Slovenija

'Za tako majhen narod je lastna država vrednost sama po sebi'

Ljubljana, 24. 06. 2019 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
85

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je potekala osrednja proslava ob dnevu državnosti in 28. obletnici osamosvojitve Slovenije, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Že pred osrednjo proslavo pa je slednji v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Državna proslava pred dnevom državnosti
    02:37
    Iz 24UR: Državna proslava pred dnevom državnosti
  • Iz SVETA: Sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo
    01:18
    Iz SVETA: Sprejem za svojce padlih v vojni za Slovenijo
  • Iz SVETA: Kučan o primanjkovanju vizije v Sloveniji
    00:53
    Iz SVETA: Kučan o primanjkovanju vizije v Sloveniji
  • Iz SVETA: Priprave na proslavo ob dnevu državnosti
    02:33
    Iz SVETA: Priprave na proslavo ob dnevu državnosti

Na osrednji državni proslavi pred dnevom državnosti je predsednik republike Borut Pahor izpostavil, da je lastna država, zlasti za tako majhen narod, kot je naš, vrednost sama po sebi. Z njo smo dejavnik v svetu, je dejal in opozoril na odgovornost, ki jo imamo do otrok, da jim omogočimo domovino, v kateri se nihče ne bo čutil izključenega.

Slavnostni govornik na osrednji proslavi ob dnevu državnosti in 28. obletnici osamosvojitve Slovenije je bil predsednik republike Borut Pahor.
Slavnostni govornik na osrednji proslavi ob dnevu državnosti in 28. obletnici osamosvojitve Slovenije je bil predsednik republike Borut Pahor. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je dejal Pahor, je ustanovitev samostojne in neodvisne države pred 28 leti najveličastnejši mejnik v naši narodovi zgodovini. "S samostojno državo smo enakopraven del svetovne ureditve. Republika Slovenija je suverena članica mednarodne skupnosti. Mi smo dejavnik navznoter in navzven," je poudaril.

Spomnil je na dogodek izpred 30 let, ko je Tone Pavček prebral majniško deklaracijo. V njem so bile zapisane zahteve za demokracijo, suvereno državo in za njene povezave v okviru prenovljene Evrope.

Pred proslavo se je na predpraznični večer na slavnostni seji sestal državni zbor. V veliki parlamentarni dvorani je zbrane nagovoril podpredsednik zbora Branko Simonovič. Proslava na Kongresnem trgu

Napovedala je vse, kar je nato slovenski narod mirno, potrpežljivo, pogumno in odločno dosegel v prid svojih najbolj temeljnih in življenjskih stremljenj, da je v naš novi dom zasijala svoboda, kot nikoli prej, je dejal predsednik.

Kot je poudaril, je samostojna Slovenija danes že toliko stara, da so v njej rojeni otroci že postali starši: "Zlasti za sedanjo generacijo otrok velja, da svojo državo brezpogojno čutijo tudi kot svojo domovino".

Zgodovinske okoliščine po besedah Pahorja njihovim staršem in starim staršem nalagajo odgovornost, da jim po najboljših močeh omogočijo prihodnost, o kateri sanjajo.

To pomeni, "da oblikujemo strpno družbo, v kateri je vsakomur mogoče izraziti svoje misli, ki pa morajo spoštovati dostojanstvo in svobodo drugega".

Obenem pomeni tudi, da "oblikujemo gospodarsko in socialno močno in povezano družbo, ki je hkrati dovolj tekmovalna in solidarna, da pošteno ustvarja ter pravično deli", pa tudi, da "razvijemo vse elemente naše državnosti, pravno, socialno, kulturno in vse druge, ki so orodje našega suverenega življenja navznoter in navzven v mednarodni skupnosti".

Ta odgovornost do naših otrok po besedah predsednika pomeni tudi, da spodbujamo vse oblike radovednosti, iskanj, novih znanstvenih dognanj in tehnološkega napredka, ki naj omogočijo nove rešitve za nove in stare probleme sodobnega sveta. In tudi, da pazimo na naš jezik in na vse kulturno, kar nas določa kot narod.

"Ta odgovornost pomeni, da zdaj, tudi na podlagi nespornih znanstvenih ugotovitev o spreminjanju podnebja, našim otrokom in njihovim otrokom ohranimo lepo in zdravo okolje" ter da vse probleme doma in po svetu rešujemo po mirni poti. In naposled, da aktivno gradimo skupen evropski dom, je še dodal.

Slovenija dan državnosti zaznamuje kot spomin na 25. junij 1991, ko je tedanja skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Po slavnostni razglasitvi samostojnosti in neodvisnosti dan kasneje se je začela osamosvojitvena vojna. Spomin na 24. junij 1991

Po njegovih besedah sicer ne vemo, kaj se bo dogajalo v prihodnosti, "vemo pa, da bomo v morebitnih novih prelomnih časih ukrepali lažje in bolj učinkovito prav zato, ker smo suvereni in imamo svojo lastno državo".

Hkrati je poudaril, da je pametno do neke mere ločiti med politiko in oblastjo na eni strani ter državo kot institucijo na drugi.

Državljankam in državljanom pa je med drugim zaželel tudi, da bi ostali pogumni, saj pogumne spremlja sreča.

Slavnostnemu govoru predsednika republike je sledil umetniški program z naslovom Sapere Aude - Drznimo si vedeti, ki ga je skupaj s sodelavci pripravil režiser in scenograf Matej Filipčič. V središču letošnjega programa je vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi.

Proslave so se sicer udeležili številni visoki gostje, vidni predstavniki političnega in družbenega življenja, med drugim predsednika vlade in državnega zbora Marjan Šarec in Dejan Židan.

Pred proslavo sprejem v predsedniški palači

Pred današnjo osrednjo proslavo ob jutrišnjem dnevu državnosti in 28. obletnici osamosvojitve Slovenije je Pahor v predsedniški palači priredil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. 

Današnji sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.
Današnji sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Ohranjati moramo spomin, da je Slovenija po razglasitvi samostojnosti doživela napad, ki ga je z enotnostjo odbila v vojni in ubranila neodvisnost in samostojnost, je dejal Pahor. Samostojnost je Sloveniji omogočala, da je dobila mednarodno priznanje in nadaljevala pot v mednarodno skupnost kot suverena država, je spomnil Pahor na sprejemu, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade, prav tako pa sta bila navzoča minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za obrambo Karl Erjavec.

"Nikoli ne sme izginiti iz našega kolektivnega zgodovinskega spomina, da smo morali boj za svojo svobodo plačati z žrtvami tudi poleti 1991, ko so bile žrtve in ranjeni tako med civilisti kot med vojaškimi oz. policijskimi vrstami," je opozoril Pahor. Ugotavlja, da so danes otroci ponosni na svojo domovino, a da o njenem nastanku vedo manj, kot bi si želeli.

Vse Slovenke in Slovence je prosil, da se ob dnevu državnosti s ponosom spomnijo na čas pred 28 leti in pomislijo na to, da so bile za obrambo neodvisnosti potrebne tudi žrtve. "Zdaj smo dolžni storiti vse, da s svojimi ravnanji in spominom na to pazimo, da naši otroci tega ne bodo nikoli izgubili izpred oči," je pozval.

Rudolf Lah iz Združenja vojnih invalidov in svojcev padlih '91 je dejal, da je bil čas, ko smo dobili svojo državo, čas veselja. A hkrati je bil za tiste, ki so izgubili svojce ali svoje zdravje, tudi čas žalosti, je opozoril. "Vsi tisti, ki smo pred 28 leti aktivno sodelovali v osamosvojitvenih dogodkih, smo del temeljev Slovenije," je dodal. "Čas je, da Slovenija prizna naše žrtve in aktivno začne reševati težave, na katere opozarjamo ob vsakokratnih sprejemih," je pozval.

Predsednik združenja Drago Koprčina je dejal, da skušajo za kolege, ki so vojni invalidi brez urejenega statusa, urediti njihov položaj. Prav tako si prizadevajo, da bi otroci padlih prejeli odškodnine. Vlada Marjana Šarca je imenovala medresorsko skupino, ki naj bi skušala urediti odprta vprašanja, je povedal.

"Ob vsaki obletnici vojne za Slovenijo se spomnimo časa, ko je oče padel, na dan pa pride bolečina zaradi izgube," je dejala Jasmina Molan. Z dogodki, kot je današnji sprejem, pa po njeni oceni država ustrezno poskrbi za obeleževanje spomina na čas pred 28 leti.

Predsednik Pahor, minister za notranje zadeve Poklukar in minister za obrambo Erjavec so danes položili tudi venec k pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91 na Novih Žalah.

Šarec spregovoril s pripadniki SV na mednarodnih misijah

Na današnji predpraznični dan je premier Šarec prek videokonference spregovoril tudi s pripadniki Slovenske vojske (SV), ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah ter pohvalil njihovo delo in prispevek. Pozval je tudi k skupnemu praznovanju rojstnega dne Slovenije brez političnih sporov. "Za politikantstvo bo čas po prazniku," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajebant2
25. 06. 2019 14.24
+1
je preveč revščine
Transformerji
25. 06. 2019 14.22
+3
Je pa naš predsednik kljub temu napredoval - za gube na obrazu se več ne sekira, neumnosti pa klati še naprej! Tega nobena kremca in masaža ne odstrani!
detect
25. 06. 2019 14.20
+1
kje je sedaj tako opevana švica.bolje bi takrat bilo,če bi se eni ugriznili v jezik.saj eni jo pa imajo,to pa res.
komarec
26. 06. 2019 09.42
andisej1
25. 06. 2019 14.10
+3
ne farbat državljane , kateri se prebijajo iz meseca v mesec z pičlimi nekaj evri naša država se je rodila za pokvarjence , mafija še , tatove družbene lastnine, ne pa delovnega človeka kateri gara , da bi preživel in nahranil svojo družino
hisne
25. 06. 2019 13.17
+4
ja na začetku ko smo se samoosvojili sem bila zelo ponosna sedaj kaj sedogaja pa nisem več kaj ste nam obljubljali drugo Švico sedaj pa smo med najbolj okradenih in še.... v evropi pa naj bomo ponosni nato no dejte se mal vprašat kje smo delavna raja............
Transformerji
25. 06. 2019 12.39
+11
Za tako majhen narod je lastna država vrednost sama po sebi - še ena neumnost! Lastna država ti pomeni toliko, kolikor je vredno tvoje življenje. Pa še ni ugotovil, da državljani odhajajo, pa prihajajo novi ..... Pa moraš biti res neumen, da izjaviš nekaj takega!
Transformerji
25. 06. 2019 13.10
+1
G. Pahor, naučite se nekaj: dva pojma sta; domovina in država. Imamo lepo domovino (sicer polna smeti), in imamo ničvredno državo po zaslugi politike že od NOB naprej, ki je pokvarila tudi državljane. Pa tudi tu je razlika: biti državljan ali Slovenec.
Transformerji
25. 06. 2019 13.21
+2
Pa sem poslušal še 106 let starega, spoštovanega g. Pahorja - prav nič skupnega nimata! Mladi nima prav nobene njegove lastnosti, razen spola.
Boris Kavčič
25. 06. 2019 12.02
+8
glavni pralec v NLB
maxspeed
25. 06. 2019 11.26
+6
večjega 🤡 ni
MrNurmic .
25. 06. 2019 10.56
+4
Nimasmisla
25. 06. 2019 10.18
+3
samo karlija in alenke se moramo nekako znebiti ali ima kdo kako idejo
lahunin
25. 06. 2019 10.14
+24
DRAGI SLOVENEC 500000 SLOVENCEV PENZJONISTOV KI SO TO DRZAVCO SLOVENIJO OSAMOSVOJIL ZIVI V REVSCINI IN V MIRU GLEDAMO KAKO SE KRADE
SLOVENEC
25. 06. 2019 09.50
-7
Vsem ki tu gori lajate kak hudo nam je in kak nam vsi kradejo predlagam da ustanovite stranko in naredite bolje. Slovenci smo! To je naša domovina in naša zastava. Jaz sem ponosen na to kaj mamo. V kočni fazi nam nič ne manjka.
roten
25. 06. 2019 12.38
+7
roten
25. 06. 2019 09.44
+11
TOLE TAKO IZGLEDA KOT DA TI POGREBNI ZAVOD POŠLJE ROJSTNO DNEVNO ČESTITKO
Hasan
25. 06. 2019 09.37
+15
Od te samostojne države imajo največ koristi finančni skladi,ki imajo sedež v poštnih nabiralnikih.Glede Slovenske zemlje pa bi bilo zelo koristno,da se jo prične ponovno obdelovati,ker samooskrba države s hrano je pod 30 %,kar je katastrofa in veseleca za tuje trgovce,ki postavljajo te njihove "škatle" na bivših njivah.O ostalem pa raje nebi,ker bi moral pisati par ur skupaj,ker po mojem mnenju je Slovenija prej država katastrof kot država uspeha.Govor o ponosu in podobnih političnih floskulah je potrebno ignorirat,ker ponosna in samozavestna država ne razprodaja svojega premoženja.
El Koronito
25. 06. 2019 09.17
+21
Res smo lahko veseli. 28 let neprestanega uničevanja družbene lastnine, kraje in bogatenja privilegirancev pa še vedno je nekaj ostalo. Slovenija je krasna država, zato ne morem napisati, da živim v slabi državi. Še vedno pa drži Cankarjeva izjava o hlapcih. Dovolili smo, da so se ljudski izbranci, ki smo jih izvolili, spremenili iz zastopnikov ljudstva v naše gospodarje. Ogradili so se z varnostniki, tajnicami ipd. in so malemu človeku nedostopni. Nabijajo nam davke, vse njihove mahinacije in ropanje moramo plačevati iz svojega žepa. Nič se ni naredilo na področju zmanjšanja korupcije in pregonu gospodarskega kriminala. Še več, nastala je kasta privilegirancev, ki lahko počnejo kar hočejo. Med njimi je seveda tudi ta glavina. Parazit, za katerega sploh ne vemo kaj počne in koliko nas to stane. In takih je polno. Nihče ne razmišlja o dostojni plači delavcev, stanovanjih za mlade ipd. Imajo pa veliko za povedati o nataliteti in kako mladi zapuščajo Slovenijo. Si lahko zamislite absurd - tisti s par jurji plače, ki so naredili sranje kot ga imamo, so najglasnejši pri opozarjanju na tovrstne ekscese. Fašistični krempli segajo po naši vodi, javnem zdravstvu in šolstvu. RKC oz. Vatikan ima v lasti pol Slovenije. Ostalo bo prej ko slej šlo. In kaj torej naj bi bil ponosen vas vprašam. Na pahorjevo manikuro? Na klovne, ki jim pravimo slovenska vojska? Na slovensko sodstvo? Na TEŠ in drugi tir? ... Lepo vas prosim. Dokler ne bo neposredne demokracije bomo trpeli vsa ta sranja. Do takrat pa srečno.
Uporabnik1152447
25. 06. 2019 13.00
-4
Pa kva vam je, da kr nabijate a nekih delavcih in ne vem kaj? Delavci za male plače pridejo iz juge, Slovenci pa so raje na sociali, grejo v tujino ali pa delajo na fuš. Fašizem, pa Teš, pa hlapci pa ne vem kaj. Pač zaslužite malo denarja, da ne boste samo jamrali. Jaz razumem, da je težko, če nimaš nekaj jurjev na rezervi, tudi meni je bilo včasih tako. Samo potem se je pa stanje izboljšalo in zdaj ni razloga za jamranje. Hlapci? Ja ne vem, mogoče si ti en hlapček, da delaš za malo plačo, jaz se nisem nikoli pustil izkoriščat. Rezultate je bilo treba malo počakat, ampak zdaj so tu in sem zadovoljen.
BUONcaffee
25. 06. 2019 09.17
+14
Pahor prispeval dosti škode za državo.
Boris Kavčič
25. 06. 2019 12.03
+9
Uporabnik1152447
25. 06. 2019 13.00
+1
Izvolili smo ga državljani, nehite jamrat.
SloG pavelšek
25. 06. 2019 09.11
+2
nism niti preblizno ponosen na drzavo...se manj na drzavnike...zivel Tito...Tito je krao al je i nama dao...
mali grizli
25. 06. 2019 08.49
+13
To je praznik lopovov in tajkunov.
zmago56
25. 06. 2019 08.23
+22
Lahko smo ponosni, da imamo lastno državo, nikakor pa ne moremo biti ponosni na tiste, ki jo vodilo, nam kradejo in to našo državo v propad peljejo, kar pa smo si itak sami krivi, saj smo jih izvolili in na oblast postavili.
Robin HUD
25. 06. 2019 08.20
+17
danes se vidi zakaj je bil odstranjen iv.. kra........ zato ,da ti vladajoči skrbijo samo zase in za svoje ritoliznike