Slovenija

'Pahor se z novinarji pogovarja kot s pajdaši'

Ljubljana, 13. 06. 2011 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija v primeru objave posnetka neformalnega srečanja Pahorja z novinarji nima podanega predloga za pregon kaznivega dejanja. Politične stranke, z izjemo SLS, ne komentirajo. Posnetek pa so že umaknili iz You Tubea.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Potem ko so v javnost prišli posnetki neformalnega pogovora premierja Boruta Pahorja z novinarji, smo na Generalno policijsko upravo naslovili vprašanje, ali so podani razlogi za sum kaznivega dejanja.

Odgovorili so nam, da bi na podlagi znanih podatkov lahko bili podani razlogi za sum kaznivega dejanja, vendar bi storilca lahko preganjali na osnovi zasebne tožbe. Dodali pa so, da nimajo podanega predloga za pregon kaznivega dejanja.

Posnetek Pahorjevega 'off the record' pogovora so že umaknili iz YouTuba.

Pahor prosil, naj ga ne citirajo

Kot smo že poročali, se je Pahor v Mariboru 28. maja neformalno srečal z novinarji in jih na začetku srečanja izrecno prosil, naj ga ne citirajo. A nekdo, ki je bil prisoten na pogovoru, je premierja v celoti posnel. Najprej se je pojavil prepis celotnega pogovora, 9. junija pa je nekdo pogovor v avdioobliki objavil na YouTubu.

V Društvu novinarjev Slovenije so dejali, da je v tem primeru eden od novinarjev očitno kršil predhodni dogovor in to je vsekakor zelo slabo za ugled novinarstva. Vodi do tega, da lahko prihaja do zlorab takšnih dogovorov v politične namene, so sporočili.

Žiga Turk: Treba se je vprašati, komu objava koristi.
Žiga Turk: Treba se je vprašati, komu objava koristi. FOTO: POP TV

SLS: Objava je problematična iz dveh vidikov

Za odziv smo povprašali tudi politične stranke, a odgovorov, z izjemo stranke SLS, še nismo prejeli.

Po mnenju SLS je objava posnetka problematična iz dveh vidikov – iz vidika kršitve profesionalnih novinarskih standardov in z vidika vsebine, ki jo je na tem pogovoru zbranim novinarjem podal Pahor. "Vsaka zloraba off-the-record informacije s strani novinarja pomeni kršitev profesionalnih standardov in zlorabo zaupanja med virom in novinarjem, in je profesionalno povsem neetična,“ je zapisal podpredsednik SLS Franc Bogovič.

Zaskrbljeni pa so tudi nad premierovo lahkotnostjo interpretiranja zunanje in notranje politične situacije ter gospodarskih razmer, pri čemer je najbolj zaskrbljujoča in problematična retorika o kraji državnega premoženja, kar zveni, kot da je to "že aktualno dejstvo, s katerim je seznanjen ali soočen“. "To nakazuje, da se najpomembnejše politične odločitve v državi očitno še vedno sprejemajo po navodilih določenih interesnih skupin iz zakulisnega političnega ozadja. Opazno je tudi, da se marsikatera zasebna ocena situacije s strani premiera močno razlikuje od uradnih stališč, ki jih vlada prek uradnih kanalov podaja v javnost,“ so zapisali.

Turk: Pahor se z novinarji pogovarja kot s pajdaši

Iz SDS so nam sporočili, da komentarja za zdaj ne bodo podajali. So nas pa opozorili, da se je na dogajanje v svojem blogu odzval član SDS in nekdanji minister za razvoj v Janševi vladi Žiga Turk.

Kot je zapisal, "zadeva ni eksces, ampak del koalicijske politične paradigme“. Poudarja, da se Pahor "z novinarji pogovarja kot s pajdaši". "Tako se pogovarjaš s somišljeniki, ne s četrto vejo oblasti, ki te nadzira,“ je zapisal Turk. Po njegovem mnenju se je treba vprašati, "komu objava koristi in kdo je v intervjuju, ki je bil delan pred objavo vsega tega na YouTubu, omenjal 24. 6. in Pahorjeve neformalne pogovore z novinarji.“ Nadalje meni, da objava "demonstrira nizke profesionalne standarde nekega novinarja“. Objava teh posnetkov je "samo ena v dolgem nizu zgodb, ko ima cela država škodo zaradi internih prepirov znotraj trojčka“. In še: "Kavarniški način Pahorjevega razumevanja evropske in svetovne politike je zastrašujoče preprost,“ za zaključek napiše Turk. Vse omenjeno pa je po njegovem še dodaten argument za razpis predčasnih volitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devetdeset
16. 06. 2011 08.06
tisto kar bode v oči ko sem poslušal na You Tube je servilnost prisotnih novinarjev ob poslušanju neslanosti, primitivizmov,izpadov egoizma. Poklicani novinarji, ki so to očitno imeli za nagrado, da so prav oni izbrani, so se odzivali s pritrjevanjem, smejanjem neslanostim, medklici. O novinarski etiki bo potrebno govoriti tudi ne samo z vidika, da je to sedaj postalo javno, marveč tudi očitnih servilnostih, ki jih pri novinarjih vidim, ko postavljajo vprašanja na tiskovkah. Dragi novinarji, v svetu bi vaši kolegi, tudi če bi šlo za off the record srečanja z državniki, ob takšnih primitivizmih in gostilniških izpadih reagirali.! Skratka razkrito ne govori samo o aktualnih oblastnikih ampak tudi o sedmi sili v Sloveniji.
Slovenec33
14. 06. 2011 20.24
RED_line14.06.2011, 13:511 PAHOR JE ČLOVEK KOT OSTALI. KJE PIŠE DA SE MORA DRUGAČE OBNAŠAT? RAJE VIDITE LEPE BESEDE A VAM ZABIJAJO NOŽ V HRBET! A ni bilo to tako mišljeno...kot zahrbto dejanje. Saj to ni bilo namenjno tvojim ušesom
mac4_m
14. 06. 2011 18.52
mac4_m
14. 06. 2011 18.49
+1
slovenac1314.06.2011, 10:387 Raje slišim tak govor, ki je iskren kot od večine politikov, ki govorijo eno (o poštenosti), delajo pa čisto drugo (kradejo na veliko) Četudi Pahor odstopi z Janšo ne bo nič boljše, saj je že vladal in govoril o boju proti korupciji, a vemo da v njegovem času je bilo pravtako veliko korupcije in klientelizma. Potrebno je nove ljudi in prvi pogoj bi postavil da so POŠTENI. ne vem. Janša je imel zidarja, hildo in korumpiranega državnega tožilca že v marici. Takrat so mediji predvsem poročali o tem, kako si drzne prevažat starčke z marico, pa kako tesno so stisnili lisice tožilcu, ki je danes glej naklučje odvetnik tistemu, s katerim se je tajno srečeval kot državni tožilec... Seved pa ni težava v neaktivnosti policije pod janšo temveč v neaktivnosti sodstva, ki je po sestavi še vedno isto kot v času kučanove vladavine v jugoslaviji..
mac4_m
14. 06. 2011 18.45
roman.lovsin14.06.2011, 11:334 Pozorno sem še enkrat poslušal celoten "govor" tega našega kvazi premierja. Točno je vedel, da ga nekdo snema, zato je tudi imel takšen nastop. Kot je napisal v izjavi Žiga je to presedan brez primere. Sedaj pa iskati in se spraševati kakšno etiko imajo novinarji in proti novinarju voditi kazenski postopek????????nasprotno. Svojo kulturo in etičnost je v celoti izpšovedal Pahor v tem klamfanju. Pa da ne bo pomote. To lupetanje je že na marsikateremu disku in shranjeno na CD-jih. Premnogokateri bo ta govor spet plasiral na splet. Tako poniževanje enega posameznika s pomočjo dveh strank, ki sta na volitvah dobili najmanj glasov in sta za mišjo dlako prišla preko volilnega praga.......mislim, da si slovenski narod tega ne zasluži. Kje so bili vsi ti akterji ko se je odvijalča desetdnevna vojna za Slovenijo? Vpoklicani sigurno niso bili. Da bo pa nekdo tak kot je Pahor in njemu podobni meni in vsem ostali zavednim Slovencem to počasi jemal........NIKOLI IN NIKDAR. Upam, da potem ko zgubi Pahor volitve ne bo dobil službe nikjer drugje kot v kaki slaščičarni ali pa pekarni, ker mu pocukranost ni tuja. roman, žal ga že čaka služba v bruslju. Šenkovanje slovenske zemlje bo nagrajeno in je imelo velik motiv. Človek se sprašuje, kako je tak biser kot predprejšnji premier lahko dobil službo v evropski centralni banki..
mac4_m
14. 06. 2011 18.40
nefretete14.06.2011, 15:481 dule100 14.06.2011, 13:19 Dule, hvala še enkrat. Malo sem porskala, pa vsi demantiji slonijo na tem, da nobeden še ni postregel z izvirnim zapisom kje je Hribar to zapisal. Citiram: 'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo,' pa je menda Ivan Hribar dejal v začetku prejšnjega stoletja, vendar verjetno Janez Janša ni mislil na to izjavo, saj se preveč razlikuje od Kučanove o »sanjah in novem dnevu«. In še: Za Kučana je sicer znano, da večino govorov piše sam, te »prelomne besede« pa naj bi nastale nekaj minut pred samim govorom, v času, ko so Ljubljano preletavala vojaška letala, naj bi jih pripisal na list papirja, ki je bil naslonjen na hrbet tedanjega šefa njegovega kabineta Marjana Šiftarja. ma daj no. Take pravljice se še štefka ne bi spomnila. Verjetno je razmišljal o tem, kako so družno uničili in bankrotirali prejšnjo državo, verjetno je razmišljal o 14 miljardah dolarjev, ki so po titovem odhodu čudežno izginili, verjetno je razmišljal o apetitih bodočih tajkunov, s katerimi je že snoval bodoči forum. In ker je imel podatke iz prve roke mu verjetno niti ni bilo težko ob vsesplošnem ljudskem navdušenju ugotoviti, da narod nima pojma, kako grdo ga bojo pof......ali in pokradli in to ne samo premoženja ampak tudi dostojanstva...
nefretete
14. 06. 2011 16.19
Sem pa naletela na duhovito recenzijo Marcela Štefančiča (avtorja Igorja Antiča, Znameniti govori ): Knjigi Znameniti govori, za katero je bil, iskreno rečeno, res že skrajni čas, je priložen listek, na katerem piše: »Pri urejanju prenosa avtorskih pravic nam morda ni uspelo najti vseh upravičencev. Če ste eden takih, vas prosimo, da se oglasite pri založbi.« Malo verjetno je, da se bodo na založbi oglasili Mojzes, Buda, Periklej, Sokrat, Hanibal, Jezus, Mohamed, Ivana Orleanska, Primož Trubar, William Shakespeare, Napoleon in Friedrich Nietzsche (ali pa drugi Brižinski spomenik, heh), toda velika verjetnost je, da se bo na založbi oglasil Janez Janša: Hej, kje je moj nagrajeni govor o Sloveniji kot svetilniku? Saj veste: »Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.« Ni ga. Očitno ni bil dovolj znamenit. V tolažbo mu je lahko le, da tudi znameniti Blairov govor, ki ga je »inspiriral«, ni bil dovolj znamenit. In ne, tudi noben Pahorjev govor ni bil dovolj znamenit. Za razliko od Milana Kučana (»Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.«), Janeza Drnovška (»Slej ko prej vsak potrebuje drugega človeka, potrebuje solidarnost, pomoč, potrebuje neko povezanost z drugimi.«) in Franceta Bučarja (»Ne dopustimo, da se ta pošast zopet priplazi k nam, naj bo kakršne koli politične barve, čeprav že vohlja za vogalom. Sicer nam tudi svoboda, ki smo si jo priborili, ne bi nič koristila. To smo dolžni tudi borcem dražgoške bitke.«), ki so imeli dovolj znamenite govore, okej, vsaj toliko kot Janez Svetokriški, Janez Bleiweis, Fran Levstik, Ivan Tavčar, Anton Korošec, Ivan Hribar, Ivan Cankar in kakopak Oton Župančič, jasno, ob rakvi Ivana Cankarja: »Tako čilega in neustrašnega borca še ni rodila slovenska mati.« Če odštejemo Josipa Broza Tita, ki ga je prav tako rodila slovenska mati, toda 13. decembra 1918, ko so pokopali Cankarja, je bil še vajenec. In ko smo že ravno pri Titu: svoj govor na 1. konferenci voditeljev držav in vlad neuvrščenih držav bi verjetno z veseljem zamenjal s svojim govorom v Splitu. Saj veste: »Nobena od naših republik ne bi bila sama zase nič, da nismo vsi skupaj!«
saintjozef
14. 06. 2011 16.01
dule100 Med kolegi v naši klapi, ki se ljubitelsko ukvarjajo z zgodovino, slovensko politiko in njenimi politiki skozi predvojni čas, ta citat pripisujejo nekdanjemu ljubljanskemu županu Ivanu Hribarju ! Pripisujejo? Kdo pa?
nefretete
14. 06. 2011 15.48
dule100 14.06.2011, 13:19 Dule, hvala še enkrat. Malo sem porskala, pa vsi demantiji slonijo na tem, da nobeden še ni postregel z izvirnim zapisom kje je Hribar to zapisal. Citiram: 'Nikoli več ne bo tako, kot je bilo,' pa je menda Ivan Hribar dejal v začetku prejšnjega stoletja, vendar verjetno Janez Janša ni mislil na to izjavo, saj se preveč razlikuje od Kučanove o »sanjah in novem dnevu«. In še: Za Kučana je sicer znano, da večino govorov piše sam, te »prelomne besede« pa naj bi nastale nekaj minut pred samim govorom, v času, ko so Ljubljano preletavala vojaška letala, naj bi jih pripisal na list papirja, ki je bil naslonjen na hrbet tedanjega šefa njegovega kabineta Marjana Šiftarja.
pre_mar@hotmail.com
14. 06. 2011 15.12
Seveda bi se človek lahko tudi vprašal o opravilni sposobnosti Pahorja, kajti kot politik bi točno moral vedet, da je med temi novinarji 95% pristranskih (v obe smeri, da ne bo pomote) in da je med njimi vsaj par specializiranih "komandosov" SDS-ja, ki jih ne briga nobena novinarska etika ali karkoli od te navlake..
pre_mar@hotmail.com
14. 06. 2011 15.09
Seveda bi se človek lahko tudi vprašal o opravilni sposobnosti Pahorja, kajti kot politik bi točno moral vedet, da je med temi novinarji 95% pristranskih (v obe smeri, da ne bo pomote) in da je med njimi vsaj par specializiranih "komandosov" SDS-ja, ki jih ne briga nobena novinarska etika ali karkoli od te navlake.
RED_line
14. 06. 2011 13.51
PAHOR JE ČLOVEK KOT OSTALI. KJE PIŠE DA SE MORA DRUGAČE OBNAŠAT? RAJE VIDITE LEPE BESEDE A VAM ZABIJAJO NOŽ V HRBET!
dule100
14. 06. 2011 13.19
Nefretete Sem mislil, da boš sama raziskala (poiskala) ta citat ! Med kolegi v naši klapi, ki se ljubitelsko ukvarjajo z zgodovino, slovensko politiko in njenimi politiki skozi predvojni čas, ta citat pripisujejo nekdanjemu ljubljanskemu županu Ivanu Hribarju ! LP
zadovoljna40
14. 06. 2011 13.05
Ne razumem, če z čem se mi Slovenceljni obremenjujemo z enim neformalnim anonimnim posnetki. Pa dajte ljudje božji skrbeti za sebe. Pa saj je Pahor krvav pod kožo, če je premie ne more on sedaj ven iz sebe metati zlato. Zlato ni vse kar se sveti, niti sreče ni se samo sveti zlato. Pahor, če je rekel kaj bolj po domače pa ni to sedaj katastrofa lepo vas prosim. Dajmo se o čem drugem obremenjevati kako bomo Slovenijo potegnili ven iz gnoja. Lep dan vsem!
nefretete
14. 06. 2011 12.37
dule100 14.06.2011, 08:58 2 nefretete Dobro jutro ! Prosila si za pojasnilo glede citata. Evo ga, malo pozno ampak od srca ! Citat: "Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan!" Kučan na proslavi razglasitve plebiscitarnih rezultaov. LP Dule hvala, ... ne takrat, pač pa ob razglasitvi samostojnosti na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani 26.6.1991 Domnevala sem, da s "citatom" misliš navedenega, le da jaz nič ne vem o tem, da bi plonkal. Zato te prosim za pojasnilo. kdo je avtor znamenitega stavka.
M-teorija
14. 06. 2011 12.21
Žiga naj raje resetira sebe in svojo WC račko, ki jo je še nedolgo tega ponujal kot višek inovativnosti!
pikador
14. 06. 2011 12.13
Tako je prav, B. Pahor na dan z resnico!
M-teorija
14. 06. 2011 12.04
Med kavarniškim izražanjem in kavarniškim načinom razumevanja EU in svetovne politike je velika razlika. Pahor se je res nekajkrat izražal kavarniško, a vsebina pogovora je bila na nivoju. Pravzaprav ravno obratno od SDS vojščakov, ki uporabljajo akademsko izražanje, pa načinu in vsebini pa so kavarniški oziroma nivo ulice. No takšni so jim tudi podporniki!
yunak
14. 06. 2011 11.44
uredništvo bi vprašal, zakaj niso članki, kjer je Pahor omenjen, v rubriki Črna kronika??? Mislim, da tja bolj paše....
tedo974P8medo
14. 06. 2011 11.43
Saj so vsi politiki nesposobni vodit državo, vsi hočejo samo bogatet s prejemanjem podkupnin.