Putin prihaja v Slovenijo, slovenska in ruska stran uskladili že vse podrobnosti obiska

Ruski predsednik bo ob 100. obletnici Ruske kapelice na povabilo predsednika Boruta Pahorja obiskal Slovenijo. 31. julija bo prispel na brniško letališče, od tam pa se bosta s Pahorjem odpravila v Kranjsko Goro in naprej na Vršič, poroča novinarka 24UR Tea Šentjurc. Predsednika bosta skupaj kosila, več v izogib političnim zapletom ni predvideno. Pahor Putina ne bo sprejel z državnimi častmi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

 

Rokovanje Putina in Pahorja

Putin in Pahor (Foto: Reuters)

Časnik Večer je danes poročal, da je predsednik republike Borut Pahor ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Po neuradnih informacijah časnika je predsednik vabilo Putinu že podpisal, v Moskvo pa naj bi potovalo prihodnji teden.

Novinarka 24UR Tea Šentjurc pa razkriva, da je obisk že dogovorjen. Po njenih informacijah sta slovenska in ruska stran uskladili že praktično vse podrobnosti obiska, ki bo namenjen izključno pieteti in tradiciji ob 100. obletnici Ruske kapelice, brez kakršnegakoli protokola ali političnih srečanj.

Šentjurčeva je razkrila tudi nekaj podrobnosti obiska. Putin bo na brniško letališče prispel 31. julija zjutraj, od tam pa se bosta s predsednikom Pahorjem odpravila v Kranjsko Goro in naprej na Vršič, kjer bo osrednji del obiska. Prav na Vršiču naj bi imel Putin edini javni nastop oziroma govor.

Novinarska je povedala tudi, da bo Rusija ob 100. obletnici financirala spomenik ruskim žrtvam v Sloveniji, ki bo stal na ljubljanskih Žalah. Če bo dokončan pravočasno, torej do 31. julija, se bosta Putin in Pahor pripeljala tudi v Ljubljano in ga skupaj uradno otvorila.

Predsednika bosta skupaj kosila, kaj več pa v izogib političnim zapletom ni predvideno. Pahor Putina ne bo sprejel z državnimi častmi. Prav tako ne bo uradnih pogovorov, ne podpisov sporazumov. Celo izjave za javnost naj ne bi bile predvidene.

Po poročanju časnika Večer Putinov obisk v Sloveniji naj ne bi imel značaja uradnega obiska in zraven ne bo gospodarske delegacije. "Vendar – Putin nikoli ne pride sam. Tudi tokrat bodo z njim prišli pomembneži, od gospodarskih, kulturnih, znanstvenih do cerkvenih. Zato bi lahko Slovenija ta sicer neuradni obisk dobro izkoristila tudi za tovrstna sodelovanja," je pojasnila Šentjurčeva.  

To bo sicer že tretji Putinov obisk v Sloveniji. Prvič je prišel leta 2001, ko se je junija na Brdu pri Kranju prvič sestal s tedanjim ameriškim predsednikom Georgem Bushem, drugič pa marca 2011, ko je prišel na uradni obisk kot ruski premier.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1622
 
Davorčk 26.07.2016 14:36:31
zdravo! mene samo zanima če kdo ve ali je vstop prost? ali potrebuješ akreditacijo? lp
triglavska 29.07.2016 08:03:29
akreditacija obvezna
Več komentarjev