Slovenija

Visoki zneski, pomembni ljudje in živali, ki trpijo. Policija: dokazov o pasjih borbah ni

Ljubljana, 26. 08. 2014 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
391

Psi, namenjeni za borbe, so mučeni celo življenje. Večino časa preživijo na verigi ali v kletki, v stiku z zunanjim svetom so le, ko jih trenirajo. Nabrusijo jim zobe, da je njihov ugriz močnejši, z vabo v gobcu jih pustijo viseti v zraku tudi po eno uro. Ko stopijo v ring, se borijo, dokler eden ne podleže. Ne samo v tujini, to naj bi se dogajalo tudi pri nas.

Pasji boji so v večini držav po svetu prepovedani, a so kljub temu prisotni marsikje, domnevno tudi pri nas. O njih se je precej govorilo že leta 2011, ko je preiskava umora v Tepah pri Litiji pokazala, da je imel umorjeni na svojem posestvu borbeni prostor. Leto dni pozneje so v reki Muri v Gornji Radgoni našli dva psa, pokončana s strelom v glavo, in ranami, ki jih živali utrpijo v nelegalnih bojih. Istega leta je veterinarska inšpekcija lastniku iz Izole odvzela štiri mlajše pitbule in šarplaninca, ker je obstajal sum, da jih je dresiral za pasje boje.

Vse od tedaj govorice o dejavnosti, z organizacijo katere naj bi se ukvarjali ljudje, ki se hkrati pečajo tudi s preprodajo droge, prostitucijo in drugim kriminalom, niso potihnile. Še več, v zadnjem mesecu so postale vse glasnejše. Na Facebooku se je oblikovala skupina Ustavimo pasje borbe, v katero je včlanjenih že skoraj 8.000 ljudi. Vsakodnevno objavljajo nove posnetke, fotografije, pričevanja in imena ljudi, ki naj bi bili v to vpleteni.

Zneski v stavah pri pasjih borbah se gibljejo v višini tudi več deset tisoč evrov.
Zneski v stavah pri pasjih borbah se gibljejo v višini tudi več deset tisoč evrov. FOTO: Thinkstock

Pasji boji naj bi se odvijali na različnih lokacijah po Sloveniji, a daleč od oči javnosti. Ponavadi potekajo globoko v gozdovih, pa tudi v raznih kleteh, garažah, podstrešjih in celo v stanovanjih. "Izbrskali smo par lokacij, kjer naj bi se dogajale borbe – ena je za Savo, kjer je bila policija že večkrat obveščena o sledovih krvi, nekje pred razcepom Črni Kal naj bi bil ring za pasje borbe, v Apačah, v romskem naselju v Prekmurju, v neki hiši na Ptuju se ponoči sliši cviljenje psov in navijanje ljudi, naokoli se vozijo dragi avtomobili s tujimi registrskimi oznakami, v Kranju pa naj bi se s tem ukvarjal moški, ki vozi vpadljiv črn džip z belimi nalepkami pitbullov," nam je pojasnila sogovornica, ki si v okviru omenjene skupine na Facebooku prizadeva za ustavitev pasjih bojev. Lokacije naj bi ostajale dobro skrite, ker naj bi zaprt krog udeležencev zanje izvedel šele dve uri pred borbo.

Policija: Nimamo nobenih dokazov, da se to res dogaja

Govoric je veliko, konkretnih dokazov pa ni, pravi policija. Še posebej mariborska ima v zadnjem času veliko dela, saj se tamkajšnja prebivalka na družbenih omrežjih ponosno predstavlja kot pasjeborka, eden od njenih psov pa naj bi bil neporažen v vseh borbah doslej, s čimer naj bi ji prinašal velike vsote denarja – tudi po 30.000 evrov na borbo.

Pes Kid, ki naj bi bil v ringu neporažen, naj bi Mariborčanki prinašal tudi do 30.000 evrov na borbo.
Pes Kid, ki naj bi bil v ringu neporažen, naj bi Mariborčanki prinašal tudi do 30.000 evrov na borbo. FOTO: Facebook/Ustavimo pasje boje

"Po naših informacijah naj bi imela ta ženska v lastništvu tri pse. Eden je nekakšna mutantska nesreča, ker so očitno vse živo križali med seboj in je zelo napadalen. Za drugega smo pravkar izvedeli, da je umrl v veterinarski ambulanti zaradi – kot je pisalo v poročilu – avtoimunske bolezni, v bistvu pa so ga pa tja pripeljali na pol razklanega. Tretjega, ki je največji prinašalec denarja, pa so očitno skrili. Sosedje so povedali, da so psi vedno oblečeni, saj naj bi na ta način skrivala njihove rane," pojasnjuje naša sogovornica.

Gospa ima na ruskem strežniku naloženih več deset videoposnetkov pasjih bojev, a njihova avtentičnost je vprašljiva, opozarjajo policisti. "Policijska uprava Maribor vodi preiskavo navedb iz medijev, s ciljem odkritja morebitnih prirejanj pasjih borb na območju PU Maribor ali tudi drugih oblik mučenja živali v zvezi s tem. Iz dosedanjih prijav, niti iz objav na socialnih omrežjih, nismo zbrali dovolj dokazov, da se tovrstne pasje borbe prirejajo, kakor tudi ne, da v njih sodeluje t.i. pasjeborka iz Maribora", so zapisali.

Pripravlja se protest

Med tistimi, ki so vpleteni v pasje boje pri nas, naj bi bil tudi Velenjčan, zaposlen v Slovenski vojski. Pristojni organi so bili o tem že obveščeni in primer preučujejo. Sicer pa naj bi lovke akterjev teh sprevrženih dejanj segale še veliko dlje od Slovenije – v Srbijo, Poljsko, Češko in celo na Nizozemsko.

Policija teh zadev ne jemlje resno in je kljub vsem posredovanim posnetkom in fotografijam neodzivna, pravijo ljubitelji živali. A policisti te očitke zavračajo. "Že ob prvi prijavi smo pričeli s preverjanjem suma, da se taka dejanja dejansko dogajajo. V začetku avgusta smo skupaj s pristojnim inšpektorjem Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Območni urad Maribor, opravili ogled psičke, last t.i. pasjeborke iz Maribora, ki bi naj bila vzrejena za pasje borbe. Psička nima nobenih telesnih poškodb, njeno vedenje pa ob opazovanju ni z ničemer pokazalo na to, da bi lahko bila udeležena v pasjih borbah ali da je tako vzgojena. Dosedanje ugotovitve policistov niso v ničemer potrdile suma, da se t.i. pasjeborka iz Maribora ukvarja ali da bi sodelovala v organizaciji pasjih borb. Prav tako ugotovitve kažejo na to, da se pasje borbe trenutno ne organizirajo na območju PU Maribor," so še dodali. Hkrati pozivajo ljudi, da jim konkretne dokaze, v kolikor jih imajo, tudi posredujejo.

Neodzivnost se očita Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), katere inšpektorica, ki opravlja vse preglede, po besedah naše sogovornice prav nikoli ne odkrije nobenih nepravilnosti, kar se tiče pasjih borb. Zato zdaj pripravljajo velik protest, na katerem bodo zahtevali odstop direktorice Vide Čadonič Špelič.

Iz UVHVVR so skopo sporočili, da "organizacijo pasjih borb praviloma organizirajo mednarodne kriminalne združbe, zato glavnino preiskovalnih dejanj v zvezi s tem izvaja policija, ki je za to pristojna in usposobljena. Uprava pri tem policiji nudi strokovno pomoč". "Glede na to pojasnilo je poziv k odstopu brezpredmeten," so še dodali. Podrobnejša pojasnila v zvezi s pasjimi boji od UVHVVR pričakujemo v kratkem.

Tako so videti rane na psu, ki ga zlorabljajo za pasje boje. Na mestu, kjer je bil ugriznjen, dlaka več ne zraste, pojasnjuje kinolog.
Tako so videti rane na psu, ki ga zlorabljajo za pasje boje. Na mestu, kjer je bil ugriznjen, dlaka več ne zraste, pojasnjuje kinolog. FOTO: Reuters

Kinolog: To so nevarni ljudje, morilci

Da se pasje borbe v Sloveniji res dogajajo, pa opozarja tudi priznani slovenski kinolog Janez Žekš, ki je zato, ker na to javno opozarja, deležen celo groženj. "Pri nas so skupine, ki se s tem ukvarjajo, enako je na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Italiji … Mi na to že dolgo opozarjamo, tudi na konkretni primer v Mariboru, in če to vemo navadni smrtniki, kako da policija o tem ne ve nič?" se sprašuje.

Psi, uporabljeni v pasjih borbah, niso nevarni ljudem. Reagirajo na ukaz lastnika, opozarja kinolog Janez Žekš.

Ker lokacije pasjih borb tudi njemu niso znane, predvsem pa gre tu za hitro rotacijo, ko organizatorji v nekaj minutah za seboj zabrišejo vse sledi, Žekš meni, da bi bilo treba osumljence spremljati in jim tako priti na sled. "To je stvar, ki bi jo morali raziskati pristojni organi in če bi bila volja, bi se to lahko naredilo," zatrjuje.

A tu se vrtijo ogromni zneski denarja, govori se tudi o vpletenosti pomembnih ljudi. "Verjemite, ne bo dolgo trajalo, ko bo to prišlo na dan, ko bodo ljudje ogroženi, ampak takrat bo že prepozno. Kajti to so organizirane združbe, to je kriminal. Tisti, ki so sposobni sodelovati v pasjih borbah in poražene pse tudi ubiti, so morilci, ki bodo v določeni situaciji kaj takega naredili tudi ljudem. To so nevarni ljudje," še opozarja Žekš.

Kruta realnost in pravila pasjih borb

Večina uporabljenih psov za dvoboje je pasme pitbull, pa tudi rotweiller, doberman, kanarska doga in akita. Psi, ki so skoteni ali kupljeni za namen pasjih bojev, so mučeni celo življenje. Uhlje in rep jim odrežejo oz. skrajšajo, da imajo prednost v boju. Večino časa preživijo na verigi ali v kletki, v stiku z zunanjim svetom so le, ko jih trenirajo za boje.

Zakon o zaščiti živali mučenje živali definira kot vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju, pa tudi nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

Za povečanje želje po napadu pse pred bojem slabo hranijo, ne dajo jim vode, da pri napadu drugega psa ne bi prehitro izkrvaveli, dajejo jim sredstva za spodbujanje agresivnosti – stimulante, kot so amfetamin, kofein in celo kokain, analgetike ter anabolike. Nabrusijo jim zobe, da je njihov ugriz močnejši, za učvrstitev čeljustnega prijema jih pustijo viseti tudi po eno uro v zraku z vabo v gobcu, s težkimi verigami in utežmi jim utrjujejo vrat ter cel zgornji del telesa. Urijo jih tudi s tekom na tekačih, tekom za avtomobilom ali na posebnem prirejenem kolesu, kjer v krogu preganjajo živo vabo (mačko, manjšega psa ali zajca).

Boji trajajo tudi po več ur. Ko pes prvič zmaga, dobi naziv prvak (champion), po štirih zmagah postane veliki prvak (grand champion). Psom razklepajo gobce, jih vlažijo z gobo in jih tik ob njih glasno spodbujajo, dokler eden ne podleže. Poražence, če ne poginejo v boju, nehumano pokončajo.

Kako to poteka v Sloveniji, torej ni povsem jasno. V svetu pa velja, da na dobro organizirane pasje borbe lahko pridejo le povabljenci, vstopnina se giblje okoli 40 evrov. Zneski v stavah pa se gibljejo v višini tudi več deset tisoč evrov. Dobičkonosen posel torej, a kaj, ko morajo pri tem trpeti povsem nedolžne živali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vulje
27. 11. 2014 14.16
+1
Skupina: Ustavimo pasje borbe..Objavljati so začeli spletne strani kje si lahko ogledaš pasje borbe. In to ni za mladoletnike, ki so se začeli o tem pogovarjat v osnovnih šolah. Kako se fajtajo psi, in kako so krvavi. Je res da so to dostopni podatki na internetu. Ampak prej pred njihovo objavo ni nikomur prišlo na pamet da bi šel take stvari brskat da bi si jih pogledal. Oni so pa dali direktni link kje so krvavi pasji boji..
Vulje
05. 11. 2014 17.28
-6
Skupina ustavimo pasje borbe: lahko bi odgovorili javnosti? kam je šel denar od prodanih majic, zakaj lažete ljudem da pomagate psom, vse podatke veste kot dogfighterji, nimate niti enega konkretnega primera kateri bi se srečno rešil za pse, samo neke podatke objavljate ki niso pomoč organom, organi vas preganjajo vi pa želite preusmeriti pozornost drugam, imate 16.000 + ki vas podpora in vi jim lažete da pomagate psom ki so v pasjih bojih, bilo je zmenjeno da boste prej ali slej nekaj prodajali, in ste uspeli pri majčkah, vsi so kupovali ovratnice, koliko ste dobili% od prodaje, koliko ste jih dobili zastonj, ker ste se zahvaljevali za ovratnice, koliko imale lažnih profilov na FB skupin in organizacij, ljudje ki vas podpirajo njim hodijo policisti na dome ker so marsikaj izjavili na FB, vi ste anonimni in se ne izpostavljate zato izpostavljate svoje ljudi ki vas podpirajo, vsi ki so nastopali v javnosti so vaši podporniki in ne vi osebno, vi se skrivate, sami ste iskali preko FB ljudi ki bi pomagali na različnih lokacijah samo da se nebi vi izpostavljali,
Mateja Rolih
06. 11. 2014 17.16
+3
In namen tega tvojega dolgega spisa je?? Pa a mi prosim posreduješ sliko ovratnice ki si jo predvidevam kupil-ker me zanima kakšne modele imajo?
Varja Ili?
06. 11. 2014 17.30
+4
UstavimoPasjeBorbe1 - očitno se ti skrivaš in kopiraš naše ime ... res dobra fora - tok o naši anonimnosti. Sem članica skupine Ustavimo pasje borbe in res ne vem, od kje ti informacija, da karkoli smo oz. prodajamo? Lahko vprašaš naše podpornike, če smo res kaj prodali (ampak to verjetno že itak veš sam), je pa res, da smo dobili že dosti prošenj, da si želijo majic/ovratnic itd. Zaslužili smo točno 0 EUR, porabili pa kar nekaj - lastni stroški! Me pa zanima razlog tvoji nastrujenosti, ki verjetno ni posledica samo ker po tvojem "bajno" služimo, kajneda?
Mateja Rolih
06. 11. 2014 17.35
+5
nvm zakaj se mi zdi da je pod nickom UstavimoPasjeBorbe1 brezzoba naveza iz Maribora?? Aja vem-zato ker ne zna pisat, ker več kot očitno sovraži skupino USTAVIMO PASJE BORBE in ker se trudi na vse in en način ubranit svoja početja....
Vulje
23. 10. 2014 00.05
-4
Ustavimo pasje borbe, nima tudi čiste račune. Krivdo želijo preliti na Slovenske organe! Oni se pa skrivajo za anonimnostjo njihovi podporniki pa ne. Kaka je to skupina da se skriva? Vse organizacije ki pomagajo živalim niso anonimni! Ali pa želijo preusmerit pozornost kam drugam. Prej ali slej pa bodo že našli način da bodo kaj prodajali pod pretvezo dobrodelne organizacije!..
Mateja Rolih
06. 11. 2014 17.19
+7
tvoja obsedenost s skupino Ustavimo pasje borbe je več kot očitna....in glede na to, da te tok zanima kdo se skriva za to skupino se sprašujem, če nisi tudi ti eden tistih, ki bi svojega ljubljenčka poslal v ring za par sto evrov....mene ne zanima kdo so- važno je da odkrivajo debile, ki mučjo živali,ker so sami nesposobni it delat!!!!!!
Vulje
27. 11. 2014 14.07
+1
Še nikogar niso odkrili da bi bil obtožen. To pa da objavljajo posnetke z pasjimi borbami pa imajo razlog. Zaradi njih so začeli tudi pri nas mladoletni gledati take posnetke ker so jih objavljalina svojem anonimnem FB. Več škode naredijo kot koristi..
hajer66
28. 08. 2014 10.14
+2
našim policajim bi dal oranžne obleke. ni treba nič misliti
hajer66
28. 08. 2014 10.13
-2
ja ni treba samo varnostnih pasov gledat pa ubogo rajo štrafat. drugega pa tako ne znajo
tilkomamilko
27. 08. 2014 17.24
+2
dokazi so...torej kje so policaji??
Vulje
23. 10. 2014 00.06
+0
Dokazov ni, in ne vse verjeti kaj neke skupine trdijo na slepo.
Mateja Rolih
06. 11. 2014 17.30
+1
hahaha kako si lahko tako prepričan/a da dokazov ni?? Predvidevam da pasjeborci niso tako intelegentni ljudje, da bi uspešno skrivali svoja ogabna početja
Fischerpro
27. 08. 2014 17.23
+11
Živalska policija, Zavetišča, Policija dajte spremljati potem to fb stran in nekaj NAREDIT no...ker to je GROZNO! Vse te ljudi pa v zapor za najmanj 60 let!
Petra Banfi
27. 08. 2014 17.12
+11
Bolano! Bolani ljudje! Kako lahko gledaš žival, kako trpi?? Taki ljudje bi gledali tudi človeka kako trpi! Nedopustno je, da se ne organizira skupina ljudi (policistov), ki bi bila zadolžena za ta primer. Kako nimajo dokazov? Naj jih zberejo! Naj se organizira akcija, načrtuje delo v tej smeri in bo! Kako lahko to dopustimo? Taki ljudje so bolani, ni drugega izraza, žal.
Vulje
27. 08. 2014 15.24
+12
Tilen Mlakar, strokovnjak za pasjo psihologijo in rehabilitacijo, ki je včeraj bil gost v dnevno informativni oddaji Svet na Kanalu A, je žal pokazal nestrokovno in nezadostno znanje s področja poznavanja pasem Amstaff in Pitbull kot tudi samega ozadja pasjih borb. Ker smo dobili ogromno klicev in sporočil zaradi "strokovnih" napak sogovornika, vam sporočamo, da smo danes novinarki, ki pokriva reportažo poslali seznam primernih sogovornikov za izbrano tematiko, ki so primerni strokovnjaki. Tudi uredniki oddaje se opravičujejo za morebitne nevšečnosti.....Po toči zvoniti je prepozno gospodje uredniki....kam pa so se opravičili..tu preko fb-ja...torej noben ne ve zakaj kaj in kako >Javno se morajo opravičiti v oddaji danes, za to kaj so včeraj zasrali...
Transformerji
27. 08. 2014 14.26
+31
Ponoči se sliši cviljenje psov in navijanja ljudi - takrat pokličite policiste, naj pridejo takoj, da bodo tudi oni to poslušali in ukrepali. Potem ne bo več izgovora - dokazov ni!
Vulje
27. 08. 2014 12.51
+17
Radi bi izrazili mnenje glede prispevka na tematiko pasjih borb v oddaji Svet,ki ste si ga lahko danes nekateri ogledali. Zaceli bi,da sogovornika ne poznamo in nima nikaksrne povezave z naso skupino,njegova razlaga je bila dalec od strokovnega znanja iz podrocja psihologije karakteristik psov,ki sodelujejo v pasjih borbah in ne moremo skriti razocaranja vsebin iz prispevka in nesmiselnega komentiranja gosta v oddaji,ceprav smo ekipi Sveta ponudili ustreznega sogovornika,ki bi bil primeren za to temo,pa predloga niso sprejeli. Ob tem naj izpostavimo tudi gospoda Dusana Hajdinjaka,ki je bil komentator v oddaji in se tudi veckrat pojavlja v ostalih prispevkih na aktualno tematiko "mariborske pasjeborke", da je v preteklosti res da morda naredil veliko za primer pasjih borb iz Litije za kar smo mu seveda lahko hvalezni,vendar se na nase prosnje po pomoci ni nikoli odzval in z nami ne sodeluje. Ne zelimo biti nehvalezni,vendar bi medije prosili naj si za tako obsirno problematiko vzamejo vec casa in naj dejansko preucijo material,ki jim ga posredujemo,da do taksne povrsnosti ne bo prihajalo,saj je nas namen zgodbo predstaviti v taksni luci kot jo razkrivamo in jo poznate tudi vi,ki nas spremljate vsak dan. Tebi in 275 drugim osebam je to všeč.
Megaclite
27. 08. 2014 12.15
+42
Policaji so meni carji, ki pravijo, da naj jim posredujejo ljudje dokaze. A ni zbiranje dokazov osnovno delo policije? Torej lahko jaz tudi na cesti ustavljam voznike in pobiram globe?
BEEF-TECH
27. 08. 2014 16.23
+4
Ja sej... pol je pa pol dokazov neuporabnih ker do njih niso prišli pravno pravilno.
FrancRode
27. 08. 2014 11.16
+35
Take ljudi bi morali dati v ring s krokodilom. Pa da vidimo njegov pogum.
kitty007
27. 08. 2014 11.15
+20
in zakaj sem izbrisana, če povem, kdo je ta oseba, tudi spodaj piše njeno ime....
pingvinislo5
27. 08. 2014 10.59
-74
boli me za te cucke.
SDS_je_poden
27. 08. 2014 11.27
+27
Tipično konzervativen človek, z usmerjenim pogledom na lastno dobrobit, vse ostalo mu je nepomembno. Fuj.
Arka
27. 08. 2014 13.39
+27
in te "cucki" imajo dušo,kar pa ti nimaš......za prazne lupine kot si ti,pa tudi mene boli....
pingvinislo5
27. 08. 2014 19.33
-10
UK1
27. 08. 2014 10.38
+25
člowek je najslabša žiwal.....tak folk k boje prireja oz. jih hodi gledat ni wreden besede člowek...škoda da tudi take mora zemlja nositi....
proofreader
27. 08. 2014 08.58
-46
Če ima kdo konkretne dokaze, naj jih objavi. Očitno gre samo za govorice.
UK1
27. 08. 2014 10.39
+12
Miško....tuki zadi je underground....č slučajn ne weš....
yaks
27. 08. 2014 08.49
+17
Kakiga strokovnjaka ste si pripeljali v studio?? Vsak, ki se 5 minut ukvarja s psi ve, da je to, da se nekaterim pasmam psov "zaklenejo" čeljusti nič druga kot mit! In vi njemu pravite strokovnjak!
SilverBullet
27. 08. 2014 09.28
-1
Hej... ni vsak strokovnjak primeren za reportažo. Ti pa res ne razumeš šovbiznisa.
SilverBullet
27. 08. 2014 09.33
+0
No pa verjemite vsemu, kar vam natrosijo. Če vam ob tem ne zagori rdeča luč, potem bog pomagaj. Meni gori že od leta 94, ko so naši prodajalci megle odkrili to nišo. Pa zaradi dosti hujših stvari in umetniških dodatkov kot je tale cicibanska. Zavedajte se, da ste v news šovbiznisu. Na eno veliko žalost.
24UBRISAN
27. 08. 2014 08.09
-50
To so vse gostilniške govorice baba rekla kazala. Če bi kdo to prijavil, bi domnevne kršitelje že imeli!
txoxnxy
27. 08. 2014 10.00
+5
Ovaduh je še bolj nevarn , ne samo za bližnjo okolico ampak celo državo .
ana07
27. 08. 2014 07.58
+36
a ni dokaz ze to da na fbju objavljajo slike in komentarje, katere se vsak otrok razume za kaj se gre! Neeee pri nas je dokaz ko gre stvar ze precej dalec...
24UBRISAN
27. 08. 2014 08.04
-30
Povej mi svoje up. ime na FB in ti naredim tak profil, da te zaprejo do konca življenja....eni ste res smešni....
clox
27. 08. 2014 08.15
+55
Ne pričakuj preveč od države kjer obsojeni kriminalec sedi v parlamentu