Slovenija

Pahor in Porošenko podprla mirno reševanje krize na vzhodu Ukrajine

Kijev, 11. 05. 2018 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / A.I., / K.H.
Komentarji
37

Predsednik republike Borut Pahor se na povabilo ukrajinskega predsednika Petra Porošenka mudi na uradnem obisku v Ukrajini. Pahor je ob tem potrdil odlične odnose med državama. V pogovorih sta se zavzela tudi, da je treba izkoristiti priložnosti za mirno rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine.

Predsednika Borut Pahor in Peter Porošenko sta po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi spregovorila o evroatlantskih težnjah Ukrajine in o reformnem procesu Ukrajine na njeni poti približevanja standardom EU in zveze Nato. Predsednik Pahor je izrazil podporo Slovenije tem reformnim prizadevanjem in podporo krepitvi sodelovanja z Ukrajino v okviru evropske sosedske politike Vzhodnega partnerstva. Predsednika sta se strinjala, da bo približevanje Ukrajine EU dalo nov zagon tudi sodelovanju med Slovenijo in Ukrajino, so sporočili iz predsednikovega urada.

Osrednja tema pogovorov je dvostransko sodelovanje med državama s poudarkom na možnostih za krepitev političnih in gospodarskih vezi.
Osrednja tema pogovorov je dvostransko sodelovanje med državama s poudarkom na možnostih za krepitev političnih in gospodarskih vezi. FOTO: AP

V pogovorih sta ocenila razmere v širši regiji in pregledala napredek v prizadevanjih za mirno rešitev krize v Ukrajini. Porošenko je v predstavitvi razmer na vzhodu Ukrajine izpostavil potrebo po izvedbi dogovora iz Minska kot edine poti za trajni mir. Pri tem je poudaril, da je pomembna enotnost EU pri podpori Ukrajini in njeni evropski prihodnosti. Pahorju je tudi opisal četrtkove pogovore z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Aachnu.

Predsednik Pahor je ponovil slovensko stališče, da je ruska priključitev Krima kršitev mednarodnega prava. Poudaril je, da bo Slovenija tudi v prihodnje podpirala ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine v okviru njenih mednarodno priznanih meja. Porošenko se mu je izrecno zahvalil za tako stališče in vztrajanje Slovenije pri načelnosti.

Slovenski predsednik je dejal, da si želi mirne rešitve tega problema in prvi korak je lahko napotitev mirovne misije Združenih narodov v vzhodno Ukrajino.

Ukrajinski otroci na rehabilitaciji v Sloveniji

Porošenko se je Sloveniji zahvalil tudi za humanitarno pomoč Ukrajini, še posebej za izvajanje programov zdravstvene rehabilitacije otrok. V kratkem naj bi v Slovenijo s pomočjo Ustanove za krepitev človekove varnosti ITF prišlo 80 ukrajinskih otrok.

Ukrajinski predsednik se je zahvalil za dosedanjo pomoč ITF tudi pri razminiranju v Ukrajini, Pahor pa je ob tem izrazil interes Slovenije za nadaljnje sodelovanje na tem področju.

Delegaciji sta si izmenjali tudi stališča o možnostih sodelovanja v Svetu ZN za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija, so še sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednika sta napovedala tudi skorajšnje odkritje spomenika slovenskim žrtvam prve svetovne vojne v Ukrajini. Obrambna ministra obeh držav bosta tako konec maja v Lvovu v kontekstu stote obletnice prve svetovne vojne odkrila spomenik, ki bo obeležil spomin na številne Slovence, ki so padli na Galicijski fronti na območju današnje Ukrajine. Na tem območju naj bi življenje izgubilo več kot 15.000 Slovencev.

Posebno pozornost sta predsednika posvetila tudi dvostranskim odnosom ter krepitvi političnih in gospodarskih vezi. Porošenko je izrazil hvaležnost za Pahorjev prispevek h krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Spomnil je na izjavo, ki sta jo s predsednikom Pahorjem podpisala ob njegovem uradnem obisku v Ljubljani leta 2016, in izrazil zadovoljstvo, ker ni ostala le pri podpisu, ampak se dejavno uresničuje. Enako zadovoljen je bil zaradi tega dejstva tudi Pahor.

Zanimanje slovenskih podjetij za ukrajinski trg se povečuje

Posebej je Porošenko omenil vzpostavitev redne letalske povezave med obema prestolnicama, ki se kaže kot zelo priljubljena in tudi zelo pomembna, zdaj ko so Ukrajinci z vizumsko liberalizacijo dobili dostop do držav EU.

Izrazil je še zadovoljstvo, ker se zanimanje slovenskih podjetij za ukrajinski trg povečuje. Sodelovanje med Ukrajino in Slovenijo poteka tudi na kulturnem, znanstvenem in humanitarnem področju, namen današnjega srečanja pa je po Porošenkovih besedah dati temu sodelovanju dodaten zagon. Predsednika sta se strinjala, da sta Slovenija in Ukrajina dobri prijateljici, ki lahko računata druga na drugo in vedno uresničita medsebojne dogovore.

V tem okviru je Pahor ukrajinskemu gostitelju podaril tudi ukrajinsko-slovenski/slovensko-ukrajinski slovar. Oba naroda namreč povezujejo tudi prizadevanja za osamosvojitev in za uveljavitev pravice do enakopravne rabe materinščine v javnosti v zgodovini. Pahor je ob izročitvi slovarja izrazil prepričanje, da se bo z njim odprla še ena pot za nadaljevanje in poglabljanje dobrih odnosov med državama.

Porošenko se je Sloveniji zahvalil tudi za humanitarno pomoč Ukrajini, še posebej za izvajanje programov zdravstvene rehabilitacije otrok.
Porošenko se je Sloveniji zahvalil tudi za humanitarno pomoč Ukrajini, še posebej za izvajanje programov zdravstvene rehabilitacije otrok. FOTO: AP

Pahor obisk začel s polaganjem vencev

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Uradni obisk v Ukrajini je sicer predsednik Pahor pričel s položitvijo venca pred spomenik neznanemu vojaku. V počastitev spomina na veliko lakoto ukrajinskega ljudstva v letih 1932 in 1933, za katero je stala Sovjetska zveza, je predsednik položil cvetje pred spomenik žrtvam gladomora in si ogledal muzej temu zločinu proti Ukrajincem. Pietetni del obiska se je zaključil s polaganjem sveč na spomenik revoluciji dostojanstva.

Ob robu predsednikovega obiska pa je državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič podpisal memorandum o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju na področju geodezije, kartografije, katastra in upravljanja z zemljišči med Geodetsko upravo RS in Državno službo Ukrajine za geodezijo, kartografijo in kataster.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 11. 2018 22.30
+2
Putin ti si vodja pravih Slovanov 4ever!!! Nek te poživaje Svarun! Sovražnike slovanstva in slovanske hlapce, ki se jim udinjajo naj ogrne v svoj hladen plašč Morena!
murinar
12. 05. 2018 09.29
+4
In sedaj naš VELEIZDAJALČEK mlati prazno slamo ! Nisem iz Ljubljane a ,da mi ga je srečati , bi ga z nogo v rit brcnil in še parkrat ponovil
emilzapata
11. 05. 2018 20.59
+7
na youtubu si lahko ogledate na blogu "real Russia by Sergej Baglakov", kako zgleda sedaj mejno območje med ruskim in ukrajinskim etničnim prostorom, odkar je prišla v ukrajino ameriška demokracija. Tudi američani iz Texasa se zgražajo, kaj so naredili njihovi oblastniki v tem prostoru, mimogrede, udeležilili so se vojne na ruski strani.
nikhrast
11. 05. 2018 22.29
-2
Pa kako boš Ruse učil demokracijo, poglej kako podpirajo Putina kot večnega predsednika, živeti pod diktaturo jim je v koži. No, Ukrajinci pa niso nič boljši.
VojvodaTriglavski
12. 05. 2018 09.09
Niso americani iz Texasa, ampak american z vzdevkom Texas, komunist, novinar in borec
nenitomožne
11. 05. 2018 17.49
+9
Je šel Pahor v Ukrajino Porošenku predlagat spravo med Ukrajinci in Rusi ? Če pri nas tako navdušeno in vztrajno spravlja med seboj domobrance in partizane, zakaj ne bi še Ruse in Ukrajince. A, ja, pa selfie je že naredil s kakšno Ukrajinko ? Kaj več pa od tega obiska itak ni za pričakovat, kaj ne pozer ?
VojvodaTriglavski
11. 05. 2018 17.06
+9
Vlada naj prizna narodni republiki Doneck in Lugansk!
VojvodaTriglavski
11. 05. 2018 17.06
+7
BenQurer24
11. 05. 2018 14.42
+11
Mi njim politike oni nam ukrainke :D
BenQurer24
11. 05. 2018 14.42
+5
Heretik1
11. 05. 2018 14.26
+15
Od slovenskih oblasti zahtevam, da priznajo ruski repoubliki Donbass in Krim!
dragan krstic
11. 05. 2018 14.45
-7
Pol pa še Palestino in Indijo Koromandijo.
HorstWiesel
11. 05. 2018 14.50
+2
nikhrast
11. 05. 2018 15.23
-10
Tako je kar je Putin pokradel je treba vrrniti nazaj Ulrajincem.
Transformerji
11. 05. 2018 14.11
+4
Glej, kako je prijazen - pozdravil je fotografa!
Transformerji
11. 05. 2018 14.36
+2
Principat
11. 05. 2018 13.58
+17
naš predsednik je trenutno največji izdajalec
nikhrast
11. 05. 2018 15.23
-3
LOPOVIGOTOVISTE
11. 05. 2018 13.52
+33
PAHOR TI SI HIIINAVEC OD HIIINAVCA.... PRED KRATKIM MI JE UMRLA DALJNA SORODNICA LE NEKAKJKRAT JE DOBILA POMOC OD DRZAVE V TISTEM OBDOBJU KO JE VELJAL ZAKON O DEDOVANJU DRZAVE .. EVO SEDAJ SE JE USEDLA DRZAVA NA ZEMLJO KATERO JE ZAPUSTILA...TAKO DA GOSPOD HINAVSKII PAHOR KATERI SI DELIL MILIJONE GRKOM PROTI SLOVENCEM PA UVEDEL TAKI ZAKON... HVALA LEPA NA KOZZLANJE MI GRE KO VIDIM TVOJ HIINAVSKI NASMEH...
LOPOVIGOTOVISTE
11. 05. 2018 13.54
+10
PRISPEVKE ZA SOCIALNO VARNOST TRGATE OD PLACE BATO BI PA SE SOCIALNE RUBIL SVOJCEM... TA ZAKON JE UKINJEN AMPAK SE VEDNO VELJA ..
Principat
11. 05. 2018 14.00
+5
velja in sem ravno državnemu odvetništvu nakazal 1000 € , ker so bili kod dediči v zapuščinski , banda
dragan krstic
11. 05. 2018 14.33
-1
Lopovigotovi ste, ne zagovarjam Pahorja ampak ta globoka država tudi po Pahorju samo krade in zatira malega človeka, lopovi ki so pokradli na stotine mio€ pa se vsem v brk režijo. Ni samo Pahor, je pa en teh, ki ne storijo nič in samo lažejo ter nakladajo. Absolutno moramo na volitvah zamenjati te rdeče oblastnike, ki se hvalijo kako smo socialna država. Dr. Ernest Petrič je na Odmevih lepo okarakteriziral levake: levaki so zakamuflirani desničarji.
kbcz
11. 05. 2018 13.38
+4
jao, spet bo grozil rusom..
nikhrast
11. 05. 2018 15.26
-2
marker1
11. 05. 2018 13.35
+12
Kaj pa bo rekel Putin o Pahorjevemu koketiranju z Ukrajino? Pa Karel, Milan in Darkness?
JApajaDAja
11. 05. 2018 13.39
+15
da je neverodostojen nakladač...pa ne samo tokrat!
Heretik1
11. 05. 2018 13.24
+13
Ukrajinke so daleč najboljše k....!
Justiceiscoming81
11. 05. 2018 12.50
+27
Lopov in izdajalec na sliki,... Zdej se pa sami odločite kateri je kaj...
trdovrat
11. 05. 2018 12.56
+17
Lahko zamižiš in pokažeš s prstom, pa ne boš zgrešil!
HorstWiesel
11. 05. 2018 13.12
+10
ivanigor
11. 05. 2018 12.44
+20
poglejte ga-hodi kot pav...
JApajaDAja
11. 05. 2018 12.54
+23
narcisek še od otroštva, ko ga je mati oblačila v punčko!
murinar
11. 05. 2018 12.29
+27
Pahor ,ti izdajalček skrij se v mišjo luknjo !
dragan krstic
11. 05. 2018 12.26
+3
A bo Kohla vzel s sabo?
modrook
11. 05. 2018 12.21
+29
Gospodarsko sodelovanje z bankrotirano Ukrajino... WTF?
dragan krstic
11. 05. 2018 12.29
+17
Že to je dovolj da Pahor nagovori Porošenka naj za samske fante po kmetijah zrihta kakšne punce da se kmetije ohranijo in imajo naslednike.
M_teorija
11. 05. 2018 12.17
-7
Krima ne damo, ne Rusom ne Ukrajincem!?