Slovenija

Parkiranje na Hrvaškem: odvetniški stroški niso vaša skrb

Ljubljana, 13. 02. 2015 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
225

Več Slovencev je prejelo opozorila, da morajo zaradi neplačila parkirnine hrvaškemu podjetju Obala in lučice plačati od pet do 20 evrov in 50 evrov odvetniških stroškov. Na pravosodnem ministrstvu pravijo, da odvetniški stroški niso njihova skrb. Vprašanje je tudi, ali res lahko terjajo lastnike vozil.

Po trditvah podjetja Obala i lučice so njihovi delavci ob neplačilu parkirnine izdali ''dnevno karto'' z zneskom parkirnine in rokom plačila, ki so jo zataknili za brisalce vozila. Prav tako morajo fotografirati vsako izdano dnevno karto in jo vnesti v arhiv, so sporočili.

Bralec je prejel dopis Odvetniške pisarne Platovšek, da mora hrvaškemu podjetju Obala in lučice plačati nekaj manj kot 5,5 evra in 50 evrov odvetniških stroškov, ker julija 2010 ni plačal parkirnine v Zadru. V primeru delnega plačila bodo najprej poračunali stroške in šele nato glavnico, v primeru neplačila bodo prisiljeni sprožiti sodni postopek, med drugim piše v opozorilu.

Bralec pravi, da je parkirnino plačal v enem od bližnjih kioskov in parkirni listek dal na vidno mesto na armaturi. Ob prihodu k avtomobilu ga naj ne bi čakalo nobeno obvestilo o domnevnem neplačilu. Če bi ga, bi jo takoj poravnal, je zatrdil. Parkirni listek je po odhodu iz Zadra vrgel v smeti in pozabil na vse do prejema pisma Odvetniške pisarne Platovšek, je povedal.

Lastnica podjetja Obala i lučice je občina

Lastnik podjetja Obala i lučice, ki je pooblastilo Odvetniško pisarno Platovšek, je mesto Zadar, kjer so pojasnili, da je občina po zakonu o lokalni samoupravi sama pristojna za urejanje prometa na njenem območju in od leta 2009 pobira parkirnino po odloku, ki ga je sprejel mestni svet in je po njihovih trditvah skladen z zakonom o varnosti cestnega prometa.

Na vprašanje, zakaj so opozorila poslali šele po štirih letih, so odgovorili, da zaradi dolgotrajnih postopkov pri pridobivanju podatkov in angažiranja odvetnikov v tujini. In po njihovih trditvah bi v primeru neplačila morala biti obvestila na kraju za brisalci vozila. Na vprašanje o primernosti višine odvetniških stroškov pa so na kratko odgovorili, da odvetniške pisarne zaračunavajo po odvetniških tarifah, ki veljajo v njihovi državi.

Odvetnica namerava poslati okoli 10.000 opozoril

Odvetnica Nataša Platovšek ''zaradi zasedenosti pisarne'' ni utegnila odgovoriti na naša vprašanja. ''Lahko vam povem le, da je bila pred kratkim sprejeta nova odvetniška tarifa,'' je bila kratka. Novembra je za Preverjeno na POP TV razložila, da ima pooblastilo in vso dokumentacijo dolžnikov. V hrvaških podjetjih so ji pojasnili, da imajo kup neplačnikov parkirnin iz Slovenije in da so se kot dober gospodar odločili za izterjavo. Ni želela izdati, za katera podjetja vse ima pooblastila, povedala je, da ima skupno pooblastil za šest hrvaških obalnih mest in da bo poslala okoli 10.000 opozoril.

Ministrstvo: Odvetnika mora plačati naročnik

Če ste med prejemniki opozorila zaradi domnevnega neplačila parkirnine, se obrnite na Odvetniško zbornico, pravijo na pravosodnem ministrstvu (simbolična fotografija).
Če ste med prejemniki opozorila zaradi domnevnega neplačila parkirnine, se obrnite na Odvetniško zbornico, pravijo na pravosodnem ministrstvu (simbolična fotografija). FOTO: Thinkstock
Glede plačila stroškov opomina se je v sodni praksi sodišč izoblikovalo jasno stališče, da opominski stroški odvetnika niso stroški, ki bi bili potrebni za izvršbo, ker bi upnik lahko predlog za izvršbo vložil brez opomina. Opomin ni procesna predpostavka za vložitev predloga za izvršbo, zato kljub dejstvu, da je strošek upniku nastal, v izvršbi ni sodno priznan. Odvetniki, ki državljanom množično pošiljajo opomine oziroma tako imenovane predloge izvensodne poravnave, so z navedeno prakso slovenskih sodišč nedvomno seznanjeni, zato lahko njihove poskuse prevalitve odvetniških stroškov na nasprotne stranke štejemo za zavajujoče, kar je v nasprotju z osnovnimi načeli kodeksa. Ministrstvo za pravosodje

Več pritožb so prejeli na pravosodnem ministrstvu. Izpostavili so primer opozorila zaradi domnevnega neplačila parkirnine avgusta 2010 v višini 22 evrov, v katerem je bila še zahteva po plačilu 50 evrov odvetniških stroškov. Pritožnik v dopisu ministrstvu trdi, da je plačal parkirnino in da ni bilo na avtomobilu nobenega obvestila o nasprotnem.

Po trditvah ministrstva nova tarifa jasno določa, da je odvetniške stroške dolžen plačati naročnik storitve, zato označujejo kot zavajajoče poskuse prevalitve stroškov. Kodeks tudi določa, da odvetnik nasprotni stranki ne sme povzročati nepotrebnih stroškov, so pojasnili. Posredovali so pri Odvetniški zbornici, tudi zaradi očitanih kršitev kodeksa zaradi domnevnega izkoriščanja nepoučenosti in boječnosti nasprotne stranke. Menijo, da takšno ravnanje zasluži disciplinski postopek, "zato upamo, da ga bo Odvetniška zbornica tudi čim prej zaključila".

Na Odvetniški zbornici so pojasnili, da so zaradi pošiljanja opozoril zaradi neplačila parkirnin na Hrvaškem prejeli štiri prijave, in sicer zaradi previsokega zaračunavanja stroškov opomina in pridobivanja podatkov zoper Odvetniško pisarno Platovšek. Tri prijave je njihov disciplinski tožilec zavrgel, dve prijavi obravnava njihova komisija za etiko, katerega dokončnega mnenja še ni. Na odgovor, zakaj so zavrgli prijave, še čakamo.

Je odgovornost res na lastniku vozila?

Eno je tarifa, drugo upravičenost zahteve po plačilu parkirnine. Glede obveznosti plačila v konkretnem primeru lahko seveda odloča samo pristojno sodišče, ki mora upoštevati vse okoliščine primera in kjer morata nasprotni stranki dokazati svoje trditve. Dejstvo pa je, da ne gre za prekršek, temveč za pravno razmerje med zasebnikom in posameznikom. In vprašanje je, če lahko zasebnik sklepa, da je parkiral lastnik vozila. Namreč – opozorila pošiljajo lastnikom, ki lahko rečejo, da niso oni parkirali. Vendar v Obali i lučice trdijo, da morajo v teh primerih izdati imena tistih, ki so parkirali, kar morajo oni tudi priznati.

Na ministrstvu menijo, da bi moral stroške odvetnika kriti naročnik, v konkretnih primerih družbe, ki upravljajo s parkirišči na Hrvaškem. Tudi, če bi morali plačati stroške, zakon za enostavno pisanje v primeru izvensodnih storitev določa količnik 0,3, kar pri vrednosti predmeta do 300 evrov znaša pet evrov, so pojasnili. Če menite, da so bile kršitve, se obrnite na Odvetniško zbornico, pravijo. Če ste že plačali, terjajte denar nazaj, po potrebi tudi po sodni poti, so dodali.

Vprašanje je tudi, katero pravo velja. Sojenja bi namreč lahko bila tako v Sloveniji kot na Hrvaškem, ugotavljajo na pravosodnem ministrstvu, in sodišče bi moralo ugotoviti, ali naj uporabi slovensko ali hrvaško pravo. Na ministrstvu pojasnjujejo, da bi verjetno uporabili hrvaško pravo, če bi ocenili, da je glavni kraj poslovanja Hrvaška, kar v teh primerih je. Vendar je treba dodati, da mora biti pravo združljivo s pravom sodišča, kjer poteka sodni postopek.

In v slovenskem pravnem sistemu ne velja domneva, da je v zasebnem pravnem razmerju za plačilo parkirnine odgovoren lastnik vozila. "Za tovrstne terjatve v slovenskem pravu ni objektivne odgovornosti lastnika vozila," so pojasnili na ministrstvu. "Torej - če bi bil lastnik vozila tožen za plačilo parkirnine, lahko v sodnem postopku trdi in dokazuje, da je bil tistega dne nekje drugje. Ni pa mu treba povedati imena osebe, ki je imela tisti dan njegov avto v uporabi," so dodali.

Povzetek: plačilo odvetniških stroškov ni vaša skrb, pravijo na ministrstvu. Pomemben podatek je, da odvetniška pisarna ne more izterjati denarja iz vašega računa, lahko ga samo sodišče, ki bo presojalo o konkretnih primerih. Zanimivo bo, če bodo lastniki vozil dokazali, da niso parkirali oni. Ključno vprašanje pa je, če bo nekdo res šel tožit za tako majhne zneske.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25746
17. 02. 2015 22.32
+1
Sem prejemnik takega dopisa in so vse preverjene informacije dobrodošle. Prijavil bom zadevo Odvetniški zbornici, saj mi odvetniška pisarna še vedno pošilja obvestila in opomin pred izvršbo kljub ugovoru in zahtevi po specifikaciji obračunanih odvetniških stroškov oz. "nagrade" in navedbi pravne podlage za obračun. Opozarjam, naj vsi prejemniki preverijo datum pošiljanja obvestila, saj velja nova tarifa od 10.1.2015, načina obračuna po starem ali po novem pa se bistveno razlikujeta, kot berem v članku pa je upravičenost kakršnega koli obračuna odvetnikov sploh vprašljiva. Več bo zahtev za pojasnila na Ministrstvu in pritožb na Odvetniški zbornici, več je možnosti, da bodo pristojni preverili polnjenje žepov odvetnikov na tak način in ukrepali. V kolikor pa je zahtevek za plačilo parkirnine upravičen, so v oddaji na TV SLO pred časom svetovali plačilo neposredno podjetju na Hrvaškem. @sunseeker69: "Največ, kar bi lahko upnik zahteval (če bi bil njegov zahtevek upravičen), je zamudne obresti ter strošek izdelave opomina, ki ne sme preseči stroškov zam. obresti. Po hrvaški zakonodaji pa le zamudne obresti!" A prosim napišeš, kje v HR zakonodaji je navedeno, da lahko upnik zahteva le zamudne obresti? Hvala!
vsevidi
14. 02. 2015 12.48
+6
Ovce pa čez par mescev spet množično dol. Potem pa blejajo.
bongobongo
14. 02. 2015 10.30
+7
Sam sem oktobra 2014parkiral v crikvenici. Placal sem parkirnino in postavil listek na vidno mesto..ampak bil sem edini ki sm placal parkirni o in tudi edini ki sem dobil obvestilo na avtu da naj placam parkirnino .sem slikal vse skupaj sedaj pa cakam kajsi bodo hrvatje izmislili. Listek sem pa spravil in slike tudi.
soba666
14. 02. 2015 09.26
+4
nauk te zgodbe - sami slikajte avto z listkom za parking, sliko pa nesite na policijo, ko zapuščate kraj, ha, ha
pedritsegonita
14. 02. 2015 07.20
+1
Zadeva je zastarana in ni nobene pravne podlage. SO želeli malce zaslužiti. :).
496344
14. 02. 2015 07.17
+16
Nas primer,iz leta 2011 dobim kazen za napacno parkiranje+odvetniski stroski 110e.Ker smo parkirali na oznacenem mestu,sem prepricana,da smo parkirnino placali.Zraven dobim sliko avtomobila.Priznam,bil je najin avto,ampak slikan odzadaj.Imam to sreco,da necak studiraa za odvetnika in mi je spisal lepo pritozbo,nekako takole je slo:da v tem primeru nisem dolzna placati nobenih odvetniskih stroskov,ker odvetnika nisem najela jaz in prav tako nisem dolzna placati kazni,ker se listek za parkiranje postavi na vidno mesto,ne pa v prtljaznik avtomobila.Ter da bom placala kazen edino v primeru,ce mi posljejo sliko avtomobila z sprednje strani,kjer je jasno vidno,da listka ni.Nekako tako je slo.Do danes nisem sprejela nobenega odgovora.Bi bilo pa fajn,da bi novinarji malo pritisnili na tole odvetnico in zahtevali odgovore.
revanšist
14. 02. 2015 08.58
+9
problem je v tem,da tale "prodana"odvetnica (očitno ima hrvaške korenine) ni edina,ki se je spomnila nategniti slovenske turiste
496344
14. 02. 2015 12.42
+2
Morali bi se med sabo zbrat in prijavit te odvetnike na zbornico.Hitro bi se poskrili,v to sem prepricana
sunseeker69
14. 02. 2015 00.11
+10
Tudi sam sem pred dnevi dobil poziv slovenskega odvetnika Mateja Domje za plačilo parkirnine iz Barbarige na Hrvaškem. Stroškom parkiranja v višini 26 EUR so bili seveda prišteti odvetniški in drugi stroški v višini kar 114 EUR! Pri tem niso pozabili na "prijazno" opozorilo, da mi dajejo možnost prostovoljnega plačila brez plačila zamudnih obresti! Tako prijazno, skoraj za zjokat! Razen, če... in teh če-jev je več. Pa začnimo z dejstvi: 1. Podjetje B. parking d.o.o., ki v imenu nekaterih lastnikov zemljišča (kako so ti prišli do lastništva, je druga zgodba) v neposredni bližini apartmajev pobira parkirnino, za opravljanje te dejavnosti nima potrebne koncesije, torej to počne protipravno. 2. V času mojega dopustovanja v naselju ni bilo nobene table, iz katere bi bilo razvidno, da gre za plačljiva parkirišča (le parkirišča so bila oštevilčena in označena z modro črto). 3. Parkiral sem na zelenici pod borom, ne na označenem parkirnem mestu. 4. Pri terjatvah iz tega naslova ne gre za globo ali kazen, temveč za civilno-pravno razmerje med podjetjem, ki zaračunava parkirnino (in v tem primeru za to nima dovoljenja) ter uporabnikom parkirišča. To ni isto, kot če ti kazen napiše redarstvo ali policija! Zato teh zahtevkov ni mogoče primerjati s kaznijo za prehitro vožnjo v Avstriji, kot to nekateri počnejo. Kolikor mi je znano, za kazen, ki jo dobite po pošti iz Avstrije, ni potrebno plačati nikakršnih dodatnih stroškov odvetnikov ali poizvedbe o lastništvu vozila. 5. Torej, ker sem parkiral na zelenici, bi mogoče od policije res lahko dobil kazen za napačno parkiranje, od podjetja, ki je lastnik zemljišča (kar seveda nisem mogel vedeti), pa bi lahko dobil le račun (parkirnino, če bi podjetje imelo koncesijo za tako dejavnost) za uporabo tega zemljišča, kazni pa ne, ker podjetje za to nima pooblastil. Toliko, da smo si na jasnem!!! 6. Več o problematiki pa google iskanje z geslom: "parkiranje barbariga". 7. Na izdano parkirno karto sem se takoj, še v času dopustovanja, pisno pritožil. Kljub zagotovilu, da na pritožbe odgovorijo v 15. dneh, odgovora nikoli nisem prejel. 8. Seveda pa sem, kot že rečeno, od odvetnika dobil opomin pred izvršbo!!! 9. Ker odvetnika nisem naročil, ga nisem dolžan plačati. 10. Konec koncev pa gre za opomin pred izvršbo. Največ, kar bi lahko upnik zahteval (če bi bil njegov zahtevek upravičen), je zamudne obresti ter strošek izdelave opomina, ki ne sme preseči stroškov zam. obresti. Po hrvaški zakonodaji pa le zamudne obresti! 11. Odvetniški stroški so torej v vsakem primeru neupravičeni, tudi tisti za enostavno pisanje v višini nekaj EUR! Da ne boste mislili, da zadevo kakorkoli olepšujem. V Barbarigi sem bil prvič. Kljub temu priznam, da sem vedel za težave s parkiranjem, zato namerno nisem parkiral na označenih parkiriščih. Nisem pa mogel vedeti, da bo ista težava tudi z zelenico. Kot zanimivost: naslednje dni sem parkiral ob robu cestišča v slepi ulici, tako kot dosti ostalih. Ker gre za javno površino, tam niso mogli zaračunati parkiranja. Seveda bi tam zaradi oviranja prometa lahko ukrepala policija, vendar se to ni zgodilo. Če zaključim: kar sedaj delajo nekateri slovenski odvetniki, je navaden nateg brez pravne osnove!
murate
14. 02. 2015 19.08
Več kot očitno si vedel,da je tam kjer si parkiral za plačat parkirnina,ker si balkanc si pač poskušal izigravati majmuna in danes jokaš ker te bo to koštalo.Cena parkiranja je v Zadru par kun .Me pa moti predvsem to,da lahko neki odvetnik prosto po prešernu dobiva podatke o lastnikih vozil,kar je nedopustno in korupcijsko dejanje.Verjetno je podkupoval 2x -prvič,da je prišel do posla ,drugič da je prišel do informacij o lastnikih.Trejič bo dal se nekaj ,,naši,,sodnici,ki te bo zašila.Odvetnik ima lahko samo tiste podatke do katerih lahko pridem tudi jaz.V kolikor je zlorabil svoj položaj se mu mora prepovedati delo v sodstvu,verjetno to ni počel prvič in ne zadnjič.
trapo
13. 02. 2015 21.49
+22
Kako so pa dobili podatke o lastnikih. Najprej se je za vprašat kdo jim je podatke sploh posredoval ker kolikor je meni znano mora biti kazen višja kot 70 EUR da sploh lahko kaj delajo.
iGURT
13. 02. 2015 23.15
-16
Podobno kot dobiš iz Avstrije zaradi prekoračitve in radarja v neki mali vasici ?
trapo
13. 02. 2015 23.49
+0
Če nardiš napako pač sledi kazen, ampak za vse enako. V kolikor v Zakonu o sodelovanju med državami .... piše da se izterja če je kazen višja kot 70 EUR je to zame bistvo in če so dobili podatke o naših vozilih bi našo informacijsko pooblaščenko-a vprašal po zdravju in naj privije to odvetniško pisarno.
povanpireni
13. 02. 2015 21.08
-21
Danes srečam 86 let starega gorenca in v rokah nese dve porciji z Mercatorja, ker je bilo za ston, in ga vprašam, ker ga poznam za kerga pa to neseš. Lepo mi odgovori, za otroke. Lepo sam mu odgovoril, me sram, da te poznam...
BŠK
13. 02. 2015 20.07
+14
Svašta! In potem se čudijo da je čedalje slabše
badi 27
13. 02. 2015 19.45
+53
Malo si poglejte hrvaške forume, nišče nebo brano Slovenca pa če je očitno da ni kriv, ko pa tu berem pa vas večina brani hrvate. Zaradi takih ko sste vi je Slovenski ponos tam ki je v riti. Če je tam vse tak lepo pa pošteno (velja za razne ZA PRAVIČNO DRUŽBO in ostale hrvatoljubce) lepo se spravte dol pa bote vidli kak vas bojo sprejeli. Pa preden začnete pluvat po meni, se malo zamislite in si članek preberite zakaj so ljudje kazen dobli in na kaki način ter koliko od njih jih je plačalo, ne pa ko ovce če nisi plačal, plačat je treba in ostale bedarije.
iGURT
13. 02. 2015 21.09
-14
iGURT
13. 02. 2015 21.24
-11
Nisem, nisem bral nobenega takšnega hrvaškega foruma, pišejo pa to verjetno takšni isti kot pri nas kritizirajo njih, sam osebno še nikoli nisem imel slabe izkušnje pri njih na morju, tudi ne v Franciji ob atlantiku, St.MarieSurMer, in prav tako ne na KohPhangangu in ne na Krabiju. Celo zelo gostoljubno prijazni so bili, govorim o Pašmanu, pa tudi drugje, tudi z jadernico nobenih težav, edina nevšečnost ki je bila da smo v nedeljo čakali modela da smo lahko natankali. Nimam pripomb. ... verjamem pa da je kdo kje naletel na kakšno težavo kakor tudi da verjetno je kdo kje sam bil težava.
iGURT
13. 02. 2015 21.33
-8
Če pišeš daljši tekst, ga označi celega, pa "copy", oddaj komentar, stisni popravi komentar, in "paste" kar si napisal, pa bo.
iGURT
13. 02. 2015 21.43
-13
Kaj ima ta s.Hvar z vsem tem ne vem, a iste zgodbe so povsod, povsod so interesi in včasih zainteresiran kupec ostane brez vsega ker se tisto nekaj proda drugam. S tistim zgoraj sem hotel samo pomagat zato je tisti 'kapiši' brez potrebe.
iGURT
13. 02. 2015 21.56
-7
Torej si med temi ki so imeli kakšno težavo na morju, nimajo je vsi, in niso vsi hrvati isti, nikar ne posplošuj. Jaz nikoli ne bom enačil celega naroda z osebo ali dvema ki sta pač primitivna, ker vem da ni cel narod takšen. Jaz, jaz sem spoznal vesele in prijazne ljudi na morju, nič slabega, ... in tud te dobre strani ne posplošujem na ves narod. Ljudje so različni, povsod.
iGURT
13. 02. 2015 22.04
-9
Bil sem od Francije do Tajske in nikjer nisem imel težav. Lahko noč.
badi 27
13. 02. 2015 22.28
+16
WilliamCooper ja jaz sem žal že mel ene dve slabi iskušnji, eno v restavraciji eno pa v mestu, tak da zaj že enih deset let ne hodim dol pa mam mir pred njimi. morem pa priznat da sem pa mel tudi kero super izkušnjo pri njih
Pingo44
13. 02. 2015 22.38
+19
@WilliamCooper - DA, na Hrvaškem SEM BIL SLABO SPREJET!! Pravzaprav ne pomnim, kdaj bi bil sprejet vsaj priblizno tako dobro kot kje drugje po svetu! In prepotoval sem precej sveta .. Zacnimo pri meji - redko se zgodi, da slovenski policist pozdravi. NIKDAR se ne zgodi, da hrvaski policist pozdravi! Menijev v slovenscini v restavracijah NI! Dejstvo je, da Hrvate turisti motijo. Najraje bi videli, da samo denar posljejo in sploh ne pridejo. Da ne govorimo o tem, da je cena absolutno previsoka glede na kvaliteto storitve! Ce bi bili hrvaski turisticni delavci tako dobri bi Hrvati ne hodili v Slovenijo dopustovat (smucanje, terme)!! Nikakor pa ne zagovarjam neplacila parkirnin! Ko si gost v tuji drzavi se moras primerno obnasati!
iGURT
13. 02. 2015 23.07
-11
Tine0707
13. 02. 2015 19.02
+18
Kaj pa hote ke na morje .............. me ne vidijo............
iGURT
13. 02. 2015 19.25
-4
morje je že ok, da plačaš parkinino je pa tudi normalno ..
Draža
13. 02. 2015 18.29
+18
Njihova gostoljubnost do slovenskih državljanov.
iGURT
13. 02. 2015 18.43
-8
povanpireni
13. 02. 2015 21.11
-3
Gostoljubnost je, ko hladiš štrudle na WC školjki !!!!!!!!!
povanpireni
13. 02. 2015 18.16
-17
Laže selo, laže ciga, lažemo vsi, kateri smo nepravilno parkirali na HR. Tudi Hrvaška ima zakone katere treba spoštovat...
OPUSDEI
13. 02. 2015 18.36
-18
FIGEC
13. 02. 2015 18.03
+25
Pošljimo hrvatom v znak spoštovanja eno veliko roko z iztegnjenim sredincem. Živim 15 km od hrvaške meje pa mi vsaki dan tuče notri hrvaško mobilno omrežje. Te pa še naj hrvati plačajo za tovrstno smetenje po naši domovini...!
iGURT
13. 02. 2015 18.36
-7
povanpireni
13. 02. 2015 20.46
-10
povanpireni
13. 02. 2015 21.13
-8
badi 27
13. 02. 2015 22.22
+12
ja ali pa lepo kanalizacija na plažo kot v omišu
biggbrader
13. 02. 2015 18.03
+19
Na Krku (po mestu), so redarji toliko časa vozili za menoj (v pred dopustnem času, ko sem imel v mestu več opravkov in nisem hotel parkirat na makadamu pred tržnico), da so me končno zasačili in nataknili lisice. Ker je kazen desetkrat manjša kot v Ljubljani, sem jo z veseljem plačal, saj sem potem lahko parkiral kjer koli preko celega dne.
FIGEC
13. 02. 2015 18.05
+14
Kaj so te naši določevalci kazni tudi 10X večja teleta od hrvaških???
babicagrenajug
13. 02. 2015 18.00
+21
Kaj bluzijo tele branitelji? Pa saj so zamudili rok za oddajo nalogov. A niso?
jaka
13. 02. 2015 18.54
+19
Tako je! Če ti nalog ni v 30 dneh VROČEN, potem je nezakonit. Pri tem pa nas mora zaščititi NAŠA DRŽAVA!!! Čeprav dvomim...
revanšist
13. 02. 2015 17.01
+21
tejle odvetnici se je prehitro pred očmi narisal dobiček.V najslabšem primeru se bo tistih 10 tisoč "napačno parkiranih" avtomobilov letos peljalo v druge države.In kdo bo imel potem dobiček???
FIGEC
13. 02. 2015 17.58
+15
Ta odvetnica je, koliko sem razumel, naša državljanka. Kako je samo ni sram, kujsa jedna stremuška!!???
tequila 6969
13. 02. 2015 18.19
+10
10,000 krat 50e...lepa vsota za odvetniske storitve ni kaj...
496344
14. 02. 2015 07.00
+2
Upam,da bodo novinarji malo opravili svoje delo in tudi njo malo izprasali,kako pa kaj
deerar
13. 02. 2015 16.41
+8
Že 20 let hodim na Mediteran in se mi sladko j--- za Hrvate
HAILWOODmike
13. 02. 2015 16.34
+21
Jest sn septembra dobo cca 56 e za placat od omenjene odvetnice. Bil sem v zadru takrat leta 2010, ampak se sveto spomnim, da sem parking placal....sam a bo kdo nek listek hranil do sept 2014? Ma prosim lepo.. avto pa slikan v zadek, kot da listek za parking vzadi nastavis. Prosil srm jih, ce mi lahko posljejo sliko vozila spredaj, kjer bi mogo listek bit, pa seveda nic. Od mene nedobijo niti centa! Bom pa v njihovem morju redno opravljal malo potrebo!!!!!
mzurry
13. 02. 2015 16.52
+6