Slovenija

Pahor verjame v dialog, ZDA pričakujejo konstruktiven način reševanja spora

Zagreb, 18. 01. 2018 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Borut Pahor je izjavil, da verjame v potrpežljivost in mirno rešitev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Medtem ko hrvaški časnik Mira Cerarja obtožuje, da je poskusil demantirati njihovo poročanje, ZDA pričakujejo, da bodo rešili spor na konstruktiven način.

Slovenski predsednik Borut Pahor, ki si je v sredo v zagrebški Areni ogledal rokometno tekmo med Slovenijo in Črno goro, je po tekmi za hrvaško televizijo HTV izjavil, da verjame v potrpežljivost in mirno rešitev spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Verjamem v dialog, za katerega je potrebna potrpežljivost. Menim, da na koncu sosednja naroda, ki nikoli nista bila v vojni, kar je redkost v Evropi, ne bosta stopila v noben spopad, temveč bosta našla pot za mirno rešitev spora," je dejal Pahor.

Pahor je sicer za slovensko reprezentanco navijal v družbi Jakova Kitarovića, soproga hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović

Večernji list: Cerar poskusil demantirati poročanje časnika

Medtem hrvaški časnik Večernji list, ki je v sredo poročal o domnevnem dogovarjanju Slovenije in Hrvaške glede meje, danes piše, da je poskusil slovenski premier Miro Cerar v sredo demantirati poročanje časnika, da sta se Slovenija in Hrvaška dogovorili za podpis protokola za reševanje spora o meji. Tega, kot danes pišejo v časniku, niso ne trdili niti zapisali.

Cerar pa je že v sredo jasno poudaril, da s Hrvaško ni bilo nobenega dogovora.Na Twitterju je zapisal: ''Navedbe Večernjega lista o dogovoru s Hrvaško so popolnoma neresnične! Slovenija si je v šest mesečnem obdobju za pripravo implementacije arbitraže, prizadevala za dialog. Žal pa Hrvaška še vedno zavrača uveljavitev, kljub temu, da je to njena mednarodnopravna obveznost.''

Slovensko-hrvaški mejni spor bi reševali tudi ameriški diplomati.
Slovensko-hrvaški mejni spor bi reševali tudi ameriški diplomati. FOTO: POP TV

Časnik navaja, da so v sredo poročali o pogovorih na strokovni in politični ravni med Hrvaško in Slovenijo o načinih za reševanje spora o meji ter da je iz teh pogovorov nastal okvir, ki ga je hrvaška stran formalizirala, slovenska pa ocenila, da je dober in soliden. Potem se je slovenska stran nenadoma umaknila, ne da bi okvir finalizirali, podpisali ali končno soglašali z njim, piše Večernji list.

Poudarja, da je slovenski zunanji minister Karl Erjavec v sredo potrdil navedbe o delovanju tihe diplomacije pri poskusu reševanja spora. Na napovedi Erjavca, da bo obvestil Evropsko komisijo o objavi zaupnih informacij o hrvaško-slovenskih pogajanjih, pa so v časniku odgovorili, da je hrvaški premier Andrej Plenković po srečanju s Cerarjem v Zagrebu 19. decembra kratko predstavil predlagani okvir za reševanja spora, o katerem so podrobneje poročali v sredo.

Časnik v ločenem komentarju še poudarja, da obtoževanje medija kot glasnika, ki se doslej ni izkazal kot neverodostojen, ni državniško obnašanje.

ZDA reševanje spora pričakuje na konstruktiven način

Pomočnik ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo Wess Mitchell je po sredinem srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem v Washingtonu dejal, da pričakuje reševanje spora med Slovenijo in Hrvaško na konstruktiven način. Dodal je, da so ZDA pripravljene sodelovati pri iskanju končnega dogovora.

Mitchella je posebej zanimalo hrvaško stališče o dinamiki odnosov s Slovenijo v luči odločitve arbitražnega sodišča.

Erjavec je potrdil navedbe o delovanju tihe diplomacije pri poskusu reševanja spora.
Erjavec je potrdil navedbe o delovanju tihe diplomacije pri poskusu reševanja spora. FOTO: Jaka Vran

Kot dodaja, je Božinović podrobno predstavil genezo odprtega vprašanja meje ter hrvaško stališče. Ob tem je poudaril, da ni možno enostransko izvajati arbitražne odločitve, kot to poskuša Slovenija, ter da si Hrvaška prizadeva za dvostransko reševanje spora.

Božinović je tudi dejal, da je Hrvaška slovenski strani predstavila konkreten predlog v obliki protokola, ki predvideva korake za rešitev spora in potrjuje konstruktiven pristop Hrvaške na tem področju.

Mitchell je izrazil pričakovanja, da bosta državi, ki sta zaveznici v EU in zvezi Nato, uredili odprto vprašanje na konstruktiven način. Izrazil je pripravljenost, da ZDA sodelujejo pri dogovarjanju, če bi obe strani ocenili, da je to potrebno. Mitchell je tudi napovedal, da bo spomladi obiskal regijo.

Z Božinovićem sta se pogovarjala tudi o gradnji hrvaškega terminala za utekočinjeni plin (LNG) na otoki Krku, ki je po Mitchellovih besedah strateški projekt tudi za ZDA.

Ameriški diplomat je še dejal, da so močni strateški odnosi s Hrvaško prednostna naloga ameriške administracije ter da je Hrvaška ključna za varnost na jugovzhodu Evrope.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
19. 01. 2018 20.26
-1
Ja kaj pa sem vam govoril vsa ta leta, ha, ha,....... samo mene se ne posluša, a ne?????? ZDA bodo na koncu naredile mejo. Mejo z Italijo so zarisali Američani, ko se nismo mogli zmeniti za skupni STO. Pa še obmejno mestece Milje-Muggia katera je pripadala coni B se je čudežno znašla v Italiji. Enaka zgodovina se ponavlja. A se iz lastne zgodovine nismo nič naučili????
Uporabnik113189
19. 01. 2018 20.25
-1
Mitchell je v hudi zmoti. Tako kot že mnoge so tudi njega uspeli prepričati, da je Hrvaška ključna za varnost na jugovzhodu Evrope.Nihče pa NI PA POJASNIL zakaj že? Nastajanje velike hrvaške je ključna težava in največji problem za jugovzhod.. Tako kot nekoč prej, ko smo slovenci v EU razlagali, da bo Jugo razneslo, kateri so ključni igralci v teh svinjarijah, nam niso verjeli in se dobročudno nasmihali, kot da nismo normalni..Danes se ponavlja ista zgodba.. Hrvate vodi mafija, normalno prebivalstvo se seli iz te države, v Avstriji pa se širi panika pred tem priseljevanjem, saj jim je jasno da se s temi ljudmi skupaj selijo tudi težave. Upam da se bo našel kdo in gospodu razložil. Hrvaška je ključen problem, ključna nevarnost, vse prej kot pa varnost. Vse ostalo glede varnosti na jugovzhodu bo bistveno bolj preprosto, potem ko bo na kolenih. Vendar te jastrebe iz ZDA to ne zanima, prav nasprotno, spopadov si želijo, da bodo lažje vsiljevali svoje interese. ZDA že davno nimajo več politike, ki bi imela nek svetovni nazor, obe politični stranki sta izgubljeni v megli in jih moti Trump, iz ozadja pa delajo finančni kriminalci, kapital izključno za dobiček takoj, kaj bo jutri nikogar ne zanima.
BUONcaffee
19. 01. 2018 20.35
+0
Hrvati se držijo Američanov in na zadnje bodo imeli največjo korist. Zopet bomo kratko potegnili kot v Jugi, ker smo bili pri risanju meje na napačni strani. Kakšen krat je treba biti na pravi strani za dosego cilja. Sploh priznanje Jeruzalema bi bila odlična priložnost. A kaj ko naši plešejo kot narekuje Evropa. A od Evrope pri meji nimamo nobene koristi.
Uporabnik113189
19. 01. 2018 20.45
+1
Ne bom komentiral kakšne koristi bodo imeli hrvati od američanov, ker nima smisla. Če v to verjameš CAFFE, naj bo po tvoje. Izkušnja pa si lahko ogledajo v Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji ne bom našteval naprej. Vse te koristi jim od srca privoščim. Mimogrede so američani že ugotovili, da so hrvati velikanski dolžniki ruskim bankam? Vsak si pač po svoje uredi življenje, očitno je mnogim državljanom že jasno kam pes taco moli, pa bežijo dokler še lahko.. Tudi v Istri si bodo nekoč od srca želeli zakaj se niso priključili Sloveniji ko so imeli priložnost. Čas se ne vrti nazaj in za nas je mogoče celo velika sreča, če so vsi "domobrani" na drugi strani žice..
Thinc25
19. 01. 2018 18.38
+2
Pahor je največji naivnež, on bi se s Hr. še kar POGOVARJAL.
BUONcaffee
19. 01. 2018 18.26
+1
A dva nova policijska čolna bodo kmalu???
ooResnicA
19. 01. 2018 18.22
+3
....ejejejejeje pahi dobr si zavozu čuj.....
BUONcaffee
19. 01. 2018 18.25
+1
ServerAUTOMATIC
19. 01. 2018 18.02
-1
Vranjić dela konfin u Ištri.
ServerAUTOMATIC
19. 01. 2018 17.55
-1
Malvazija ištrijana, cin, cin, pridite Slovenci eno Hrovati v Ištro na ribo in vino.
ServerAUTOMATIC
19. 01. 2018 17.50
-1
Kaj delaju tej politiki, kak konfine v ištri??????? Ah saj nismo Berlin. Šajeta da gromiiiiii.
RdecaZvezda
19. 01. 2018 15.24
+0
Nimajo se kaj ameri vmešavat v arbitražo,ker meja je določena,pika amen.
Transformerji
19. 01. 2018 14.23
Pahorjevi svetovalci so mu napisali, kaj mora izjaviti! Sam itak ničesar ni sposoben, zato se pa na polno udejstvuje tam, kjer v duši misli, da je doma!
Frane Šajn
19. 01. 2018 13.52
+2
Pahor verjame tudi v čarovnice če je treba samo , da greje ta zadnjo tam kjer so mu votloglavi in zlonamerni dali ponoven mandat. Ni ga zaslužil le verjemite, pa čeprav sedi tu po pravni izvolitvi. Samo razsodna dejanja in pamet bi morali sedeti na tem stolu, tega pa od Turka naprej ni več žal. Samo poglejte vso paleto , ki se nam je ponujala. Slovenci domovina kar vpije po neodvisni in neomadeževani tehnični vladi. Nekdo mora prevetriti to zatohlost mafijske državice na sončni strani alp! Na nove volitve ja ampak samo z oddanim zapisom "hočem novo tehnično vlado!"
Frane Šajn
19. 01. 2018 13.16
+0
Stara rimska skregaj in vladaj , enotne Jugoslavije se niso lotili napadat kar direkt s političnimi potezami zato so sklenili, da se jo prej razbije in dobiš 6 nedonošenčkov. To je bilo načrtno delo , ki se ga po nalogi je lotil Američan Poljskega rodu , Zbignijev Brzezinski rojen 1928 na Poljskem,starši emigrirajo v ZDA priznan sovražnik komunizma ,in zaprisežen član skupine Bilderberga ,ki je bil svetovalec v ameriški vladi od Carterja, Forda, Regana do danes in vseh do danes nedavno je umrl, lansko leto. Šest razbititih in skreganih revežev, ki jih lahko zmelješ kot žitno zrno. Seveda dokraja skreganih med seboij svinjska je ta Ameriška politika in ja potegnili bomo kratko v to lahko verjamete. Hrvaška hinavščina in zahrbtnost nima meja. Ampak dopovej to Pahorju če si strokovnjak. Lotil se je starih razprtij sovražna emigracija , ki je v stari Yugi ni bilo malo torej odpreti stare rane potencirat stare rane in govoriti o prihodnosti. To je bil njegov moto.Ta predavanja so potekala v Stockholmu 1978 na Švedskem (Kvizling) zanimivo v njegovi domovini. Disidentov iz Jugoslavije ni manjkalo in pa umetna kriza v poznih osemdesetih gospodarske omejitve in omejevanje kreditov kljub odlični kredibilnosti, boljši od mnogih sosed. Zakaj trdim , da bomo potegnili kratko? zato , ker se EU nima namena zapletati z Ameriko in mi nismo kakšna neobvladljiva lutka , ki jo zlomiš mimo grede. To vidimo vsak dan. V vseh novodobnih državicah na tleh bivše Yuge so pa grobovi tisti, ki so nastali na podlagi kratkovidnosti naslednic in njihove emigracijske politike. Hrvati pa imajo žal strateško lego , ki diši Američanom in le ti jih popolnoma obvladujejo. Če bi bila tu Srbija kjer so Hrvati bi bilo isto. Kar poglejte na hitro sprejetje Črne gore v NATO.itd.
Frane Šajn
19. 01. 2018 13.39
+0
En star naslov v Nedeljcu, če ga najdete "Piranski naslov ali bomo slavili ali se obrisali pod nosom. V njem najdete zapisane zmote od Kardelja, Bavčarja, in Petrleta.....do danes!
razocarani
19. 01. 2018 10.57
+3
ce pa pahor verjame bo pa ze drzalo ,,le z cim se ti bitje hranis da si takooooo bogi ,,,vsaj ne serji norosti ,,
o22
19. 01. 2018 08.45
+5
Amerika je nam naredila že dovolj škode,vključno z arbitražo.Prisluškovanje je njihovo delo ,zato naj ne govorijo ,da se ne vpletajo.Hrvaška kupuje od Amerike orožje in vlaga v vojsko anormna sredstva ,medtem ,ko se naša zunanja politika v Rusiji rokuje s Putinom ,kateri je trn v peti celi Evropi in Ameriki.Potegnili bomo kratko kot zmeraj.Kar se pa tiče medija ,pa so isti kot njihova politika.Danes tako ,jutri drugače s figo v žepu.
razocarani
19. 01. 2018 10.59
+2
amerika nam je vzela korosko in trst ,,sedaj bi radi se ta del istre dali hrvatom ,,,se italjancki niso imali tak apetit ,,cudno da pa z njimi ni bilo tezav vse od druge vojne naprej ,,,sedaj pa razpadu juge pa bi se vse te drzavic e kar pogrizle med seboj ,,,
Frane Šajn
19. 01. 2018 13.55
+1
Dopovej to emigraciji in domačim prefarbancem in podpornikom , ki jim na poti razbitja vsega kar diši po socializmu ne vidi in ne sliši drugega kot "Uničiti!" Z blagoslovom slovenske cerkve.
bojer
18. 01. 2018 21.00
+6
Na tem področju se ZDA nimajo kaj vtikat. To zadeva dve evropski državi in reševanje je potekalo pod okriljem evropske komisije. Upam, da mi ne bojo vsilili misli, da kar na enkrat arbitražna rasodba ne velja.
sinhron
18. 01. 2018 22.12
+6
Če se pa EU ne zgane , saj Hrvaška tepta evropsko in mednarodno pravo in se norčuje iz njih in išče močnejšega partnerja !
Frane Šajn
19. 01. 2018 13.42
+1
bojer ne bodi naiven! Dokler stoji za njimi svetovni žandar se nimajo česa bati kajti on kroji tudi usodo EU toiko v premislek.
bojer
19. 01. 2018 14.47
+2
Frane, žalostno, da se moram strinjati s teboj.
Frane Šajn
19. 01. 2018 18.53
Na silo se ti ni treba, iaz ponavadi pritrdim vsakemu komentarju ki je na mestu!
johanca123
18. 01. 2018 20.39
+5
Pahor lahko verjame tud v dedka mraza če hoče, ker on meni in še 75% stovencem ne pomeni NIČ (ZERO)
razocarani
19. 01. 2018 11.03
+4
no nekaterim se vedno ,,zalostno res kako revcki na duhu malikujejo tega nastopaca ,,,,tip je to kar clovek ne bi smel biti ,,vecni parazit ki prodaja meglo bogim na duhu ,,,a se ti ne zavedajo da je njegova vlad a naredila vec skode kot vse ostale skupaj ,,ste res vsi dementni ali bogi ,,,kako lahko tako malikujete te povzpetnike pa saj niso bogovi ,,,
alicante123
18. 01. 2018 19.25
+14
Gospod predsednik, vaša trditev, da Hrvati in Slovenci niso nikoli bili v vojni ni na mestu. NDH (Nezavisna država Hrvatska) je leta 1941 okupirala pet slovenskih vasi z 800 prebivalci, mnoge od njih so umorili v Jasenovcu. Imamo številna pričevanja in zapise o bojih slovenskih partizanov in hrvaških vojakov NDH. Kaj so hrvaške enote počele na gradu Vurberk?
Fifi 24
18. 01. 2018 19.57
+12
psst ne pahorju o tem on je vojake NDH pokopaval v MB skupaj z celim HR vrhom
razocarani
19. 01. 2018 11.05
+4
tale grobar je res bogi kako se vedno toliko volilcev naseda temu spletkarju a ne vidite da mu je samo do lastne promocije in koristi ,,,le kaj jeste da ste tako zaljubljeni v to kreaturo ,,
Principat
18. 01. 2018 19.17
+12
sedaj si še drugo fazo ameriškega okupacijskega posredovanja zvežmo na glavo in potem smo dokončno prodane duše , kar je v resnici že poskušal tudo osemkolednik , ,, vse kakor je to plod zakolisnih iger Janše in Pahorja ,, v zameno za posredovanje pa nihče ne omenja KAJ si ŽELIJO AMERIČANI ,, 1945 so nas itak že nagnali iz TRSTA
Kosmatinc
18. 01. 2018 18.49
+9
Ameroai pejte na svojo celino
Zmaga Ukrajini ..
18. 01. 2018 18.33
+6
"....hrvaški časnik Mira Cerarja obtožuje, da je poskusil demantirati njihovo poročanje...". POSKUSIL DEMANTIRATI ????????? Ta Krotistan stalno izvaja medijske spine, zato bi bilo dobro, da bi jim naši vrnili z isto mero. Cerar naj bi npr. priznal, da se je pogovarjal in dogovoril s Plenkotom, da je polovica Piranskega zaliva od Crotistana, v zameno pa je Plenko že podpisal pogodbo, ki Sloveniji podarja geometrično polovico Istre (s skrajno južno točko v Puli) in sicer celotno zahodno obalo. Pa da potem vidimo to živahnost v Krotistanu.