Slovenija

Pahor začel pogovore o kandidatih za ustavne sodnike, v SDS predlagajo Verico Trstenjak

Ljubljana, 23. 10. 2018 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
14

Predsednik države Borut Pahor se je srečal z vodji poslanskih skupin strank LMŠ in SDS. Kot je že znano, v LMŠ kot kandidata za novega ustavnega sodnika podpirajo Andraža Terška. Temu so podporo napovedali tudi v SD in SNS. V SDS pa so Pahorju predlagali, da med uradne kandidate uvrsti Verico Trstenjak.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovore o možnih kandidatih za ustavne sodnike sprejel vodji poslanskih skupin SDS in LMŠ, v sredo pa bo pogovore nadaljeval s predstavniki ostalih strank. 

Kar zadeva podpore kandidatu stranke SDS, je vodja strankine poslanske skupine Danijel Krivec končno položil karte na mizo. Sporočil je, da v stranki pravnika Andraža Terška in Boštjana Pintarja, trenutno edina dva kandidata, ki sta se prijavila na razpis, ne podpirajo. Kot možno kandidatko za ustavno sodnico predlagajo in podpirajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču Evropske unije Verico Trstenjak, ki naj bi na kandidaturo že pristala. Krivec je Pahorju predlagal, da Trstenjakovo uvrsti med uradne kandidate, kar je v tej fazi postopka po njegovem še mogoče. "Zato se bodo postopki zdaj nadaljevali v tej smeri," je dejal. Trstenjakova po njegovih besedah s kandidaturo soglaša. 

Novega ustavnega sodnika, ki bo na ustavnem sodišču nadomestil Jadranko Sovdat, ki se ji mandat izteče decembra, bi DZ po besedah Krivca lahko imenovali že na novembrski seji, a je to odvisno tudi od tega, kako se bodo o kandidatih izrekle druge stranke.

Če se bodo v SDS odločili podpreti Terška, pa bi mu to zagotovilo izvolitev.
Če se bodo v SDS odločili podpreti Terška, pa bi mu to zagotovilo izvolitev. FOTO: Aljoša Kravanja

Golubović: Pripravljeni so se pogovarjati tudi o Trstenjakovi  

Po Krivcu je na posvet k Pahorju odšel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Po pogovoru s predsednikom je dejal, da v stranki kot kandidata za ustavnega sodnika podpirajo Terška. Po njihovi oceni gre namreč za človeka, ki ga ustavno sodišče potrebuje, saj zagovarja načela socialne države, medtem ko trenutno ustavno sodišče ustavo večkrat razlaga neoliberalno, je dejal.

Glede Trstenjakove pa je dejal, da podpirajo Terška, če pa bi se izkazalo, da ta med strankami nima zadostne podpore, bodo pogovor opravili tudi s Trstenjakovo. "Nasploh smo se pripravljeni pogovarjati z vsemi, ki kandidirajo," je dejal.

V SDS za ustavno sodnico predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču EU Verico Trstenjak.
V SDS za ustavno sodnico predlagajo nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču EU Verico Trstenjak. FOTO:

Odločitev ostalih poslanskih skupin znana v prihodnjih dneh

Kako se bodo odločile druge poslanske skupine, bo znano v prihodnjih dneh, ko bo Pahor nadaljeval posvetovanja. V sredo bo glede možnih kandidatov za ustavnega sodnika opravil pogovore z vodji poslanskih skupin SD, SMC, Levice, NSi, SAB in DeSUS. Poleg izbire kandidata za ustavnega sodnika se bo posvetoval še glede kandidata za varuha človekovih pravic in kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Za varuha človekovih pravic je prispelo devet predlogov kandidatur, že drugi poziv za predloge možnih kandidatov za guvernerja pa se izteče 2. novembra.

Predsednik Pahor v sredo nadaljuje srečanja z vodji poslanskih skupin.
Predsednik Pahor v sredo nadaljuje srečanja z vodji poslanskih skupin. FOTO: AP
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
23. 10. 2018 20.35
+4
Andraž Teršak!
srebrnibreg
23. 10. 2018 19.45
+6
Vse ustavne sodnike odstraniti in jih zamenjati, da več ne bodo podpirali lopovstvo in korupcijo ter oproščali obsojence pa naj bodo iz desnega ali levega političnega pola. Sedanji so za odpis.
matej1111
23. 10. 2018 10.26
-12
Tisti bo, ki ga bo Milanček izvolil in čisto nič drugače. Tak je že 25 let in tako še bo nadalnjnih 25 let.
pekoči paradižnik
23. 10. 2018 18.07
+11
Škoda ker ni tako,ker potem petriči, jakliči, zobci in njim podobni ne bi nikdar videli US
Principat
23. 10. 2018 19.03
+7
in princ teme bi sedel ,, sedaj pa že spet kontaminirane nastavljajo ali celo , da je tisti Bog ki ga bo podprl ,, že v štartu kolaps ,, ampak zakaj bi mi o tem govorili , če pa maneken ima škarje v rokah z nevidnimi svetovalci , ki v zaoderju diktirajo
26277
23. 10. 2018 10.23
+6
Pahor...začni delat, imaš leta, za začetek lahko malavariš, pri tvojih.
Scipion
23. 10. 2018 08.50
+3
Berem interviju z Andražom Terškom v MLADINI in lahko iz njegovih besed razberem da je zelo pro migrantsko usmerjen. Ne vem če je to ravno primerno za nekega sodnika ki bi moral biti pri veh stvareh zelo nepristranski.
Kollerik
23. 10. 2018 08.56
+2
++++++ da bereš Mladino. Vsekakor legendaren cajtng.
xyxyxyxyxyxyxy
23. 10. 2018 08.41
+7
Ali je še kje kakšen desničarski pravnik, za ustavnega sodnika, da bodo vsi na kupu?
INAZ
23. 10. 2018 11.44
+4
Andraž Teršek je desni? Po moji oceni je nazorsko bolj levi kot desni, je pa predvsem ustavni pravnik z integriteto. Toplo priporočam izvolitev.
ina5785
23. 10. 2018 18.14
+5
INAZ - točno! Andraž Teršek je zares pravnik z integriteto. Potrebujemo pravnike, ki bodo končno PRAVIČNI - NE levi, NE desni!!!!
Principat
23. 10. 2018 19.24
+5
verica trstenjak je pa absolutno desna ,, in ........ kaj pa zdaj ,, pravzaprav so desni že okupirali potezo
Kollerik
23. 10. 2018 08.09
+13
Je pahiju šef janoš jovan noriški že poslal smernice za "nedovisnega" sodnika tipa jaklić....