Slovenija

Patria: O Janši govorila Studenčnik in Švajger

Ljubljana, 19. 12. 2009 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nekdanji direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik in njegov namestnik Milan Švajger naj bi predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu sama potožila zaradi koruptivnih dejanj v primeru Patrie.

Drago Kos
Drago Kos FOTO: Tomaž Ungar

Časopis Delo je objavil naslednji del kopije zaslišanja predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa aprila lani na Finskem, ko je finskim kriminalistom govoril o vlogi nekaterih slovenskih državljanov v zadevi Patria. Povedal naj bi jim, da sta nekdanji direktor Sistemske tehnike Jože Studenčnik in njegov namestnik Milan Švajger (sedanji direktor Sistemske tehnike) sama prišla k njemu in se mu pritoževala nad koruptivnimi dejanji v primeru izbire Patrie.

"Moram povedati, da sta na tej točki obtoževala premiera (takrat je bil to Janez Janša), zaradi česar smo (protikorupcijska komisija) ju morali pomiriti. Za to, kar se je zgodilo, sta vendar obtožila premiera. Bila sta čisto iz sebe," je finskim kriminalistom povedal Kos. Studenčnik in Švajger naj bi na protikorupcijsko komisijo odšla zato, ker policiji nista zaupala.

Govorice o podkupninah so se nanašele tudi na Janšo

Studenčnik je potrdil, da sta bila s Švajgerjem pri predsedniku protikorupcijske komisije. Pogovarjali naj bi se marsikaj in ena od tem je bila povezana tudi z "raznimi govoricami, ki so se takrat pojavljale okrog podkupnin". Te govorice pa so se nanašale tudi na Janšo. Ob tem nekdanji direktor Sistemske tehnike dodaja, da na policijo nista šla, ker nista imela dokazov. Sicer pa je po njegovem skoraj normalno, da "smo te informacije nekomu prenesli, da malo pogleda, kaj je res in kaj ni". Govorice, da naj bi Janša prejel podkupnino, so bile na Koroškem še posebej aktualne, je dejal. Pojasnil je, da so potem, ko so posel izgubili, namreč na najrazličnejše načine, tudi z vlaganjem tožb, poskušali postopek obrniti sebi v prid. "To je bilo iskanje nečesa, da bi tok dogodkov obrnili sebi v prid," je povedal Studenčnik.

Vidno navijali za Patrio

Patrija
Patrija FOTO: POP TV

Delo sicer omenja še nekatere podrobnosti iz zaslišanja Kosa. Na testiranju oklepnikov naj bi komisija, ki je izbirala med konkurenčnima oklepnikoma, po Kosovih navedbah vidno "navijala" za vozilo Patrie, vendar so ljudje, ki so to prišli povedat protikorupcijski komisiji, o tem govorili z velikim strahom, piše časnik. Kos je preiskovalcem povedal, da "takega strahu nismo opazili še nikjer. Tudi ko so ljudje prišli k nam, so prosili, če lahko ostanejo anonimni (tudi Zdenko Pavček je komisijo prosil, da bi ostal anonimen)".

"Ko je postalo jasno, da so bili nekateri rezultati testiranja konkurenčnih oklepnikov spremenjeni (v prid Patrii), je Sistemska tehnika testnim voznikom Patrie – vsi so zaposleni v Slovenski vojski – ponudila vse, da bi dobila njihove prvotne ocene s testiranj. Celo službe. Vozniki so jim odvrnili, da ne bodo govorili, ker jih bodo ubili. Torej, niso se bali le za svoje službe, temveč tudi za svoja življenja," je finskim preiskovalcem povedal Kos. Medtem pa so bili ljudje iz komisije, ki je izbrala Patrio, menda celo nagrajeni z napredovanji, je navedbe Kosa iz lanskega zaslišanja še povzelo Delo.

Patria na Pohorju
Patria na Pohorju FOTO: Jani Dolinšek

V zadnjih dneh je časnik sicer objavil kopiji že dveh delov zapisnika zaslišanja Kosa. V njih je ta opisoval domnevno vlogo nekaterih slovenskih državljanov v zadevi Patria. Tako je med drugim govoril o Darku Njavru in Tonetu Krkoviču in nekdanjemu direktorju Petrola Marku Kryžanowskem, ki da naj bi lobirali za Patrio. Kot tistega, ki naj bi podpisal del pogodbe o protidobavah, je Kos omenjal nekdanjega ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, medtem ko je o predsedniku SDS Janezu Janši povedal, da je bil sošolec brigadirja Bojana Pograjca in tesen prijatelj Darka Njavra.

Objava zapisnika je sprožila številne odzive. Brigadir Tone Krkovič jih je označil za "ostudno laž", Darko Njavro pa je Kosu očital, da je "lažnivec, goljuf in prevarant", zaradi česar je Kos kasneje sporočil, da bo Njavra kazensko preganjal. Janša pa je izrazil pričakovanje, da bo zoper Kosa ukrepalo državno tožilstvo. Navedbe Kosa je za neresnične označil tudi nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, medtem ko jih je Kryžanowsky ocenil za izkrivljene.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
21. 12. 2009 14.38
Ne žalijo ne obrekujeo le Janeza Janša, ampak tudi Cekuto, Riedla, Zagožna in vse poštene Slovence, da ne omenjam Wolfa! Predalgam referendum, na katerem glasujmo o patrijah!
Buena Vita
21. 12. 2009 13.56
kos en dan papagajči negiralno,drugi pritrdilno kdo ima še kosa za legitimnega-SEVE ,SAMO LEGITIMEN LAZNIVEC JE ŠE
Buena Vita
21. 12. 2009 13.55
JA,,SMODETI OSMOJENORDEČI,,,,ČE ČEBULA NEBI IMELA ČE ,BI BILA BULA ČE NI JANŠA BIL TAKRAT ZRAVEN ,JE PA SEDAJ,,,,,SAMO JE,,,,be VAS TA DVOČRKOVNA BESEDA;;;ČE,ČE,ČE,ČE ČE BI KOZA IMELA DOLGI REP, NEBI IMELA PROBLEMOV Z MUHAMI,ENOSTAVNO BI JIH POTOLKLA ,Z REPOM POMENRDALA jeag,cvikoti,špočljoti,nič več ne moreste mendrat po ljudeh,jker vam je vrnjeno vse v tristo odstotkih
dolejo
20. 12. 2009 19.26
Spet Kos gobca brez vsakih dokazov! Da je bil "nekdo ves iz sebe" ... to je pa res velik dokaz. Tudi ropar, ki mu ne uspe odkleniti blagajne je "ves iz sebe". Če nekdo izgubi nek posel, je v Sloveniji že folklora, da obtožuje tekmeca korupcije in pokvarjenosti. Če bi imel argumente , se ne bi posluževal takih natolcevanj in otroškega cepetanja, ter klicanja očetov, stricev in botrov.
Tonček Balonček
20. 12. 2009 18.54
Mir in dobro! Zakaj smo Slovenci tako nevoščljuvi tistim, kis o se znašli in pokasirali tristo, kar je bilo na razpolago? KLaj res ne razumemo novih razmerij? Nekoč je vs epripadalo partijskim veljakom in njihovim prisklednikom, zdaj so pa drugi časi in pogača je na voljo vsem sposobnim ter pridmim. Nihče, ki je pripravlen delati in tvegati, ne ostane lačen! Minili so časi, ko so komunisti preganjali umetnike, podjetnike in samoiniciativne ljudi! Denar leži na cesti, le znati ga je treba pobrati! Zdaj pa naše najsposobnejše umetnike in svetovalce ovajajo na severu Evrope ter še kje, vse iz neke nevoščjivosti! Pa zakaj Kos sedi na vrhu neke Protikorupcijkse komisje? Zato, ker ne zna narisati patrije in v desetih eltih zasluži manj koit Cetuka z enim ali devma obiskoma na MORSU (zakaj ga sploh sprejmejo?). In tak frustriran tip s Korošlke naj bi poročal o nekih kvazi podkupninah? Vsakomur je jasno, da se tako bolne ideje lahko rodijo le v bolnih-komunističnih glavah! A gre spet za kak Sever?
NENORMALEN
20. 12. 2009 18.44
evo, jest bom dal za kavo gor, pa naj pride kdor hoče, da se vsedemo dol in se pogovorimo ko čovjeki, ki spoštuju drug drugog, jaz sem izbrisan, pa sem pošten in hočem vsem dobro slovencem, zaka se ne bi mogli razumet?
NENORMALEN
20. 12. 2009 18.41
mene je strah, zaka ne mormo bit prjatli vsi? Dejmo bit prjatli, ok, pa se mejmo radi in drug drugemu pomagajmo.
tinkopalinko
20. 12. 2009 16.22
"ne,kdor ni za Janšo je komunist in udbovc in ponovem celo izdajalec..." ja sej vse dogajanje(mitingi,provokacije,laži...) me spominja na Slobodana: ...NE ČUJEM DOBRO...
Marko Varga
20. 12. 2009 14.51
ni čudno,da je narod pred propadom,če pa so 3 leta plačevali položnice SDS poslancem,ki začuda za takšno pojavo še niso slišali..ha,ha,ha,ha...
coprnjak
20. 12. 2009 14.43
levi bi dali lahko le obljubo za sesutje gospodarstva.... le to bodo izpolnili
coprnjak
20. 12. 2009 14.42
cvikel.....daj, le obeladani svoje enoumje zdaj
coprnjak
20. 12. 2009 14.40
bajukec je bil zakon za te leve prismode kje so po obljubah levih, plače in penzije po 1000 evrov?
coprnjak
20. 12. 2009 14.38
od pahijeve vlade lahko pričakujemo beraško palico odplačevali je bomo na obroke
Marko Varga
20. 12. 2009 14.36
ne,kdor ni za Janšo je komunist in udbovc in ponovem celo izdajalec...
coprnjak
20. 12. 2009 14.31
kdor ni za partijo je proti cviklu
Marko Varga
20. 12. 2009 14.26
edina rešitev so demonstracije za Janeza Janšo,ki bi spet prevzel oblast in z njim bi prišli tudi naši odrešitelji,Rupel bi zrihtal mejo do Poreča,Bajuk bi čez noč odpravil kreditni krč in pripeljal svež kapital in Vizjak bi nam zrihtal nove posle po celem svetu,tako bi cel svet še dolgo živel v recesiji,le v naši državici bi živeli kot bogovi in živeli srečno in bogato do konca njegovih dni..živel tovariš JJ..
Marko Varga
20. 12. 2009 14.09
lajfa ni več,sem eden tistih 600.000-ih,ki smo padli pod prag revščine v mandatu Janeza Janše,vse prihranke sem v upanju naložil v NKBM in tudi to je propadlo kot vse v času JJ ali pa sem le rojen napačen čas,šolar več nisem,da bi imel zastonj malico,upokojenec pa tudi še ne,da bi dobil donacijo v višini 80€ in tudi prepoceni vinjeta mi ni pomagala,saj tudi avta nimam,živim v upanju,da bom nekje tudi jaz dobil letečega slončka in poletel v modro nebo...
coprnjak
20. 12. 2009 14.05
he,he,he...kdor pokaže prst na partijo, bo njim trn na vse čase lep primer je JJ
Osvald
20. 12. 2009 13.33
cvikel ne biti takšen samotar,pejdi malo ven v lajf.
Tonček Balonček
20. 12. 2009 13.26
Janša ni imel nikdar in nikoli nobeneih "prstov vmes"! Nre govorite neumnosti, sicer vas lahko doileti tožba! Gre pač za patriota, domoljuba, ki ve, kaj narodu pomeni vodja, poklican je pač in tu ni kaj! Ćloveku s takšnimi zaslugami ne bodo diktirala ne ka sodišča, to je bedno! Spomnimo s etega junaka, ki je direkno iz Jajca ugledal luč in se spreobrnil v branitelja slovenstva, destruktiral je JLA in se boril za demokracijo ter vladavino ljudstva! Taki so do smrti imuni na zakone, ne damo ga!!1 Vidimo s ena ulivcah, le da se otopli, demokracija je čisto brez zveze!!!