Predsednik najmanjšega skupnega imenovalca

Mandat predsednika Boruta Pahorja se izteka, pred vrati je volilna kampanja. Kakšen predsednik je (bil) Pahor? Kot ugotavlja Fokus, njegova težava ni v tem, kje vse se rad pojavlja, kakšen stil ga krasi, tudi ne njegova sproščenost. Ne, njegova težava je predvsem (pre)pogosta odsotnost vsebine.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Kakšen predsednik države je Borut Pahor? Mandat se izteka, pred vrati je volilna kampanja, zato je  čas za oceno. Analizo  Pahorjevega predsedniškega mandata smo naredili v rubriki 24ur Fokus. Ni težava v tem, kje vse se Pahor pojavlja, da je moderen predsednik, da je rad sproščen ... ni težava v tem, kje vse Pahor je, ampak v tem, kje ga ni, pa bi kot odgovoren predsednik moral biti. Ni težava stil, ampak  (pre)pogosto odsotnost vsebine. 

V dveh delih Fokusa smo analizirali Pahorjeve poteze, odkar je predsednik države. Kaj je delal dobro, kaj slabo? Kakšne so njegove napake, prioritete, kako ga ocenjujejo ljudje? 

Pahor je predsednik najmanjšega skupnega imenovalca, ugotavlja ekipa 24ur Fokus. Na številna relevantna vprašanja se ne oglaša, predvsem na tista, ki bi mu lahko odnesla del popularnosti. Ne, ni treba, da je moralna avtoriteta (pa čeprav je v prejšnji kampanj  prav on izpostavljal, da mora predsednik države to biti), moral pa bi zaznati ključne probleme v državi in jih kot predsednik nagovoriti. Biti državnik ne le navzven, pri zunanji politiki, ampak tudi navznoter, tudi pri težkih temah. In vse to je mogoče, ne da bi prestopil mejo ustavno zamejenih pristojnosti. Ne molčati, ampak reči kdaj na ključne dogodke tudi kaj, kar je za koga neprijetno, a potrebno. Brez tega je, sploh ob zelo specifični javni podobi, ki jo sam ustvarja, zgolj simbol, maskota.

Borut Pahor se lahko zdaj, ob koncu mandata, spomni na svoje lastne besede, s katerimi je pred petimi leti tudi kritiziral svojega predhodnika: "Ni tak čas, ko bi rabili predsednika, ki govori popularne stvari."

Res je, ugotavlja 24ur Fokus, čas je za predsednika, ki mu je vsebina pred popularnostjo. Predsednika, ki pred odgovornostjo težkih domačih tem, ki bi jim moral posvečati več pozornosti, ne molčati in se večkrat oglasiti (revni, begunci, družbene manjšine, seksizem, sovražni govor, odrekanje pravice do splava, razpadajoče zdravstvo ...)  in pred lastnimi napakami (denimo razvrednotenje protikorupcijske komisije) ne beži v samopromocijo. Kdorkoli bo predsednik, Pahor ali kdo drug, treba bo pokazati več. Ker si Slovenija to zasluži.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 635
LOS - T 04.09.2017 19:28:50
Ko vas....jaz ga bom volil zanalašč, k mi povsod eni klošarji pametujejo kaj bi moral predsednik počet in govort. Najprej junaki kej iz sebe narest, potem predsedniku države pamet solit. O drugih politik k ga šinfajo pa sploh ne bi, Brglez je drama queen ko beseda nanese na Boruta, istočasno ma pa vse navadne drzavljane za retardirance ki nimajo kaj odločati v tej drzavi, zato je samo on poklican, on pa ja ve kaj je dobro za nas, ne mi...
Več komentarjev