Slovenija

Patria: Zaradi varovanja podatkov komisija ostala brez odgovorov

Ljubljana, 06. 10. 2011 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Komisija DZ, ki preiskuje ozadje zadeve Patria, naj bi zaslišala Andreja Plausteinerja, a ta na vprašanja ni odgovarjal, ker ga vlada še ni odvezala molčečnosti.

Plausteiner je bil kot direktor urada za preprečevanje pranja denarja obveščen o depeši finskega Interpola.
Plausteiner je bil kot direktor urada za preprečevanje pranja denarja obveščen o depeši finskega Interpola. FOTO: POP TV

Komisija DZ, ki preiskuje ozadje zadeve Patria, je na današnji seji zaslišala Andreja Plausteinerja, ki je bil kot direktor urada za preprečevanje pranja denarja obveščen o depeši finskega Interpola.

Prav nanj je Interpolov kriminalist Igor Tofant prevalil odgovornost za založeno depešo, v kateri so avstrijski preiskovalci zahtevali podatke o denarnih transakcijah v zadevi Patria. Vendar pa Plauštajner pred komisijo ni odgovarjal, ker ga vlada še ni odvezala molčečnosti.

"O tajnih podatkih tako ali tako ne smem govoriti, dokler me vlada ne odreši dolžnosti varovanja podatkov. Te odrešitve dolžnosti še nisem prejel, tako da če bodo vprašanja o teh tajnih podatkih, niti ne smem odgovarjati," je dejal.

"Bistvo novinarja je, da obvešča javnost"

Novinar Blaž Zgaga je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje ozadje zadeve Patria, pojasnil, da so po njegovem vedenju koruptivne prakse na obrambnem ministrstvu od leta 1991 pogoste. Zgaga tudi verjame, da sta s finskim kolegom Magnusom Berglundom dobro opravila svoje delo, saj postopki v zvezi s korupcijo potekajo v treh državah.

Nekdanji novinar Dela in Večera je razložil, da so nakupi zaupne narave izvzeti iz sistema javnega naročanja, tak sistem pa po njegovih besedah dopušča veliko možnosti za korupcijo. Po njegovem "mnenju in vedenju" je šlo v primeru razpisa za nakup oklepnikov 8X8 za razpis, "ki ima katastrofalne posledice za slovensko vojsko". Kot je dejal, je bil postopek nakupa izredno slabo voden in poln nepravilnosti, spomnil pa je tudi na ugotovitve policije in tožilstva treh držav, da je prišlo tudi do korupcijskih kaznivih dejanj.

Razložil je, da sta s finskim novinarjem Berglundom, avtorjem oddaje Resnica o Patrii, v stik stopila maja 2008. Dejal je, da sta preiskovala isto zadevo, vsak v svoji državi, njuno čezmejno sodelovanje pa je vodilo k velikemu uspehu. Lani spomladi je namreč v Ženevi o zadevi Patria predaval na konferenci mednarodne mreže preiskovalnih novinarjev. In če z Berglundom ne bi izpolnjevala novinarskih standardov, ju v Ženevo ne bi povabili, je prepričan Zgaga. Spomnil je tudi, da je Berglund eden najuglednejših novinarjev, za oddajo je tudi dobil nagrado.

Walter Wolf naj bi direktorju podjetja Progresija Andreju Lasbaherju dal dva milijona evrov za izhajanje brezplačnika Slovenski tednik.
Walter Wolf naj bi direktorju podjetja Progresija Andreju Lasbaherju dal dva milijona evrov za izhajanje brezplačnika Slovenski tednik. FOTO: Miro Majcen

Med zaslišanjem ga je predsednica komisije Eva Irgl vprašala, ali je on Berglunda vodil po Sloveniji, Zgaga pa ji je odgovoril, naj tovrstnih izrazov ne uporablja, saj je šlo za sodelovanje.

Irglova je Zgago povprašala še, ali je on Berglundu sugeriral, da je tedanji predsednik vlade Janez Janša prejel podkupnino od Patrie, kar je bila tudi ena od navedb v oddaji. Zgaga je pojasnil, da on tega ni storil, je pa prepričan, da je Berglund imel utemeljen razlog, "da je objavil, kar je".

Ker ga je Irglova večkrat vprašala, ali je bil Janša obsojen v zadevi Patria, je Zgaga pojasnil, da novinarji ne pišejo samo na podlagi pravnomočnih sodb. V takem primeru po njegovem mnenju novinarstva ne bi bilo, ampak bi imeli stenografe, ki bi prepisovali sodne odločbe. "Bistvo novinarja je, da obvešča javnost. Ko nekaj izve, mora to preveriti, in ko preveri, stoji za objavo," je pojasnil.

Zaradi izteka časa je morala Irglova zaslišanje Zgage prekiniti.

Zimiča zaslišali za zaprtimi vrati

Za javnost pa je bilo v pretežnem delu zaprto zaslišanje kriminalističnega inšpektorja Igorja Zimiča. Zimič je v uradnem zaznamku leta 2008 pisal o delno zanesljivem podatku, da naj bi direktor podjetja Progresija Andrej Lasbaher povedal znancem, da je od poslovneža Walterja Wolfa prejel dva milijona evrov za izhajanje brezplačnika Slovenski tednik. Svojega vira na odprti seji ni razkril, je pa zanikal, da je uradni zaznamek politično motiviran.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vance
07. 10. 2011 10.05
Vsaka čast Blažu Zgagi-konkretno,samozavestno in strokovno je odgovoril na zastavljena vprašanja in pustil Komisijo brez besed.To je res pravi novinar,ki stoji za vsako napisano besedo in dokazuje,da je bilo pri orožarskih poslih že od vsega začetka nekaj hudo narobe.
Tonček Balonček
06. 10. 2011 18.27
Če obstajajo kakšni dokazi, naj jih enmudoma umaknjeo, saj so nezakoniti!
loden
06. 10. 2011 17.53
prašek 06.10.2011, 15:55 0 loden V ponedeljek sem te čakal! Kavica skuhana, lepo servirana, tebe pa nikjer !!!! Kaj nimaš nič poguma ??? Da ne uporabim za pogum izraza, ki bi ga najraje !! ... ah no mam več kot ti...narava je svoje nardila....:=))
prašek
06. 10. 2011 15.55
loden V ponedeljek sem te čakal! Kavica skuhana, lepo servirana, tebe pa nikjer !!!! Kaj nimaš nič poguma ??? Da ne uporabim za pogum izraza, ki bi ga najraje !!
loden
06. 10. 2011 15.27
Zgaga... bl slabo stojiš za svojo objavo...:=)) je pa res, da bo jutr pihal....drž se....:=))
nefretete
06. 10. 2011 13.53
wragetz 06.10.2011, 13:03 Kriminalna afera?
prašek
06. 10. 2011 13.12
nemarx 06.10.2011, 12:59 Nikoli nisem bil član UDBe niti KP. Dobro vem, kaj so bili domobranci, fašisti, nacisti . Vse to sem videl na lastne oči ! Da boš vedel, da sem star tudi dovolj: In ja, uporabljam te izraze, zato, ker vem kaj pomenijo !!!☻
wragetz
06. 10. 2011 13.03
Patria tudi spada pod črno kroniko. To ni nobena afera, to je navaden kriminal.
nemarx
06. 10. 2011 12.59
Bolj ko se razkriva ozadje tega gnusnega konstrukta sage o Ptriji, bolj me postaja strh, saj sem bil prepričan, da kljub natolcevanju v naši državi ni več tajne policije, UDBE in ostalih komunističnih orodij za teroriziranje neubogljivih državljanov. To je naravnost zastrašujoče. Vsi, ki na portalih nakladate o domobrancih, fašistih, nacistih v Sloveniji, uporabljate besednjaka UDBE namerno in ste torej UDBA-ši ali pa se zaradi svoje mladosti sploh ne zavedate, kakšna teroristična organizacija je to.
marjanka9
06. 10. 2011 12.38
Zanimivo, da so nekateri članki objavljeni pod rubriko Črna kronika, nekateri, kadar so v kriminalu udeleženi politiki, pa pod Slovenija:-)
nefretete
06. 10. 2011 11.48
gulmor 06.10.2011, 10:57 ...če, je tukaj bistvenega pomena.
gulmor
06. 10. 2011 10.57
@Fenomenalno logično da tip bo izdal svojih virov. Tudi ti jih verjetno ne bi, če imaš kaj soli v glavi.
godhead
06. 10. 2011 10.45
Ivan ima podporo vseh slovenskih neonacistov in celotno slovensko izpostavo blood and honour. njigov dr gebels verjetno misli, da bo dobil biznis uza šivanje rjavih sds uniform. lahko brišeš, ampak resnica je resnica.
miki70
06. 10. 2011 10.29
Ne razumlivo in ne odgovorno je ,da udeleženci afera patria so na prostosti. Tovšakovi so nasavili kofetjro na vrata, takoj prvega ,ki so ga našli na ulici ,so ga peljali v pripor. Nevem če so Slovenski sodniki opravičeni do plače ,moje mnenje je neeee.
Fenomenalno
06. 10. 2011 09.48
Sem spremljal zaslišanje -Tega jaz nisem rekel,tako sem povedal,ker sem tako slišal... Ha ha ha ha
Tonček Balonček
06. 10. 2011 09.35
Kot sem bil obveščen, so od protidobav realizirana le Cekutova olja na platnu!
davkoplacevalka
06. 10. 2011 09.17
KJER JE OGENJ,TAM JE DIM,ali je potrebno še kaj komentirati???Novinarji se zavedajo,da so kazensko odgovorni in večinoma zato ne bodo pisali neresnice,sploh pri tako visokih mafijskih poslih,založitev depeše, hja denar je sveta vladar.......
Fenomenalno
06. 10. 2011 09.17
Spet bomo poslušal. -Ne da bi jaz vedel -Ne spomnim se -Z bratom NE GOVORIM...