Erjavec: Slovenija z vabilom Putinu ne krši nobene omejitve EU

Pahor v vabilu Putinu med drugim prizna, da imata s Putinom nekatere "različne poglede", a to le še "dodatno spodbuja potrebo po dialogu". Vabilo zelo močno podpira tudi Erjavec, ki je dejal, da v EU zaradi tega po njegovih besedah ni nikakršnega vznemirjenja ali odzivov.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Putin in Pahor

Pahor je poslal uradno vabilo Putinu. (Foto: AP)

Predsednik republike Borut Pahor je poslal vabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici 31. julija, so danes sporočili iz urada predsednika. 

"Spoštovani gospod predsednik, menim, da smo voditelji narodov in držav poklicani, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k medsebojnemu spoštovanju in razumevanju, da okrepimo mednarodni mir in varnost. Glede nekaterih pomembnih vprašanj imava različne poglede. To dodatno spodbuja potrebo po dialogu. Poleg negovanja tradicije in pietete vidim tudi v tem pomen vaše udeležbe na spominski slovesnosti in najinega srečanja," je v vabilu ruskemu kolegu zapisal slovenski predsednik.

Kot je še spomnil, letos mineva sto let od tragičnega dogodka, ko je med prvo svetovno vojno ruske vojaške ujetnike, ki so gradili cesto čez prelaz Vršič, zasul plaz. Na tem žalostnem kraju zdaj stoji Ruska kapelica in vsako leto se tam "sredi poletja zberemo Slovenci in Rusi, da bi se poklonili žrtvam tragedije". Preko desetletij je to preraslo v "vsakoletno simbolno dejanje, ki nosi sporočilo o pomenu miru ter spoštovanju in razumevanju med narodi," je med drugim zapisal Pahor.

Omejitev ne kršimo 

Slovenija z vabilom Putinu na slovesnost pri Ruski kapelici ne krši nobenih omejitev EU, je danes v Bruslju poudaril zunanji minister Karl Erjavec. Vabilo Pahorja zelo močno podpira, v EU pa zaradi tega po njegovih besedah ni nikakršnega vznemirjenja ali odzivov.

Zunanji ministri EU so danes v Bruslju razpravljali o odnosih z Rusijo in se po Erjavčevih besedah dogovorili, da bodo junija govorili o tem, kako naprej glede gospodarskih sankcij, ki se iztečejo konec julija.

Slovenski minister je ob tem izpostavil, da je Rusija pomembna mednarodna igralka in da bi brez nje težko dosegli iranski jedrski dogovor, ključna pa je tudi pri iskanju rešitve krize v Siriji.

Slovenija po Erjavčevih besedah spoštuje vse evropske omejitve in gospodarske sankcije, a obenem vzdržuje tradicionalno dobre odnose z Rusijo.

Minister je pojasnil, da je kolegom danes povedal za vsakoletno slovesnost na Vršiču, ki se je je lani udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev, in da bo tudi letos obisk na precej visoki ravni, a o imenih za zdaj še ni govoril, saj še čakajo na potrditev.

Na vprašanje, kakšni so bili odzivi, je minister odgovoril, da "nič posebnega" in da ni bilo "nobenega vznemirjenja".

Na tako visoki ravni je bilo po njegovih besedah v članicah unije približno osemnajst podobnih dogodkov, tako da to vabilo ni nič posebnega, razen za notranjo politiko države.

Ob tem je minister povedal, da bo sam junija obiskal Rusijo v vlogi predsednika komisije za gospodarsko sodelovanje in da se bodo pogovarjali tudi o tem obisku.

Visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini pa je po zasedanju poudarila, da je bila razprava o Rusiji zelo enotna ter da se ministri strinjajo o petih načelih, ki naj usmerjajo politiko unije do Rusije.

Teh pet načel je: dosledno uresničevanje dogovorov iz Minska, krepitev odnosov z vzhodnimi partnericami, krepitev odpornosti unije na področju energije in kibernetskih groženj, potreba po selektivnem sodelovanju z Rusijo ter podpora civilni družbi v Rusiji.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 91
Frane Šajn 15.03.2016 15:45:22
Ja s tem dejanjem je Slovenija naredila veliko uslugo tej zavrti Evropi, ki še po tolikih letih od druge svetovne morije ne misli s svojo glavo ampak s tisto tam čez lužo. O naših svečkarjih se pa tako dobro ve po čigavi skoda vsake besede. Bralcem komentarjev spodaj; " komentarje z desnim pedigrejem raje preskočite saj so že stalnica, ker tu razen lajnastih puhlic ne pade kaj pametnega na papir!"
Več komentarjev