Slovenija

Patria: Vlada se ni odločila za tožbo

Ljubljana, 14. 04. 2011 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./D.L./STA
Komentarji
39

Vlada ne bo vložila tožbe za ničnost pogodbe o nakupu finskih oklepnikov Patria, je sporočil minister Zalar. Je pa odločila, da lahko obrambno ministrstvo kot ena od pogodbenih strank poskuša doseči prenovo pogodbe.

Vlada je na zaprtem delu seje obravnavala vprašanje tožbe za ničnost pogodbe s Patrio. Po seji vlade je minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa Gregor Golobič dejal, da bo vlada vložila tožbo za ničnost pogodbe o nakupu finskih oklepnikov Patria. Pravosodni minister Aleš Zalar pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da vlada tega sklepa ni sprejela, saj je ničnost že tema odprtega uradnega postopka. To je potrdil tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da vlada ne bo šla v tožbo za ničnost pogodbe tudi zato, ker je enak proces že sprožen.

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Vlada RS

Je pa vlada na seji potrdila odločenost o ničelni toleranci korupcije in državnemu pravobranilstvu naročila, naj v vseh sodnih postopkih uveljavlja podlago, ki upošteva ničelno toleranco do korupcije. Prav tako je vlada naročila ministrstvu za obrambo, naj v času trajanja postopkov preuči trajanje pogodb.

Kot je povedal Zalar, je vlada najprej ugotovila, da v zvezi s pogodbo o nakupu osemkolesnikov poteka več različnih sodnih postopkov, ki so po svoji naravi pravdni postopki. V teh sodnih postopkih država nastopa kot stranka, v enem kot tožena stranka, nikjer pa kot tožeča.

Na ničnost mora po uradni dolžnosti paziti sodišče. Pravosodni minister Aleš Zalar

Vlada je tudi sprejela stališče, da izhaja pri vseh ravnanjih in odločitvah iz stališča ničelne tolerance do korupcije. To ničelno bo v vseh odprtih sodnih postopkih uveljavljala s pravnimi sredstvi. Kot je še dejal minister Zalar, se eden izmed postopkov že ukvarja z vprašanjem ničelnosti te pogodbe, postopek sicer traja že nekaj let, v zadnjem letu pa so bili občutni zastoji. Če se bo sodišče s tem postopkom ukvarjalo, bo vlada nastopala v skladu s tretjim členom. Vlada bo navajala dejstva in dokaze, ki to podpirajo in gredo v smeri, da država ne tolerira korupcije.

''Tožba v zvezi z zatrjevano ničnostjo pogodbe je lahko procesna ovira za vložitev še ene tožbe o isti stvari. V takih primerih lahko tožilstvo tožbo zavrže, ker ne moreta hkrati potekati dva postopka o isti stvari z istimi strankami,'' je še pojasnil Zalar in dodal, da je v vsakem primeru treba upoštevati, da pogodba zaenkrat velja in se lahko izvršuje. Lahko jo tudi prenovijo, kar je sicer odločitev strank, vendar le dokler sodišče ne določi drugače.

Patria - 23
Patria - 23 FOTO: Mia Media

Vlada je še odločila, da lahko obrambno ministrstvo kot ena od pogodbenih strank poskuša doseči prenovo pogodbe, kakšno, pa je stvar pogajanj.

Premier Pahor je pojasnil, da vlada s svojimi odločitvami ni podprla Sistemske tehnike. ''Ne bomo sprejeli nobene politične odločitve, ki bi bila motivirana iz čustev,'' je dejal. Če bi šli v tožbo, ne bi, kot je rekel, nič dobili. Vlada bi morala izpolnjevati pogodbene obveznosti. Če pa bo kdo spoznan za krivega korupcije, takrat pa bi bila pogodba nična. ''V primeru korupcije je posel od začetka ničen,'' je pojasnil.

Pri današnji odločitvi vlade glede pogodbe s Patrio so prevladali argumenti, da ni pravne podlage za vložitev tožbe za ničnost pogodbe, je dejal predsednik DeSUS in nekdanji minister za obrambo Karl Erjavec in izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo, ker s tem, kot je dejal, ne bo povzročene škode, ki bi jo pomenila tožba.

Golobič: Potekajo kazenski postopki

Golobič je po seji vlade na vprašanje novinarjev, ali so prav razumeli, da se je vlada odločila za ničnost pogodbe za nakup patrij, odgovoril, da v zvezi s pogodbo "potekajo kazenski postopki, ki mečejo slabo luč na pogoje, pod katerimi je bila sklenjena in na način sklenitve, to pa narekuje neko dolžno ravnanje". "Gre za nedvoumno odločitev vlade, da ni nobenega popuščanja in dileme, ko gre za sankcioniranje suma koruptivnih dejanj," je dejal.

Dodal je, da je pravobranilstvo dobilo nedvoumno navodilo, da mora poslej v vseh postopkih v zvezi s tem ravnati v duhu te načelne opredelitve. "Na sodišču so rekli, da se bodo zavzeli za pospešitev teh postopkov, ki so že v teku, da bi lahko vstopila vanje samostojno tudi vlada, ker v isti zadevi ne more potekati več postopkov," je še pojasnil.

Na vprašanje, ali je mogoče dobiti tožbo za ničnost, če je tudi na slovenski strani prišlo do korupcije, Golobič odgovarja, da o tem ni nobene dileme. Glede opozoril ministrice za obrambo Ljubice Jelušič, da bi v primeru neuspele tožbe za ničnost lahko prišlo do odškodninskih tožb, Golobič pravi, da so to pretirane ocene, dosedanji sklepi vlade, vključno z današnjimi, pa sploh ne napotujejo na to.

Toda če bi prišlo do takšnih tožb, Golobič meni, da nimajo možnosti za odškodnine. V vsakem primeru pa bi morala biti država po Golobičevem mnenju tista, ki bo od ljudi, ki so bili vpleteni v koruptivna dejanja pri sklepanju te pogodbe, tudi odškodninsko terjala poplačilo škode, povzročene državi.

Tudi če bi bil nekdo v kazenskem postopku oproščen, mu ne sme uiti odškodninska odgovornost, še dodaja Golobič. Potrdil je še, da je današnje sklepe vlada sprejela soglasno, zanje je po njegovih navedbah glasovala tudi ministrica za obrambo.

Ivan Črnkovič
Ivan Črnkovič FOTO: POP TV

'Edino prav, da se pogodbe uspešno končajo'

Za ves razvit in pameten svet je običajno, da se mednarodne pogodbe ne razdirajo kar tako, brez dokazov za kar koli slabega, je v odzivu na odločitev vlade, da ne gre v tožbo za ničnost pogodbe o nakupu patrij, povedal direktor Rotisa Ivan Črnkovič.

Kot meni, je edino prav, da se ljudje trudijo pogodbe, ki so jih podpisali, tudi nadaljevati, izvajati in uspešno končati. Kot je pojasnil, so odločitev o reprogramiranju pogodbe sicer podpisali že pred letom in pol. Takrat je gospodarstvo zabredlo v recesijo in ni bilo možno izvesti tako velikega naročila, zato so bili v Rotisu na pogajanja pripravljeni, je poudaril.

Odločitev vlade, da ministrstvu za obrambo naloži, naj preveri možnost za reprogramiranje pogodbe, je ocenil kot "normalno in običajno". Opozoril je, da je leto in pol čakanja nekaterim podjetjem povzročilo tudi določene težave in stroške.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
15. 04. 2011 10.36
patria je orožarska afera samo v cviklovi glavi in v glavah njegovih levih kompanjonov. In pa v njim podrejenih medijih, ki so to ven dale. Ker si država ne upa v tožbo s patrio, potem je to dokaz, da je z nabavo vse v redu. Sploh je bila patria cenejša od sistemske tehnike, ki sploh še niti osemkolesnikov ni imela niti na papirju, patria pa je že imela vozilo narejeno in preizkušano. Tu gre samo za zamero, ker je Janša rdečkarjem preprečil molžo države preko sistemske tehnike. In so zato jezni nanj.
Vance
15. 04. 2011 10.02
Patria je nadaljevanje orožarske afere iz 90-ih let, zato se nihče noče nikomur zamerit.Zakaj se tudi to afero vleče k zastarelosti?Kaj se vam ne zdi sumljivo,da se imena dr.J.Zagožen ne omenja več,prej je bil pri vseh svinjskih procesijah,nadzornih svetih,aferah?
hrast66
15. 04. 2011 09.53
Bebava politika ali narodna kraja, samozvani levi in desni so nedorasli za vodenje države, sebičnost teh vodilnih mladeničev je neomejena. Prvo je bil nakup Falcona, pa ne vedo kaj bi znjim. Drugo je nakup Patrij za Avganistan-ske razmere. V tretje gre rajši, kaj naj bi bilo, morda TEŠ-6 ? Za narod, za socialo in penzije pa ni denarja.
HLAPCI.HLAPCI
15. 04. 2011 09.40
Kupimo jih še 200 Slovenija ima denar in pa s tem železom bomo veliko lažje in lepše živeli !!
dule100
15. 04. 2011 09.18
Čudno, pa tolk pametnih se je s tem ukvarjal, pa so spet nasedli !
wizii
15. 04. 2011 09.09
Ponovno se sprašujem, kaj sploh še mediji spremljajo to zadevo. Še manj pa mi je jasno, kaj ima Golobič za komentirat. Ko bo kdo izmed domnevnih akterjev v podkupovanju sodno obtožen in bo Cvikl pokazal svoje super dokaze, potem naj bo novica in naj se razdre pogodbo. Do takrat pa naj se preiskuje tiste primere, ki se sproti pometajo pod preprogo. Veliko več in močnejših že pokazanih dokazov je v drugih aferah omejenih na področje Slovneije. Te naj poštimajo. Patrije že Finci namesto nas rihtajo.
flamengo
15. 04. 2011 08.13
Pravična bi bila tožba proti cviklu in kompaniji, ker so zaradi oviranja izvedbe pogodbe s patrio nastali veliki stroški, ki bi opremili vse naročene patrie. Cvikel je pač imel motiv, saj njegova ženska dela v sistemski tehniki in je moral tako živčno nastopati proti patrii. Čista korupcija, vendar se nobeden ne zgane. Sistemska tehnika je tudi v "lasti" sd-ja. Še dokaz za korupcijo.
partizan71
15. 04. 2011 03.11
Patrije so bile nabavljene za "obrambo drzave" . Smo pac del NATA. Cemu pa sluzi vladno letalo? Kot ze v primeru izbrisani in se mnogih drugih nihce ne bo odgovarjal za to niti moralno kaj sele materialno.
Danger_Mouse
14. 04. 2011 21.46
Beri: po debaklu Zobec Hrastarjeve na sojenju za nevestno delo Erjavcu in Gutmanu, se je vlada zavedla, da bo zelo verjetno enako klavrno pogorela tudi na sojenju glede domnevne korupcije.
Danger_Mouse
14. 04. 2011 21.38
Vlada je na zaprtem delu seje obravnavala vprašanje tožbe za ničnost pogodbe s Patrio. Po seji vlade je minister za visoko šolstvo in predsednik Zaresa Gregor Golobič dejal, da bo vlada vložila tožbo za ničnost pogodbe o nakupu finskih oklepnikov Patria. Pravosodni minister Aleš Zalar pa je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da vlada tega sklepa ni sprejela, saj je ničnost že tema odprtega uradnega postopka. To je potrdil tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da vlada ne bo šla v tožbo za ničnost pogodbe tudi zato, ker je enak proces že sprožen. ____________ ????
JanezNovakJohn
14. 04. 2011 21.19
Vlada je storila prav. Tožba bo še vedno mogoča ko se bodo zaključili sodni postopki Janša, Rigel, Wolf, Cekuta, Zagožen, Krkovič..., če bo v reprogramu klavzula o podkupninah za prvotno pogodbo.
apiar
14. 04. 2011 21.18
Vlada se ne more odločiti, ker ne ve ali bodo Patrie uporabljene v bran sedanje ali prihodnje vlade.
KlubPravilnoPretepenihŽena
14. 04. 2011 21.06
turcija je prodala 275 komadov parsi 8 8 za 600 miljonov maleziji stem da so maksimalno oborozeni in uspesnim opravljenim testom 11000km, men patria v primerjavi z pars izgleda kot igraca ne da imam kej proti patrii sam to je velik denarja za prevozno sredstvo ki nima prave oborozitve niti se u praksi ni pokazalo zanesljivo, al kar je je, ko ga bomo izplacali bo za u muzej js bom pa u penziji
prehlad
14. 04. 2011 20.53
HA HA KJE SI PA UPA NESPOSOBNA SAMA S SEBOJ SE UKVARJA IN PERE PERILO.
JanezNovakJohn
14. 04. 2011 20.04
Vlada je storila prav. Tožba bo še vedno mogoča ko se bodo zaključili sodni postopki Janša, Rigel, Wolf, Cekuta, Zagožen, Krkovič..., če bo v reprogramu klavzula o podkupninah za prvotno pogodbo.
M-teorija
14. 04. 2011 19.57
major1
14. 04. 2011 19.45
Spet se je pokazala zaletavost Vlade, ki bi nas stalo veliko več kot so vredne patrije.
Tonček Balonček
14. 04. 2011 18.53
*! Če nekoga podkupiš, zahtevaš, d apogodbene obveznosti izpolni, sicer s ebodo začele dogajati "nesreče", plutonij in še kaj. Dejstvo je, da smo kupili 135 patrij, od tega nekaj deset brez opreme (prikazali so jih kot poveljniške, vendar jim manjka opreme za ene 50 mio EUR), pa že tako smo jih kupili najdražje v Evropi. Fenomen bi bil, če bi bila Slovenija edina država na svetu, kjer so orožarski posli transparentni in korektni, tega namreč ni nikjer, razen mogoče v San Marinu in Vatikanu!
botjabotja
14. 04. 2011 18.52
Janez Novak 14.04.2011, 16:53 -11 Katera vlada, kateri politiki, so si dovolili razmetavati toliko denarja, da ga bi imeli dovolj za dostojno življenje vseh tistih, ki so danes bresposelni? Naj se akterji teh nakupov nikoli več ne pojavijo na volilnih listah. Prošnjo naslovi na Ropovo vlado, saj se je ona odločila, da potrebujemo osemkolesnike.
HLAPCI.HLAPCI
14. 04. 2011 18.35
Denarja ima Slovenija itak preveč, rako da ja, dajmo ga zapravljat za to železo