Slovenija

'Jaz zvonim zdaj, ko toče še ni'

Zagreb, 13. 05. 2010 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Rešil sem najbolj kapitalen problem, ki smo ga imeli," pravi premier Pahor o arbitražnem sporazumu. V primeru, da bo sporazum zavrnjen, se Sloveniji obeta izoliran položaj v mednarodni skupnosti, dodaja.

Če bo sporazum na referendumu zavrnjen, ne bo zavrnjena samo rešitev meje s sosednjo Hrvaško, ne bo zavrnjena samo nevarnost, da bi incidenti preraščali v konflikte, konflikti pa v kakšne varnostne situacije, ki jih ne potrebujejo, ampak se bo Slovenija izolirala v mednarodni politiki. Ne bo razumljena. Zlasti če se bo odločila, ker problem ne bo rešen, za novo blokado Hrvaške, ali v času pristopnih pogajanj, ali pri ratifikaciji Hrvaške pristopne pogodbe. Borut Pahor

Predsednik vlade Borut Pahor je danes znova branil arbitražni sporazum s Hrvaško. "Rešil sem najbolj kapitalen problem, ki smo ga imeli," pravi premier, ki je dejal tudi, da bo na referendumu sprejeta pomembna odločitev, saj se bo odločalo tudi o tem, katera politika bo dobila legitimnost. Ponudil nam je dva odgovora. Kot prvi odgovor je navedel politiko, ki odlaga težave, kot drugega pa politiko, ki težave poskuša reševati.

V primeru, da bodo državljani na referendumu glasovali proti sporazumu, Pahor pravi, da "bodo Slovenijo postavili v izoliran položaj v mednarodni skupnosti, čaka pa nas tudi popolnoma nepredvidljiva situacija". "To pomeni, da vaši prijatelji in zavezniki pustijo, da delate kar hočete in kolikor zmorete, ker z vami se ne bodo ukvarjali, ker pač niste bili sposobni razrešiti nekih vprašanj," poudarja in dodaja, da je po toči zvoniti prepozno. "Jaz zvonim zdaj, ko toče še ni," dodaja premier. 

'Jaz probleme rešujem'

"Sem politik, ki probleme rešuje, ne vedno nujno tako hitro in tako uspešno, kot bi si vsakdo želel, ampak jih rešuje, jih ne pometa pod preprogo. Rešil sem najbolj kapitalnega. Skupaj z ministricami in ministri, s predsednikom države in z vsemi, ki so sodelovali skupaj z mano pri pogajanjih s hrvaško oblastjo," je dejal Pahor in dodal, da "danes nimamo skrbi z mirom in varnostjo in to je pomemben element bonitetne ocene države".

Ponovna retorika groženj in ustvarjanja strahu s strani predsednika vlade Boruta Pahorja, ki jo je uporabil že lansko jesen in ki Slovenkam in Slovencem žuga z mednarodno izolacijo v primeru zavrnite sporazuma, je v tem kontekstu povsem neprimerna in nedopustna. Radovan Žerjav, SLS

Ponovil je še, da se na referendumu ne bo odločalo samo o tem, ali je ta ali ona določba arbitražnega sporazuma dobra ali ne, ampak ali je ta način dokončne rešitve spora o meji, vzpostavitev trajnega sodelovanja in možnosti za trajno prijateljstvo z vsemi sosedi, "ponovna regeneracija liderstva v tem delu Evrope, okrepitev bonitetne ocene Slovenije zaradi tega, tisto, kar si ljudje želijo, ali pa popolnoma nepredvidljiva situacija potem".

Od tistih, ki zahtevajo, da se arbitražni sporazum zavrne na referendumu, Pahor zahteva, naj povedo, kaj bo alternativa. "Morajo odgovoriti na vprašanje, ali bodo zahtevali blokado pristopnih pogajanj, torej blokado takoj, ali bodo glasovali proti pristopni pogodbi, če rešitev meje ne bo določena. Ker če bo tako, bodo Slovenijo postavili v izoliran položaj. O tem naj ne bo nobenega dvoma," je še opozoril predsednik vlade.

'Ne kršimo zakona o referendumski kampanji'

Pahor in Kosorjeva
Pahor in Kosorjeva FOTO: Reuters
Tajnik državne volilne komisije Marko Golobič je dejal, da je vsako organizirano pozivanje volivcev, kako naj glasujejo, lahko razumljeno kot propaganda. Ali gre za propagando ali ne, načeloma ugotavlja ministrstvo za javno upravo oz. inšpektorat za notranje zadeve, pa tudi računsko sodišče. Toda po drugi strani to velja za "organizatorja kampanje", kar pa je lahko pravzaprav vsak, ki se tako deklarira. Pri tem pridemo do dileme, kaj se zgodi, če se nekdo ne deklarira kot organizator kampanje, a jo vseeno izvaja. Kot pojasnjuje Golobič, inšpektorat lahko ugotovi, da gre za kršenje zakonodaje, saj lahko na primer s 120 do 200 evrov kaznuje tudi posameznika, ki agitira. Za vlado bi zato morda lahko veljalo podobno kot za vse ostale pravne osebe, je pojasnil Golobič.

Vlada se je danes odzvala na očitke poslanca SLS Franca Pukšiča, da krši zakon o volilni in referendumski kampanji. Vlada pojasnjuje, da ne more biti organizator referendumske kampanje, o vsebini arbitražnega sporazuma pa tudi v času do referenduma komunicira izključno v okviru rednih komunikacijskih aktivnosti brez dodatnih proračunskih sredstev.

Po navedbah Ukoma v okvir rednih komunikacijskih aktivnosti sodijo medijski in drugi javni nastopi vladnih predstavnikov, pa tudi neposredno komuniciranje s prebivalci preko vladnega spletnega mesta in vladnega odprtega telefona, torej dveh rednih oblik komuniciranja z javnostmi, ki delujeta že vrsto let in nista bili vzpostavljeni zaradi arbitražnega sporazuma.

Ukom na očitke, da je vlada objavila posebno spletno stran v zvezi z arbitražnim sporazumom, odgovarja, da gre za tematsko poglavje v okviru vladne spletne strani, na kateri objavlja ključne dokumente, povezane z arbitražnim sporazumom, in bistvene argumente, zaradi katerih je vlada potrdila in podpisala arbitražni sporazum.

V zvezi z vladnim odprtim telefonom na Ukomu poudarjajo, da gre za brezplačno telefonsko številko, ki deluje že od leta 1998 in nanjo lahko državljani postavljajo vprašanja, povezana z vladnimi evropskimi temami in drugimi aktualnimi vladnimi projekti. Te telefonske številke po navedbah Ukoma niso posebej oglaševali v medijih, odprti telefon pa je skladen z načeli čimbolj transparentne in državljanom prijazne državne uprave.

'Pahor želi ustvariti umetniški vtis'

Podpis arbitražnega sporazuma 4. novembra 2009 v Stockholmu
Podpis arbitražnega sporazuma 4. novembra 2009 v Stockholmu FOTO: Reuters

Slovenski premier želi s svojimi izjavami o domnevnem dogovoru s hrvaško kolegico Jadranko Kosor glede slovenskega izhoda na odprto morje ustvariti "umetniški vtis" pred slovenskim referendumom o arbitražnem sporazumu, je ocenila poslanka opozicijske Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić.

Kaj je kdo komu obljubil, ni na ravni politike, ampak na ravni povabila na kavo. Vesna Pušić

"Pahor želi ustvariti pozitivno ozračje, da bi na referendumu potrdili arbitražni sporazum, ker se zaveda, kako pomembno je to," je dejala Pusićeva, ki je predsednica nacionalnega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z EU.

Kot je poudarila, je pomembno, da arbitražni sporazum določa, da bo spor o meji reševala arbitražna komisija, ter da je sporazum temelj za urejanje spora. "Kaj je kdo komu obljubil, ni na ravni politike, ampak na ravni povabila na kavo," izjavo Pusićeve danes povzema hrvaški dnevnik Jutarnji list.

Pusićeva je izrazila prepričanje, da bodo slovenski državljani sporazumu dali zeleno luč, kar bo po njenih besedah izjemno pomembno tudi za Hrvaško.

"Sporazum ni posebno veselje, je pa najmanjše zlo. Ločuje spor o meji od pogajanj z EU, a če ne bo potrjen na referendumu, bomo morali znova za pogajalsko mizo in iskati alternativno rešitev za mejo, ki ne bo povezana s pogajanji," je še dejala Pusićeva. V takem primeru pa po njenem mnenju obstaja možnost, da se Slovenija ne bi držala dogovora in bi blokirala hrvaška pogajanja z EU.

SDS: Premier dokazano zavajal slovensko javnost

Arbitražni sporazum po Ruplovih besedah daje največ polovico Piranskega zaliva, zato predlaga, da volivci sporazum zavrnejo in da se nadaljuje tam, "kjer smo nehali". Pri tem pa je Rupel pozval k nacionalnemu konsenzu ali vsaj sodelovanju vseh državnozborskih strank pri tako pomembnem vprašanju.

Zgroženi smo, da premier Pahor svoje politične interese postavlja pred dobrobit slovenske države in njene ozemeljske celovitosti, pravijo v stranki SDS. "Skrajni čas je, da Slovenke in Slovenci z odločnim glasom PROTI prekinemo barantanje s slovenskim ozemljem. Obenem pa zahtevamo od premierja, da se opredeli do navedb hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve, ki je razkrilo, da je vladajoča koalicija zavestno odprla pot izgubi slovenskega ozemlja. Kaj drugega sploh lahko pričakujemo od koalicije, katere notranja ministrica trdi, da Slovenija nima Piranskega zaliva?“ so kritični v stranki, saj je včeraj hrvaško zunanje ministrstvo zanikalo Pahorjeve navedbe, da se je s Kosorjevo dogovoril glede teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
14. 05. 2010 15.33
NOTRADAMSKI ZVONAR?
pretresena
14. 05. 2010 13.27
mami55 in nash.shlosar a kaj drugega si po tvojem desni ne zaslužijo kot kazen, al kako? Glede na tvojo ugotovitev...hehe. Drugače pa brez heca...ne vem če si kdo v resnici želi komunizem nazaj...vsaj jaz si ga ne, kljub temu, da sem levo opredeljena. Žalostno pa je, da desni vidite vedno in povsod komunizem. Sem levo usmerjena volivka in nisem živela v času komunizma, niti si tega ne želim. Piše se leto 2010 in ja imamo demokracijo. Na žalost pa nimamo spoštovanja do soljudi, kar je za DEMOKRACIJO v pravem pomenu besede, nujno potrebno. Tudi jaz ne obkladam desnih z raznimi nacisti, fašisti, kleriki itn., pa bi lahko, ampak bi se mogla spustit na nivo tistih...sej veste katerih...pa nočem. Sem strpna tudi do tistih, čeprav se z njimi ne strinjam in desni ne slovijo glih po strpnosti, na žalost vseh, tako levih, desnih ali neopredeljenih.
nash.fido
14. 05. 2010 11.13
Ta levi bi radi, da bi komunizem vsem poneumil možgane, ne samo njim.
mamica55***
14. 05. 2010 10.59
@pretresena 10:38 ne da ga potrebuje . . .zasluži si ga. torej JE komunizem kazen, no počas bodo pa tud tardeč spregledal ! ! !
12345s
14. 05. 2010 10.57
Zvone bi tudi doma mogel zazvonit.
Musti
14. 05. 2010 10.53
Ko berem desničarske komentarje, je tko kot bi napol mrtva zadeva še mal pobrcala, ampak ji je vseeno usojeno da se stegne. Tako deluje desnica danes. Janša poskuša še zadnji punt nardit, ampak zaušnica bo boleča zanj po referendumu...lepo to. Namesto da bi se o Janša obnašal državotvorno in v korist gospodarstva in reševal probleme ki jih imamo, probleme samo ustvarja, tako z nestrpnostjo in s podlim podpihovanjem nacionalne zavesti. Če bi ta Janša mel nacionalno zavest, bi govoril in deloval drugače. Po referendumu bo ostal politično truplo in najverjetneje bo ostal opozicija za vedno, čeprav se stvar nagiba celo k temu, da bo počasi izginil s političnega prostora, ker ljudje njegovih idej in dogm ne sprejemajo več, celo zavračajo jih. tudi njegovi ljudje mu počasi obračajo hrbat, ker vidijo da ne deluje kosntruktivno , ampak destruktivno.
pretresena
14. 05. 2010 10.45
Za poneumljat ljudi pa ne rabimo komunizma, imamo sodobne politike z desnega brega, ki to nalogo očitno dobro opravljajo, če sklepam po komentarjih njihovih podpornikov. V SLO je to očitno mačji kašelj.
pretresena
14. 05. 2010 10.38
Ne da ga potrebuje...zasluži si ga.
nash.fido
14. 05. 2010 10.22
pretresena Ti si res pretresena. Zakaj bi desni volivci potrebovali komunizem, a verjetno, da bi še več ljudi poneumil, kot je že?
pretresena
14. 05. 2010 10.07
Sama še ne vem ali bom ZA ali PROTI. Se pa vedno bolj nagibam k ZA. 1. zato, ker sem prebrala sporazum 2. ker me h glasovanju PROTI odbijajo takšni in drugačni primitivni komentarji na tem portalu, ki so stalnica (pod vsako temo) in me je groza bit na istem bregu s primitivnimi ljudmi, ki ne znajo izrazit mnenja na nivoju, brez nepotrebnih žalitev. Menda se tu res zbira odpadni material, ki ni zrel za demokracijo niti si je ne zasluži. Vedno me je groza volitev in raznih referendumov od kar berem komentarje na tem in temu podobnih portalih. Zato pa imamo takšne parlamentarce...in tumaste stranke kot so NSi, SLS, SNS...in njihove še bolj tumaste podmladke... SLO je zaradi takšnih ljudi 100 let za leseno žlico in 2010 let za demokracijo. Takšni ljudje mislijo, da je svoboda govora to, da lahko brez premisleka pljuvajo in bruhajo po sočloveku. Takšen narod si zasluži KOMUNIZEM in ni vreden DEMOKRACIJE. Da pa ne bom posploševala in delala krivice, se pa tudi na tem portalu najde par svetlih izjem, ki so vredni da se jih bere, prebere, razmisli in razume...vendar so na žalost v manjšini... Verjetno nima smisla...tumast ostane tumast, sploh če ima večinsko podporo tumastih...
HC85
14. 05. 2010 09.48
A se Grčiji in Irski obeta izoliran položaj v medanrodni skupnosti....... GRČIJA še je za NAGRAGO, ker blokira Makedonijo na vseh področjih dobila par MILIJARD pomoči........ Če je to ta izoliranpoložja se ga jaz nič ne bojim.....
loden
14. 05. 2010 04.02
Pahor je vzel delo stand up komedijantom, zdaj pa še zvonarjem....
loden
14. 05. 2010 03.33
"Jaz zvonim zdaj, ko toče še ni" Meni so te besede zaskbljujoče, ker me zanima, kaj pomeni TOČA, kaj se je naša vlada v resnici dogovorila s hrvaško oz. z EU, da je uspeh te arbitraže tako pomemben? Mi Slovenci smo seznanjeni s tem, da mora imeti Hrvaška razrešene mejne in ostale probleme, če želi vstopiti v EU. ZAKAJ JE POTEM PRI NAS TAKA PANIKA? KAJ JE ZADAJ?
pika poka ježek
14. 05. 2010 01.13
Sicer pa je Pahor že obljubljal da bo spoštoval željo ljudi. Recimo v Ankaranu. Pa je ni, besedo je požrl kot jo je požrl pri interpelaciji zoper ministra Erjavca.
pika poka ježek
14. 05. 2010 01.11
Pahor, imaš zagotovljen moj glas na referendumu. P R O T I
antonino
13. 05. 2010 23.17
ČE SO PAHOR & CO. TAKO SIGURNI V USPEH, ZAKAJ PA POTEM V TOČKO 3B NE ZAPIŠEJO TERITORIALNI STIK, PA BOMO VSI ZA TAK DOGOVOR. Žalostno je, da ljudi prepričujejo v nekaj , kar niti sami ne verjamejo - tipično komunistično
Jure Kacicnik
13. 05. 2010 23.15
Ma mislim, da ni tako, res pa je Janša spet in ponovno dokazal, da je pač velik mojster prazne besede. Videli smo kako je on reševal dotični problem, rajši brez komentarjev...
antonino
13. 05. 2010 23.15
PA ŠE HVALI SE, DA ZVONI PRED TOČO - Z SVOJO PRAZNO GLAVO
beli_mantl
13. 05. 2010 23.11
Daj no pahorček, vsakemu zahodnemu (pa tudi ostalim) politiku je jasno da je volja ljudstva sveta zadeva. kaj bo zdaj prišla merklova pa nas po riti? Svet bo sprejel našo voljo, takšno ali drugačno, res pa je da boste izstopali v tej situaciji nesposobni politiki, to bo videl svet. Vemo mi česa se bojite
RoccoS
13. 05. 2010 22.32
Nisem za Janšo, vendar je Pahorja dobesedno sezul v odmevih! Pahor je začel govorit raztrešeno, nepovezano, v asociacijah, spet je bil cel moker... dejavu