Slovenija

Pahor predstavil, kako bi reševal propadajoči sistem javnega zdravstva

Ljubljana, 22. 11. 2017 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik države kot kaže izpolnjuje svojo obljubo, da se bo večkrat oglašal. Tokrat je zelo natančno predstavil svoje predloge nujne prevetritve zdravstvenega sistema. Med drugim vztraja, da mora pretežni del zdravstvenih storitev ostati javna dobrina.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na prireditvi ob jubileju Zdravstvenega doma Ljubljana poudaril, da je med vsemi sistemi v državi zdravstveni najbolj potreben prevetritve. Pri tem pa je nujno ohraniti dobre prakse in zgled za izboljšanje poiskati tudi v tujini, da bi državljanom omogočili kakovostno in dostopno zdravstveno oskrbo, meni.

Pahor je na nujnost sprememb v zdravstvenem sistemu opozoril v nagovoru na prireditvi ob 50-letnici združitve Zdravstvenega doma Ljubljana v enoten zavod in ob 85-letnici prvega zdravstvenega doma v Ljubljani.

Pahor meni, da mora pretežni del zdravstvenih dobrin ostati javna dobrina, država pa mora zagotoviti, da so prebivalcem dosegljive pod enakimi pogoji.
Pahor meni, da mora pretežni del zdravstvenih dobrin ostati javna dobrina, država pa mora zagotoviti, da so prebivalcem dosegljive pod enakimi pogoji. FOTO: Thinkstock

Javno izraženo nezadovoljstvo je po Pahorjevih navedbah največje na strani izvajalcev, ki s prstom kažejo na financerje in državo, opozarjajo pa tudi na korupcijo v svojih vrstah. Uporabniki se zatekajo k plačljivim zdravstvenim storitvam, tisti, ki si plačila ne morejo privoščiti in praviloma nimajo velike moči v javnem izražanju svojega nezadovoljstva, pa postajajo vedno bolj vdani v usodo in izpostavljeni tveganju, ali bo njihovo zdravljenje pravočasno, je opozoril predsednik republike.

Ker v zadnjih petnajstih letih ni bilo soglasja glede sistemskih sprememb, se po njegovem mnenju vedno znova lotevamo ad hoc ukrepov, ki sicer blažijo javnofinančne probleme, a hkrati zaostrujejo druge probleme, nakopičene v zdravstvenem sistemu.

Pahor meni, da mora pretežni del zdravstvenih dobrin ostati javna dobrina, država pa mora zagotoviti, da so prebivalcem dosegljive pod enakimi pogoji. Zakon mora biti pri tem jasen, katere zdravstvene storitve bodo javne in bodo kot pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja za uporabnike v celoti brezplačne.

Ob določanju nove košarice pravic obveznega zdravstvenega zavarovanja se moramo po njegovem mnenju zavedati spremenjene demografije, drugačnih zdravstvenih tveganj in tudi omejitev glede zmožnosti financiranja. Pahor se zato zavzema za dve košarici zdravstvenih pravic. V prvi, obsežnejši in za zdravje pomembnejši, bi bile storitve predmet obveznega zdravstvenega zavarovanja in za posameznika na voljo brez plačila pri neposredni uporabi. "Druga je košarica tržnih zdravstvenih dobrin, ki bodo na voljo za plačilo in bodo lahko tudi predmet prostovoljnih zdravstvenih zavarovanj, ki jih bodo ponujale zasebne zdravstvene zavarovalnice," je še pojasnil Pahor.

V obvezno zdravstveno zavarovanje naj bodo po njegovem mnenju vključeni vsi prebivalci, za tiste, ki tega ne zmorejo, pa mora poskrbeti država. Prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje se morajo prilagoditi obsegu zagotovljenih pravic, vendar je treba paziti, da se s tem ne bodo dodatno povečali stroški dela in poslabšala konkurenčnost gospodarstva.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je po njegovem mnenju treba preoblikovati v javnofinančno blagajno. Poudaril je tudi, da se morajo izvajalci javnega zdravstva prilagajati demografskim, logističnim, infrastrukturnim in drugim novim potrebam.

"Javni zavodi naj opravljajo izključno dejavnost javne službe in dopolnilne dejavnosti, potrebne za opravljanje javne službe, in pri tem zasledujejo princip neprofitnega delovanja," je še predlagal Pahor. Meni tudi, da mora vodstvo za rezultate prevzeti polno odgovornost.

Ustanoviteljica ZD Ljubljana, največjega javnega zdravstvenega zavoda na primarnem nivoju v Sloveniji, je Mestna občina Ljubljana. Na leto v enotah ljubljanskega zdravstvenega doma beležijo okoli 2,5 milijona obiskov bolnikov.

Zaposleni v javnih zavodih bi po predsednikovem mnenju morali spoštovati konkurenčno prepoved oz. imajo v izjemnih primerih lahko tudi delno zaposlitev pri drugemu delodajalcu, če prvi delodajalec s tem soglaša. Delodajalec pa mora tudi predpisati ustrezne standarde in normative dela.

Zbrane je na prireditvi nagovoril tudi direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšak. "Brez razvoja, raziskav, sodelovanja v mednarodnih organizacijah, sledenja tehničnemu in tehnološkemu napredku ne bo mogoče suvereno nadgrajevati slovenskega osnovnega zdravstva," je opozoril. Prepričan je še, da so v ljubljanskem zdravstvenem domu sposobni nadaljevati tradicijo predhodnikov in izpolnjevati vizijo razvoja vrednot in kakovosti zdravljenja ter tako občanom omogočiti ustrezno in primerno pomoč tudi v prihodnje.

Strokovna direktorica ZD Ljubljana Tonka Poplas Susič je ob uvajanju novosti ter sledenju najnovejšim smernicam za boljšo oskrbo bolnikov poudarila še dobre medosebne odnose. Da sta v času nenehnih tehnoloških in demografskih sprememb bolj kot kadarkoli pomembna nenehno izobraževanje zdravstvenih delavcev in timsko delo, je izpostavila tudi predstavnica zdravstvene nege Robertina Benkovič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krispan
23. 11. 2017 13.56
v zdravstvu je dosti mišk
cirenij
23. 11. 2017 10.50
+4
Pahor je mogoče prišel k sebi? Naj popuca svoje stare grehe. S 1.1.2013 so bili pod njegovo vladavino sprejeti zakoni, ki uničujejo invalide. Npr. dializni bolniki so ostali brez invalidnine 70 EU. Namesto v pasje zavetišče naj se odpravi priklopit na aparate, kjer ti ljudje preživijo po 5,6 ur 3 ali 4 X tedensko. Hrano, ki jo dobijo tam, marsikdo nosi domov, da ni lačen. Meso, ki nekaterim ostane.
Nightyfly
23. 11. 2017 10.21
+3
NACIST 22.11.2017 18:26:14 10 12 2 Metadonsko zdravljenje na...........................................*****************************.nekaj bi pa vseeno vprasal kontrolorja te strani , direkcijo ,pa se koga ---- od kdaj je v Sloveniji dovoljena uporaba v svetu prepovedanih oznak ali propagiranja fasizma in nacizma , razen v primerih ,ko se oznacuje imenovana zlocinska sistema . Po pravici povedano kaj takega v vseh evropskih casopisih nisem zasledil . Ze zaradi spomina in opomina na holokavst in vse milione mrtvih in nedolznih ljudi se kaj takega nikoli ne bi smelo zgoditi . Sramota za direkcijo ,ki to dopusca. .
trdovrat
23. 11. 2017 09.56
+8
Saj je imel priložnost, med svojo vladavino, pa je naredil NIČ, ali še bolje razsulo sistema. Sedaj se bo pa delal lepega in pametnega, pač takšnega kot ga igra že celotno ničvredno kariero!
Fifi 24
22. 11. 2017 22.07
+15
Populist, ki ga je izvolilo 30% volilcev bi še kar pametoval in mešal.. ja no ja saj smo v slovenistanji kar naprej
Uporabnik113089
22. 11. 2017 22.02
+13
Kaj ko bi nekdo lepo prosil njega in Cerarja da naj nam nehata pomagati...
Principat
23. 11. 2017 08.56
+14
++ // Pahor pet let nič , razen manekenstva , sedaj pa naj kar utihne , seveda , Šarec ga je v enem mesecu več naučil , kot pahor sam v 26 letih,,,,,,,, ,, za cerarja pa bomo lahko rekli čez 2 leti ,, dobro da je bil ,, pa še zdaleč nisem pristaš , ampak zelo spretno je skrmaril med to umazano opozicijo ,, tuji mediji realni do slovenije so pozitivni ,, domači pa kot da imajo nalogo , da uničiti slovenijo in nacijo ,,
BPGC
22. 11. 2017 21.59
+7
Korupcijo izkoreniniti in stare direktorhe iz komunizma v penzijo spravit. Pa porihtat javno narocanje, ki dopusca luknje za podkupovanje in prevelike stroske.
Fifi 24
22. 11. 2017 22.08
-1
Stare direktorje iz komunizma ? Otrok koliko si ti star? daj pokaži mi ti enga starega direktorja iz komunizma ki je še direktor in to v zadnjih 10 letih !!..Si manjkal v OŠ ko so računal? _________Star direktor v komunizmu je imel leta 1990 če je bil med mlajšimi 45 let torej je danes star koliko??
Cofar
22. 11. 2017 21.38
+2
po mojem mnenju je alternativ veliko. Najprej pa nej poštimajo korupcijo med farmacetvskimi podjetji in zdravniki. Nenormlano veliko cene zdravil lepo praznejo zdrav. blagajno, zdravniki pa fino kasirajo poleg plače še procente. A ne. Potem se lahko pogovarjamo o tem. kaj bi lahko bilo brezplačno in kaj plačljivo. Seveda ob predpostavki, da ukinejo tisto dodatno zavarovanje a ne. Banda pokvarjena dohtarska - oprostie ne najdem drugih besed.
cirenij
23. 11. 2017 10.44
+4
Ne banda pokvarjena dohtarska! V zadnjem času imam z zdravniki in med. sestrami, za svoje najbljižje same pozitivne izkušnje. Sistem, sistem je rak rana. Samo obljubljajo, naredijo pa nič! Popolnoma nič. Kje so skupne nabave, kaj je z prostovoljnim zavarovanjem? Pa še in še! Obstaja nekdo, ki bi bil verodostojen minister in se lotil problemov? V nebo vpijočih! Pa ni važno iz katere stranke prihaja. Lahko tudi iz Culokafrije. Zdaj pa vladajoče stranke postavljajo svoje, četudi..................
?asjeza
22. 11. 2017 20.55
+9
pahor utihni rajš ki nimaš blage veze.......... ljudstvo te je izvolilo zaradi ker nimaš pojma o vodenju države........žal tako je zdaj pojdi spat pa da se ne javiš več na tv
Kajtimar
22. 11. 2017 20.04
+0
75% obiskovalcev zdravstvenih domov so tam brez pravega razloga! Ali jim je dolgčas, ali jih grabi panika ali pa pridejo težit zdravniku. Sploh je fino ker rek "vreden si toliko kot te plačajo" tule zelo relatibven saj gostje nič neposredno ne plačajo. Velik del bremena za ambulanto pa predstavlajo ravno tisti ki imajo zelo veliko prostega časa in so relativno zelo zdravi. Že če bi tu napravli red, bi veliko prihranili in ne bi razmišlajli o nekih kvazi sanacijah sistema itd,...
cirenij
23. 11. 2017 10.58
+1
Ljudje so psihično uničeni. Zato toliko bolezni in obiskov zdravnikov. In kdo je kriv? Kapitalistična demokracija, ki uničuje navadnega čloiveka.
NACIST
22. 11. 2017 18.26
+10
Metadonsko zdravljenje naj nehajo financirat in bo blagajna polna.KOMUNA je cenejsa kot droga zastonj.
SKRIPT
22. 11. 2017 17.54
+6
Spet bomo prisli v obdobje semaforja,1miljon 300 tisoc nas tega ne zeli vec,torej vecina 88%
emilzapata
22. 11. 2017 17.53
+15
ko sem 10 let delal in živel v Veliki Britaniji, sem zaradi boljšega znanja jezika velikokrat spremljal kakšnega tujega delavca slovanskega porekla, predvsem Poljake, Slovake, pa tudi litvice in Latvice, k zdravniku. Niti enkrat nisem naletel na zdravnika Britanca, vedno na Indice in Pakistance. Tudi angleški dohtarji so za časa Margaret Thacher nekaj izsiljevali, pa jih je premierka pošlihtala kot rudarje, katerim so enostavno zaprli rudnike. Pri nas je glavni problem zdravstva korupcija in prevelike plače dohtarjev glede na finančno moč države.
korintos23
22. 11. 2017 18.38
-1
Tam je itak vse zastonj, čakalnih vrst ni!
novakirena
22. 11. 2017 20.46
+0
Tam so zdravniki Zdravniki in ne mazaci in morilci!
nevica
22. 11. 2017 17.04
+11
No, prav, da kaj reče, konec koncev je bil tudi predsednik vlade in ni ravno popolnoma izgubljen na goljavah....Od njega res pričakujemo, da najde luknje, kjer lahko kaj vpliva na življenje Slovencev, ker predsednika za okras res ne rabimo. Če pa drugače ne bo šlo, bi bilo prav , da volivci zahtevamo spremembo zakonodaje, ki bi podelila predsedniku države večjo vlogo. Gre za to, da je v nekaterih primerih nagajanje pri sprejemanju zakonodaje, ki bi bila dobra za Slovenijo med desnico in levico očitno, in se stvari ne premaknejo, nekdo bi moral dati težo na stran slovenskega dobra v takih primerih - ne samo, da ima pravico veta, ampak da ima pravico dodatnega glasu.