Slovenija

Patria osumljena podkupovanja

Helsinki, 14. 05. 2008 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finska policija je prijela dve osebi, ki sta osumljeni podkupovanja uradnikov v poslu Patrie s Slovenijo in Egiptom.

Zaradi posla s Patrio je v Sloveniji izbruhnil diplomatski škandal: Soprog finske veleposlanice je pri nakupu oklepnikov zastopal finsko podjetje v pogajanjih z državo, čeprav kot imetnik diplomatske imunitete tega ne bi smel.
Zaradi posla s Patrio je v Sloveniji izbruhnil diplomatski škandal: Soprog finske veleposlanice je pri nakupu oklepnikov zastopal finsko podjetje v pogajanjih z državo, čeprav kot imetnik diplomatske imunitete tega ne bi smel. FOTO: POP TV
Osebno podpiram to preiskavo, ker so stalno očitki, da je prišlo do nepravilnosti, morebiti tudi do podkupovanj. Dobro bi bilo, če se je to res dogajalo, da pristojni organi to ugotovijo in tudi da obsodijo tiste, ki so to počeli. Če pa tega ni bilo, pa bomo vedeli, da je bil posel čist in transparenten brez podkupnin. Minister Karl Erjavec

Finska policija je danes sporočila, da so v torek prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. Po potrjenih informacijah sta bila v preiskavi aretirana dva vodilna člana Patrie, ki sta sodelovala tudi v pripravi razpisa za prodajo oklepnikov v Slovenijo. Namestnik direktorja Patria Slovenija Andrey Mladenov o tem ne želi dajati izjav.

Podjetje je Egiptu prodalo topniško proizvodno tehnologijo, Sloveniji pa oklepna vozila in tope. "Preiskujemo, če so podjetje ali nekateri izmed njegovih zaposlenih krivi podkupovanja," so v izjavi sporočili s finskega Državnega urada za preiskave (NBI).

NBI ni hotel komentirati vsote denarja, ki naj bi bil uporabljen za podkupnino, prav tako pa ni hotel razkriti narodnosti osumljencev. Kot so sporočili, pričakujejo, da bo šlo za dolgotrajno preiskavo.

Patria zanika obtožbe

Patria je v izjavi, ki jo je objavila na svoji spletni strani, zanikala obtožbe, in ob tem povedala, da je NBI v torek preiskal dve izmed njenih pisarn. Pri preiskavi so zasegli podatke v zvezi s pogodbo s Slovenijo in z delom, ki je vodilo do sklenitve pogodbe.

"Poleg tega na željo podjetja tudi preiskujemo, če so bili v poročilih medijev objavljeni zaupni poslovni podatki," je za AFP povedal visoki predstavnik NBI Janne Jaervinen.

"Kar se tiče ministrstva za obrambo, lahko odgovorno trdim, da nihče, ki je sodeloval s polnimi pooblastili, ni prejel nobene podkupnine,“ pravi obrambni minister Karl Erjavec.

Mož finske veleposlanice Mladenov preiskave ne komentira.
Mož finske veleposlanice Mladenov preiskave ne komentira. FOTO: POP TV

Mladenov je pojasnil, da je dobil informacijo, da je Patria na svoji spletni strani objavila izjavo o preiskavi. "Ne vem nič drugega kot tisto, kar je objavljeno na naši spletni strani," je poudaril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 05. 2008 22.26
ranunculus doma imam rastlino ki preganja mačke,res neprijetno smrdi kaj se smatraš ali imaš kaj z rožo ,ki jemlješ njeno ime,veš ranunculus je prijetna enoletnica,če imaš srečo,se zasejejo semena,in zraste še drugo leto,in ta cvet je preprosto lep,posrani in zasmrajeni pa ste tisti ki se imate za avantgardo ste garda passatta,in lahko nam daste soli na rep,smo pred vami,z vsem,pa se žrite koliko vas volja živce izgubljate LE ZAKAJ---DEJTE SE ŽE VPRAŠAT
Ranunculus
15. 05. 2008 13.21
baltbaltazar Po mojem jih je obvestil Erjavec osebno, ker se mu ne ljubi več vsak teden hoditi na komisijo za ugotavljanje pravilnosti postopkov pri nakupu in je Fince angažiral, da preverijo pri proizvajalcu neposredno in v Slovenijo samo pošljejo obvestilo. Grdo od njega je pa bilo to, da je še Egipt zašpecal, ker tam očitno demokracija dela bolje in sploh ni bilo težav.
Prvo Borec
15. 05. 2008 13.01
baltbaltazar veliko babic, mrtev otrok. Veliko posrednikov zgrešen posel. Finski veleposlanik Patrija Gorenje In še ta , ki ima kompleten posel, kako mu je že ime iz Trzina. Finci so znani , kot najboljši diplomati in da se v njihovi diplomaciji najde črna ovca, potem pa tudi sami malo pogledajo, kam pes taco moli.
baltbaltazar@email.si
15. 05. 2008 12.14
Vse skupaj kaže na to, da je nekdo obvestil njihove medije, da so začeli namigovati, nakar so se aktivirali njihovi preiskovalci. Le kdo bi obvestil njihove medije?
Ranunculus
15. 05. 2008 10.20
baltbaltazar forum mi ne dovoli postat linka in po treh poskusih, od katerih sta dva izbrisana in en jaman ti dam naslednje napotke: pejta na google odtipkaj:"finland english patria slovenia egypt" klikni prvi zadetek In voila, prideš na stran Finske poročevalske agencije na proučevano temo
Ranunculus
15. 05. 2008 09.51
Prvo borec Mislim, da bo kar prav. Vsi kradejo, ampak sedanji tega ne znajo skrivat, poleg tega pa je vsem jasno, da od JJ-a lahko največ pričakujejo na področju, kjer je strokovnjak in so le-tega toliko bolj pokrili. Verjetno je provizija ista kot za Zavrlove kable na kliniki => 1% vrednosti posla. pajtlerblesavka pejt se ga u cerku s kadilom zadevat, če ti Slovenija smrdi. Jaj-jaj-jaj jupijaj Gnjak, gnjak, gnjak TAM BOŠ NA VARNEM Hu-hu-hu blu-blu-blu Mal že po zemlji smrdiš in v grudo lahko kmalu ugrizneš, pa ni panike. Forum te ne bo pogrešal. Keh, keh, keh, ja, ja, Uran je tabolš desc pr nas, Stres takoj za njim, Štuhec bo pa vsem vetra dal. HAHAHAHAHAHA
politik70
15. 05. 2008 08.43
Saj veste o kom pišem ne?
politik70
15. 05. 2008 08.38
Sprašujem se: Al so mel tok slabe učitelje al so bili tako slabi učenci? Verjetno bo bolj veljalo drugo...
boom
15. 05. 2008 08.10
haha....nič me ne čudi, da gre za podkupovanje, saj itak s trenutno vlado je PODKUPOVANJE vsakodnevna dejanost...vse skorupirano, podkupljeno itd...
Prvo Borec
15. 05. 2008 07.23
Endimion dober dan Ali si iz stroke ali pa si navaden državljan, ki se je prri tolikih aferah, že nekaj naučil. Na našo žalost, to ni za smejat, ampak za jokat. Kaj res ne znajo narediti vsaj enega posla zakonito, ker vse kar začnejo delati, se jim prilepi na prste denar. Saj nihče temu ne oporeka, ampak skrijejo naj, da ne bodo delavci res popizdil.
politik70
15. 05. 2008 07.13
Endimion15.05.2008, 07:06 Pozabil si dodati: Ker je Janšev človek..
politik70
15. 05. 2008 06.58
V Gorenju tudi nočejo pokazati proizvodnje... Seveda ne. Že na začetku posla sem napovedal da bojo v Gorenju samo nalepke na patrije limal. Za ta zahteven postopek moramo imeti halo... Saj veste vlaga prah skratka potrebna je sterilnost da nalepke oziroma značke dobro primejo...
politik70
15. 05. 2008 06.56
STM Manja Za tole pizdarijo ki jo je skušal Janša boš mogla pa kakšen bolši "argument" poiskat. Ali pa ne ... Po mojem boš glavo v pesek zarinla. Sam pazi da ne boš kljun zlomila. Asfalt je trd veš to?
Buena Vita
14. 05. 2008 23.14
kaj še ni šla titovka v beograd v hišo zblojenih gnojit cvetja,aja aja, aja še ni dosti posmradila Slovenije, KAJ JE KARABIT,DA LAHKO TOLIKO SERJE??
baltbaltazar@email.si
14. 05. 2008 22.55
Čudno je, da nikjer v finskih medijih ne najdem poročanja o teh stvareh, ki jih navajate. Ko poročate, bi lahko vsaj navedli vir. Se pa nebi čudil, da bi šli finci preverjat splektarskega natolcevanja naših medijev. Nekateri si pač res želijo plačevati odškodnino fincem. Upam, da bodo imeli tudi potem jajca in prevzeli odgovornost.
bučar
14. 05. 2008 22.51
manjakranjc@hotmail.com
14. 05. 2008 22.35
Čer, Patrije gor dol, opleta se z bolj obremenilnimi rečmi zatorej je moj komenatar določenim slednji; ponovno je opaženo pomanjkanje etike o kateri sem že govorila, se na slovenskem primeru lepo pokaže v interpretacije in samo-refleksiji zgodovine. Ta je kot analitično ustvarjena podoba na papirju (učbenik) glavni vodnik naslednjim generacijam. Te pa si najbolj konviktivno zapomnejo tisto, kar tam notri piše. Slednji nivo je skrajno neprimer in demokratično suspenziven, saj hkrati predpostavlja kako lahko majhno pisanje spremeni mentaliteto celotnega naroda in strukturo demokratične drže, ki jo ta narod ima. Verjemite, to je preverjena formula, s katero so se soočile civilizacije in njihovi reprezentativni predstavniki! Lep večer M.K
yan333@email.si
14. 05. 2008 22.31
titovka: poglej jo titovko. A te smem prašat kaj se sploh oglašaš če ti je ta država tako gnusna?!
pugo@windowslive.com
14. 05. 2008 21.48
In sedaj se bo netransparentno ravnanje Cvikla (posredno) v tej zgodbi spet pozabilo... Vsekakor je Cvikl človek obtožb in podtikanj. In niti % ne prispeva k rešitvam v parlamentu. Lahko bi rekli, da hoče predstavljat "pravo" opozicijo, vendar mu to ne uspeva...
Tonček Balonček
14. 05. 2008 21.04
Ali se bomo torej vozili v teh patriah, ali nam bo Cvikel vzel še to veselje?! Vsem nam je jasno, da boj proti takunom ne poteka le v Slovenij, ampak da so se po Janši začeli zgledovati tudi na Finskem. Bravo, tako se dela, če smo uredili klimatske spremembe in zavrli globalno segrevanje ozračja, bo "ta vlada" v red spravila tudi Patrijo!!! Zakaj nas Cvikel zdaj blati še na Finskem? Kot vedno, gre za gnusna podtikanja, "ta vlada" je ukinia naepke in znižala notarske tarife, opozicia ji pa stalno nekaj podtika, kdo bo temu napravio konec! Zakaj so naročili le 230 oklepnikov, če je vsakomur jasno, da jih tudi 500 ne bi bilo dovolj! Kučan seveda vleče niti iz ozadja, več kot očitno!!