Slovenija

Pazite, da ne boste prepozni

Ljubljana, 21. 08. 2016 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V avgustu poskrbite za pravočasno oddajo vlog za subvencijo vrtca in štipendije, opozarjajo na ministrstvu za delo. Vlogo za znižano plačilo vrtca morajo v avgustu vložiti starši, katerih otroci gredo v vrtec prvič, ter starši otrok, ki jim subvencija poteče ta mesec.

Vrtec
Vrtec FOTO: Thinkstock

Na ministrstvu za delo starše ter dijake in študente opozarjajo, naj pazijo na roke, da ne bodo ostali brez štipendij ali brez pravice do znižanega plačila vrtca. 

Dijaki in študenti lahko kadarkoli med šolskim/študijskim letom oddajo vlogo za uveljavljanje pravice do državne štipendije. Ob izpolnjevanju pogojev jim štipendija pripada od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge. Sicer pa naj dijaki vlogo za dodelitev državne štipendije vložijo v mesecu avgustu, da bodo ob izpolnjenju pogojev upravičeni do državne štipendije s 1. septembrom. Študenti pa v mesecu septembru, da bodo upravičeni do državne štipendije s 1. oktobrom. Štipendija se dodeli za eno šolsko/študijsko leto, vlogo pa je treba oddati na center za socialno delo.

Rok za oddajo vlog za dodelitev in za nadaljnje prejemanje Zoisovih štipendij je za dijake 7. 9. 2016 in za študente 7. 10. 2016. Vlogo je treba oddati na Sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Prejemniki štipendije za deficitarne poklice, ki so štipendijo pridobili v šolskem letu 2015/2016, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje štipendije oddati do 31. 8. 2016.

Na novo lahko štipendijo za deficitarne poklice pridobijo dijaki, ki bodo v šolskem letu 2016/2017 obiskovali 1. letnik programov srednjega poklicnega izobraževanja (npr. elektrikar, orodjar, mizar, klepar-krovec, izdelovalec kovinskih konstrukcij, pečar/pečarka, gozdar, zidar, pek…) Vlogo se lahko odda od 15. junija do vključno 20. septembra 2016 na Sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Vlogo za znižano plačilo vrtca morajo v avgustu vložiti starši, katerih otroci gredo septembra prvič v vrtec. Prav tako morajo vlogo vložiti starši otrok, ki jim subvencija poteče ta mesec. Iz informacijskega sistema je razvidno, da konec avgusta poteče pravica tretjini upravičencev, vsi ostali pa imajo pravico priznano še naprej.

Veljavnost pravice do znižanega plačila vrtca lahko preverite tudi s pomočjo spletne aplikacije za vpogled v podatke o pravicah iz javnih sredstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazzintea
21. 08. 2016 08.58
+6
Ministrstvo opozarja? Kaj pa, ko oni že skoraj 12 mesecev niso obdelali pritožbe na izračun? Po zakonu pa bi morali v 60 dneh.
Against
21. 08. 2016 09.22
-2
In si dal pritožbo namolk organa? Nisi. Potem nimaš kaj jokat.
proofreader
21. 08. 2016 08.25
+14
To je vse v bazah in bi se lahko samodejno oddalo, starši pa dobili potrdilo po pošti ali na mejl. Ampak potem ne bi potrebovali toliko zaposlenih dobro plačanih birokratov.
Against
21. 08. 2016 09.22
+8
No ja, tile niso ravno dobro plačani. Ena revščina kot povsod, razen pri učitljih, vzgojitljih in zdravnikih.