Slovenija

Pahor s Kahramanom o nadaljnjih odnosih med EU in Turčijo

Ankara, 16. 12. 2016 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski predsednik Borut Pahor se je drugi dan uradnega obiska v Turčiji sestal s predsednikom tušrkega parlamenta Ismailijem Kahramanom. Z njim sta izmenjala stališča v zvezi z razvojem med Evropsko unijo in Turčijo. Pahor bo obisk sklenil v soboto s položitvijo venca ob nogometni areni v Istanbulu.

Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru uradnega obiska v Turčiji sestal s predsednikom turškega parlamenta Ismailijem Kahramanom, s katerim sta izmenjala stališča v zvezi z nadaljnjim razvojem odnosov med EU in Turčijo v luči aktualnih notranjepolitičnih razmer v Turčiji.

Sogovornika sta se strinjala o velikem pomenu izvajanja dogovora med EU in Turčijo na področju migracij, ki je pomembno prispeval k zmanjšanju nekontroliranega migracijskega toka iz Turčije v EU preko Zahodnega Balkana.

Ob tem je Pahor ponovno izrazil zaskrbljenost glede obsežnosti ukrepov, ki jih Turčija sprejema po julijskem poskusu državnega udara, ter glede učinkov teh ukrepov na vladavino prava in demokratični red v Turčiji. Slovenski predsednik je še poudaril izreden pomen nadaljevanja konstruktivnega dialoga in sodelovanja med EU in Turčijo, ki sta pomembni partnerki v gospodarskem, varnostnem in migracijskem kontekstu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor in Kahraman sta se še strinjala, da je obisk slovenskega predsednika v Turčiji zelo pomemben za dvostranske odnose med državama, saj predstavlja nadaljevanje rednega dialoga na visoki politični ravni. Kahraman je dejal, da je Slovenija zgled državam v regiji, in poudaril, da močno ceni zavezništvo med državama in podporo Slovenije Turčiji, so sporočili iz urada predsednika republike. Pahor si je v spremstvu Kahramana ogledal prostore parlamenta in prizorišče, kjer so vidne poškodbe, ki so nastale ob poskusu državnega udara.

Pahor se je prvi dan obiska sestal z gostiteljem, predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in predsednikom vlade Binalijem Yildirimom. Slovenski predsednik je na četrtkovi novinarski konferenci z Erdoganom izpostavil, da je v Ankari kot prvi predsednik ene izmed članic EU po poskusu državnega udara in da se bo zavzel za krepitev dialoga s Turčijo. Erdogan je ocenil, da je obisk Pahorja v Ankari izraz podpore in solidarnosti po neuspelem poskusu puča v Turčiji. Pogovore s Pahorjem pa je ocenil kot produktivne.

Predsednik bo uradni obisk v Turčiji sklenil v soboto s položitvijo venca ob nogometni areni v Istanbulu, kjer se je zgodil nedavni teroristični napad, v katerem je bilo ubitih 46 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
16. 12. 2016 20.35
+1
Kaj bi ga vrit nabrcal pa poteral ,kako se šopiri petelin
gremonadesno
16. 12. 2016 18.49
+2
Naj se preseli v Turčijo pa bomo vsi veseli.