos23
12. 08. 2015 20.38
+1
seljaaak
12. 08. 2015 20.38
+2
seljaaak
12. 08. 2015 20.39
+1
DAEMONIUM
12. 08. 2015 20.56
+2
marsikajve
12. 08. 2015 22.13
-3
schwarzeTEUFEL Ker so Hrvati vedeli za bojkot arbitraže so predložili samo 1 dokument. To je zemljevid razmejitve republik po dogovoru Kardelj-Bakarič- TITO. Ta zemljevid je Bakarič sam naredil, ko ga je NDH imela zaprtega v takratni Slovenjski Lepoglavi. Verificiro pa ga je Tito, ko je bil enkrat na Brionih fejst nažgan. Bakarič ne bi bil Hrvat, če Tita nebi na--pi-- .Tito itak ni vedel kje kateri ljudje živijo. Vedo pa je, da so Slovenske bejbe boljše kot Hrvaške , pa je rekel Bakariču, kaj če bi mejo do Brda pri Kranju prestavu. Bakarič pa je le vidu , da je Tito preveč pijan in mu je dal podpisat tisti zemljevid za katerega je Kardelj zvedel , ko mu je Bakarič reko Slovenci gotovi ste, ker je Tito to podpisal. Ker  Hrvati nebi bili Hrvati, če Kardeljevega podpisa nebi ponaredili. Kaj so pa slovenci predložili arbitrom? Po mojem je Slovenija prinesla za najmanj pet omar gradiva, da je sodnikom padel mrak na oči, ko so to videli. Pa so sklenili, glede na količino gradiva meja 2/3 zaliva Sloveniji. Posebno še potem , ko so pogledali letalske posnetke Hrvaške obmejne carine, ki so še bolj na Slovenskem ozemlju, kot je na tistem Bakaričevem zemljevidu narisano. VUKAS  pa je reku, da se je pač Bakarič zmoto v škodo Hrvatom. Naš arbiter je od veselja ponoro, te  je takoj telefoniral kolegici in se pohvalo, kaj je vse dobrega naredo za Slovenijo. Hrvati niso mogli verjet, da obstaja toliko dokazov o tem, kar ni njihovega in da so že toliko pokradli Sloveniji. Celo ga.Kitarovičevi je postalo nerodno, da to zve mednarodna skupnost, pa je rekla Milanoviću to moramo bojkotirat. Te je rekla, da so Slovenci  gradivo naknadno s tovornjaki pripeljali in se zato ne grejo več arbitraže, pa še sploh  zato ,ker si Slovenci med sebo telefonirajo in  vejo več o arbitraži kot oni.  NAJHUJE pa je , da se Slovenski bivši prijatelji Bakariča in vsi priseljenci iz Hrvaške, strinjajo z zemljevidom čeprav so državljani Slovenije in da meje  ni več mogoče prestaviti. Za tiste carinske kontejnerje pa se s Hrvati ne splača kregati. Pametni Slovenci pa vemo, da  Hrvati ne bodo odnehali dokler nam ne zaprejo izhoda na odprto morje in Tito je včasih tudi kaj naprej predvidel in tisto o meji na Brdu pri Kranju ni za zavreči.
Uporabnik113189
12. 08. 2015 20.12
+6
Ko se bodo slovenci naučili, da so obljube eno, uresničitev pa nekaj popolnoma drugega, potem bo bolje..Sam glede hrvatije ne vidim enega samega ukrepa. Samo obljube, obljube, pravniške zvijače, ki jih nihče ne more uresničiti. Kot tožbe za preživnino. Dedec nikjer ne dela, plačevati bi moral, vzeti mu pa nihče nič ne more, čeprav ima ženska vse papirje.. Je kaj dosegla?
seljaaak
12. 08. 2015 20.40
+1
marsikajve
12. 08. 2015 22.27
+2
Klasik- Ne podcenjuj nas Slovencev. Mi točno vemo , da je naš največji sovražnik Hrvat. Vedno so nas izdali. Vedno so nas izdali tudi naši voditelji, ki ne izpolnjujejo volje ljudi in delajo po svoje , napačno se odločijo , da ne rečem izdajalsko. Tudi tokrat.
Blaška
12. 08. 2015 20.04
+2
in politiki nas bodo nategovali še naslednjih 20 let ; )) kako je to dobra služba
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.06
+2
Na volitvah voli takšnega kateri nas ne bo ali se pa sama javi. Jaz sem ti takoj pripravljen dati glas.
IlluminatiAllSeeingEye
12. 08. 2015 20.10
-6
...dokler ne pride SDS nazaj na oblast ne pričakuj pozitivnih sprememb!!!DejStvo!
CyberWorm94
12. 08. 2015 20.11
+3
čist prou ma blaška pa verbena itd : ))) jst tut ne hodm na wolitwe : ) sm že pisu da si rajš roke pa noge posekam k pa da grem na wolitwe : ))))
CyberWorm94
12. 08. 2015 20.11
+2
smo wsaj w absolutni wečini : )))) k bo cmero odletu bo wrjetn osip newolilceu ke do 60% : ))))
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.17
+8
Lačni- Stranka katere člani se družijo z Velimirom Bujancem nam pa že ne bo vodila državo. Upam, da bodo enkrat mediji odkrili kdo je ta človek in s kom se janšisti družijo in upam, da bo enkrat še tudi veliki del tisti 10 % enkrat spregledal.
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.18
+5
Smo res prišli tako daleč, da nam bodo državo vodili pristaši u staš tva?
CyberWorm94
12. 08. 2015 20.19
+0
nwm drgač srebrni zakaj wedno ženske lewi napadate da ne hodjo na wolitwe : ))) mene se ne upate al kok? : ))) pa wečkrat kle dost bolj grobo poudarjam da ne hodim na wolitwe : )))
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.22
+2
Cyber- kje si videl, da koga napadam? Pisal sem za naprej ne za nazaj. To sva midva z Blaško že rešila.
Blaška
12. 08. 2015 20.23
+3
ko bodo mladi začutili, da hočejo spremembe, bodo to storili, tako je dejal Pahor; )) ne vem kje so ostali mladi ? , nekaj vem, da se jih je že priklopilo k politiki a so žal isti kakor ti stari , večina jih je odšla ven za delom, ne vem, vem samo to, da so volitve nateg naroda in ne hodim na volišče ; )))
CyberWorm94
12. 08. 2015 20.27
+2
sm opazu že parkrat pr blaški pa ferbeni : ))) ponawad se pr njih spotaknete ob to da ne hodjo na wolitwe : )))) pr men nikol : ))) pa sm že pisu dostikrat da sm ponosen na to da ne hodim na wolitwe itd : ))))
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.27
+3
Blaška- mladi so redki pripravljeni nekaj storiti, ker so predolgo pod vplivom staršev in živijo v hotelu mama. To pa, da ne hodiš na volitve me ne moti le jamranje čez politike in politiko pa ja. Vse bi lahko bilo drugače, če bi se državljani udeleževali volitev in na splošno bili bolj aktivni. Z mano vred.
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.28
+0
Cyber- jaz sedaj o neudeležbi volitev NISEM pisal. Drugo dejstvo pa je, da ti ne jamraš čez politike in politiko. Edino zgagar te na vso srečo moti kot nas večino.
Uporabnik113189
12. 08. 2015 20.29
+4
Pahor je zopet ustrelil mimo. Mladi že ukrepajo, selijo se v tujino, le da mu ta resnica še ni prišla do zavedanja, zavesti.. Ukrepajo pač po poti, ki deluje. Volitve potrebujejo leta, selitev nekaj mesecev..
CyberWorm94
12. 08. 2015 20.33
+2
morš wčas tut ženske razumet pa to : ))) niso one sposobne takega agresiwnega dialoga k mi moški haha : )))))
Blaška
12. 08. 2015 20.34
srebrnibreg saj si zelo objektiven pri komentiranju, samo, odločila sem se, da volitve niso zame; peljem vedno babico, ki pravi, da ima sedaj vsaj možnost izbiranja, čeprav so vsi eno in isto ; )) od nje sem si sposodila ta izraz in ker so res vsi enaki in isti in ker ni politika, ki bi kaj storil za našo generacijo, ne volim ; seveda jih poslušam pred volitvami, da delam babici družbo in tisto njihovo govorjenje povzroča pri nama salve smeha ; ))
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.37
Blaška- enostavno politiki so ogledalo nas volivcev. Mi jih tja postavimo. Tisti kateri hodimo na volitve in tudi tisti kateri ne hodite. Na žalost.
Blaška
12. 08. 2015 20.45
+1
in kaj porečejo danes volilci Cerarja, kje so ostali procenti podpore od volitev ? to se potem vedno zgodi po volitvah ; in tudi Bratuškova je toliko obljubljala kaj bo storila za mlade, vsi samo govorijo o tem, da smo bodočnost, kje je ta bodočnost ; )) želimo delati in zaslužiti sedaj, imeti neodvisnost od doma in določeni se norčujejo iz mama hotel, kakor, da si vsak, ki ga koristi ne želi nekaj svojega ; lepo je doma, vendar včasih tudi naporno ; ))
korintos23
12. 08. 2015 20.48
+3
Če bi hodili vsi na volitve bi stanje v marsikateri državi bilo boljše, ali pa tudi slabše. Tisti nevtralni so največ krivi vedo pa največ!
korintos23
12. 08. 2015 20.49
+3
Blaška ti si še mlada in nekaj ne razumeš, Cerarja so volili da Janša ne zmaga, Bratuškovo ravno tako, zato so stranke in to je slika neke države.!
Blaška
12. 08. 2015 20.51
+3
tebe sem samo še čakala deda ; ))) ti vse veš;
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.52
+3
Blaška- sedaj pa povej kdo bi od teh drugi bil bolj primeren za predsednika kot Cerar? Pa kako misliš, da lahko nekdo nekaj takoj spreobrne kar so drugi 20 let zašuštrali. Po mojem je že zelo veliko naredil.
korintos23
12. 08. 2015 20.53
+1
Nič ne vem samo s tabo pa se lahko grem, počasi te bodo vnuki dohiteli, samo jamraš kako bi rada delala in boga prosiš da dela ne najdeš! Hahahaha
DAEMONIUM
12. 08. 2015 21.01
+3
Najbolje je biti Erjavec, popolnoma nesposoben, pa skozi nekaksen kvazi minister!
CyberWorm94
12. 08. 2015 21.05
+2
wrjetn se pa nikol niste wprašali zakaj ne hodmo na wolitwe : )))
CyberWorm94
12. 08. 2015 21.06
+1
bom čist kratek : )))) polhen *mamo wsega pa to : ))))
CyberWorm94
12. 08. 2015 21.07
+2
eni mamo tut ponos : ))) wolilci ga maste očitno tam w kewdru pa to : ))))
Blaška
12. 08. 2015 21.15
+1
korintos23 samo tumpaš eno in isto, kot politiki, vedno eno in isto; in takšne naj volim in delo najdem, ne skrbi, samo nimam takšne sreče kot si jo imel ti, ki si imel takoj redno službo in redno denar ; )) samo, kaj ti naj objasnjujem, če nič ne razumeš ; ))
CyberWorm94
12. 08. 2015 21.22
+1
lohka greš za programerja blaška : )))) programerjeu manjka na trgu : )))) plača je k prlezeš mal weč 2 jurja plus : ))) na začetku pa jurja pa pol : )))))
CyberWorm94
12. 08. 2015 21.22
+1
če si programerka ti zrihtam službo zdej to sekundo pa to hahahha
CyberWorm94
12. 08. 2015 21.24
+1
hočm powedat nek druzga : ))) wčas w socializmu je blo tko z wsemi delawnimi mesti : ))))) dans je to heba : ))))
marsikajve
12. 08. 2015 22.56
+1
Blaška- Slonijo so načrtno naseljevali z Juge poleg tega smo bili zaradi razvitosti magnet za priseljence. Načrtno so nam krčili meje. Sporazum Kardelj-Bakarič - TITO o meji po kateri je Istra postala Hrvaška. V Istri so vzeli vse pravice Slovencem. Ukinli Slo. šole , maše v slo- jeziku, kulturna društva. Tega niso naredili niti Avstrijci na Koroškem. Tako se je v 50 letih naselilo mnogro južnih " bratov".Ti so si tukaj ustvarili družine in postajajo večina v Sloveniji. Večina teh so emotivno vezani na bivše republike in na bivši sistem, ki jim je omogočil civilizirano življenje. Končni rezultat je , da nikjer v Evropi ni toliko izdajalcev in ljudi , ki niso sprejeli Slovenske narodnosti. Imajo se za Hrvate, Srbe, Bosance I. T.d. Mene zato rezultati volitev ne presenečajo in tudi ne delovanje naših političnih elit, ki delujejo po balkanskih vzorcih prevar, intriguing in izkoriščanja drugega, če se le da pravega Slovenca, ki ga je treba Istrebit ker je zastarel , je drugačen in v napoto. Tako je pač in oni niso tega krivi ampak naši voditelji v bivši Jugi, oziroma sistem, ki je hotel ukiniti republike in uvesti Jugoslovanstva. Na srečo se niso uspeli dogovoriti kateri jezik bodo govorili v tej združbi in je bil dovoljen jezik vseh narodov.
tali?ni tom
12. 08. 2015 20.03
+5
nič , prekličemo naše soglasje k članstvu hrvatije v eu,zapremo mejeo in gotovo! pol naj pa most nardijo v italijo pa še kam! se mi zdi da se jim dobesedno preveč popušča! temu je treba odločno naredit konec! in , ne za piranski zaliv , treba se je borit za istro in kvarnerske otoke ki nikol do leta 1950 niso bili hrvaški , cona a je bila menjava za cono b! stvar je jasna! pa mam rad dalmacijo , vendar , ga pa katastrofalno kronajo hrvi , naši so pa brez kugl!
?ole Skopušnik
12. 08. 2015 19.55
-3
Po zadnjih anketah med Slovenkami, ki preživljajo dopust v Dalmaciji, si vsaka druga želi preživeti vročo noč z Dalmatincem. Takle mamo.
Uporabnik113189
12. 08. 2015 19.57
+1
Da nisi delal anketo med dalmatinci? Mokre sanje?
IlluminatiAllSeeingEye
12. 08. 2015 19.58
+0
Hehe, če majo take pajace za moža kot si ti se sploh ne čudim...
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.00
+3
To so takšne ankete kot od bodičastega, ko njegov ljubljenček ima 90 + pa vseeno *pušne* na volitvah. Vi kar naprej sanjajte Slovenke vaše Hrvatice vam pa Srbi * peglajo*.
IlluminatiAllSeeingEye
12. 08. 2015 20.01
-3
...pozabu si povedat da so pri anketi večinoma sodelovale levičarke...one so najbolj nepotešene - verjemi!!!;)
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.04
+2
IlluminatiAllSeeingEye
12. 08. 2015 20.04
-2
hahaha zakaj minusi če je res...levaki še babe niste sposobni nategnat ka šele kj druga...
srebrnibreg
12. 08. 2015 20.07
+3
Kot vemo je marsikateremu sektašu ušla, da ne bom našteval, ker bi bilo nekulturno.
korintos23
12. 08. 2015 20.56
+1
Sektaši imajo drugo ali tretjo babnico, nekaj tu ne štima a ne Lačni?