Slovenija

Berdajs odgovoril na Pavličev poziv k odstopu: Tega ne bom naredil

Ljubljana, 04. 04. 2018 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
165

Prvi mož Sindikata železničarjev Slovenije Pavlič je odstopil z vseh funkcij na Slovenskih železnicah. Kot je poudaril, je storil vse, da bi se vlak, ki drvi v prepad, pravočasno ustavil. K odstopu je pozval tudi kolega Silva Berdajsa, a je ta njegov predlog zavrnil. "Tega ne bom naredil," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Drama na Slovenskih železnicah
    04:24
    Iz 24UR ZVEČER: Drama na Slovenskih železnicah
  • Iz 24UR ZVEČER: Berdajsov odgovor na poziv k odstopu
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Berdajsov odgovor na poziv k odstopu
  • Iz 24UR ZVEČER: Kako rešiti spor?
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: Kako rešiti spor?
Albert Pavlič pravi, da ne želi sodelovati kot "strojevodja na vlaku, ki drvi na Kasandrin most".
Albert Pavlič pravi, da ne želi sodelovati kot "strojevodja na vlaku, ki drvi na Kasandrin most". FOTO: POP TV

Vodja Sindikata železničarjev Slovenije Albert Pavlič je ob odstopu s funkcij v Slovenskih železnicah (SŽ) javno pozval drugega vplivnega sindikalista Silva Berdajsa, naj "v dobrobit Slovenskih železnic, ugleda in v izogib pranju umazanega perila in nadaljnjemu slabšanju razmer" tudi sam stori isti korak. "Kajti začele so se že pojavljati določene mediacije, ki lahko resno ogrožajo varen in urejen promet," pravi Pavlič. 

"Z mojim korakom nazaj sem storil to, da bodo zaposleni lahko znova našli notranji mir in da bodo opravljali osnovno dejavnost, ki jo opravljajo zelo kvalitetno – to pa je varen in urejen železniški promet," je poudaril.

"Ugled smo gradili dolga leta in ne smemo si dovoliti, da ga bomo v enem mesecu zakockali do konca. Jaz se te zgodbe več ne grem, ker to ni več spor Berdajs – Pavlič, ampak je to že velik problem Slovenskih železnic."  Albert Pavlič

Pavlič sicer pravi, da se z Berdajsom o odstopu osebno ni pogovarjal. "Za to sem se sam odločil, ker čutim, vidim in slišim, kaj se na terenu dogaja. In ne želim sodelovati kot strojevodja na vlaku, ki drvi na Kasandrin most. Jaz sem naredil vse, da se ta vlak pravočasno ustavi," je dejal. "Spoštoval bom kakršno koli njegovo odločitev. Res je pa tudi to, da bova s tem pokazala, da nama ni do teh funkcij, do bonitet ali pa moči in vpliva, ampak, da so nama na prvem mestu Slovenske železnice in zaposleni."

Pavlič je tudi dejal, da na voljene funkcije v sindikatu in SŽ ne bo kandidiral, dokler se stvari ne uredijo. Ob tem pa je spomnil, da se bo v dveh letih tudi upokojil.  

Berdajs (za zdaj) ne namerava odstopiti

Na Pavličev poziv k odstopu se je odzval tudi Silvo Berdajs. "Jaz sem o tem veliko razmišljal. Mislim, da bi s tem, če bi to naredil, razočaral veliko večino zaposlenih na Slovenskih železnicah, zato tega ne bom naredil," je zavrnil predlog. 

Glede poziva sveta delavcev, naj vodstvo SŽ razreši Berdajsa, pa je sindikalist dejal: "To ni svet delavcev, ki bi me kakorkoli imenoval na katero koli od teh funkcij, zato bom tako kot sem že povedal, počakal do torka, ko se bodo sestali takrat tudi vsi tisti organi, ki so me na kakršno koli funkcijo imenovali in kateri koli od njih bo sprejel tako odločitev, bom s te funkcije nepreklicno odstopil."

Silvo Berdajs je zavrnil Pavličev predlog, naj tudi sam odstopi.
Silvo Berdajs je zavrnil Pavličev predlog, naj tudi sam odstopi. FOTO: POP TV

Svet delavcev SŽ pozval k Berdajsovi razrešitvi

Danes je sicer svet delavcev SŽ – Potniški promet je na Slovenski državni holding, nadzorni svet ter vodstvo železnic naslovil poziv k razrešitvi Silva Berdajsa z vseh funkcij. Berdajsu očitajo kršenje etičnega kodeksa SŽ in zakonodaje.

V medijih je bil prejšnji teden objavljen posnetek telefonskega pogovora, iz katerega je, kot so zapisali podpisani pod poziv, očitno, da je Berdajs grozil enemu od zaposlenih na SŽ Antonu Škrajnarju.

"Pozivamo vas, da se Berdajsa nemudoma razreši vseh funkcij v skupini Slovenskih železnic, kjer nastopa kot predstavnik delavcev," so zapisali v pozivu.

Med razlogi za razrešitev izpostavljajo Berdajsovo kršitev etičnega kodeksa skupine, ki določa, da se vodstvo zavzema za spoštovanje moralnih načel in upoštevanje zakonodaje ter tako daje zgled ostalim zaposlenim. "Berdajs je kot član nadzornega sveta SŽ in s tem kot član nadzornih oz. vodstvenih organov družbe kršil etični kodeks, saj je z opisanim ravnanjem kršil moralna načela in veljavno zakonodajo," so poudarili.

Menijo tudi, da je Berdajs kršil zakon o sodelovanju delavcev pri upravljanju. Če bi Škrajnar uresničeval pravico delavcev pri upravljanju družbe, grožnja z izgubo službe predstavlja oviranje uresničevanja pravic pri upravljanju, so dodali.

V svetu delavcev SŽ – Potniški promet ocenjujejo tudi, da so podani razlogi za sum, da je Berdajs v telefonskem pogovoru Škrajnarja razžalil. Na štabno službo za skladnost poslovanja in obvladovanje tveganj SŽ so naslovili tudi prijavo kršitve zoper Berdajsa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murinar
06. 04. 2018 08.57
+1
Dva" velepoštenjaka" si očitata kateri je " bolj pošten " SŽ -leglo kriminala pa Luka Koper , Dars ,UKC , RTV itd ...
Opazujemvas
05. 04. 2018 18.29
+3
Silvo Berdajs, ne rabiš odstopiti, boš šel vklenjen iz pisarne, malo se more še materiala proti tebi zbrati pa boš odpeketal z lisicami in žarometi.
nnanna
06. 04. 2018 14.16
+1
nič se ne bo zgodilo, je janševa kura, ki mu nosi zlata jajca.
batom@pinkponk.com
05. 04. 2018 11.55
+3
naj vpraša delavce, ne pa da nekaj predvideva v njihovem imenu
ecnarf
05. 04. 2018 11.00
+8
Berdavs je tipičen primerek javnih uslužbencev ki se obnašajo kot da so bogovi .Odstavt in poslat na delo v dom za upokojence in tam naj delajo najgrša dela za 500e
nnanna
05. 04. 2018 12.27
+5
seveda, ko pa so mu vedno dovolili, da je dosegel vse kar si je zamislil.
M_teorija
05. 04. 2018 10.21
+3
Kaj pa kilometri izpuhtelih pragov!? So se že najdl!?
M_teorija
05. 04. 2018 10.19
+5
Tega tud Krpan ne bo odmaknjeni od korita?!
M_teorija
05. 04. 2018 10.20
audirs
05. 04. 2018 08.37
+6
Hahaha, sedaj ko so nas ropali 15 let in so si vsi ti gospodje nabrali dovolj denarja bi pa zaradi pohlepnosti najraje odstopili..... Samo da se zgodba potihne in lahko ostali nadaljujejo pohode po železnicah. Upam da ne mislite da bomo norci prispevali kaj za 2. tir. .... Bosta gospoda Pavlič in Berdajs dala malo od svojih plač ....
falcon11
05. 04. 2018 08.20
+6
V naši državi smo vse razvrednotili. Pri podjetjih v javni lasti se vsak sam odloča koliko, kdaj in kaj bo delal. Tudi v Javni upravi že dolgo velja izrek: "Nikoli me ne morejo tako malo plačati, kolikor lahko malo delam". Vse to pa smo prinesli iz preteklega sistema in zatečena ugodja se ne odpovedujejo kar tako. Žalostno je, da lahko šele ulica in javna obsodba zamenja (vrže s prestola) posameznike, ki se že predolgo kotijo na hrbtu sodelavca.
tarzan13
05. 04. 2018 08.12
-1
močn možakar
nnanna
05. 04. 2018 12.28
+1
s pavličem zelo skrbita za zdavo prehrano!
DirtySanchez
05. 04. 2018 08.05
+20
normalno da ne bo odstopil, če ima 10000 jurčkov plače in celo familiyo zaposleno v SŽ.....Samo lepo bi mu morali dati knjižico in celi njegovi familiji in čao.
Darko32
05. 04. 2018 08.03
+26
Baraba pokvarjena Trdi, da je to storil v Afektu. Pa kateri bi mu verjel. To je navadna baraba, kateri misli, da bo on postavljal nivo kulture. Tukaj je šlo za stalno prakso kako drugače misleče utišati in uničiti. Kdor posluša njegove izjave bo lahko točno razbral, da je izkoriščal položaj za zagotovitev svojih privilegijev in pridobitev plače do 9000€ bruto. Očitno je vse niti vodil tako, d aje namerno šlo za razne mahinacije, kjer so se potem delavci pritoževali in sam je imel delo za naprej. Ker je vedel kako je kršil zakonodajo je potem vedel kako mora delati obvode, da ne izda svojega načina dela gojenja sistemske korupcije. Tukaj je vodsvo sokrivo, saj ni zagotavljalo varnsoti svojim zaposlenim. To je tudi med besedami lepo povedal MES. Zato se ne čudim, če je ukrep zaposlenega, da da naveden posnetek kako se mu grozi v javnost. Več kot 90% tukaj prisotnih v tem forumu bi naredilo isto, saj je očitno edina varnsot, da se pove javnosti kako so ogroženi tisti, kateri se ne strinjajo z sistemsko korupcijo na SLovenskih železnicah. Še bolj sramotno je to, da prvo grozi in potem trdi, da ni mislil resno. To tej barabi enostavno ne verjamem, saj nimamo še podatkov ali je grozil in organiziral gonije proti drugim delavcem kateri so v drugih sindikatih. Bomo videli. MIslim pa, da se bo tukaj odprla pandorina skrinjica, kjer bodo padli ven primeri političnega kadrovanja in podkupovanj in prisiljevanj iz njegove strani.
Darko32
05. 04. 2018 08.03
+5
Baraba pokvarjena Trdi, da je to storil v Afektu. Pa kateri bi mu verjel. To je navadna baraba, kateri misli, da bo on postavljal nivo kulture. Tukaj je šlo za stalno prakso kako drugače misleče utišati in uničiti. Kdor posluša njegove izjave bo lahko točno razbral, da je izkoriščal položaj za zagotovitev svojih privilegijev in pridobitev plače do 9000€ bruto. Očitno je vse niti vodil tako, d aje namerno šlo za razne mahinacije, kjer so se potem delavci pritoževali in sam je imel delo za naprej. Ker je vedel kako je kršil zakonodajo je potem vedel kako mora delati obvode, da ne izda svojega načina dela gojenja sistemske korupcije. Tukaj je vodsvo sokrivo, saj ni zagotavljalo varnsoti svojim zaposlenim. To je tudi med besedami lepo povedal MES. Zato se ne čudim, če je ukrep zaposlenega, da da naveden posnetek kako se mu grozi v javnost. Več kot 90% tukaj prisotnih v tem forumu bi naredilo isto, saj je očitno edina varnsot, da se pove javnosti kako so ogroženi tisti, kateri se ne strinjajo z sistemsko korupcijo na SLovenskih železnicah. Še bolj sramotno je to, da prvo grozi in potem trdi, da ni mislil resno. To tej barabi enostavno ne verjamem, saj nimamo še podatkov ali je grozil in organiziral gonije proti drugim delavcem kateri so v drugih sindikatih. Bomo videli. MIslim pa, da se bo tukaj odprla pandorina skrinjica, kjer bodo padli ven primeri političnega kadrovanja in podkupovanj in prisiljevanj iz njegove strani.
Svalbard
05. 04. 2018 07.49
+25
V kaki drugi državi bi bilo že na tisoče ljudi na ulici. Pri nas se pa tale zmazek reži vsem v fris.
TolstojV
05. 04. 2018 07.47
+24
Ta pokvarjeni strojevodja se gnusi večini na železnici.
TolstojV
05. 04. 2018 07.46
+30
Največja baraba na železnici ne bi rad odstopil strojevodja z plačo menedžerja in bog boga treba ga bo brcniti v r.. da bo odletel ta amoralneš.
Darko32
05. 04. 2018 08.07
+10
Veš kaj me zanima kako gledajo na stvar STROJEVODJE, saj je njihov član. Ali vsi STROJEVODJE podpirajo politiko izsiljevanj in načina dela UDBE. Kolikor sem gledal je prav ta SINDIKAT se boril proti načino dela UDBE na ŽELEZNICAH. Sedaj pa gledam in berem članke, da je njihov član v bistvu povzel vse metode UDBE in celo način politiko dela. Zato se ne čudim, če ljudje gledajo z gnusom na ŽELEZNICE in vidijo samo Korupcijo in kriminal na AJZNPONU.
FesterAdams
05. 04. 2018 07.35
+28
Brdavs, ne si delati življenja bolj grenkega, kot je to potrebno. Spucaj se z vseh funkcij, da te ne bodo javno zvlekli z njih. Vem, da silno uspešno žanješ žulje slovenskih davkoplačevalcev, a to nikakor ni higijensko...
Laki je malo nervozan
05. 04. 2018 07.35
+23
SŽ so trdnjava SDS-a
cratos
05. 04. 2018 07.34
+25
Znižajte mu plačo in bonitete bo hitro spokal!! Parazit ..
Ardene
05. 04. 2018 07.30
+14
zakaj zaboga že ne prodamo SŽ in se rešimo teh pijunov? Kupec ne bo odpeljal lokomotiv in zaprl vseh tirov(nekatere pač bo), mi se bomo rešili davkoplačevalskih parazitov !
proofreader
05. 04. 2018 07.30
+23
SDS-ovec nikoli ne odstopi. Razen če gredo ljudje na ulice, v tem primeru člani sindikata.