'Pahor se z novinarji pogovarja kot s pajdaši'

Policija v primeru objave posnetka neformalnega srečanja Pahorja z novinarji nima podanega predloga za pregon kaznivega dejanja. Politične stranke, z izjemo SLS, ne komentirajo. Posnetek pa so že umaknili iz You Tubea.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Borut Pahor

(Foto: Reuters)

Potem ko so v javnost prišli posnetki neformalnega pogovora premierja Boruta Pahorja z novinarji, smo na Generalno policijsko upravo naslovili vprašanje, ali so podani razlogi za sum kaznivega dejanja.

Odgovorili so nam, da bi na podlagi znanih podatkov lahko bili podani razlogi za sum kaznivega dejanja, vendar bi storilca lahko preganjali na osnovi zasebne tožbe. Dodali pa so, da nimajo podanega predloga za pregon kaznivega dejanja.

Posnetek Pahorjevega 'off the record' pogovora so že umaknili iz YouTuba.

Pahor prosil, naj ga ne citirajo

Kot smo že poročali, se je Pahor v Mariboru 28. maja neformalno srečal z novinarji in jih na začetku srečanja izrecno prosil, naj ga ne citirajo. A nekdo, ki je bil prisoten na pogovoru, je premierja v celoti posnel. Najprej se je pojavil prepis celotnega pogovora, 9. junija pa je nekdo pogovor v avdioobliki objavil na YouTubu.

V Društvu novinarjev Slovenije so dejali, da je v tem primeru eden od novinarjev očitno kršil predhodni dogovor in to je vsekakor zelo slabo za ugled novinarstva. Vodi do tega, da lahko prihaja do zlorab takšnih dogovorov v politične namene, so sporočili.

Žiga Turk

Žiga Turk: Treba se je vprašati, komu objava koristi. (Foto: POP TV)

SLS: Objava je problematična iz dveh vidikov

Za odziv smo povprašali tudi politične stranke, a odgovorov, z izjemo stranke SLS, še nismo prejeli.

Po mnenju SLS je objava posnetka problematična iz dveh vidikov – iz vidika kršitve profesionalnih novinarskih standardov in z vidika vsebine, ki jo je na tem pogovoru zbranim novinarjem podal Pahor. "Vsaka zloraba off-the-record informacije s strani novinarja pomeni kršitev profesionalnih standardov in zlorabo zaupanja med virom in novinarjem, in je profesionalno povsem neetična,“ je zapisal podpredsednik SLS Franc Bogovič.

Zaskrbljeni pa so tudi nad premierovo lahkotnostjo interpretiranja zunanje in notranje politične situacije ter gospodarskih razmer, pri čemer je najbolj zaskrbljujoča in problematična retorika o kraji državnega premoženja, kar zveni, kot da je to "že aktualno dejstvo, s katerim je seznanjen ali soočen“. "To nakazuje, da se najpomembnejše politične odločitve v državi očitno še vedno sprejemajo po navodilih določenih interesnih skupin iz zakulisnega političnega ozadja. Opazno je tudi, da se marsikatera zasebna ocena situacije s strani premiera močno razlikuje od uradnih stališč, ki jih vlada prek uradnih kanalov podaja v javnost,“ so zapisali.

Turk: Pahor se z novinarji pogovarja kot s pajdaši

Iz SDS so nam sporočili, da komentarja za zdaj ne bodo podajali. So nas pa opozorili, da se je na dogajanje v svojem blogu odzval član SDS in nekdanji minister za razvoj v Janševi vladi Žiga Turk.

Kot je zapisal, "zadeva ni eksces, ampak del koalicijske politične paradigme“. Poudarja, da se Pahor "z novinarji pogovarja kot s pajdaši". "Tako se pogovarjaš s somišljeniki, ne s četrto vejo oblasti, ki te nadzira,“ je zapisal Turk. Po njegovem mnenju se je treba vprašati, "komu objava koristi in kdo je v intervjuju, ki je bil delan pred objavo vsega tega na YouTubu, omenjal 24. 6. in Pahorjeve neformalne pogovore z novinarji.“ Nadalje meni, da objava "demonstrira nizke profesionalne standarde nekega novinarja“. Objava teh posnetkov je "samo ena v dolgem nizu zgodb, ko ima cela država škodo zaradi internih prepirov znotraj trojčka“. In še: "Kavarniški način Pahorjevega razumevanja evropske in svetovne politike je zastrašujoče preprost,“ za zaključek napiše Turk. Vse omenjeno pa je po njegovem še dodaten argument za razpis predčasnih volitev.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 185
 
devetdeset 16.06.2011 08:06:07
tisto kar bode v oči ko sem poslušal na You Tube je servilnost prisotnih novinarjev ob poslušanju neslanosti, primitivizmov,izpadov egoizma. Poklicani novinarji, ki so to očitno imeli za nagrado, da so prav oni izbrani, so se odzivali s pritrjevanjem, smejanjem neslanostim, medklici. O novinarski etiki bo potrebno govoriti tudi ne samo z vidika, da je to sedaj postalo javno, marveč tudi očitnih servilnostih, ki jih pri novinarjih vidim, ko postavljajo vprašanja na tiskovkah. Dragi novinarji, v svetu bi vaši kolegi, tudi če bi šlo za off the record srečanja z državniki, ob takšnih primitivizmih in gostilniških izpadih reagirali.! Skratka razkrito ne govori samo o aktualnih oblastnikih ampak tudi o sedmi sili v Sloveniji.
Več komentarjev