Slovenija

'Zaradi tega prevzema ne bo v Sloveniji niti enega delovnega mesta manj'

Ljubljana, 09. 05. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
78

Hrvaška skupina Mplus bo z odkupom 51-odstotnega deleža skupine Panvita postala njen večinski lastnik. Do prevzema so skeptični mnogi, tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici, kjer opozarjajo, da so Hrvati s prevzemom v roke dobili tudi več kot 3000 hektarjev kmetijskih površin, ki so v državni lasti. O tem, kaj ta prevzem pomeni, kakšna bo usoda kmetov in zakaj so se Hrvati sploh odločili za nakup večinskega deleža, je spregovoril izvršni direktor Panvite Toni Balažič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Balažič o prodaji Panvite
    07:25
    Iz 24UR ZVEČER: Balažič o prodaji Panvite
  • Iz 24UR ZVEČER: Panvita dobila novega lastnika
    03:46
    Iz 24UR ZVEČER: Panvita dobila novega lastnika

Ko slovensko prehrambno podjetje prevzamejo Hrvati, pri nas zazvonijo vsi alarmi. Predvsem zaradi slabih izkušenj z Agrokrojem, ki je prevzel Mercator, ter še z nekaterimi slovenskimi strateškimi prehrambnimi blagovnimi znamkami, od Droge Kolinske do Donata, ki so jih zaradi nesposobnosti slovenskih tajkunov od Igorja Bavčarja dalje prevzeli Hrvati.

Tako so zazvonili tudi ob prodaji enega večjih agroživilskih podjetij Panvita v lasti družine Polanič. Toni Balažič, izvršni direktor skupine Panvita, je pojasnil, da delujejo na zelo konkurenčnem trgu in da se borijo z multinacionalkami, tujimi in regionalnimi velikani. 

"Že nekaj let se zavedamo, da tako majhni, kot smo, z relativno nizko kapitalsko močjo, v nekem širšem kapitalskem, regijskem smislu, ne bomo preživeli. Zato smo že nekaj časa iskali partnerja, ki bi podprl našo ambicijo, da postanemo resnejše regionalno podjetje," je pojasnil in dodal, da so tako našli sklad Mplus, ki bo njihovo ambicijo podprl. V petih letih naj bi postali 400-milijonsko podjetje. 

50 milijonov evrov tako ne bo šlo v žep družine Polarič, ki je prodala svoj delež. "Večina tega denarja za razvoj ostaja v podjetju. To pomeni, da bo več investicij. Zaradi prevzema ne bo odpuščanja, pač pa ravno obratno, potrebovali bomo več sodelavcev," pravi Balažič in zagotavlja, da vsi procesi in center ostajajo v Sloveniji. 

Kaj pa bo z več kot 3000 hektarji kmetijskih zemljišč, ki jih Panvita najema od države? "Razloga za bojazen ni. Tudi naši predhodniki s to zemljo odgovorno upravljajo že več kot 100 let. Vse, kar pridelamo, gre v naše izdelke, ki jih skoraj vse prodamo v Sloveniji," razlaga. Pravi, da veliko prispevajo k slovenski samooskrbi in da se ta strategija ne bo spremenila. Kot pravi, so si obstoječi slovenski lastniki s pogodbo zagotovili, da bodo z vsemi spremembami, ki bi se nanašale na spremembe zemljišč ali koncesije, morali v celoti soglašati. 

"Mi bomo še naprej skrbeli za to, da bodo slovenski izdelki ostali v Sloveniji, želimo pa vsekakor povečevati dodano vrednost. Ima pa tudi država vrsto mehanizmov, s katerimi lahko prepreči, da bi prišlo do kakršnih koli zlorab. Jaz sem prepričan, da bo država to zelo pozorno spremljala in tudi odreagirala, če bi šlo kaj narobe," je miril. 

Toni Balažič
Toni Balažič FOTO: POP TV

Nekdanji direktor Panvite, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, Dejan Židan ob sedanji prodaji Hrvatom pravi, da je čas, da znova razmislimo, ali želimo, da so vsa kmetijska zemljišča takšna, kot so sedaj ali je pa čas, da gremo v neko novo politiko na področju državnih kmetijskih zemljišč. Balažič pravi, da Židana ceni, saj da je izkušen politik in gospodarstvenik, ki je delal v tej panogi. "On je prvi, ki mora vedeti, da v Panviti zelo odgovorno ravnamo s temi zemljišči," je prepričan Balažič, ki dodaja, da se njegove izjave ne boji, pač pa veseli. 

"Država dejansko mora prevetriti svojo strategijo glede slovenske samooskrbe. Mora narediti bistveno več za to, da se bo slovenska samooskrba povečala in da končno od besed preidemo k dejanjem. Da bodo vse te investicije in subvencije, ki jih država daje v slovensko kmetijstvo, postale produktivne. Doslej težko rečemo, da smo to dobro izkoristili," meni. 

'Prevzemnik je dejansko finančni investitor, ki je prepoznal ambicijo'

Eden od pomislekov je tudi, da 51-odstotni delež Panvite kupuje hrvaški investicijski sklad, ki se doslej ni ukvarjal s kmetijstvom, prihaja iz povsem druge dejavnosti, a Balažič to vidi kot priložnost. "To je eden od redkih primerov, kjer je prevzemnik dejansko finančni investitor. Torej ni podjetnik, ni strateg, ki bi iskal neke sinergije, ki bi preselile proizvodnje iz Slovenije v druge države, ali ki bi svoje proizvode želel lansirati v Slovenijo. To je preprosto finančni sklad, ki je prepoznal ambicijo, ki želi graditi na platformi Panvite in sinergije so drugje, v dodatnem kapitalu, dodatnem znanju".

Balažič je pojasnil še, da ima Mplus ogromno znanja s področja prevzemov in da to tudi ni njihova prva investicija v Sloveniji. Leta 2017 so prevzeli na primer znamki Linea directa in Manpower. "In ta podjetja delajo bistveno boljše kot prej in tudi z več zaposlenimi," pravi. 

"Zanimiva podrobnost pri Mplusu je, da je polovični lastnik podjetja, ki je večinski lastnik Mplusa, dejansko Slovenka. Torej žena gospoda Oreškovića. To vsekakor postavlja vse skupaj v neko drugo perspektivo. Tudi vsa družina tekoče govori slovensko. S tega vidika prevzemnik ni samo Hrvat, ampak tudi Slovenka," je povedal. 

Kaj pa prodaja pomeni za slovenke kmete? 

"Jaz danes zagotavljam, da zaradi tega prevzema, tega posla, ne bo v Sloveniji niti enega delovnega mesta manj in niti en naš poslovni partner zaradi tega ne bo izgubil poslovanja z nami. Obratno. To je za vse nas neka nova priložnost, ki mislim, da jo lahko zagrabimo. Moramo spremeniti tudi našo paradigmo razmišljanja, da končno razmišljamo širše. Da naredimo neka podjetja, ki bodo imela center v Sloveniji in kjer bo slovenska platforma dogovorna za širjenje v druge države," je zaključil. 

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
09. 05. 2024 19.31
+3
Še en dokaz, da nas Hrvati prehitevajo na vsej fronti. Medtem ko se mi ukvarjamo s priznanjem teroristov, se Hrvati ukvarjajo z našim imetjem
Težeklojz
09. 05. 2024 18.53
+2
Prodjte vse, pa nj gre vse u pm...
petb
09. 05. 2024 16.39
+2
Kot je rekel nekdo:"Prodaš konja, orješ z mačko."
spaceair
09. 05. 2024 16.31
+2
zakaj je treba prodajati?
iskriv
09. 05. 2024 15.24
-2
Ko je Matoz v Janševi vladi prevzel slabo banko je prodal delež Panvite družini Polanič pod ceno in s tem oškodoval državo . Novi lastnik Meritus ocenjuje vrednost Panvite na sto milijonov evrov , prejšnji lastnik jo je od države ( matoza ) kupil za deset milijonov , torej je država bila oškodovana za vrednost 10 x . Kjer se pojavijo Janša , Matoz , Snežič , Seško , Petek je država osiromašena SDS pa bogatejši ! Kje so organi pregona , jih to nič ne skrbi ?
ap100
09. 05. 2024 16.29
+0
ob sodelovanju KF finance ? si bral predhodne zaveze si morda slišl da so poskusili prodajo preprečiti celo z zamenjavo uprave - si vedel da sta bili farma ihan in panvita prej lastniško povezani - ve se katera imena moraš povezati da se reflektorji usmerijo stran od bistva
Grma53
09. 05. 2024 19.33
+0
Pa bo spet kriv Janša. Vso pokvarjenost levičarji podtaknejo Janši, samo da si oni lahko polnijo svoje žepe
osservatore
09. 05. 2024 15.10
+1
Kroati prevzemajo slovenske prodajalce in pridelovalce hrane izključno iz enega preprostega razloga: povečati trg za hrvaške prehrambene izdelke. In niti slučajno jih ne zanimajo slovenska delovna mesta, ampak ena druga. Katera že? Z njihovega zornega kota je to razumljivo. Amen.
mentorhercul
09. 05. 2024 15.09
-1
Ob takem govorenju bi se morali sprožiti vsi alarmi. Ponavadi se ni končalo dobro, vsaj za zaposlene.
Rookoko
09. 05. 2024 14.40
To smo že tolikokrat slišali... čez pol leta pa druga pesem. 'Zaradi tega prevzema ne bo v Sloveniji niti enega delovnega mesta manj'
Rast112
09. 05. 2024 12.50
+6
Vse se prodaja in slovenski bogataši nočejo nič kupiti v Sloveniji in jih še cislamo zato. Ali res nimamo sposobnih direktorjev v Sloveniji, da ostane še kaj v slovenskihrokah ali namerno uničujejo Slovenijo. Vsak tujec, ki karkoli kupuje je za kratek čas pri nas in izgleda kot bi prali denar, potem pa spravijo podjetje v stečaj in ljudi spravijo na borze, tako, da tukaj ne pije vode, da bodo zaposlovali. Vsak dan se nekaj slovenskega proda tujcem in vse skupaj ni niti malo dobro. Izgleda, da bomo mali ljudje morali počasi stopit v akcijo in sami kaj odkupit, da še kaj ostane slovenskega. To pomeni, da bomo postali mali delničarji, ker veliki samo izcrpujejejo podjetja nato pa vse prodajo ali uničijo do konca. Do sedaj nismo imeli niti ene dobre vlade, ki bi bila dobro nastrojena do državnih zakladov in mi se prepiramo za leve in desne. Kdaj bomo odprli oči me zanima, saj je že sedaj skoraj prepozno.
Tomvojo
09. 05. 2024 11.56
+1
Bo pa več hlapcev alias sužnjev tujemu kapitalu.
kivzfccz
09. 05. 2024 11.33
+5
Kmalu bo od slovenije ostal le film,NA SVOJI ZEMLJI.
Brusnjak Franc
09. 05. 2024 11.22
+4
Za tiste ki ne razumete,Panvito je l.20 država prodala za 1miljon,kupec je l.22 umrl,njegovi dediči so l.24 Panvito prodali za 50miljonov,zamislite se tisti ki ste okoli sodne stavbe imeli toliko za povedat,ali lahko nekdo poceni kupi in drago proda
123soba
09. 05. 2024 11.10
+0
Vsi bi morali bojkotirati izdelke Panvita, potem naj grejo vsi na hrvaško prodajat turistom....
kolo1982
09. 05. 2024 10.34
+3
Ne se hecat, prodajate našo zemljo še naprej...in eni in drugi. Kapitalizem dela svoje...kmalu bomo takšni kot čez lužno. Vozili ogromne SUVe in bili brez zob...
List.
09. 05. 2024 11.10
primorec2
09. 05. 2024 10.31
+8
Imam v najemu občinsko zemljišče. V pogodbi piše, da brez soglasja občine ne smem dajati v podnajem. V kolikor odstopil od najema, novi najemnik mora skleniti novo pogodbo z občino. Torej, sam ali avtomatično se ne more prenesti brez soglasja lastnika. Torej, v čem je problem 3000 ha v Panviti? Novi lastnik mora skleniti novo pogodbo. No, to ni potrebno, če veljajo za občine in državo drugačni zakoni.
Andrej Lon?ar3
09. 05. 2024 10.22
+12
Finančni sklad kupi zato da uredi firmo in jo z zaslužkom proda naprej komurkoli ,ne oa da se ukvarja s koruzo,pšenico in svinjami.
blackwizard
09. 05. 2024 10.13
+4
leve stranke še vedno sanjajo bivšo jugoslavijo,vse bi prodali balkanu.slovenija je leglo levičastva.kdaj bo konec tega zla levega
sentilj54
09. 05. 2024 10.05
+20
Vse,ki prodajajo Slovensko premoženje Hrvatom, bi morali proglasiti za narodne izdajalce!
Panter 63
09. 05. 2024 10.48
+7
Srbom pa ostalim lahko? Ti niso narodni izdajalci?
Dildoslav
09. 05. 2024 10.03
+8
Finančni skladi,... Kot adria. Videli so nekaj pozitivnega.
nelika123
09. 05. 2024 10.02
+9
Ne morejo rasti,kljib temu,da delajo dobiček....zanimivo.al so nesposobni al pa živijo v neprimernem okolju....