Slovenija

Brown: Slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji

London, 05. 02. 2009 07.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor se je v Londonu na prvem delovnem obisku sestal z britanskim premierjem Brownom. Slednji naj bi ocenil, da Slovenija "primerno rešuje finančno krizo".

Premier Borut Pahor je po sestanku povedal, da sta z britanskim predsednikom vlade Gordonom Brownom govorila predvsem o finančni in gospodarski krizi, pri čemer naj bi Brown Slovenijo pohvalil.

Brown je pohvalil Slovenijo, kot razumem, je dejal Pahor.
Brown je pohvalil Slovenijo, kot razumem, je dejal Pahor. FOTO: Reuters



"Britanski premier ima v okviru EU pomembno vlogo, zamisli in stališča, pomembno vpliva tudi na oblikovanje skupnih stališč EU in so zato njegove ocene in predvidevanja pomembna tudi za nas," je še dejal Pahor. "To priložnost smo izkoristili za to, da smo povedali, kaj je slovenska vlada storila v okviru reševanja finančne in gospodarske krize."

"Kot sem razumel, je britanski premier glede teh ukrepov izrekel pozitivno oceno," je poudaril. "Ocenjuje, da je slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji in da na primeren način rešujemo krizo, s katero se soočamo," je poudaril.

Skupna ugotovitev obeh predsednikov vlad pa je po Pahorjevih besedah bila, da je kriza globalna in da jo je tako tudi treba reševati.

"Treba je najti regulatorne instrumente, ki bodo v prihodnje preprečili to, kar je povzročilo krizo, najprej v bančnem sistemu, potem v finančnem in nato se je preselilo v realni sektor," je te ugotovitve povzel Pahor.

Pahor: Odnosi so normalni

Pahor je dejal, da se z Brownom dobro razumeta. Slednji bo od prvi priložnosti obiskal Slovenijo.
Pahor je dejal, da se z Brownom dobro razumeta. Slednji bo od prvi priložnosti obiskal Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš



Kriza sicer nikakor ne vpliva na gospodarske odnose med državama, je zatrdil premier. "Gospodarski odnosi so normalni," je ocenil. "S predsednikom britanske vlade smo želeli okrepiti izmenjavo mnenj in sodelovanje, zlasti ko gre za gospodarska vprašanja, glede tega smo se danes tudi dobro razumeli," je še povedal Pahor.

Predsednika vlade v Londonu spremljata ministra iz tako imenovane "krizne skupine", minister za finance Franc Križanič in minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Na vprašanje, kdaj bo britanski premier obiskal Slovenijo, je Pahor odgovoril: "Britanski premier ima povabilo z naše strani. Dobro se razumeva in ob prvi priložnosti bo obiskal Slovenijo."

Premier Pahor se je z Brownom za srečanje sicer dogovoril ob robu decembrskega vrha lani v Bruslju. "Moja želja je bila, da izmenjava stališča o reševanju finančne in gospodarske krize," je pojasnil.

Po obisku na Downing Street 10 je imel premier predavanje o razvoju Slovenije od jugoslovanske republike do države, ki je predsedovala EU, na ugledni London School of Economics.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sladoledcebula
06. 02. 2009 12.39
BROWN JE PAJAC v angliji le kdo je še zrajcan ko mu ta pajac odgovori da je gospodatsvu ok?
Skynet
06. 02. 2009 12.31
Mah Pahor je en bimbo, vrjetn se je še zlagau, "da je pohvalil Sovenijo"... sej niti neve, kje je, itak pa Evropa ne mara komunistvov. Škoda, da se Pahor baha z dokaj pozitivnimi rezultati Janševe vlade!
BlueChelsea
06. 02. 2009 10.20
Brown je škotska sramota...
BellaCiao
06. 02. 2009 09.00
Še za svoje gospodarstvo se mu ne sanja...totalno zgrešen članek...
Tonček Balonček
05. 02. 2009 20.26
insaner, poglej Hrvaško, še huje je v Črni gori, ssvojimi gradnjami in milioni ton betona so uničili naravo, tja hodijo le še razni penzionisti nižjega fin. razreda in mladina, nihče. ki želi naravo in kvalitetne usluge. Tisoč takšnih turistov, pa ni treba, da imaš igralnice ter bordele, zapravi več kot 20.000 teh hord. K anm hodijo tudi posamezniki, ki si najemajo vodnike za v jame, stene, lov itd., pa pohodniki na konjih, ne le lipicancih, pa kultrni in etnografski sladokusci, ribiči, vs esorte. gre aza dokaj premožne ljudi, ne ravno fabrikante, ampak tu pustijo po partisoč EUR, polucija je minimalna. Seveda, najenostavneje je organizirati srečanje gliserjev, motoristov, postaviti gokart steze, motorne sanke in podobno, ampak to je grozno. Manjkot bo Slovenija v tujini prepoznavna, bolj bo eksotična in dražje aranžmaje bomo tržili. Vzemimo za zgeld Butan, ne pa Črne gore ali Istre. Pojdite kdaj v Buta npr., že vtopna taksa je draga, dovoljenj za vzpone na vrhove praktično ne dobiš, je treba s Kitajske strani, vs eje drago.... apak pridejo el poznavalci, bogati! Teh pa ej na svetu čedalej več!
zogby
05. 02. 2009 20.18
Cosmoss Ej zakon! :)
cosmoss
05. 02. 2009 20.09
Brown je pohvalil Slovenijo, kot razumem, je dejal Pahor. Če takole misli Pahor to ne pomeni prav nič.Važno je bolj kaj res dejansko misli Brown. Jaz sem tudi mislil da bom dobil na lotu pa s tega ni bilo nič.
Buena Vita
05. 02. 2009 20.05
ANGLEŽ JE POVEDAL PUHCU,KAR JE VEDELA SLOVENIJA JANŠEVA VLADA JE NAGCEM PUSTILA DOBRO POPOTNICO KER BODO TI LUFTARJI VSE ZAFURALI,JE ŽE TAKOJ PO VOLITVAH POVEDALA EVROPSKA POLITIKA PAČ NE MARAJO KOMUNISTOV
insaner
05. 02. 2009 19.51
Tonček Balonček 05.02.2009, 19:44 te bom prebavil, malo moje naivnosti mi pa vseeno pusti
insaner
05. 02. 2009 19.48
zločinci kraje slo gospodarskega premoženja se ponosno sprehajajo med nami. kakšen Kramar s svojim milijonom ali razne Pergarce z "odpravninami" so bolj kot kakšen kurent med njimi. samo je hudič - taki kurenti "zimo" prinašajo, ne odnašajo. na Irskem so s te vrste mafijo pospravili z zaplembo premoženja. ...
Tonček Balonček
05. 02. 2009 19.44
"..z možnostjo nizkocenovnih namestitvenih zmožnostih v vaških hišah..." A ti bi vzpostavil spet kak "ferialni savez"? Ne fantaziraj, Slovenija ej majhna, mi moramo vabiti petičneže, ne pa množic, poglej, kaj s eje zgodilo na Obali, na tsioče hamburger turistov s falšami vina v rokah, cele noči posedajo po kraju, potems e zavlečejo na Foma Viso, v Sečo. LAi ap Čehe v Soški dolini. Kolesarjenje, plezanje in apdalstvo še zdaleč ni nizkocenovni turizem, od kje ti to? Če najamejo vodnika, je to draho (najmanj 200 EUR na dan), če plezajo ap sami, nima Slovenija od njih nič, saj so po cele dni v stenah, še priajvljeni niso, niti turistične takse ne plačajo, pa še ene 10 reševalnih akcij imajo helikopterji, seveeda zastonj, saj niso Slovenci! In ali ne vidsiš, da vse firme prodajamo tujcem (starteškim partnerjem s ereče temu lepše), ves razvoj odpeljejo, tu ostane le še proizvodnja, ven gre tudi vsa akumulacija, dobiček in še kaj, poglej Hello (ex Saturnus), Iskro Števci-Emeco, Lek, Sij, Optiko Ormož itd. Polovico našega izvoza drži pokonci par podjetij (Krka, Gorenje, Hydria in še ene par), stalno fantazirajo o nekem podjetništvu, valilnicah, z lizbonsko startegijo so zaenkrat nehali opletati, bolonjski proces je pa itak polom na vsej črti, še teologi ga ne marajo, kaj šele Univerza. V Jugoslaviji so ans silili z usmerjenim izobraževanjem ins kupnimi ejdri, pa smo s euprli, v EU pa z drugimi neumnostmi!
insaner
05. 02. 2009 19.39
govori se o zamisli odprtja trgovin "za reven" po zahodnem eu vzorcu. ob prodaji mercatorja se je pojavil strah slo proizvajalcev, da bojo ostali brez trgovca. naj država odpre na državnih zemljiščih trgovine pod šotori. vsi slo proizvajalci bojo lahko dobili več, država pa enormne denarje v višini marž, ki jih sedaj pobirajo lastniki mercatorjev, šparov, ...
insaner
05. 02. 2009 19.32
ogromen del izdelave računalniških komponent so si že pred leti "rezervirali" takrat še skrajno siromašni Irci, skoraj 500.000 avtov za eu potrebe letno proizvedejo v Slovaški. Slovenija se servilno prilizuje Franciji zaradi proizvodnje nekaj renojev, v Prekmurju delajo avtodome za nemško-avstrijsko navezo. "operacijske" mize uvažamo po ceni, ki jo je treba odšteti za ferarija. Ob tem se mi neprestano vsiljujejo vprašanja - Smo podkupleni, sernilni ali res nesposobni. noben od odgovorov me - hvalabogu, ne zadovolji. torej je za nas vseeno še upanje.
insaner
05. 02. 2009 19.24
enkrat sem že zapisal nekaj v smislu, da bo pahorjeva druščina težko iz grobišča naredila njivo. a njena nestrokovnost in neaktivnost v iskanju prave poti v oživitve gospodarstva je "preskromna". preveč "razumevanja" ni prava oblika vzpodbude
insaner
05. 02. 2009 19.16
prašek 05.02.2009, 19:11, morda si me že kdaj bral in potem morda veš, da je zame prakrivec zaspanosti slo gospodarstva zamovšečni pokojni dr. prav teh znanosti. 4 leta idiotizma na 12 let podlage indoletne samovšečnosti pač načenja meje mojega razumevanja. in z njim potrplenja.
insaner
05. 02. 2009 19.12
za uspečno gospodarstvo je otrebno : - analiza potreb trga visoko tehnološko zahtevnih izdelkov - povezava proizvodnje industrije in inovacij univerze - vkalkulirana sposobnost fleksibilnega prilagajanja spremembam - podpora turizma nizkocenovnega razreda - ekološkega "turizma", trekinga, kolesarjenja, plezanja, gorskega kolesarjenja, jadralnega padalstva, ... z možnostjo nizkocenovnih namestitvenih zmožnostih v vaških hišah - ob samoumevni vsaj minimalni možnosti osnovnega sporazumevanja v angleščini in inrterenetni dostopnosti v vsaki hiši.
insaner
05. 02. 2009 19.02
z oživitvijo mislim posodobljenje in zmožnost hitre prestukturiranosti fleksibilnost v vsako slovensko vas
insaner
05. 02. 2009 19.00
če je bil odnos pretekle vlade do gospodarstva inerten in kot tak nezadosten, je odnos nove vlade komaj zadosten. za dostojno preživetje naših otrok bo potrebno kaj več. a dokler se 150.000 "intelektualnih" delavcej javnega sektorja ne zaveda, da je sama na potaplajoči ladji, ni veliko upanja na radikalnejšo miselnost o oživitvi gospodarstva
etul
05. 02. 2009 18.52
prašek verjetn že en konzorci od dol od bavčarja čokolešnik kopuje tak da neki je sam bol švoh
etul
05. 02. 2009 18.41
no zdej pa vemo zakaj se ne mudi z hrčeki v EU,saj njihovo gospodarstvo pa sploh nobene kondicije nima je čist v k....cu