Slovenija

Pazljivo s pirotehniko, pri pokanju z možnarji ali karbidom

Ljubljana, 19. 04. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času velikonočnih in prvomajskih praznikov se policisti srečujejo s problematiko, povezano s pokanjem z možnarji ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. V preteklih letih je zaradi tega že prišlo do telesnih poškodb ali kaljenja javnega reda in miru, opozarjajo.

Policisti se vsako leto v času velikonočnih in prvomajskih praznikov srečujejo s problematiko, povezano s pirotehničnimi sredstvi. Kot pravijo, so ti v zabavo le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti.

Streljanje z možnarji
Streljanje z možnarji FOTO: YouTube

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki uporabljajo ognjemetne izdelke 1. in 2. kategorije, so opozorili.

Posebej so izpostavili uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. "Možnarji, katerih uporaba je med velikonočnimi prazniki v posameznih delih države, pa tudi na območju Pomurja zelo pogosta, sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanju tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ," so zapisali na PU Murska Sobota.

Kdor uporablja acetilen (karbid) ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104,33 evra.

Uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje opredeljuje 11. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru. Isti člen tudi določa, da je pokanje med velikonočnimi prazniki dovoljeno ob pogojih ob upoštevanju varnostnih navodil, ki jih zahteva Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih.

Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22. in 6. uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelja kaznuje z globo najmanj 83,46 evra. Prav tako je uporaba možnarjev prepovedana mladoletnim osebam.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
20. 04. 2014 13.19
+3
Neverjetno v kaj se vtikujemo. Tukaj se jasno vidi, da se ljudje vtikujejo tam, kjer jih nič ne prizadene. Z to dikcijo zakona si posamezniki hladijo svojo žlehnobo na drugih. NEvem včasih so ljudje pokali pa ni bilo nesreč. Sedaj pa vsi izrabljajo to in sočasno se dogaja več nesreč. Tukaj nekaj ne gre skupaj.