Slovenija

Pahor: Politika ima problem, ki ga mora rešiti sama

Ljubljana, 01. 11. 2012 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsedniški kandidat Borut Pahor pravi, da referendumi le paralizirajo državo, zato opozarja, da morajo politiki sesti za pogajalsko mizo in doseči dogovor o reševanju krize. Druge rešitve po njegovem mnenju ni.

Predsedniški kandidat Borut Pahor je položil venec v poklon mrtvim pri grobišču jame pod Krenom v Kočevskem rogu.
Predsedniški kandidat Borut Pahor je položil venec v poklon mrtvim pri grobišču jame pod Krenom v Kočevskem rogu. FOTO: borutpahor.si

Borut Pahor je danes postavil vence ob spominskem obeležju v čast bazoviškim junakom pred Univerzo v Ljubljani na Kongresnem trgu. Ob 13. uri je vence položil tudi pod Krenom v Kočevskem rogu in pozneje še ob spomeniku žrtvam v Dražgošah. V Ljubljani je pokomentiral tudi vložitev zahteve za referenduma o zakonih o slabi banki in državnem holdingu. O tej temi sta sicer govorila tudi Danilo Türk in Milan Zver

Odločitev za referendum je škodljiva tako za državo kot tudi za interese velike večine "naših ljudi", je povedal Pahor. Referendum je po njegovem mnenju postal sredstvo politične kratkovidnosti, ki paralizira politično upravljanje države. Zato referenduma ne podpira in poudarja, da so politični, gospodarski in socialni stroški vložitve referenduma višji, kot pa so slabe lastnosti, ki jih prinašata predlagana zakona. "Mislim, da je čas, ko mora slovenska politika zbrati pogum, da je ne zanesejo čustva, bodisi tista, ki govorijo v prid zakonoma, bodisi tista, ki govorijo proti zakonoma, za ali proti vladi, ampak se mora zbrati okrog okrogle mize in doseči dogovor."

Politika je ta hip tista, ki mora rešiti svoje lastne težave, če hoče rešiti gospodarske, socialne in druge težave. Borut Pahor

Referendumi so postali orodje političnih obračunov. Ker je v slovenski politiki tudi ta kultura maščevanja zelo prisotna, ker so oni nam storili to, bomo zdaj mi storili njim enako in ker je ta kultura preveč prevladujoča in ker se očitno tisti, ki se temu čustvu lahko upremo in tej skušnjavi lahko zoperstavimo, ne znamo dovolj močno postaviti, je zdaj naša absolutna dolžnost, da to storimo po svojih najboljših močeh.

V nasprotnem primeru Pahor opozarja, da Slovenijo čaka obdobje politične negotovosti, sledila naj bi poglobitev zaostrovanj med političnimi nasprotniki, razraslo se bo nezaupanje, tudi ljudi do politike. Pahor meni, da ljudje, pa če se z zakonoma strinjajo ali ne, ne bodo ravnodušni do vložitve referendumov. "Politika je ta hip tista, ki mora rešiti svoje lastne težave, če hoče rešiti gospodarske, socialne in druge težave," je zatrdil.

Pahor, kot je že večkrat povedal, trenutne vlade ne podpira, vendar misli, da bi se morali s skupnimi močmi izvleči iz krize, na volitve pa bi šli po izteku mandata.

Danes je vence v čast na pokojne položil tudi sedanji predsednik in Pahorjev tekmec na volitvah Danilo Türk. Tudi on se je dotaknil vložitve referendumov.
Danes je vence v čast na pokojne položil tudi sedanji predsednik in Pahorjev tekmec na volitvah Danilo Türk. Tudi on se je dotaknil vložitve referendumov. FOTO: Miro Majcen

Pojasnil je tudi, da lahko iz krize pridemo le z dogovorom v politiki, četudi se v tem trenutku to zdi še tako nemogoče. Po njegovih besedah je vprašanje le, koliko škode bo do takrat povzročene. Pri tem je pojasnil, da bonitetne hiše in mednarodni finančni trgi Slovenije ne ocenjujejo le zaradi "stvarnih parametrov gospodarske, finančne in socialne krize", ampak tudi zaradi slabe sposobnosti politike, da upravlja te probleme. "Zaradi vložitve referenduma bo ta dvom institucij in finančnih trgov, od katerih smo odvisni, ker si od njih sposojamo denar za naš razvoj," še večji in naša sposobnost ocenjena še slabše, je povedal. "Slovenska politika je zdaj odgovorna, da reši problem, ki si ga je sama ustvarila. In jaz bi se v tem smislu postavil za edini možni način, ki ga vidim, in to je dogovor. Naj se zdi to zdaj še tako nemogoče, to bo čez čas edina realna možnost," je dodal.

Drugo soočenje na POP TV že jutri ob 21. uri!

Jutri, 2. novembra, bo ob 21. uri na POP TV potekalo drugo soočenje predsedniških kandidatov. Voditeljica bo Katja Šeruga.

Kako lahko sodelujete med soočenji:

– svoja menja, komentarje lahko oddate prek tvita z oznako #soocenje,
– na morebitne napačne ali pomanjkljive trditve kandidatov lahko opozarjate prek e-pošte soocenje@pop-tv.si, Facebooka in tvitov z oznako #dejstva24ur.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sammyka33
06. 11. 2012 18.57
+1
Kdo je največji potrošnik v državi? Mi,navadni državljani. Kaj to pomeni? Večje plače, lahko bomo plačevali kredite, več bi si privoščili, lažje bi kupili kakšne aparate,…. Kaj to pomeni? Vse firme bi imele več dela, več denarja, država bi dobila več, ker z višjimi plačami so tudi večji prispevki,…… Najprej pa vsem tistim (Hilda Tovšak, Zidar, Novakova, Kordež,…), ki so toliko pokradli in ves ta premoženje še imajo, vse pobrati in to uporabiti za prve večje plače po slovenskih podjetjih. Pa še bi ostalo za državni proračun. Verjemite mi. Mi si sploh ne znamo predstavljati koliko so pokradli. Ne pa vse skupaj nižat in nas pognati v bedo, še večjo kakor smo.... Ne vem zakaj ni tega zakona, da se pokraden denar vzame tako kot je prišel......
HujUsrajini
03. 11. 2012 23.49
+1
Problem bo ostal, dokler ne pride do priznanja tega zločina! Po priznanju lahko sledi opravičilo in nato sprava..
pesnitev
01. 11. 2012 21.34
-6
Pahor naj kar molči in skrije glavo v pesek: tako slabe vlade kot jo je imel on, še Janša nima! Ogromno goljufij in korupcije!
TRUMPP
01. 11. 2012 18.16
-2
To je pa že neokusno. Kje je bil pa prejšna leta?
HujUsrajini
03. 11. 2012 23.52
+1
Pahor je polagal vence žrtvam povojnih pobojev tudi že za časa njegove vlade..