Slovenija

VIDEO: 'Njun odstop je znak njune ljubezni do Cerkve'

Ljubljana/Rim, 31. 07. 2013 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./Š.Z./STA/N.S.
Komentarji
2904

Anton Stres in Marjan Turnšek sta odstopila s položaja ljubljanskega oziroma mariborskega nadškofa. Minister Erjavec pa pravi, da se je v Vatikanu že nekaj časa govorilo, da bi se lahko to zgodilo.

Zgodba o finančnem polomu mariborske nadškofije se vleče že kar nekaj časa, zdaj pa vrh slovenske Katoliške cerkve mora odgovarjati. Po tem, ko je Dnevnik poročal, da je papež Frančišek (oziroma pristojni rimski organi) k odstopu pozval ljubljanskega nadškofa Antona Stresa in mariborskega nadškofa Marjana Turnška, je vrh Katoliške cerkve informacijo tudi uradno potrdil na novinarski konferenci.

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz se je ob tem obema zahvalil za njuno delo. Nuncij, ki je današnji dan označil za "poseben", je posebej poudaril, da "resnično ceni odnos obeh nadškofov", ki sta sprejela poziv papeža Frančiška k odstopu.

"Izkazala sta veliko navezanost na Cerkev, poslušnost in ponižnost. Prosim, da njun odstop vzamete kot znak njune ljubezni do Cerkve," je dejal. "Tako ne bo nobenih motenj naših odnosov s Svetim sedežem, nasprotno, to bo znak, da vedno delamo skupaj in delamo za izboljšanje Cerkve, kakor nas poziva papež Frančišek," je dejal nuncij.

Generalni tajnik SŠK Tadej Strehovec, Anton Stres, apostolski nuncij Juliusz Janusz in Marjan Turnšek
Generalni tajnik SŠK Tadej Strehovec, Anton Stres, apostolski nuncij Juliusz Janusz in Marjan Turnšek FOTO: POP TV

Kot so zapisali v današnjem uradnem sporočilu tiskovnega urada Svetega sedeža iz Vatikana, sta oba nadškofa odstopila v skladu z 2. odstavkom 401. kanona zakonika kanonskega prava. Ta odstavek določa, da se škofa, ki je zaradi slabega zdravja "ali kakšnega drugega pomembnega razloga" postal "manj primeren" za opravljanje svoje službe, pozove, da se odreče položaju.

Stres: Finančni zlom meče senco na velik del življenja Cerkve v Sloveniji

Vsem, ki so tako ali drugače prizadeti zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije, izrekam iskreno obžalovanje in se ponovno opravičujem za svoj del odgovornosti pri tem. Anton Stres

Stres je na novinarski konferenci povedal, da finančni zlom družb, povezanih z mariborsko nadškofijo, meče že več kot dve leti svojo senco na velik del življenja Cerkve. Otežuje tudi njeno poslanstvo v slovenski družbi.

"Glede na to, da sem v mariborski škofiji in pozneje nadškofiji imel nekaj časa pomembno mesto in vlogo, je padel del odgovornosti za to nesrečo tudi name," je povedal Stres.

Stres je pojasnil, da so mu s Svetega sedeža v Rimu 29. aprila sporočili povabilo papeža Frančiška, naj se odpove službi ljubljanskega nadškofa metropolita. "Dogovorili smo se, da bom to storil, ko bodo opravljene pastoralne dejavnosti, ki so bile v teku. Tako je od danes sedež ljubljanskega nadškofa metropolita izpraznjen," je dejal Stres.

Stres je povedal, da nikoli ni trdil, da nima nikakršne odgovornosti. "Vendar skupaj z nadškofom Turnškom odločno zanikava, da bi bila midva glavna krivca za razmere, ki so pripeljale do tega finančnega zloma," je poudaril Stres. Dodal je, da odločitve, ki so jih sprejemali na gospodarskem svetu mariborske škofije, tega niso povzročile. "Škofija ni potopila Zvonov, ampak sta Zvonova potopila škofijo. Pri upravljanju Zvonov nisem sodeloval in to tudi ni bila moja pristojnost," je povedal.

Kljub temu pa ga kriza mariborske nadškofije močno teži. Ravno zaradi tega bremena je čutil, da službe ne more opravljati, tako kot je to treba v "teh zelo težkih časih za našo Cerkev in za celotno slovensko družbo". Povedal je, da je zato "v pokorščini papežu" sprejel njegovo povabilo in se odpovedal vodenju ljubljanske nadškofije. "Želim in Boga prosim, da bi moj korak prispeval k temu, da bi Cerkev na Slovenskem spet začela uživati ugled, ki si ga zasluži," je še dodal Stres.

Anton Stres
Anton Stres FOTO: POP TV

Turnšek: Tako kot sem to cerkveno službo sprejel, tako sem se ji tudi odpovedal

Turnšek je na novinarski konferenci dejal, da je ob imenovanju za mariborskega nadškofa metropolita službo sprejel "v duhu pokorščine papežu" in v takšnem duhu se ji po povabilu papeža tudi odpoveduje. "To sem storil v iskrenem prepričanju, da lahko ta gesta pripomore k prečiščenju razmer v Cerkvi na Slovenskem in zagotovi njenim predstavnikom večjo oznanjevalno in pričevanjsko moč v procesu nove evangelizacije sredi težavnih slovenskih družbenih razmer," je povedal.

Vsem, ki so zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije oškodovani ali prizadeti, morda pohujšani, duhovnikom in laikom, se osebno še enkrat opravičujem za svoj del odgovornosti. Marjan Turnšek

Turnšek je pojasnil, da je leta 1999 postal član zbora svetovalcev v mariborski škofiji. Leta 2010 je nato začel opravljati službo nadškofa pomočnika in naslednje leto sprejel polno odgovornost zanjo kot ordinarij. "Vse to me neločljivo in soodgovorno povezuje z gospodarskim zlomom Nadškofije Maribor in reševanjem te težavne situacije," je povedal.

"Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da bi z domačimi in tujimi sodelavci kar najbolj omilili posledice; a, žal, iz različnih razlogov nismo bili uspešni," je dejal Turnšek.

"Boga še enkrat prosim, da bi današnje dejanje pomagalo Katoliški cerkvi na Slovenskem z večjo verodostojnostjo oznanjati evangelij in zato lažje približati Kristusa najbolj oddaljenim in ubogim," je zaključil Turnšek.

Marjan Turnšek
Marjan Turnšek FOTO: POP TV

Kam naprej

"Priporočeno, ne ukazano, je bilo, da bi se malo umaknil. Ni bilo treba dvakrat reči. Tudi sam si želim najprej malo daljšega dopusta. Potem pa se želim vrniti k svoji prvi ljubezni, filozofiji," je na vprašanje o nadaljnji poti v pogovoru za Radio Ognjišče dejal upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Stres. Kot je pojasnil, bo z novim akademskim letom odšel v katero od univerzitetnih središč Evrope in preživel eno leto "v izključnem druženju z mojo prvo ljubeznijo".

Upokojeni mariborski nadškof metropolit Turnšek pa se za leto dni umika v zasebno duhovniško življenje, verjetno v Sloveniji. Posvečal se bo teologiji. "Tudi mene čaka v računalniku nekaj zgodb, potem se bodo pa gotovo odprle nove možnosti, ki jih bomo dorekli skupaj s kongregacijo za škofe," je dejal.

Namesto Stresa in Turnška zdaj Glavan in Lipovšek

Da bi zagotovil redno vodenje obeh nadškofij, je papež imenoval novomeškega škofa Andreja Glavana za apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in celjskega škofa Stanislava Lipovška za apostolskega administratorja mariborske nadškofije. Službo administratorja Nadškofije Ljubljana oziroma Nadškofije Maribor bosta opravljala do imenovanja novih nadškofov.

Štuhec meni, da je ukrep prehiter in prehud

Teologa Ivana Štuheca je odstop nadškofov Stresa in  Turnška prizadel, saj je prepričan, da sta bila primerna za ta položaj in nista imela namena Cerkve voditi kot finančni holding. Meni, da je ukrep zoper njiju prehiter in prehud, najbolj odgovorni za finančni zlom mariborske nadškofije pa nekaznovani ostajajo v zaledju.

Po njegovih besedah lahko sicer pri finančnem zlomu mariborske nadškofije govorimo o objektivni odgovornosti dosedanjega ljubljanskega nadškofa Stresa in dosedanjega mariborskega nadškofa Turnška.

Štuhec meni, da je bil ukrep prehiter.
Štuhec meni, da je bil ukrep prehiter. FOTO: POP TV

Kljub temu da sta Stres in Turnšek sprejela del odgovornosti, pa tudi po mnenju Štuheca najbolj odgovorni za finančni zlom mariborske nadškofije ostajajo v zaledju. Spomnil je, da dosedanja nadškofa nikoli nista sprejemala odločitev o finančnih in gospodarskih zadevah v škofiji, "ne da bi imela v ozadju utemeljene argumente, ki sta jima jih pripravljali ekonomska in pravna stroka". "Od te tako imenovane stroke in ljudi, ki so v teh ustanovah nosili formalno odgovornost, še nihče ni bil kaznovan," je opozoril teolog Štuhec.

Priznava sicer, da se Cerkev "v takem kontekstu in tako globoko" ne bi smela znajti. Torej tisti, ki so v mariborski nadškofiji odločali o ekonomskih vprašanjih, nikoli ne bi smeli v tako velika tveganja, je poudaril. Pri tem kot odgovornega izpostavlja nekdanjega mariborskega ekonoma Mirka Kraševca, škofe pa v primeru, da nad tem niso dovolj bdeli.

Predsednik Pahor Stresu zaželel vse dobro

Stres in Turnšek, ki sta zdaj upokojena, na novinarski konferenci nista želela odgovarjati na vprašanja novinarjev.

Predsednik Borut Pahor je popoldne po telefonu poklical Stresa in se mu zahvalil za vidno vlogo pri krepitvi družbene solidarnosti, strpnosti in sprave. Tudi po njegovi osebni zaslugi so bili premagani mnogi stari predsodki in je postal dialog različno mislečih bolj pristen in iskren, so sporočili iz urada predsednika republike. Ob koncu pogovora mu je Pahor zaželel veliko osebnega zadovoljstva in vse dobro.

Erjavec: V Vatikanu se je že nekaj časa govorilo o odstopu Stresa in Turnška

Zunanji minister Karl Erjavec glede odstopa Antona Stresa in Marjana Turnška pravi, da se je v Vatikanu že nekaj časa govorilo, da bi se lahko to zgodilo. V diplomatskih krogih se je kazalo veliko nezadovoljstvo s tem, kar se je zgodilo v Sloveniji, je pojasnil in dodal, da se je nezadovoljstvo čutilo, tudi ko je bil na obisku v Vatikanu. "Papež je pač pozval, da naj odstopita in to sta tudi storila. Lahko pa rečem, da so bili že nekaj časa v Vatikanu taki glasovi, da se to lahko zgodi," je dejal Erjavec.

Več o ozadju finančnega zloma mariborske nadškofije si lahko preberete TUKAJ.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2904)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bus303
02. 08. 2013 10.30
+3
Večje neumnosti pa še ne. Sami hudičevi hipokriti .. Čas je, da Frančišek počisti to zalego ..
pika61
01. 08. 2013 14.51
+3
NJUN ODSTOP JE LJUBEZEN DO CERKVE DAJTE NO ČE BI NAPISALI LJUBEZEN DO DENARJA VAM BI VERJELI
Gibson80
01. 08. 2013 14.10
+3
sama mafija!!!!!
tamorska
01. 08. 2013 13.07
+3
gaspudnismkriu , res je , nisem vernica , toda to kar se dogaja z cerkvijo v sloveniji , nima nobene zveze z vero . spoštujem verne ljudi , ampak teh pa je izjemno malo , več pa je tistih ki se klanjajo fajmoštrom in jih imajo za božji surogat . to kar dela slovenski crkveni vrh je čisto kriminal in to se tiče vseh , tudi mene ki nisem verna .
sinhron
01. 08. 2013 11.51
+3
Ne pomagata ne biblija ne sveto pismo ( to so zbirke pravljic za lahko noč ) , ne politični manifesti , ker vero in politiko delajo ljudje , pri nas izgleda je večina pokvarjenih , saj tisti , ki se borijo za visoke stolčke . KLER je že od nekdaj v imenu vere kradel , ubijal in uničeval ljudi in to počne že 2013 let !
iGURT
01. 08. 2013 11.49
+4
Nista odstopila - odstavili so ju .
JApajaDAja
01. 08. 2013 12.37
Götterdämmerung
01. 08. 2013 11.44
+1
Priložnost dela tatu, po osamosvojitvi, smo katoliško cerkev nabutali s kapitalom, da so lahko ustanavljali PIDe in banke, kamor so jim naivni verniki zaupali svoje lastniške certifikate, iz katerih so danes nastali le ogromni, milijardni dolgovi. Lahkoverniki niso dobili od denacionalizacije nič, davkoplačevalci bodo morali pokrivati dolgove, nekdo pa je pobasal denar, v svoj žep. Meni se to ne zdi ravno naravna katastrofa, prej bi rekel, da gre za veleizdajo in navaden rop, ker se v ekonomiji taka naključja pač ne dogajajo.
Götterdämmerung
01. 08. 2013 11.45
+2
"Predsednik Borut Pahor je popoldne po telefonu poklical Stresa in se mu zahvalil za vidno vlogo pri krepitvi družbene solidarnosti, strpnosti in sprave. Tudi po njegovi osebni zaslugi so bili premagani mnogi stari predsodki in je postal dialog različno mislečih bolj pristen in iskren, so sporočili iz urada predsednika republike. Ob koncu pogovora mu je Pahor zaželel veliko osebnega zadovoljstva in vse dobro." Brez besed, ta tip je preprosto nor ali pa izredno pokvarjen.
Albert Fortic
01. 08. 2013 11.27
+3
Ljubezni do Cerkve....popolnoma jasno in explicitno so se izrazili.Kaj pa poštenost do ljudstva ter vernikov?Tega čuta jim manjka že tisočletja.\"Ne seje ne žanje in dobro živi\" Najhujše pa je ko jim posvetne oblasti potuhnjeno vse to omogočajo...saj delajo z roko v roki za svoje bogatenje.Razlastniniti jih do običajnih potreb človeka,prodati vso odvečno bogatijo,poplačati dolgove,ter še precej bo ostalo za naše obubožane banke. Enako naj naredi-v ljubezni do božjih zapovedi celo Sveti sedež kateri si je nagrabil bogatstva iz celega planeta, ako ne drugače pa z križarskimi vojnami in pokristjevanjem.Oglejte si slovensko stran:ŽRTVE CERKVE.Će je samo 10% resnice se morajo,če imajo kaj vesti seveda lepo opravićevati še 2000 let vsem narodom. Amen
Götterdämmerung
01. 08. 2013 11.47
+1
Dejstvo je, da bi lahko Slovenci denacionalizirali Vatikan in ne obratno, sploh ker se nahaja sredi Italije, ne pa nekje v nebesih.
Goky
01. 08. 2013 11.27
+1
gaspudnismkriu 01.08.2013 08:37:54 -10 2 12 Za sebe se brigaj. Pa še vernica nisi ....... ka pol govoričiš bedarije? Kaj govoriš čez rdečkarje saj nisi komunist!
Pošten Zvezdaš
01. 08. 2013 11.15
+3
Albert Fortic? jaz sem katolik,vse ti dam prav, ker to je čista resnica,imaš moj plus.
Albert Fortic
01. 08. 2013 10.23
+14
Sedaj bodo tile "nedolžni"boga boječneži valili krivdo na vse strani.CERKEV je treba do kraja razlastniniti,rasprodati imovino,saj so jo tako ali tako nagrabili od vernikov v tisočletjih celo s tako imenovanimi križarskimi vojnami.Vse kar imajo in uživajo jim je vedno priskrbelo ljudstvo,nikakor no bilo kateri cerkveni-kar pač je.Kar jim ostane pa naj plačujejo davke in prispevke,tudi pokojnine naj si sami plačujejo,kakor tudi recimo celo za vso razsvetljavo cerkva(svetlobno onesnaževanje okolja-pa ljubijo na vse pretege),katero plačujemo prav vsi. Poštenemu verniku nikakor ni potrebna vsa ta oholost in blišč.Njemu je dovolj globoko verovati.
El Koronito
01. 08. 2013 11.07
+4
MIRO ROBLEK
01. 08. 2013 10.10
+9
Pričakujem odstope grešnikov, ki bodo to storili iz ljubezni do naše lepe države. Domoljubi v akcijo.
dias
01. 08. 2013 09.42
+8
Upam samo, da ljudje, ki se zbirajo na vstaji niso ovce in da se bo videli tudi plakate "GOTOF JE Anton Stres in Marjan Turnšek" Seveda bo verjetno to v imenu cerkve velik greh, če bo kdo nosil okrog tak plakat in pekel mu ne uide. Še ta dva bi se morala pridružiti Hildi and company! Na sodišče z njima!
drahnreb
01. 08. 2013 09.10
+11
tem odvratnežem bo zdaj država plačevala penzijo,ne. v kamnolom z njimi
Terezinka
01. 08. 2013 10.21
+5
Tako kot Hildi in ostalim in to ne minimalne
prašek
01. 08. 2013 08.57
+17
Rodetov Frančišek bi rekel, da je šlo samo za majhen, lokalni spodrsljaj ! Papež Frančišek, pazi, na drugi strani vrat se ne dogaja nič lepega !!!!! Rode bo reševal svojo Mečko !
kameltrajbar
01. 08. 2013 09.22
+9
prašek
01. 08. 2013 08.51
+14
»Stres je pojasnil, da so mu s Svetega sedeža v Rimu 29. aprila sporočili povabilo papeža Frančiška, naj se odpove službi ljubljanskega nadškofa metropolita.« Kako so vljudni v Vatikanu, človeka kar povabijo k odstopu !
kameltrajbar
01. 08. 2013 09.23
+7
po domače povedano...zbrcal so ga...:))))
prašek
01. 08. 2013 08.49
+5
Eno lepo , ☼ sončno jutro in še lepšejši, vroč dan želim vsem skupaj. Naj nekaj sončnih žarkov predre tudi temo desnega brega Rubikona ! Lep da želim tudi adminu !
hillya
01. 08. 2013 08.42
-5
Ka bi sveti oče Frančišek vedo, da bote takle jezike otresall, ziher bi jih ne štrafal.
belaovca
01. 08. 2013 08.55
+9
Ah, kako lepo bi bilo, da bi jih sredi maše uklenli in odpeljali, ne pa da so na POVABILO odstopli!!!
tamorska
01. 08. 2013 08.32
+8
jezus je rekel " lažje bo prišla kamela skozi šivankino uho , kot bogatin v nebesa" .v nebesa ne verjamem , ampak ,tisti ki mislijo da so in jih tako goreče propagirajo , sigurno ne bodo videli nebes . opravičilo , pokora in spoved niso dovolj .
hillya
01. 08. 2013 08.37
-18
Za sebe se brigaj. Pa še vernica nisi ....... ka pol govoričiš bedarije?
belaovca
01. 08. 2013 08.46
+7
črni z belimi ovratniki bodo stopili pred črne brez belih ovratnikov, tam pa ne bodo govorilil bedarij.!!!
plotter123
01. 08. 2013 11.30
belaovca
01. 08. 2013 08.30
+4
Da, mi je vedet, koliko jih bo manjkalo letos pri polnočnici. janeza ne bo to že vemo....
plotter123
01. 08. 2013 11.31
saj jo imajo na dobu tudi , samo za hostijo se more malo bolj priklonit hahahahahahaha