Slovenija

Pahor: Koalicija bo zdržala

Ljubljana, 25. 11. 2009 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Pahor je izrazil nezadovoljstvo ob zavrnitvi predlagane nezdružljivosti poslanske in županske funkcije in dodal, da bo koalicija premagala vse težave, saj ima vizijo in cilje.

Odkritje spomenika Staneta Kavčiča-6
Odkritje spomenika Staneta Kavčiča-6 FOTO: Dare Čekeliš

Premier Borut Pahor je prepričan, da bo koalicija uspešno premagala trenutne težave oziroma nesoglasja med koalicijskim partnerji in v posameznih strankah ter zdržala do konca mandata. Ni pa zadovoljen z zavrnitvijo predlagane nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, zato si bo prizadeval za ponovno odločanje poslancev o tem vprašanju. 

Kot je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade dejal Pahor, je prepričan, da lahko vladna koalicija srečno pripelje Slovenijo do konca mandata ter doseže cilje, ki si jih je zastavila. "Problemi, ki smo jim sedaj priča v eni ali drugi stranki, so problemi, ki vedno so in bodo v strankah, poslanskih skupinah in koalicijah," je ocenil.

Takšne težave pa je po njegovem mnenju smiselno premagovati le, če ima koalicija jasno vizijo in cilje, ki jih želi doseči. "In ker to vizijo in cilje imamo, bomo šli tudi skozi te težave," poudarja premier. Kot pravi, pride do težav le v primeru, če obstajajo jasni cilji in usmeritve ter se okrog tega odpre polemika. Ocenil je še, da bo koalicija težave premagala in zdržala do konca mandata, in se vprašal, kakšne so sicer alternative.

Za ločitev dveh funkcij

Predsednik vlade pa ni zadovoljen, da skoraj polovica poslancev njegove stranke ni podprla načela nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. Kot je poudaril, se je vedno zavzemal za ločitev teh dveh funkcij, saj je v tako majhni državi, kot je Slovenija, pomembno, da je struktura političnega vpliva jasna.

Vili Rezman-4
Vili Rezman-4 FOTO: Blaž Garbajs

Zato si bo prizadeval, da pride do ponovnega odločanja o tej spremembi. Napovedal je, da bo temu tudi sam posvetil več časa in energije ter v naslednjem mesecu ali dveh med poslanci poskušal okrepiti argumente v prid nezdružljivosti. Pahor tako upa, da bo na koncu takšen predlog podprla velika večina poslancev.

Kot je znano, v zadnjem času namreč odmevajo nekatera razhajanja med in znotraj koalicijskih strank. Do zadnjega zapleta je prišlo po glasovanju poslancev o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije, ki je bila, kljub temu da jo predvideva koalicijski sporazum, v DZ zavrnjena. V Zares so zato zahtevali tudi sklic koalicijskega vrha.

Odmeva tudi dogajanje v stranki DeSUS, kjer je prišlo do razkola v njeni poslanski skupini. Nekateri namreč ocenjujejo, da je dogajanje v DeSUS tudi koalicijski problem, saj lahko vpliva na razmerje sil v parlamentu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Varga
26. 11. 2009 08.00
koalicija mora zdržati,saj desnica nima podpore in ljudi,da vodi to državo,če pomislim da so v dobrih časih vse zasrali,me kar strese ob misli,da bi sedaj prevzeli oblast...edino Kukovičeva,ki se je izkazala kot dober gradbeni nadzornik,bo šla v Bruselj kot 8 poslanka iz Slovenije,tam jo že čaka gradbeni resor,kjer bo spet lahko pregledovala elektro-strojne inštalacije in preganjala delavce iz malice.....
mac4_m
26. 11. 2009 00.16
he, he,. zdej lahko je prit na oblast z lažjo, pljuvanjem po ostalih, z obljubami.. Veliko težje je pa prikriti lastno nesposobnost, zlaganost in za malo inteligentnejše tudi hlapčevanje forumašem, ki so pokradli slovenski narod.. V vsej tej nesreči in katastrofi tega naroda je mazohistično opazovati smešne poskuse kamufliranja in obračanja pozornosti od zgoraj naštetega....
komarec
26. 11. 2009 00.02
Upam, da znate stisnit zobe. Želim va srečno roko in bistro glavo pri vladanju, pa na delavce ne pozabite. Srečno.
nina12nina
25. 11. 2009 21.40
Bravo, premier! Zdaj je hudo, a bodo prišli boljši časi - za gospodarstvo, za nezaposlene,...Samo vzdrži!!!
1dada2
25. 11. 2009 21.01
Podpiram te,predsednik vlade, spoštujem tvoje odloćitve, ki so - dolgoročno - dobre. Predvsem pa spoštujem svojega slovenskega premiera, kar bi bilo lepo tudi, če bi ga ostali, če spoštujejo svojo domovino!
emsodine
25. 11. 2009 15.54
Grem stavit, da repertuar njegovih govorov ne presega števila prstov na mojih rokah. Kaj pa bi brez domišljija? Bil bi Pahor:) ...no, domišljavost je pa druga stvar
Tonček Balonček
25. 11. 2009 15.25
Seveda da bo zdržala, ti rdećkarji so se zdaj prigrebli do resursov, ki so bili namenjeni poštenim Slovencem, le zakaj bi s eumikali od tega napajališča?! Kaqj naj bi sicer počeli, spomnimo s ele na polovico prejšnje sanjske ekipe, ko so izviseli,. so pač vlekli po 3.000 EUR plače, zdaj pa utonilči v pozabo, gre za politična trupla, trazen ene par komadom, ki s esilijo po TV in medijih, nekateri so se dobesedno vdrli v zemljoi, npr. famozni finančnik Bajuk,. Štur je itak malrežan... Pa res bi ti moralo nekaj manjkati, da bi bil za razpad koalicije!! Kaj npr. naj Erjavec počne, če ga izločijo iz politike, ali kak Janša npr. Naj gresta za vodnika na Kosovo?
PeterPanAm
25. 11. 2009 15.22
... pa ja valda niste začeli še na 24ur cenzurirat, fajn&fino
PeterPanAm
25. 11. 2009 15.20
Joj nehaj Pahor, nehaj no, dost je tega nakladanja in sranja, valda da bo kolicija držala skupaj, saj ste vsi enako pohlepni in ni šans da bi razpadla, bo pa za seboj postila ogromno razdejanje. In to, da imaš v vladi še vedno Kresalko in Zalarja vse pove in o tebi in o vladi, za vsako ceno bomo držali skupaj do konca, če tudi gre vse v maloro.